Matrijzenmaker
Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...
Inhoudsopgave
Beroep matrijzenmaker
• Wat doet een matrijzenmaker
• Werken als matrijzenmaker
• Film: beroep matrijzenmaker:
Opleidingen tot matrijzenmaker
Bedrijven waar een matrijzenmaker werkzaam kan zijn
Competenties matrijzenmaker
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als matrijzenmaker
Arbeidsvoorwaarden en salaris matrijzenmaker
Eigen bedrijf starten als Matrijzenmaker
Boekhoudprogramma vergelijken Matrijzenmaker
Beroep matrijzenmaker
Een matrijzenmaker is verantwoordelijk voor het maken en opbouwen van matrijzen. Het maken van matrijzen en het opbouwen is precisiewerk en kan erg complex zijn. Een matrijzenmaker is ook verantwoordelijk voor de laatste fine tuning van matrijzen. Denk hierbij aan het polijsten van matrijzen, zodat ze precies voldoen aan de specificaties. In het kort kunnen we de werkzaamheden van een matrijzenmaker het beste omschrijven als het opbouwen van matrijzen, die uiteindelijk gebruik worden om vormen te kunnen gieten. Het is niet zo dat een matrijzenmaker per definitie verantwoordelijk hoeft te zijn voor het maken van matrijzen. Het maken van matrijzen kan ook tot de verantwoordelijkheid behoren van een gereedschapsmaker. In dat geval is een matrijzenmaker alleen verantwoordelijk voor het opbouwen van matrijzen. Dit is meestal het geval als we spreken van complexe matrijzen. Het ontwerpen en maken van matrijzen betreft zeer technische en complexe werkzaamheden, die enkele maanden in beslag kunnen nemen. Matrijzen komen binnen de maakindustrie op veel verschillende manier voor, omdat matrijzen het mogelijk maken om producten in massa te produceren. Het is denkbaar dat een matrijzenmaker verantwoordelijk is voor andere werkzaamheden, maar dit kan per matrijzenmaker verschillen. Een matrijzenmaker kan ook een gereedschapsmaker zijn, en dus gecombineerde werkzaamheden uitvoeren. Bij grote complexe matrijzen wordt dit over het algemeen overgelaten aan gespecialiseerde matrijzenmakers. Het is meestal ook de matrijzenmaker, die de uiteindelijke matrijzen zal testen op nauwkeurigheid en verdere specificaties. Andere werkzaamheden van een matrijzenmaker kunnen zijn het onderhouden en reviseren van bestaande matrijzen. Matrijzen worden in veel gevallen gebruikt voor het spuitgieten van voorwerpen. Een matrijzenmaker is werkzaam binnen de fijnmetaal-bewerking. Een matrijzenmaker heeft te maken met hoogwaardige technologie.
Wat doet een matrijzenmaker
Een matrijzenmaker is dus verantwoordelijk voor het maken en opbouwen van matrijzen. In sommige gevallen kan een matrijzenmaker aangemerkt worden als gereedschapsmaker, echter kan dit per werkgever verschillen. Als matrijzenmaker ben je in alle gevallen verantwoordelijk voor het opbouwen van matrijzen, die complex kunnen zijn. Een matrijs is een mal, die door de maakindustrie gebruikt wordt om producten te fabriceren. Denk bijvoorbeeld aan toeleveranciers van de auto-industrie of aan meubelmakers. In een mal kunnen verschillende materialen verwerkt worden, zoals metaal, kunststof, keramiek en glas. Deze materialen worden in een vloeibare toestand in de mal gegoten of gezogen. Uiteraard moeten de meeste materialen eerst verhit worden voordat ze in de mal gegoten of gezogen kunnen worden. Het verwerken van materialen in een mal noemt men ook wel vormgevingstechniek. Het maken van matrijzen is kostbaar en zal daarom alleen gedaan worden voor producten die in massa geproduceerd worden. Dit soort producten wordt in de meeste gevallen ontwerpen door industrieel vormgevers. Het zijn technisch tekenaars en matrijzenmakers die een ontwerp omzetten in bruikbare matrijzen.
Een matrijzenmaker, ook wel bekend als een gereedschapsmaker, is dus een vakman in de metaalbewerking die gespecialiseerd is in het maken, onderhouden en repareren van matrijzen. Een matrijs is een speciaal vormgereedschap dat wordt gebruikt in de productie-industrie om materiaal te vormen, te snijden of te bewerken. Matrijzenmakers spelen een cruciale rol in het productieproces. Hier zijn enkele taken en verantwoordelijkheden van een matrijzenmaker:
- Matrijzenbouw: Een matrijzenmaker bouwt matrijzen volgens technische tekeningen en specificaties. Ze gebruiken verschillende technieken en gereedschappen om metalen platen, blokken of staven te bewerken en de gewenste vormen en contouren te creëren. Dit omvat het frezen, draaien, slijpen, boren en snijden van metaal.
- Matrijzenonderhoud en reparatie: Matrijzen hebben regelmatig onderhoud nodig om ervoor te zorgen dat ze optimaal blijven functioneren. Matrijzenmakers voeren periodieke controles uit, smeren onderdelen, vervangen versleten of beschadigde onderdelen en herstellen eventuele defecten of schade aan de matrijs.
