Bouwmarkt medewerker

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Inhoudsopgave
Beroep bouwmarkt medewerker
Werken als bouwmarkt medewerker
Is productkennis belangrijk als bouwmarkt medewerker
Werken in een bouwmarkt
Verschillende werkzaamheden bouwmarkt:
Wat doet een bouwmarkt medewerker:
Werken bij Praxis:
Opleidingen tot bouwmarkt medewerker
Bedrijven waar een bouwmarkt medewerker werkzaam kan zijn
Competenties bouwmarkt medewerker
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als bouwmarkt medewerker
Arbeidsvoorwaarden en salaris bouwmarkt medewerker
Eigen bedrijf starten als Bouwmarkt medewerker
Boekhoudprogramma vergelijken Bouwmarkt medewerker

Beroep bouwmarkt medewerker

Een bouwmarkt medewerker is een commercieel medewerker, die verantwoordelijk is voor verschillende werkzaamheden, zoals het helpen van klanten, het adviseren van klanten, het aanvullen van schappen en kassawerkzaamheden. Ook kan je als bouwmarkt medewerker verantwoordelijk zijn voor het uitgeven en innemen van verhuurde machines. Andere werkzaamheden zijn het aannemen en verwerken van binnenkomende goederen, die door leveranciers gebracht worden. Andere benamingen voor bouwmarkt medewerker zijn soms ook wel servicemedewerker of gewoon verkoopmedewerker. Als bouwmarkt medewerker ben je in de meeste gevallen breed inzetbaar als allround medewerker en kan je verantwoordelijk zijn voor verschillende werkzaamheden. Dit is over het algemeen wel afhankelijk van het opleidingsniveau en van de werkervaring. Afhankelijk van de specifieke functie is het als bouwmarkt medewerker belangrijk dat je beschikt over productkennis en materiaalkennis, omdat het op een goede manier adviseren van klanten alleen mogelijk is als er sprake is van productkennis en materiaalkennis. Een bouwmarkt medewerker hoeft geen allround vakman of klusser te zijn, echter moet er wel sprake zijn van enige basiskennis. Vooral voor speciale afdelingen, zoals de verfafdeling, kan productkennis en materiaalkennis belangrijk zijn. Het beroep bouwmarkt medewerker moet verder vrij algemeen gezien worden, omdat er binnen bouwmarkten verschillende vaklieden werkzaam zijn. Binnen bouwmarkten staat het kunnen adviseren van klanten hoog aangeschreven, omdat de meeste mensen op zoek zijn naar een oplossing voor een bepaald probleem. Daarnaast komt het veel voor dat klanten niet precies weten welk materiaal of product het beste toegepast kan worden om tot het beste resultaat te komen. De meeste bouwmarkt medewerkers zijn werkzaam op een specifieke afdeling, waardoor bouwmarkt medewerkers over de juiste kennis beschikken.

Werken als bouwmarkt medewerker

Een bouwmarkt medewerker is dus een verkoopmedewerker, die in sommige gevallen ook aangemerkt kan worden als verkoopspecialist. Een verkoopspecialist is een ervaren verkoopmedewerker, die over productkennis beschikt. Bouwmarkten kenmerken zich door hun grote assortiment, waardoor productkennis belangrijk is. Bouwmarkt medewerkers vormen dan ook een belangrijke schakel in de klanttevredenheid. De klanttevredenheid heeft vooral betrekking op het kunnen geven van goed advies. Lang niet alle bouwmarkt medewerkers zijn bekend met de producten die ze verkopen, waardoor het geven van goed advies soms lastig is. Bouwmarkten besteden dan ook veel tijd in het opleiden van nieuwe en bestaande medewerkers, zodat ze bekend raken met de producten die ze verkopen. Net zoals binnen de normale detailhandel is het belangrijk dat medewerkers bekend zijn met de producten die ze verkopen. Het op een goede manier kunnen adviseren van klanten binnen bouwmarkten is vooral lastig voor nieuwe medewerkers, omdat er zoveel technische kennis bij komt kijken. Deze kennis zal in de meeste gevallen niet zomaar aangeleerd worden zonder goede begeleiding. Zoals eerder omschreven kan een bouwmarkt medewerker verantwoordelijk zijn voor verschillende werkzaamheden. Denk ook aan het verhuren van gereedschap, kassawerkzaamheden en aan het geven van productdemonstraties.

Is productkennis belangrijk als bouwmarkt medewerker

Binnen bouwmarkten worden veel verschillende producten aangeboden, die raakvlakken hebben met de totale bouw en interieurbranche. Het is daarom zo belangrijk dat medewerkers allround vakmensen zijn. Het kunnen geven van advies over stukadoorsmaterialen is heel wat anders dan het kunnen geven van advies over verf of over elektriciteit. Veel mensen zijn zelf klussers, die verder geen informatie nodig hebben, maar er bestaan ook mensen die geen idee hebben hoe ze bepaalde klussen het beste kunnen aanpakken en met welke materialen ze dit het beste kunnen doen. De adviserende rol als bouwmarkt medewerker bestaat dan ook uit het kunnen geven van klusinformatie en het kunnen geven van materiaaladvies. Dit klinkt misschien makkelijk, maar dat is het in de meeste gevallen niet, omdat iedere klus om zijn eigen manier van aanpakken vraagt.

