Medewerker bouwmaterialenhandel
Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...
Inhoudsopgave
Beroep medewerker bouwmaterialenhandel
• Werken binnen een bouwmaterialenhandel
• Vakkennis medewerker bouwmaterialenhandel
• Werkzaamheden bouwmaterialenhandel:
• Hout- en Bouwmaterialenhandel:
• Loodsmedewerker:
Opleidingen tot medewerker bouwmaterialenhandel
Bedrijven waar een medewerker bouwmaterialenhandel werkzaam kan zijn
Competenties medewerker bouwmaterialenhandel
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als medewerker bouwmaterialenhandel
Arbeidsvoorwaarden en salaris medewerker bouwmaterialenhandel
Eigen bedrijf starten als Medewerker bouwmaterialenhandel
Boekhoudprogramma vergelijken Medewerker bouwmaterialenhandel
Beroep medewerker bouwmaterialenhandel
Een medewerker bouwmaterialenhandel is verantwoordelijk voor verschillende werkzaamheden, zoals het helpen van klanten, het verzamelen en klaarzetten van bestellingen, het bijhouden van de voorraad en het eventueel machinaal bewerken van hout en plaatmaterialen. Andere werkzaamheden kunnen zijn het helpen lossen van binnenkomende bouwmaterialen, het schoonhouden van de loods en het opmaken van bonnen. In de meeste gevallen zal een medewerker bouwmaterialenhandel alleen binnen de loods werkzaam zijn en niet achter de balie werken op kantoor. Dit kan wel per werkgever verschillen, omdat niet alle groothandelsbedrijven op dezelfde manier ingericht zijn. In het kort kunnen we stellen dat een medewerker bouwmaterialenhandel verantwoordelijk is voor het helpen van klanten en het bijhouden van de loods met betrekking tot alle bouwmaterialen. Als medewerker bouwmaterialenhandel ben je meestal alleen werkzaam in de binnendienst. Bouwmaterialen handelsbedrijven hebben te maken met veel verschillende bouwmaterialen, die meestal hoog opgestapeld worden. Als medewerker bouwmaterialenhandel zul je dan ook vaak gebruikmaken van een heftruck om alle bouwmaterialen te kunnen vervoeren. Advieswerkzaamheden met betrekking tot bouwmaterialen zijn minder belangrijk, omdat een medewerker bouwmaterialenhandel te maken krijgt met bouwvakkers, die beschikken over voldoende productkennis van de verschillende bouwmaterialen. Het is wel belangrijk dat ook een medewerker bouwmaterialenhandel beschikt over voldoende productkennis. Binnen de meeste groothandels zijn meerdere medewerkers werkzaam in het magazijn of opslagloods. De werkzaamheden komen in het kort neer op voorraadbeheer, administratieve werkzaamheden en het helpen van klanten. Het kan voorkomen dat je ook verantwoordelijk bent voor het zagen van plaatmateriaal.
Werken binnen een bouwmaterialenhandel
Een medewerker bouwmaterialenhandel kan aangemerkt worden als magazijnmedewerker, met het belangrijke verschil dat het bij bouwmaterialen meestal om een opslagloods gaat. De meeste groothandelsbedrijven maken gebruik van verschillende medewerkers, omdat het verwerken van alle bestellingen en het helpen van binnenkomende klanten zoals aannemers en klussers een flinke opgave is. De meeste vakmensen weten precies welke materialen ze nodig hebben, maar ze hebben wel de hulp nodig van de verschillende werknemers omdat de bouwmaterialen in veel gevallen met een heftruck ingeladen moeten worden. Daarnaast ben je als medewerker bouwmaterialenhandel verantwoordelijk voor het opmaken van de bon, waarop precies wordt opgenomen hoeveel materialen en welke materialen de klant meeneemt. Met deze bon kan het kantoorpersoneel de uiteindelijke factuur opmaken. Andere werkzaamheden van een medewerker bouwmaterialenhandel kunnen zijn het zagen van bouwmaterialen zoals plaatmateriaal. De meeste bouwgroothandels zijn voorzien van een wandzaag, zodat klanten plaatmateriaal op maat kunnen laten zagen. In de meeste gevallen is het de medewerker bouwmaterialenhandel die deze werkzaamheden uitvoert, omdat klanten meestal niet mogen zagen. Dat klanten in veel gevallen niet zelf mogen zagen is, omdat ze de machine niet kennen en omdat het groothandelsbedrijf ongelukken wil voorkomen.