- Kwaliteitscontrole: Een matrijzenmaker voert kwaliteitscontroles uit op de matrijzen om ervoor te zorgen dat ze nauwkeurig en consistent werken. Ze gebruiken meetinstrumenten en controleapparatuur om de toleranties, afmetingen en functionaliteit van de matrijs te verifiëren.
- Probleemoplossing: Als er problemen of storingen optreden in de productie als gevolg van een matrijs, is het de taak van de matrijzenmaker om de oorzaak te identificeren en oplossingen te vinden. Ze analyseren het probleem, stellen diagnose en voeren de nodige reparaties of aanpassingen uit om de matrijs weer operationeel te maken.
- Samenwerking: Matrijzenmakers werken vaak samen met andere professionals in de productieomgeving, zoals ontwerpers, engineers en machineoperators. Ze communiceren en overleggen om ervoor te zorgen dat de matrijzen voldoen aan de productievereisten en om eventuele optimalisaties of verbeteringen aan te brengen.
Werken als matrijzenmaker
Een matrijzenmaker is dus gespecialiseerd in het opbouwen van complexe matrijzen, die door de industrie gebruikt worden om voorwerpen te kunnen maken. Een ander beroep dat raakvlakken heeft met de werkzaamheden van een matrijzenmaker is het beroep gieterijmedewerker. Maar deze beroepen kunnen niet zomaar met elkaar vergeleken worden, omdat een matrijzenmaker verantwoordelijk is voor het maken van matrijzen en een gieterijmedewerker verantwoordelijk is voor het maken van mallen. Een mal is over het algemeen makkelijker te maken dan een matrijs.
Film: beroep matrijzenmaker:
Opleidingen tot matrijzenmaker
Er bestaan binnen Nederland geen specifieke opleidingen tot matrijzenmaker. Wel bestaan er voldoende andere opleidingsmogelijkheden binnen het metaal die geschikt kunnen zijn, zoals de Mbo-opleiding Allround Bankwerker, de Mbo-opleiding Allround Constructiebankwerker of de specialistische Mbo-opleiding Research Instrumentmaker. Het beroep matrijzenmaker is echt een beroep dat binnen de praktijk geleerd moet worden door het opdoen van veel ervaring. Wanneer je gaat starten als zzp'er met je eigen bedrijf, dan is het belangrijk om de boekhouding op een goede manier op te zetten. Dit kan tegenwoordig het beste bereikt worden door het gebruik van online boekhouden. Hiervoor is het wel belangrijk om eerst de verschillende online boekhoudpakketten met elkaar te vergelijken. Zo kom je uiteindelijk tot het beste online boekhoudprogramma zzp.
Bedrijven waar een matrijzenmaker werkzaam kan zijn
Een matrijzenmaker zal in de meeste gevallen werkzaam zijn voor een matrijzenmakerij. Daarnaast kan een matrijzenmaker werkzaam zijn voor een gereedschapmakerij. In alle gevallen is een matrijzenmaker werkzaam binnen de fijnmetaal-bewerking. Een matrijzenmaker heeft te maken met hoogwaardige technologie en complexe machines.
Competenties matrijzenmaker
De belangrijkste competentie van een matrijzenmaker is technisch inzicht. Een andere belangrijke competentie is ervaring, omdat het maken van matrijzen zeer complex is. Daarnaast moet je nauwkeurig kunnen werken, omdat nauwkeurigheid binnen dit beroep belangrijk is. Omdat een matrijzenmaker ook te maken heeft met technisch tekenaars en verschillende opdrachtgevers zul je moeten beschikken over goede communicatieve vaardigheden. Algemeen belangrijke woorden zijn innovatie, doorzettingsvermogen, plannen, organiseren, kwaliteit en leergierigheid. Leergierigheid heeft vooral betrekking op het blijven ontwikkelen en doorleren, omdat de techniek niet stil staat. Als matrijzenmaker werk je met verschillende machines, die meestal niet simpel te bedienen zijn zonder de benodigde kennis.
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als matrijzenmaker
Het arbeidsmarktperspectief van een matrijzenmaker is goed te noemen. De meeste gereedschapsmakerijen en matrijzenmakerijen zitten te springen om goede vakmensen. De doorgroeimogelijkheden van een matrijzenmaker moeten gezien worden in het volgen van extra opleidingen, zodat je meer verantwoordelijkheden krijgt. Het is niet mogelijke om een passende vervolgfunctie te benoemen, omdat dit geheel afhankelijk is van de werkgever en je eigen competenties. Het is denkbaar dat een matrijzenmaker aangemerkt kan worden als werktuigbouwkundige, afhankelijk van het opleidingsniveau.
Arbeidsvoorwaarden en salaris matrijzenmaker
Als matrijzenmaker val je doorgaans onder de cao Metaal en Techniek, waarbinnen de arbeidsvoorwaarden geregeld zijn. Een matrijzenmaker zal een salaris verdienen tussen de 2400 en 3200 bruto per maand, afhankelijk van leeftijd, opleidingen en verantwoordelijkheden.
Eigen bedrijf starten als Matrijzenmaker
Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Matrijzenmaker, waaronder:
- Arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV)
- Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering (AVB)
- Beroepsaansprakelijkheidsverzekering (BAV)
Boekhoudprogramma vergelijken Matrijzenmaker
Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Matrijzenmaker bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.
Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Matrijzenmaker.
Mijnzzp.nl