Fastfoodmedewerker

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Inhoudsopgave
Beroep fastfoodmedewerker
Werken als fastfoodmedewerker
Vaste formule fastfoodbedrijf
Automatiek
Film: fastfoodmedewerker horeca:
Opleidingen tot fastfoodmedewerker
Bedrijven waar een fastfoodmedewerker werkzaam kan zijn
Competenties fastfoodmedewerker
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als fastfoodmedewerker
Arbeidsvoorwaarden en salaris fastfoodmedewerker
Eigen bedrijf starten als Fastfoodmedewerker
Boekhoudprogramma vergelijken Fastfoodmedewerker

Beroep fastfoodmedewerker

Een fastfoodmedewerker is iemand die werkzaam is voor een fastfoodrestaurant. Als fastfoodmedewerker hoef je niet werkzaam te zijn voor een hamburgerketen, omdat ook andere horecabedrijven kunnen toebehoren tot de zogenaamde fastfoodrestaurants. Denk bijvoorbeeld ook aan snackbars, automatieken, kippenrestaurants, shoarmarestaurants, pizzarestaurants en aan broodjes restaurants. Het belangrijkste kenmerk van fastfoodrestaurants is dat dit soort restaurants eten aanbiedt dat snel bereid kan worden tegen een relatief lage prijs. Een ander belangrijk kenmerk van fastfoodrestaurants is dat ze met een vast concept werken, zodat de gasten in alle filialen precies weten wat ze kunnen verwachten qua service, het eten en de prijzen. Herkenbaarheid van fastfoodformules speelt dan ook een belangrijke rol voor fastfoodbedrijven. Het is niet zo dat alle fastfoodrestaurants per definitie vet of ongezond eten aanbieden. Dit kan per fastfoodformule verschillen. Over het algemeen is een fastfoodmedewerker verantwoordelijk voor verschillende werkzaamheden, zoals het aannemen van bestellingen, het samenstellen van bestellingen en het uitserveren van bestellingen. Daarnaast kan een fastfoodmedewerker verantwoordelijk zijn voor het bereiden van fastfood. De inhoudelijke werkzaamheden van een fastfoodmedewerker zijn verder niet zomaar aan te geven, omdat dit per fastfoodrestaurant kan verschillen. De meeste fastfoodrestaurants werken met vaste functies, waarbinnen iedereen verantwoordelijk is voor specifieke werkzaamheden. Het is ook prima denkbaar dat een fastfoodmedewerker verantwoordelijk is voor algemene schoonmaakwerkzaamheden. Het beroep fastfoodmedewerker moet dus vrij algemeen gezien worden, omdat een fastfoodmedewerker werkzaam kan zijn voor uiteenlopende fastfoodrestaurants, en de benaming betrekking kan hebben op verschillende functies.

Werken als fastfoodmedewerker

Als fastfoodmedewerker kan je voor verschillende soorten fastfoodbedrijven werkzaam zijn en kunnen de werkzaamheden per fastfoodrestaurant verschillen, omdat niet alle fastfoodrestaurants hetzelfde fastfood aanbieden. Wel is het over het algemeen zo dat de voedselbereiding binnen fastfoodbedrijven meestal simpele handelingen betreft. Met andere woorden hoef je geen kok te zijn om werkzaam te kunnen zijn binnen een fastfoodrestaurant. De belangrijkste reden hiervoor is dat fastfoodbedrijven werken met een vast concept, waarbinnen de daadwerkelijke voedselbereiding grotendeels al plaatsgevonden heeft. Het is aan de fastfoodmedewerker om het fastfood verder te bereiden, zoals het opbouwen van een broodje hamburger via het vaste concept inclusief het verhitten van de ingrediënten. Het bereiden van fastfood betreft in de meeste gevallen halfproducten. Halfproducten zijn producten die binnen een fabriek al bepaalde behandeling ondergaan hebben, waardoor ze alleen nog maar samengesteld hoeven te worden in het fastfoodrestaurant.

Vaste formule fastfoodbedrijf

Omdat fastfoodbedrijven werken met vaste formules heeft dit meestal ook betrekking op de werkzaamheden van een fastfoodmedewerker. Ook de werknemers worden ingedeeld via vaste formules. Dit betekent bijvoorbeeld dat binnen de bereidingsafdeling vaste handelingen uitgevoerd worden die specifiek bestemd zijn voor de aangestelde fastfoodmedewerker. Dit kan ook het geval zijn met betrekking tot fastfoodmedewerkers die achter de counter staan om de bestellingen op te nemen. De vaste handelingen in dit geval zijn het opnemen van bestellingen, het doorgeven van de bestellingen, het verzamelen van de bestellingen en het afrekenen van de bestellingen. Zoals eerder omschreven kunnen de taken van een fastfoodmedewerker verschillen per soort fastfoodbedrijf. Ook kunnen de werkzaamheden verschillen per opleidingsniveau en werkervaring.

Automatiek

Eén van de bekendste en oudste vormen van fastfood zijn de bekende automatieken die overal te vinden zijn. Een automatiek is niks anders dan een verkoopautomaat waarbinnen fastfood ligt zoals frikandellen, kroketten, nasischijven, bamiballen of broodjes. Een andere benaming voor automatieken is ook wel eens straateten, omdat mensen het fastfood meestal letterlijk op straat opeten. Ondanks dat automatieken binnen Nederland zeer populair zijn bestaan er tegenwoordig ook veel andere vormen van fastfoodrestaurants. Een groot voordeel van een automatiek is dat er eigenlijk geen wachttijd is, waardoor mensen snel een snack kunnen nuttigen en verder kunnen winkelen.