Werken in een bouwmarkt

Het werken in een bouwmarkt is vooral leuk te noemen, omdat het bijzondere detailhandel betreft die om specifieke kennis zal vragen door het grote assortiment. Als allround bouwmarkt medewerker ben je dan ook niet alleen een verkoper, maar juist ook een adviseur voor mensen. Het helpen adviseren over klussen en woonstijlen zal dan ook zeker bij je moeten passen. Over het algemeen zal een bouwmarkt medewerker geen bouwvakker hoeven te zijn, maar enige technische kennis en kluskennis zijn binnen dit beroep zeker niet onbelangrijk te noemen. Binnen de meeste grote bouwmarkten kan je tegenwoordig ook werkzaam zijn als medewerker groene detailhandel.

Verschillende werkzaamheden bouwmarkt:

  • Het aanvullen van de schappen.
  • Het adviseren van klanten.
  • Het helpen van klanten.
  • Het ontvangen en verwerken van goederen.
  • Het schoonhouden van de bouwmarkt.
  • Het uitvoeren van kassadiensten.
  • Het verhuren en innemen van machines.

Wat doet een bouwmarkt medewerker:

Werken bij Praxis:

Opleidingen tot bouwmarkt medewerker

Wie een carrière ambieert als bouwmarkt medewerker kan het beste kiezen voor een opleiding binnen de detailhandel, zoals de Mbo-opleiding Verkoper Detailhandel op niveau twee. Over het algemeen zal een andere Mbo-opleiding ook zeker mogelijkheden bieden, maar kan het dan nodig zijn dat er een interne opleiding gevolgd wordt. De meeste bouwmarkten bieden tegenwoordig interne opleidingen aan om hun medewerkers bekend te maken met het assortiment. Ook bieden de meeste bouwmarkten de mogelijkheid aan om stage te lopen binnen de bouwmarkt. Daarnaast zijn er ook genoeg externe opleidingsinstituten te vinden waar je een opleiding kan volgen. Als startende zzp'er, is het belangrijk om de boekhouding op een goede manier op te zetten voor je eigen bedrijf. Dit kan tegenwoordig het beste bereikt worden door het gebruik van online boekhouden. Hiervoor is het wel belangrijk om eerst de verschillende online boekhoudpakketten met elkaar te vergelijken. Zo kom je uiteindelijk tot het beste online zzp boekhoudprogramma.

Bedrijven waar een bouwmarkt medewerker werkzaam kan zijn

Als bouwmarkt medewerker ben je werkzaam binnen een bouwmarkt gericht op de detailhandel. Het beroep bouwmarkt medewerker kan ook voorkomen binnen de groothandel, echter spreken we dan eerder van een medewerker bouwmaterialenhandel. In dat geval heb je veel minder te maken met particulieren, maar juist met professionele vaklieden die bijvoorbeeld werkzaam zijn voor een aannemersbedrijf.

Competenties bouwmarkt medewerker

De belangrijkste competentie als bouwmarkt medewerker is je klantvriendelijke en commerciële instelling. Ook het samenwerken met andere collega's moet gezien worden als een belangrijke competentie, omdat je meestal met diverse collega's zal samenwerken. Daarnaast zal je moeten beschikken over affiniteit met betrekking tot het klussen en woonstijlen, omdat het daarom draait binnen een bouwmarkt. Algemeen belangrijke woorden zijn inzicht, passie, doorzettingsvermogen, zelfstandigheid, kennis en communicatie.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als bouwmarkt medewerker

Het arbeidsmarktperspectief van een bouwmarkt medewerker is over het algemeen sterk afhankelijk van het opleidingsniveau en je eigen competenties. Ook de soort opleiding zal een grote rol spelen bij het wel of niet verkrijgen van een baan. Een gerichte detailhandelsopleiding zal meestal verwacht worden. De doorgroeimogelijkheden als bouwmarkt medewerker moeten gezien worden in het volgen van extra opleidingen, waardoor er een vervolgfunctie mogelijk is. Denk bijvoorbeeld aan de functie floormanager, assistent filiaalmanager of aan de functie filiaalmanager zelf.

Arbeidsvoorwaarden en salaris bouwmarkt medewerker

Als bouwmarkt medewerker zal je over het algemeen onder de cao doe-het-zelfbranche vallen, waarbinnen de arbeidsvoorwaarden geregeld zijn afhankelijk van de werkgever. Een fulltime bouwmarkt medewerker zal doorgaans een salaris verdienen tussen de 1700 en 2100 euro bruto per maand, afhankelijk van leeftijd, opleidingen en verdere verantwoordelijkheden.

Eigen bedrijf starten als Bouwmarkt medewerker

Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Bouwmarkt medewerker, waaronder:

Boekhoudprogramma vergelijken Bouwmarkt medewerker

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Bouwmarkt medewerker bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Bouwmarkt medewerker.

Mijnzzp.nl