Biersommelier
Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...
Inhoudsopgave
Beroep biersommelier
• Werken als biersommelier
• Wat doet een biersommelier
• Film: bierproeven:
• Film: bier testen:
Opleidingen tot biersommelier
Bedrijven waar een biersommelier werkzaam kan zijn
Competenties biersommelier
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als biersommelier
Arbeidsvoorwaarden en salaris biersommelier
Eigen bedrijf starten als Biersommelier
Boekhoudprogramma vergelijken Biersommelier
Beroep biersommelier
Een biersommelier is een bierspecialist, wat betrekking heeft op het proeven van bier, het herkennen van verschillende biersoorten, het beschrijven van biersoorten, de kennis van grondstoffen, zoals hop en kruiden, het brouwproces en de vergisting van bier. Daarnaast heeft een biersommelier kennis van biersoorten in combinatie met spijs. Met andere woorden is de biersommelier ook gespecialiseerd in het adviseren van lekkere hapjes eten bij het bier. Het beroep biersommelier moet niet onderschat worden, omdat hiervoor echte opleidingen bestaan, die niet zomaar te behalen zijn. Er bestaan op verschillende niveaus opleidingen voor bet beroep biersommelier. Een andere benaming voor biersommelier is ook wel eens bierista. Een biersommelier is dus een bierkenner en specialist die zich gespecialiseerd heeft in bier. Dit heeft niet alleen betrekking op de smaak van bier. Een biersommelier heeft ook kennis over hoe de smaak van bier precies tot stand komt. Om deze kennis op te doen is het belangrijk dat de biersommelier kennis heeft van graansoorten, hopsoorten, kruiden en de gistingsmethode van bier. Daarnaast heeft een biersommelier kennis op het gebied van opslag van bier en heeft hij of zij kennis van het optimaal serveren van bier. Een ander belangrijk onderdeel is het kunnen interpreteren van de termen op het etiket. Een goede biersommelier zal verschillende biersoorten blind kunnen onderscheiden. Het beroep biersommelier moet verder wel vrij algemeen gezien worden, omdat lang niet alle biersommeliers beroepsmatig actief zijn. Een biersommelier kan ook gewoon een bierliefhebber zijn, die zich wil specialiseren in bier. Het leren herkennen en beschrijven van verschillende biersoorten is over het algemeen niet heel makkelijk en zal alleen aangeleerd kunnen worden door veel te oefenen. Ook is het belangrijk om de juiste kennis op te doen van graansoorten en vergisting methodes.
Werken als biersommelier
Een biersommelier is dus een sommelier die niet gespecialiseerd is in wijn, maar juist in bier en speciaalbieren. Als een biersommelier professioneel werkzaam is, spreekt men tegenwoordig ook wel van een bierista, zoals wij ook de barista kennen. In veel gevallen is de biersommelier of de bierista werkzaam binnen de horeca, zoals in een café. Ook kan een biersommelier hobbymatig actief zijn. Een biersommelier hoeft zelf geen bierbrouwer te zijn, omdat de biersommelier juist gespecialiseerd is in het herkennen van biersoorten. De belangrijkste reden om een opleiding te volgen tot biersommelier is het kunnen adviseren van gasten over bier. Als professioneel horecamedewerker is het voor gasten erg leuk als ze net iets meer informatie verkrijgen over de verschillende biersoorten, van een professionele biersommelier. Daarnaast is het zo dat biersommeliers workshops kunnen geven aan geïnteresseerde mensen. Een bierworkshop is bijvoorbeeld een leuke activiteit voor bedrijfsactiviteiten.
Wat doet een biersommelier
Een biersommelier is dus iemand die zich gespecialiseerd heeft in bier en bier-spijscombinaties. De belangrijkste reden om biersommelier te worden is dan ook dat een biersommelier biersuggesties kan geven met betrekking tot bepaalde gerechten en/of gangen. Daarnaast is het leuk en nuttig dat een biersommelier veel over bier en bier-spijscombinaties kan vertellen. Waarom iemand precies biersommelier wil worden kan per persoon verschillen en is verder persoonlijk. In ieder geval zal een biersommelier over veel passie voor bier moeten beschikken, omdat het worden van een echte biersommelier niet heel makkelijk is. Ook het laten proeven van verschillende biersoorten in een workshop is denkbaar.
