Medewerker vloeronderhoud
Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...
Inhoudsopgave
Beroep medewerker vloeronderhoud
• Werken als medewerker vloeronderhoud
• Verschillende werkzaamheden
• Vloeronderhoud en hygiëne
• Schoonmaker op Schiphol:
• Onderhoud linoleum vloer:
Opleidingen tot medewerker vloeronderhoud
Bedrijven waar een medewerker vloeronderhoud werkzaam kan zijn
Competenties medewerker vloeronderhoud
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als medewerker vloeronderhoud
Arbeidsvoorwaarden en salaris medewerker vloeronderhoud
Eigen bedrijf starten als Medewerker vloeronderhoud
Boekhoudprogramma vergelijken Medewerker vloeronderhoud
Beroep medewerker vloeronderhoud
Een medewerker vloeronderhoud is een schoonmaker, die gespecialiseerd is in vloerenonderhoud. Vloerenonderhoud kan betrekking hebben op verschillende vloeren, zoals linoleumvloeren, tapijtvloeren, kurkvloeren, pvc-vloeren en tegelvloeren. Een medewerker vloeronderhoud heeft in de meeste gevallen te maken met vloeren die te vinden zijn in grote gebouwen, zoals bedrijfsgebouwen, ziekenhuizen en scholen, of vloeren in openbare ruimtes, zoals stationshallen. Binnen dit soort gebouwen is het regelmatig schoonmaken en onderhouden van vloeren belangrijk, omdat schone vloeren een belangrijke bijdrage leveren aan de algemene indruk van gebouwen en de hygiëne. Omdat dit soort vloeren intensief gebruikt wordt moeten ze regelmatig schoongemaakt worden door gespecialiseerde schoonmakers. Naast het schoonmaken van vloeren is de medewerker vloeronderhoud gespecialiseerd in het verwijderen van bestaande waslagen en in het aanbrengen van nieuwe waslagen. Dit is meestal om de paar jaar nodig, afhankelijk van de intensiteit van het gebruik. Een medewerker vloeronderhoud is dus een schoonmaker, die zich ook gespecialiseerd heeft in het schoonmaken en onderhouden van verschillende soorten vloeren. Deze specialisatie is binnen de schoonmaakbranche belangrijk, omdat schoonmaakbedrijven met veel verschillende vloeren te maken krijgen, die ook om specialistische behandelingen kunnen vragen. Om mogelijke problemen met vloeren te voorkomen is het dus belangrijk dat een schoonmaker beschikt over een aanvullende opleidingen. De meeste medewerkers vloeronderhoud zijn ook verantwoordelijk voor andere schoonmaakwerkzaamheden. Het professioneel schoonmaken van vloeren moet niet onderschat worden, omdat specialistische kennis belangrijk is voor een medewerker vloeronderhoud. Daarnaast maakt een medewerker vloeronderhoud in veel gevallen gebruik van gespecialiseerde schoonmaakmachines.
Werken als medewerker vloeronderhoud
Een medewerker vloeronderhoud is dus een facilitair medewerker, die zich gespecialiseerd heeft in het schoonmaken en onderhouden van vloeren die in de meeste gevallen intensief gebruikt worden. Het beroep medewerker vloeronderhoud moet gezien worden als een aanvulling op het beroep schoonmaker. Binnen de facilitaire dienstverlening bestaan er verschillende specialisaties van schoonmaakwerkzaamheden, zoals de medewerker vloeronderhoud. Het is niet zo dat een medewerker vloeronderhoud alleen verantwoordelijk hoeft te zijn voor vloeronderhoud. De meeste medewerkers vloeronderhoud kunnen ook andere taken uitvoeren, afhankelijk van de werkgever. Denk bijvoorbeeld ook aan het legen van prullenbakken of aan het reinigen van meubels, zoals kantoorstoelen of kantinestoelen. Met ander woorden kan een medewerker vloeronderhoud in de meeste gevallen aangemerkt worden als allround facilitair medewerker.
Verschillende werkzaamheden
De inhoudelijke werkzaamheden, die een medewerker vloeronderhoud kan uitvoeren, kunnen dus per werkgever verschillen. Dit neemt niet weg dat het schoonmaken en onderhouden van vloeren specialistenwerk is, omdat iedere vloer om zijn eigen behandeling vraagt. Daarnaast bestaan er verschillende technieken voor vloeronderhoud. Het alleen reinigen van vloeren wordt meestal uitgevoerd met een schrobmachine. Als een vloer aan onderhoud toe is kan het noodzakelijk zijn om een topstripper toe te passen of de vloer te diepstrippen. Een topstripper zorgt ervoor dat alle vervuiling verwijderd wordt van de vloer. Een diepstripper zorgt ervoor dat alle beschermlagen verwijderd worden, zodat er nieuwe beschermlagen aangebracht kunnen worden. In de meeste gevallen is een medewerker vloeronderhoud werkzaam in scholen, ziekenhuizen, sportcomplexen of kantoorgebouwen.