Vakkennis medewerker bouwmaterialenhandel
Als medewerker bouwmaterialenhandel ben je in de meeste gevallen niet zelf een bouwvakker, maar het is wel handig als je weet waarvoor welke bouwmaterialen gebruikt worden, zodat je de klanten begrijpt. Binnen een bouwmaterialenhandel worden veel uiteenlopende soorten bouwmaterialen verkocht, die vaak specifieke toepassingen hebben. Denk bijvoorbeeld aan geprofileerd kozijnhout, aan mastiekschroten en aan verschillende soorten plaatmateriaal. Het kunnen geven van goed advies aan klanten is afhankelijk van de kennis van de medewerker bouwmaterialenhandel. Zo zijn er bepaalde plaatmaterialen die niet buiten toegepast kunnen worden en bestaan er uiteenlopende soorten isolatiematerialen die verschillende toepassingen kennen. Productkennis als medewerker bouwmaterialenhandel is dan ook een belangrijk woord binnen het beroep.
Werkzaamheden bouwmaterialenhandel:
- Het bedienen van de heftruck.
- Het bijhouden van de loods.
- Het eventueel machinaal bewerken van hout- en plaatmateriaal.
- Het helpen laden en lossen.
- Het helpen van klanten.
- Het houden van toezicht.
- Het opmaken van bonnen.
- Het samenstellen van bestellingen.
Hout- en Bouwmaterialenhandel:
Loodsmedewerker:
Opleidingen tot medewerker bouwmaterialenhandel
Er bestaan geen specifieke opleidingen tot medewerker bouwmaterialenhandel. In de meeste gevallen vragen werkgevers om een relevante Mbo-opleiding die raakvlakken heeft met de bouw. Daarnaast is het binnen dit beroep erg belangrijk dat je beschikt over een VCA-certificaat. Omdat je in de meeste gevallen ook zal werken als heftruckchauffeur moet je ook over het heftruckcertificaat beschikken of zul je deze moeten behalen. Ook de boekhouding bijhouden is belangrijk als zelfstandig ondernemer. Dit kun je bijvoorbeeld eenvoudig zelf doen door middel van een boekhoudpakket en mobiele app.
Bedrijven waar een medewerker bouwmaterialenhandel werkzaam kan zijn
Als medewerker bouwmaterialenhandel ben je werkzaam voor een groothandelsbedrijf gericht op de bouwsector. Als het een winkel betreft binnen de detailhandel zal de benaming bouwmarkt medewerker eerder van toepassing zijn. Het belangrijkste verschil tussen een groothandelsbedrijf en detailhandelsbedrijf is dat een medewerker bouwmaterialenhandel over het algemeen alleen te maken heeft met bedrijven binnen de bouwsector. Een bouwmarkt medewerker heeft juist meer te maken met particulieren.
Competenties medewerker bouwmaterialenhandel
De belangrijkste competentie als medewerker bouwmaterialenhandel is het op een veilige manier kunnen werken, omdat bouwmaterialen meestal groot en zwaar zijn. Daarnaast moet je klantvriendelijk zijn en over goede communicatieve vaardigheden beschikken. Ook productkennis speelt een belangrijke rol binnen het beroep, omdat je met verschillende soorten klanten te maken zal krijgen. Algemeen belangrijke woorden zijn verantwoordelijkheidsgevoel, kennis, inzicht, toezicht en zelfstandigheid.
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als medewerker bouwmaterialenhandel
Het arbeidsmarktperspectief als medewerker bouwmaterialenhandel is over het algemeen matig te noemen, omdat er relatief gezien niet heel veel bouwmaterialen handelsbedrijven zijn. Daarnaast is er voor dit beroep geen echte specifieke opleiding nodig, waardoor de concurrentie groot kan zijn bij een mogelijke vacature. De doorgroeimogelijkheden als medewerker bouwmaterialenhandel moeten gezien worden in het volgen van extra opleidingen, waardoor er verbreding ontstaat. Een vervolgfunctie kan zijn het werken achter de balie. Het is denkbaar dat een ervaren medewerker bouwmaterialenhandel vroeg of laat zal doorgroeien tot de buitendienst. In dat geval kan de functie vertegenwoordiger tot de mogelijkheden behoren. Dit kan wel per groothandelsbedrijf verschillen, omdat het belangrijk is dat iemand over een commerciële instelling beschikt.
Arbeidsvoorwaarden en salaris medewerker bouwmaterialenhandel
Als medewerker bouwmaterialenhandel val je doorgaans onder de cao bouwmaterialenhandel, waarbinnen de arbeidsvoorwaarden geregeld zijn. Een medewerker bouwmaterialenhandel zal over het algemeen een salaris verdienen tussen de 2000 en 2500 euro bruto per maand, afhankelijk van leeftijd, opleidingen en verdere verantwoordelijkheden.
Eigen bedrijf starten als Medewerker bouwmaterialenhandel
Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Medewerker bouwmaterialenhandel, waaronder:
- Arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV)
- Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering (AVB)
- Beroepsaansprakelijkheidsverzekering (BAV)
Boekhoudprogramma vergelijken Medewerker bouwmaterialenhandel
Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Medewerker bouwmaterialenhandel bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.
Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Medewerker bouwmaterialenhandel.
Mijnzzp.nl