Film: bierproeven:
Film: bier testen:
Opleidingen tot biersommelier
Er bestaan binnen Nederland diverse opleidingen tot biersommelier, die kunnen verschillen van enkele dagen tot een langere periode. Wie een professionele opleiding zoekt tot biersommelier kan het beste kijken bij de Stichting Bieropleiding Nederland (StiBON), die verschillende soorten opleidingen aanbieden. Ook is het mogelijk om titel internationaal biersommelier te behalen door het volgen van een internationale opleiding Biersommelier in Oostenrijk. Het maakt verder niet uit of iemand hobbymatig of beroepsmatig actief is. Wanneer je gaat starten als zzp'er met je eigen bedrijf, dan is het belangrijk om de zzp boekhouding op een goede manier op te zetten. Dit kan tegenwoordig het beste bereikt worden door het gebruik van online software. Hiervoor is het wel belangrijk om eerst de verschillende boekhoudpakketten met elkaar te vergelijken. Zo kom je uiteindelijk tot het juiste boekhoudprogramma voor de zzp administratie.
Bedrijven waar een biersommelier werkzaam kan zijn
Een biersommelier kan voor verschillende soorten bedrijven werkzaam zijn. Denk hierbij bijvoorbeeld aan groothandelsbedrijven, caféhouders, restaurants, hotels en aan middenstanders, die beschikken over een eigen slijterij. Daarnaast is het denkbaar dat een barman zich wenst te specialiseren als biersommelier. Een ander voorbeeld is een biersommelier die werkzaam is als ondernemer. In dat geval is het denkbaar dat een biersommelier workshops geeft op verschillende locaties aan geïnteresseerde partijen. Het is ook denkbaar dat een biersommelier helemaal niet werkzaam is voor bedrijven, omdat een biersommelier ook gewoon hobbymatig actief kan zijn.
Competenties biersommelier
De belangrijkste competentie van een biersommelier is je allround kennis van bier en bier-spijscombinaties. Als je workshops verzorgt als biersommelier is het ook belangrijk dat je over goede communicatieve vaardigheden beschikt. In dat geval kan het ook belangrijk zijn dat een biersommelier gezien kan worden als educatief medewerker, omdat het overbrengen van de juiste kennis wel belangrijk is. Een andere belangrijke competentie is inspiratie. Algemeen belangrijke woorden als biersommelier zijn passie, kennis, verantwoordelijkheidsgevoel, leervermogen en zelfstandigheid. Als je als biersommelier werkzaam bent als ondernemer moet een biersommelier ook over een commerciële instelling beschikken. Ook het kunnen netwerken kan in dat geval aangemerkt worden als belangrijke competentie.
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als biersommelier
Het arbeidsmarktperspectief voor een biersommelier is niet echt van toepassing, omdat de werkzaamheden daarvoor te specifiek zijn. In de meeste gevallen moet het beroep biersommelier gezien worden als een aanvulling op een ander beroep. Daarnaast zijn lang niet alle biersommeliers beroepsmatig actief. Een opleiding tot biersommelier moet in de meeste gevallen gezien worden als een nuttige aanvulling op een ander beroep, waardoor het arbeidsmarktperspectief als vakman of vakvrouw wel zal toenemen. Er zijn als biersommelier geen echte doorgroeimogelijkheden, anders dan het starten van een eigen onderneming als bierkenner. In dat opzicht kan het opbouwen van een goede naam gezien worden als doorgroeien binnen je carrière. Denk bijvoorbeeld aan een biersommelier, die bij een televisieprogramma uitleg mag komen geven over bier en bier-spijscombinaties.
Arbeidsvoorwaarden en salaris biersommelier
Het beroep biersommelier is te specifiek om gerichte arbeidsvoorwaarden te kunnen benoemen. Over het algemeen zal een professionele biersommelier onder de cao horeca vallen, waarbinnen de arbeidsvoorwaarden geregeld zijn. Ook is het voor dit beroep niet mogelijk om een salarisindicatie te geven, omdat een biersommelier voor diverse bedrijven werkzaam kan zijn en omdat hij of zij hobbymatig actief kan zijn. Zie voor meer informatie de meer specifieke beroepen.
Eigen bedrijf starten als Biersommelier
Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Biersommelier, waaronder:
- Arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV)
- Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering (AVB)
- Beroepsaansprakelijkheidsverzekering (BAV)
Boekhoudprogramma vergelijken Biersommelier
Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Biersommelier bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.
Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Biersommelier.
Mijnzzp.nl