Vloeronderhoud en hygiëne
Vloeronderhoud heeft niet alleen betrekking op een mooie glimmende vloer maar ook met hygiëne. Denk bijvoorbeeld maar eens aan een toiletruimte met tegelvloer waarbij hygiëne niet alleen betrekking heeft op schone wastafels of toiletpotten. Als de tegelvloer niet regelmatig schoongemaakt wordt is er geen sprake van hygiëne. Ook andere ruimtes die voorzien zijn van een tegelvloer moeten regelmatig goed schoongemaakt worden om de hygiëne te waarborgen. Denk bijvoorbeeld aan een bedrijfskeuken of aan een restaurantkeuken, die erg smerig kunnen worden omdat deze vaak gebruikt worden. Het schoonmaken van een tegelvloer is specialistenwerk, omdat het hierbij erg belangrijk is om al het vuil te verwijderen. Een belangrijk aandachtspunt bij tegelvloeren zijn meestal de voegen, omdat vuil zich makkelijk kan hechten aan voegen.
Schoonmaker op Schiphol:
Onderhoud linoleum vloer:
Opleidingen tot medewerker vloeronderhoud
Er bestaan verschillende opleidingsmogelijkheden voor vloeronderhoud. De meest voor de hand liggende opleiding is de Mbo-opleiding Allround schoonmaker/medewerker vloeronderhoud op niveau twee. Daarnaast kennen we nog de Mbo-opleiding assistent schoonmaak op niveau één. Ook is het niet ongebruikelijk dat nieuwe medewerkers een interne opleiding volgen onder begeleiding van ervaren medewerkers, die gezien kunnen worden als leermeester. Tot slot worden er uiteenlopende soorten opleidingen aangeboden door externe opleiders op het gebied van de schoonmaak. Daarnaast zijn er ook genoeg externe opleidingsinstituten te vinden waar je een opleiding kan volgen. Als startende zzp'er, is het belangrijk om de financiële administratie op een goede manier op te zetten voor je eigen bedrijf. Dit kan tegenwoordig het beste bereikt worden door het gebruik van online boekhouden. Hiervoor is het wel belangrijk om eerst de verschillende zzp boekhoudpakketten met elkaar te vergelijken. Zo kom je uiteindelijk tot de juiste software voor de zzp boekhouding.
Bedrijven waar een medewerker vloeronderhoud werkzaam kan zijn
Als medewerker vloeronderhoud ben je over het algemeen werkzaam voor schoonmaakbedrijven. Daarnaast is het denkbaar dat grote bedrijven zelf ook schoonmakers aangesteld hebben. Over het algemeen zal je werkzaam zijn voor schoonmaakbedrijven. Het is denkbaar dat een medewerker vloeronderhoud werkzaam is als zelfstandig ondernemer en meerdere diensten kan aanbieden op het gebied van onderhoud en schoonmaak.
Competenties medewerker vloeronderhoud
De belangrijkste competentie als medewerker vloeronderhoud is je kennis van verschillende schoonmaaktechnieken in combinatie met de juiste schoonmaakproducten. Daarnaast is het belangrijk dat je over veel doorzettingsvermogen beschikt, omdat het werktempo binnen de schoonmaakbranche hoog is. Omdat je in de meeste gevallen zal samenwerken met diverse collega's kan communicatie aangemerkt worden als belangrijke competentie. Andere belangrijke woorden zijn adviseren, flexibiliteit, zelfstandigheid, motivatie en inzicht. Als je werkzaam bent als ondernemer kan ook het netwerken aangemerkt worden als belangrijke competentie.
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als medewerker vloeronderhoud
Het arbeidsmarktperspectief als medewerker vloeronderhoud is over het algemeen goed te noemen, omdat er veel bedrijven en overheden zijn die gebruikmaken van deze diensten. Het is natuurlijk wel zo dat de concurrentie binnen het beroep groot kan zijn op een mogelijke vacature, omdat er eigenlijk geen echte opleidingseisen zijn voor het beroep. Er zijn als medewerker vloeronderhoud geen echte doorgroeimogelijkheden zonder verdere opleiding. Binnen sommige schoonmaakorganisaties kan de functie kwaliteitsinspecteur schoonmaak aangemerkt worden als het doorgroeien binnen je carrière. De functie kwaliteitsinspecteur schoonmaak komt niet binnen alle schoonmaakbedrijven voor.
Arbeidsvoorwaarden en salaris medewerker vloeronderhoud
Als medewerker vloeronderhoud zal je over het algemeen onder de cao Schoonmaak- en Glazenwassersbedrijf vallen, waarbinnen de arbeidsvoorwaarden geregeld zijn. Binnen dit beroep is het niet ongebruikelijk dat je veel in de avonduren werkzaam zal zijn, zodat gebruikers van het gebouw geen hinder ondervinden van de werkzaamheden. Een medewerker vloeronderhoud zal doorgaans een salaris verdienen tussen de 1800 en 2400 euro bruto per maand afhankelijk van leeftijd, opleidingen en verdere verantwoordelijkheden. Als je werkzaam bent als parttimer kan dit natuurlijk geheel anders uitvallen.
Eigen bedrijf starten als Medewerker vloeronderhoud
Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Medewerker vloeronderhoud, waaronder:
- Arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV)
- Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering (AVB)
- Beroepsaansprakelijkheidsverzekering (BAV)
Boekhoudprogramma vergelijken Medewerker vloeronderhoud
Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Medewerker vloeronderhoud bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.
Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Medewerker vloeronderhoud.
Mijnzzp.nl