Film: fastfoodmedewerker horeca:

Opleidingen tot fastfoodmedewerker

Binnen Nederland bestaat er tegenwoordig een speciale Mbo-opleiding op niveau twee tot medewerker fastservice. Deze opleiding moet gezien worden als een goede startersopleiding binnen de horeca, waarna er diverse vervolgopleidingen mogelijk zijn. Als fastfoodmedewerker bestaan er ook interne opleidingsmogelijkheden. Veel fastfoodmedewerkers zijn werkzaam als parttime medewerker omdat ze nog naar school gaan. In dat geval kunnen de ervaren collega's in veel gevallen aangemerkt worden als leermeester. Zoals eerder omschreven zijn de werkzaamheden van een fastfoodmedewerker over het algemeen niet heel moeilijk. De meeste fastfoodmedewerkers kunnen na enkele weken volledig zelfstandig werken. Daarnaast zijn er ook genoeg externe opleidingsinstituten te vinden waar je een opleiding kan volgen. Als startende zzp'er, is het belangrijk om de financiële administratie op een goede manier op te zetten voor je eigen bedrijf. Dit kan tegenwoordig het beste bereikt worden door het gebruik van online boekhoudsoftware. Hiervoor is het wel belangrijk om eerst de verschillende boekhoudpakketten met elkaar te vergelijken. Zo kom je uiteindelijk tot de juiste software voor de zzp boekhouding.

Bedrijven waar een fastfoodmedewerker werkzaam kan zijn

Als fastfoodmedewerker kan je voor uiteenlopende soorten fastfoodbedrijven werkzaam zijn zoals snackbars, automatieken, kippenrestaurants, shoarmarestaurants, pizzarestaurants en broodjes restaurants. Daarnaast kan je voor andere bedrijven werkzaam zijn, zoals een pompstation waarbinnen tegenwoordig ook veel fastfood gekocht kan worden. Andere mogelijkheden zijn pretparken, jaarbeursgebouwen en bedrijfskantines. Als een fastfoodmedewerker werkzaam is voor bedrijfskantines kan de fastfoodmedewerker in sommige gevallen ook aangemerkt worden als cateringmedewerker. Dit is wel afhankelijk van het soort eten dat wordt aangeboden in de bedrijfskantine. De meeste fastfoodmedewerkers zijn werkzaam voor een van de bekende fastfood restaurants.

Competenties fastfoodmedewerker

De competenties als fastfoodmedewerker kunnen verschillen per functie en het soort fastfoodrestaurant. Over het algemeen kunnen we stellen dat gastvrijheid en dienstbaarheid belangrijke competenties zijn, omdat dit binnen de horeca in het algemeen belangrijk is. Daarnaast zal je moeten beschikken over een flexibele instelling, omdat je als fastfoodmedewerker verschillende taken kan krijgen. Daarnaast is het belangrijk dat je stressbestendig bent, omdat het werktempo hoog kan zijn. Dit is vooral het geval op drukke momenten zoals rond etenstijd. Algemeen belangrijke woorden zijn inzicht, verantwoordelijkheidsgevoel, doorzettingsvermogen, samenwerken en communicatie.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als fastfoodmedewerker

Het arbeidsmarktperspectief als fastfoodmedewerker is over het algemeen goed te noemen. Wel is het zo dat fastfoodmedewerkers in veel gevallen jongeren zijn die wat extra wensen te verdienen. Als fastfoodmedewerker bestaan er diverse doorgroeimogelijkheden, die afhankelijk zijn van je eigen competenties en opleidingsniveau. Om een echte carrière te kunnen maken binnen de fastfoodsector is het wel belangrijk dat je de juiste opleiding volgt. Denk hierbij aan een managersopleiding op Mbo-niveau of Hbo-niveau gericht op de horeca. In dat geval kan de functie floormanager tot de mogelijkheden behoren.

Arbeidsvoorwaarden en salaris fastfoodmedewerker

In de meeste gevallen zal je als fastfoodmedewerker onder de cao horeca vallen, waarbinnen de arbeidsvoorwaarden geregeld zijn, maar dit hoeft niet altijd het geval te zijn, omdat de voorwaarden per werkgever kunnen verschillen. Het is niet zo dat alle fastfoodbedrijven gebruikmaken van de cao horeca. Een fastfoodmedewerker zal doorgaans een salaris verdienen tussen de 1700 en 2200 euro bruto per maand, afhankelijk van leeftijd, opleidingen en verdere verantwoordelijkheden. Omdat binnen de fastfoodsector veel parttimers werkzaam zijn, kan het salaris erg verschillen per fastfoodmedewerker. Als het een leidinggevende functie betreft kan het salaris hoger uitvallen.

Eigen bedrijf starten als Fastfoodmedewerker

Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Fastfoodmedewerker, waaronder:

Boekhoudprogramma vergelijken Fastfoodmedewerker

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Fastfoodmedewerker bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Fastfoodmedewerker.

Mijnzzp.nl