Medewerker groenvoorziening
Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...
Inhoudsopgave
Beroep medewerker groenvoorziening
• Medewerker groenvoorziening voor de gemeente
• Groenvoorziening gemeenten
• Groenonderhoud voor gemeenten:
• Vak groenvoorziening:
Opleidingen tot medewerker groenvoorziening
Bedrijven waar een medewerker groenvoorziening werkzaam kan zijn
Competenties medewerker groenvoorziening
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als medewerker groenvoorziening
Arbeidsvoorwaarden en salaris medewerker groenvoorziening
Eigen bedrijf starten als Medewerker groenvoorziening
Boekhoudprogramma vergelijken Medewerker groenvoorziening
Beroep medewerker groenvoorziening
Een medewerker groenvoorziening is verantwoordelijk voor verschillende werkzaamheden, zoals het schoffelen van plantsoenen, onkruid verwijderen, bomen snoeien, struiken snoeien en algemene schoonmaakwerkzaamheden zoals het opruimen van afval tussen het groen. Daarnaast kan het ook zo zijn dat een medewerker groenvoorziening verantwoordelijk is voor andere werkzaamheden, zoals het onkruidvrij maken van stoepen of vijverranden. In het kort kunnen we de werkzaamheden van een medewerker groenvoorziening het beste omschrijven als het verzorgen van groenvoorzieningen. Groenvoorzieningen is een breed begrip dat betrekking kan hebben op tuinen, bossen, parken, natuurterreinen, buitengebieden en attractieparken. Een medewerker groenvoorziening kan ook verantwoordelijk zijn voor het onderhouden van gemeentelijke plantsoenen, zoals die overal voorkomen binnen gemeentes. Naast deze werkzaamheden kan het ook voorkomen dat een medewerker groenvoorziening verantwoordelijk is voor het aanleggen van graszoden of werkzaamheden uitvoert met betrekking tot bodemverbeteringen zodat bomen, planten, struiken of bloemen beter groeien. Als medewerker groenvoorziening ben je dan ook een allround vakman of vakvrouw die breed inzetbaar is. Het beroep medewerker groenvoorziening moet verder wel vrij algemeen gezien worden, omdat een medewerker groenvoorziening in de praktijk op verschillende manieren werkzaam kan zijn. Een medewerker groenvoorziening hoeft dan ook niet werkzaam te zijn voor gemeentes. Een medewerker groenvoorziening kan bijvoorbeeld ook werkzaam zijn voor een hoveniersbedrijf, dat voor verschillende gemeentes en andere opdrachtgevers werkzaam is.
Medewerker groenvoorziening voor de gemeente
Een medewerker groenvoorziening kan dus op verschillende manieren werkzaam zijn, omdat de functie betrekking kan hebben op verschillende vaklieden. Een hovenier of een tuinman kunnen bijvoorbeeld ook aangemerkt worden als een medewerker groenvoorziening, echter zal een hovenier of tuinman zichzelf niet snel medewerker groenvoorziening noemen, omdat de werkzaamheden van een hovenier en tuinman verder gaan dan het alleen bijhouden van groenvoorzieningen. De laatste jaren komt het steeds vaker voor dat medewerkers van de groenvoorziening ook verantwoordelijk zijn voor toezicht binnen de gemeente. Denk hierbij aan het signaleren en melden van overlast of aan het rapporteren van afvaldumpingen aan de plaatselijke buitengewoon opsporingsambtenaren. Dit kan wel per gemeente en werkgever verschillen. De werkzaamheden als medewerker groenvoorziening zijn erg seizoensgebonden en verschillen per seizoen. Zo kan een medewerker groenvoorziening de ene keer aan het snoeien zijn en is hij of zij de andere de straten aan het vegen omdat het blad van de bomen is gevallen. Het beroep medewerker groenvoorziening is voor alle burgers belangrijk, omdat goed onderhouden plantsoenen een goed straatbeeld geven. Daarnaast draagt het onderhouden van openbare plantsoenen bij aan de verkeersveiligheid. Dit heeft vooral betrekking op het laag houden van beplanting zodat verkeersdeelnemers elkaar goed kunnen zien.
Groenvoorziening gemeenten
Groenvoorziening heeft niet alleen betrekking op openbaar groen, omdat groenvoorziening ook betrekking kan hebben op andere soorten groen. Denk bijvoorbeeld ook aan de groenvoorziening binnen pretparken, dierentuinen, tuinen, parken en bossen. Het is dus niet zo dat een medewerker groenvoorziening alleen werkzaam is voor gemeentes. Een medewerker groenvoorziening kan voor verschillende opdrachtgevers werkzaam zijn, die te maken hebben met groenvoorziening. Als een medewerker groenvoorziening voor een gemeente werkzaam is, is er over het algemeen sprake van openbaar groen. De werkzaamheden van een medewerker groenvoorziening zijn verder niet heel moeilijk, echter is het nauwkeurig en secuur kunnen werken wel belangrijk. In de meeste gevallen zal een medewerker groenvoorziening binnen een team van verschillende vaklieden werkzaam zijn. Een andere benaming voor medewerker groenvoorziening kan ook zijn medewerker groen en cultuurtechniek.
