Servicemedewerker gebouwen

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Inhoudsopgave
Beroep servicemedewerker gebouwen
Werken als allround servicemedewerker gebouwen
Technisch inzicht belangrijk als servicemedewerker gebouwen
Werkzaamheden als servicemedewerker gebouwen:
Servicemedewerker vastgoed:
Opleidingen tot servicemedewerker gebouwen
Bedrijven waar een servicemedewerker gebouwen werkzaam kan zijn
Competenties servicemedewerker gebouwen
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als servicemedewerker gebouwen
Arbeidsvoorwaarden en salaris servicemedewerker gebouwen
Eigen bedrijf starten als Servicemedewerker gebouwen
Boekhoudprogramma vergelijken Servicemedewerker gebouwen

Beroep servicemedewerker gebouwen

Een servicemedewerker gebouwen is meestal verantwoordelijk voor diverse werkzaamheden, die per werkgever kunnen verschillen. Denk bijvoorbeeld aan het onderhouden van ventilatiesystemen, het schilderen van kamers of kozijnen of aan het vervangen van sloten. In het kort kunnen we stellen dat een servicemedewerker gebouwen een allround vakman of vakvrouw is, die ingezet kan worden waar dit, maar nodig mocht zijn. Binnen de praktijk is het denkbaar dat een servicemedewerker gebouwen ook andere werkzaamheden uitvoert, zoals het klaarzetten van vergaderruimtes of schoonmaakwerkzaamheden. Over het algemeen zijn het de grote organisatie en bedrijven die gebruikmaken van een servicemedewerker gebouwen. Het beroep servicemedewerker gebouwen kan in de praktijk op verschillende manieren voorkomen, maar heeft wel altijd te maken met facilitaire dienstverlening met betrekking tot gebouwen. Voor welke werkzaamheden een servicemedewerker gebouwen precies allemaal verantwoordelijk zal zijn kan per werkgever verschillen, omdat er ook sprake kan zijn van meerdere medewerkers binnen de organisatie. Het beroep servicemedewerker gebouwen moet dus vrij algemeen gezien worden, omdat een servicemedewerker gebouwen verantwoordelijk kan zijn voor uiteenlopende werkzaamheden, die wel in alle gevallen met onderhoud en service te maken hebben. Over het algemeen zijn het alleen de grotere organisaties die de functie servicemedewerker gebouwen kennen, omdat in andere gevallen meestal sprake is van externe bedrijven, die onderhoudswerkzaamheden uitvoeren. Als servicemedewerker gebouwen zal je over het algemeen niet verantwoordelijk zijn voor grote werkzaamheden, maar ben je juist verantwoordelijk voor de kleinere klussen, die meestal relatief simpel zijn.

Werken als allround servicemedewerker gebouwen

Voor bedrijven zijn servicemedewerkers onmisbaar, omdat ze meestal kleine klusjes op een snelle manier kunnen oplossen, zodat hinderlijke storingen snel verholpen worden. Daarnaast kan de servicemedewerker gebouwen een belangrijke rol vervullen waar het aankomt op het inschakelen van externe bedrijven die werkzaamheden moeten uitvoeren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de jaarlijkse keuring van cv-ketels of aan het keuren van de brandblussers. Ook deze werkzaamheden kunnen begeleid worden door de servicemedewerker gebouwen. De benaming servicemedewerker gebouwen kan binnen de praktijk op verschillende manieren voorkomen. Als grote bedrijven beschikken over een facilitaire afdeling spreekt men over het algemeen eerder van een facilitair medewerker dan van een servicemedewerker gebouwen. Deze twee beroepen lijken er op elkaar, maar zijn niet zomaar te vergelijken, omdat een facilitair medewerker over het algemeen geen echte technische werkzaamheden uitvoert.

Technisch inzicht belangrijk als servicemedewerker gebouwen

Als servicemedewerker gebouwen ben je een technisch medewerker en kan je uiteenlopende soorten klussen uitvoeren. Denk bijvoorbeeld aan het vervangen van een stopcontact of aan het verhelpen van een simpele storing zoals een kapotte lamp. Ook het helpen van andere medewerkers zal als servicemedewerker gebouwen regelmatig voorkomen. Bovendien kan het zo zijn dat je als servicemedewerker buiten werkzaam bent, om bijvoorbeeld kleine schilderwerkzaamheden uit te voeren of om de tuin te harken. Tegenwoordig speelt ook duurzaamheid een belangrijke rol als het aankomt op het beroep servicemedewerker gebouwen. Denk hierbij aan het toepassen van de juiste energiezuinige lampen en aan het op de juiste manier inregelen van technische installaties, zoals de airco-installatie en de verwarming.

Werkzaamheden als servicemedewerker gebouwen:

  • Het controleren van installaties.
  • Het informeren van belanghebbenden.
  • Het inschakelen van externe bedrijven.
  • Het inventariseren van werkzaamheden.
  • Het opsporen van storingen.
  • Het preventief uitvoeren van onderhoud.
  • Het uitvoeren van algemene facilitaire werkzaamheden.
  • Het verhelpen van storingen.

