Tandprotheticus
Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...
Inhoudsopgave
Beroep tandprotheticus
• Werken als tandprotheticus
• Verschil tandprotheticus en tandtechnicus
• Diverse werkzaamheden van een tandprotheticus zijn:
• Beroepsfilm tandprotheticus:
• Tandprothetische praktijk:
Opleidingen tot tandprotheticus
Bedrijven waar een tandprotheticus werkzaam kan zijn
Competenties tandprotheticus
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als tandprotheticus
Arbeidsvoorwaarden en salaris tandprotheticus
Eigen bedrijf starten als Tandprotheticus
Boekhoudprogramma vergelijken Tandprotheticus
Beroep tandprotheticus
Een tandprotheticus is een paramedicus, die zich gespecialiseerd heeft in het aanmeten en vervaardigen van gebitsprotheses. Een tandprotheticus is verantwoordelijk voor het maken van gebitsprotheses, van de overkapping op wortels of implantaten tot aan een volledig kunstgebit. Binnen Nederland is het beroep tandprotheticus een beschermd beroep, wat inhoudt dat niet iedereen zich zomaar mag uitgeven voor tandprotheticus, omdat het beroep wettelijk beschermd is door de Wet BIG. De werkzaamheden van tandprotheticus kunnen in het kort het beste omschreven worden als het herstellen van het kauwvermogen van patiënten door het aanmeten van een gebit of andere protheses, zoals een overkappingsprothese of implantaten. Voor het aanmeten en passen van een gebit is geen doorverwijzing nodig van een tandarts. Voor andere soorten behandelingen is dit meestal wel het geval. Een tandprotheticus voert zelfstandig zijn werkzaamheden uit, maar kan wel overleggen met medisch specialisten als dat nodig is. Het beroep tandprotheticus is een paramedisch beroep. Dit houdt in dat een tandprotheticus geen arts of tandarts is, maar wel zelfstandige specifieke medische handelingen mag uitvoeren. De werkzaamheden van een tandprotheticus zijn aan te merken als zeer gespecialiseerde werkzaamheden, die alleen uitgevoerd kunnen worden door de juiste vakmensen. Het beroep tandprotheticus is een beroep op Hbo-niveau. Het beroep tandprotheticus kan niet zomaar vergeleken worden met het beroep tandtechnicus, omdat dit een ander beroep betreft. Een tandtechnicus is daarnaast geen paramedicus en mag dus geen medisch handelingen uitvoeren. Als tandprotheticus ben je dus gespecialiseerd in het zelfstandig aanmeten en vervaardigden van protheses, die uit de mond zijn te nemen. Als tandprotheticus heb je veel te maken met patiënten die zijn doorverwezen door hun tandarts. Ook advieswerkzaamheden spelen een belangrijke rol als tandprotheticus.
Werken als tandprotheticus
Een tandprotheticus heeft dus als paramedicus te maken met patiënten die doorverwezen zijn door een tandarts, of heeft te maken met patiënten die zonder doorverwijzing komen. In het laatste geval heeft dit meestal betrekking op kunstgebitten, omdat daarvoor geen doorverwijzing nodig is. Een tandarts kan mensen om verschillende redenen doorverwijzen naar de tandprotheticus. Denk bijvoorbeeld aan patiënten die een ongeluk gehad hebben, en daardoor een beschadiging hebben opgelopen aan het gebit. Maar denk ook aan kiezen of tanden, die getrokken zijn en vervangen moeten worden. Daarnaast kan een tandprotheticus te maken krijgen met patiënten, die doorverwezen zijn door een kaakchirurg. Een kaakchirurg is een tandarts, die beschikt over een aanvullende opleiding tot tandarts-specialist. Het aanmeten en vervaardigen van kunstgebitten, plaatjes, frameprotheses en overkappingsprotheses betreft specialistische werkzaamheden, omdat dit soort protheses comfortabel moet zitten. Een tandprotheticus zal dan ook veel tijd besteden aan het onderzoeken van de mond om de juiste gegevens te verkrijgen.