Groenonderhoud voor gemeenten:
Vak groenvoorziening:
Opleidingen tot medewerker groenvoorziening
Wie een carrière ambieert als medewerker groenvoorziening kan het beste kiezen voor de Mbo-opleiding medewerker groenvoorziening op niveau drie of de Mbo-opleiding vakbekwaam medewerker Bos en Natuurbeheer. Binnen dit beroep is het niet geheel ongebruikelijk dat nieuwe medewerkers intern worden opgeleid door een ervaren medewerker, die gezien kan worden als een leermeester. Omdat het beroep medewerker groenvoorziening in de praktijk op verschillende manieren kan voorkomen is het denkbaar dat een medewerker groenvoorziening over een andere opleiding zal beschikken. Dit is meestal afhankelijk van de soort werkzaamheden die een medewerker groenvoorziening precies uitvoert. Het alleen schoffelen van plantsoenen kan bijvoorbeeld niet zomaar vergeleken worden met de werkzaamheden van een allround hovenier. Het is ook denkbaar dat een medewerker groenvoorziening helemaal niet beschikt over een beroepsopleiding. Daarnaast zijn er ook genoeg externe opleidingsinstituten te vinden waar je een opleiding kan volgen. Als startende ondernemer, is het belangrijk om de financiële administratie op een goede manier op te zetten voor je eigen bedrijf. Dit kan tegenwoordig het beste bereikt worden door het gebruik van online boekhoudsoftware. Hiervoor is het wel belangrijk om eerst de verschillende boekhoudpakketten met elkaar te vergelijken. Zo kom je uiteindelijk tot de juiste software voor de zzp boekhouding.
Bedrijven waar een medewerker groenvoorziening werkzaam kan zijn
Als medewerker groenvoorziening ben je in de meeste gevallen werkzaam voor een gemeentelijke plantsoenendienst of ben je werkzaam voor andere organisaties die met natuurbeheer te maken hebben, zoals waterschappen. In veel gevallen zal een medewerker groenvoorziening dus aangemerkt moeten worden als ambtenaar. Het is ook denkbaar dat een medewerker groenvoorziening verplicht werkzaam is voor een gemeente met betrekking tot de uitkering. In dat geval zal een medewerker groenvoorziening in veel gevallen te maken hebben met een bijstandsconsulent of re-integratiecoach. Het is niet zo dat alle medewerkers groenvoorziening te maken hebben met verplichte werkzaamheden. Een medewerker groenvoorziening kan ook gewoon een hovenier zijn, die voor verschillende opdrachtgevers werkzaam is. In sommige gevallen kan een medewerker groenvoorziening ook aangemerkt worden als wegwerker, omdat medewerkers groenvoorziening in veel gevallen op of langs de weg werkzaam zijn.
Competenties medewerker groenvoorziening
De belangrijkste competenties van een medewerker groenvoorziening zijn het zelfstandig kunnen werken en je doorzettingsvermogen. Daarnaast is het belangrijk dat je goed op je eigen gezondheid let met betrekking tot de juiste werkhouding. Omdat een medewerker groenvoorziening in veel gevallen zal samenwerken met diverse collega's kan communicatie aangemerkt worden als belangrijke competentie. Een andere belangrijke competentie is veiligheid, omdat je als medewerker groenvoorziening regelmatig op en langs de weg werkzaam kan zijn. Algemeen belangrijke woorden voor een medewerker groenvoorziening zijn flexibiliteit, dienstverlening, nauwkeurigheid, samenwerken en motivatie. Omdat een medewerker groenvoorziening op verschillende manieren werkzaam is, is het denkbaar dat een medewerker groenvoorziening over aanvullende competenties moet beschikken.
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als medewerker groenvoorziening
Het arbeidsmarktperspectief als medewerker groenvoorziening is over het algemeen goed te noemen. Alle gemeentes hebben met groenvoorziening werkzaamheden te maken, waardoor het verkrijgen van een baan meestal niet heel moeilijk zal zijn. Het is echter wel zo dat de concurrentie op een mogelijke vacature groot kan zijn, omdat er meestal geen echte opleiding verwacht worden. Ook zijn er gemeentes die gebruikmaken van sociale werkplaatsen om deze mensen een kans te geven op de arbeidsmarkt. De doorgroeimogelijkheden als medewerker groenvoorziening moeten gezien worden in het doorgroeien tot de functie meewerkend voorman of het beroep hovenier in dienst van een hoveniersbedrijf.
Arbeidsvoorwaarden en salaris medewerker groenvoorziening
Als medewerker groenvoorziening val je doorgaans onder de Cao-gemeenten of de cao hoveniersbedrijf, afhankelijk vanwaar je precies werkzaam bent. Een medewerker groenvoorziening zal doorgaans een salaris verdienen tussen de 1700 en 2300 euro bruto per maand, afhankelijk van leeftijd, opleidingen en verdere verantwoordelijkheden.
Eigen bedrijf starten als Medewerker groenvoorziening
Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Medewerker groenvoorziening, waaronder:
- Arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV)
- Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering (AVB)
- Beroepsaansprakelijkheidsverzekering (BAV)
Boekhoudprogramma vergelijken Medewerker groenvoorziening
Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Medewerker groenvoorziening bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.
Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Medewerker groenvoorziening.
Mijnzzp.nl