Servicemedewerker vastgoed:

Opleidingen tot servicemedewerker gebouwen

Er bestaan diverse opleidingsmogelijkheden voor het beroep servicemedewerker gebouwen, die doorgaans allemaal op Mbo-niveau zijn. Daarnaast worden er voldoende externe opleidingen en cursussen aangeboden voor het beroep servicemedewerker gebouwen. Passende Mbo-opleidingen voor dit beroep zijn de Mbo-opleiding eerste monteur elektrotechnische installaties, de Mbo-opleiding servicetechnicus installatietechniek en de Mbo-opleiding allround schilder. Binnen dit beroep speelt de juiste opleiding meestal niet de belangrijkste rol, omdat vakkennis en ervaring meestal belangrijker zijn. Daarnaast is het belangrijk dat je een allround klusjesman bent die nergens zijn handen voor omdraait. Wanneer je gaat starten als zzp'er met je eigen bedrijf, dan is het belangrijk om de zzp boekhouding op een goede manier op te zetten. Dit kan tegenwoordig het beste bereikt worden door het gebruik van online boekhouden. Hiervoor is het wel belangrijk om eerst de verschillende zzp boekhoudpakketten met elkaar te vergelijken. Zo kom je uiteindelijk tot het juiste online boekhoudprogramma.

Bedrijven waar een servicemedewerker gebouwen werkzaam kan zijn

Een servicemedewerker gebouwen kan voor uiteenlopende soorten instellingen, bedrijven en overheden werkzaam zijn, die veel te maken hebben met vastgoed. Denk hierbij bijvoorbeeld aan kantoren, winkelcomplexen, scholen, ziekenhuizen, hotels en recreatieparken. Afhankelijk van de soort werkgever kan een servicemedewerker gebouwen in sommige gevallen ook aangemerkt worden als ambtenaar. Als servicemedewerker gebouwen kan je eigenlijk voor veel verschillende soorten werkgevers werkzaam zijn, omdat veel bedrijven, overheden en instellingen te maken hebben met onderhoudswerkzaamheden op verschillende manieren. Daarnaast is het mogelijk dat een servicemedewerker gebouwen werkzaam is als ondernemer, omdat handig mensen in veel gevallen onmisbaar zijn.

Competenties servicemedewerker gebouwen

De belangrijkste competentie van een servicemedewerker gebouwen is dat een servicemedewerker gebouwen aangemerkt kan worden als allround technicus en monteur, die zelfstandig in staat is om problemen op te lossen. Een servicemedewerker gebouwen moet dan ook beschikken over voldoende vakinhoudelijke kennis met betrekking tot het uitvoeren van onderhoud. In dat opzicht is het ook belangrijk dat een servicemedewerker gebouwen aangemerkt kan worden als onderhoudsman. Zoals eerder omschreven is het niet zo dat een servicemedewerker gebouwen alle onderhoudswerkzaamheden uitvoert, omdat grotere onderhoudswerkzaamheden over het algemene overgelaten worden aan andere vakspecialisten. Denk bijvoorbeeld aan liftmonteurs, die jaarlijks de liften komen controleren en aan installateurs, die jaarlijks de technische installaties komen controleren. Omdat een servicemedewerker gebouwen veel te maken heeft met verschillende mensen en bedrijven kan communicatie aangemerkt worden als belangrijke competentie. Algemeen belangrijke woorden als servicemedewerker gebouwen zijn flexibiliteit, inzicht, controleren, plannen, organiseren, zelfstandigheid en overleggen.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als servicemedewerker gebouwen

Het arbeidsmarktperspectief als servicemedewerker gebouwen is over het algemeen zeer goed te noemen, omdat de meeste bedrijven zitten te springen om handige mensen die allround inzetbaat zijn. Wel speelt aantoonbare werkervaring en de juiste mentaliteit een belangrijke rol, omdat je iedere dag met mensen te maken zal krijgen. De doorgroeimogelijkheden als servicemedewerker gebouwen zijn sterk afhankelijk van het opleidingsniveau en je eigen competenties. Wellicht behoort een functie als hoofd technische dienst of als facilitair manager tot de mogelijkheden, afhankelijk van de werkgever. Daarnaast bestaan er andere beroepen die tot de mogelijkheden behoren, zoals het beroep huismeester.

Arbeidsvoorwaarden en salaris servicemedewerker gebouwen

Er zijn geen specifieke voorbeelden te geven van de arbeidsvoorwaarden als servicemedewerker gebouwen, omdat je voor uiteenlopende soorten bedrijven, overheden en instellingen werkzaam kan zijn in verschillende branches. Het salaris als servicemedewerker gebouwen zal doorgaans liggen tussen de 2400 en 3000 euro bruto per maand, afhankelijk van leeftijd, opleidingen en verdere verantwoordelijkheden.

Eigen bedrijf starten als Servicemedewerker gebouwen

Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Servicemedewerker gebouwen, waaronder:

Boekhoudprogramma vergelijken Servicemedewerker gebouwen

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Servicemedewerker gebouwen bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Servicemedewerker gebouwen.

Mijnzzp.nl