Verschil tandprotheticus en tandtechnicus
Het belangrijkste verschil tussen een tandprotheticus en tandtechnicus is dat de tandprotheticus meer bevoegdheden heeft dan een tandtechnicus. Een tandtechnicus werkt alleen indirect met patiënten en de tandprotheticus mag paramedische behandelingen uitvoeren. Paramedische behandelingen zijn handelingen die veel lijken op medische behandelingen. Het woord "para" staat voor verwant aan. Een tandtechnicus mag geen paramedische behandelingen uitvoeren. Iemand die binnen Nederland paramedische behandelingen mag uitvoeren is minimaal opgeleid op Hbo-niveau. Het beroep tandtechnicus betreft een Mbo-opleiding op niveau vier.
Diverse werkzaamheden van een tandprotheticus zijn:
- Het geven van voorlichting aan patiënten.
- Het verwijzen van patiënten naar de tandarts of arts.
- Het verzorgen van gebitsprothesen op implantaten op de gebitswortels.
- Het verzorgen van uitneembare gebitsprothesen in een tandeloze mond.
- Het verzorgen van volledige en partiële prothesen.
Beroepsfilm tandprotheticus:
Tandprothetische praktijk:
Opleidingen tot tandprotheticus
Wie een carrière ambieert als tandprotheticus kan het beste kiezen voor de hbo-opleiding Tandprothetiek van vier jaar. Deze hbo-opleiding is over het algemeen alleen te volgen als al je beschikt over de Mbo-opleiding Tandtechnicus Kroon- en Brugwerk. Een instroomtoets voor deze opleiding is meestal verplicht. Deze toets bestaat uit een vaardigheidstoets, een kennistoets en een intakegesprek. Ook de boekhouding is belangrijk als ondernemer. Zie voor meer informatie over deze opleiding ook de website Dutch HealthTec Academy (DHTA) en de website Organisatie Nederlandse Tandprothetici.
Bedrijven waar een tandprotheticus werkzaam kan zijn
Een tandprotheticus is over het algemeen werkzaam voor een tandprothetische praktijk of is werkzaam als zelfstandig ondernemer. Daarnaast bestaan er gecombineerde tandartspraktijken die meerdere diensten kunnen aanbieden.
Competenties tandprotheticus
De belangrijkste competentie van een tandprotheticus is dat een tandprotheticus aangemerkt moet worden als professioneel zorgverlener. De meeste opleiders werken met vaste competentieprofielen, waarbinnen veel aandacht is voor de verschillende competenties. Omdat een tandprotheticus te maken heeft met veel verschillende patiënten en andere medisch specialisten kan communicatie aangemerkt worden als belangrijke competentie. Ook technische kennis en inzicht zijn belangrijk als tandprotheticus. Algemeen belangrijke woorden zijn kwaliteitsbevordering, plannen, organiseren, adviseren, secuur, kennis, samenwerken, overleggen en stressbestendigheid. Als je werkzaam bent als ondernemer zal je ook over een commerciële instelling moeten beschikken.
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als tandprotheticus
Het arbeidsmarktperspectief van een tandprotheticus is goed te noemen, mits je over de juiste opleidingen beschikt. Het betreft zeer specifieke werkzaamheden die niet zomaar door iedereen uitgevoerd mogen worden. De doorgroeimogelijkheden als tandprotheticus moeten gezien worden in het volgen van extra opleidingen. Daarnaast kan het starten van je eigen praktijk ook gezien worden als het doorgroeien binnen je carrière.
Arbeidsvoorwaarden en salaris tandprotheticus
Als tandprotheticus val je meestal onder de cao tandtechniek, waarbinnen de arbeidsvoorwaarden geregeld zijn afhankelijk van de werkgever. Als je werkzaam bent als zelfstandig ondernemer bepaal je natuurlijk zelf de arbeidsvoorwaarden. Een tandprotheticus in loondienst zal doorgaans een salaris verdienen tussen de 3000 en 4000 euro bruto per maand, afhankelijk van leeftijd, opleidingen en verdere verantwoordelijkheden. Tijdens de opleiding zal je minder verdienen.
Eigen bedrijf starten als Tandprotheticus
Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Tandprotheticus, waaronder:
- Arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV)
- Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering (AVB)
- Beroepsaansprakelijkheidsverzekering (BAV)
Boekhoudprogramma vergelijken Tandprotheticus
Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Tandprotheticus bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.
Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Tandprotheticus.
Mijnzzp.nl