Pianist
Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...
Inhoudsopgave
Beroep pianist
• Wat doet een pianist
• Werken als pianist
• Piano als muziekinstrument
• Bekende pianisten
• Film: beroep pianist
• Film: pianist
Opleidingen tot pianist
Bedrijven waar een pianist werkzaam kan zijn
Competenties pianist
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als pianist
Arbeidsvoorwaarden en salaris pianist
Eigen bedrijf starten als Pianist
Boekhoudprogramma vergelijken Pianist
Beroep pianist
Een pianist is een muzikant die de piano bespeelt. In de meeste gevallen zal een pianist klassieke muziek spelen op de piano, maar een pianist kan ook moderne muziek spelen zoals popmuziek of jazzmuziek, afhankelijk van de soort pianist. Daarnaast worden pianisten vaak ingezet voor begeleidingsmuziek of achtergrondmuziek tijdens voorstellingen. In dat geval noemt men een pianist ook wel eens een pianist-begeleider. Als pianist kan je alleen (solo) muziek maken of onderdeel uitmaken van een groter geheel, zoals een band. Een pianist zal vaak bekende muziekstukken spelen, maar hij of zij kan er ook voor kiezen om zelf muziekstukken te componeren. Er zijn redelijk veel pianisten die zelf ook componist zijn, omdat ze nu eenmaal veel passie hebben voor muziek. Veel bekende componisten van muziek waren zelf ook pianist, zoals Wolfgang Amadeus Mozart en Ludwig van Beethoven. Als een pianist binnen een klassiek orkest speelt als beroepsmuzikant kan ook de benaming musicus van toepassing zijn op een pianist. Een pianist bespeelt een piano, wat een toetsinstrument is. Een andere benaming voor een toetsinstrument kan ook weer zijn klavierinstrument. Een piano is weer een slag-, toets- en snaarinstrument dat voorzien is van een enkel klavier en twee of drie pedalen. De klanken die een piano maakt ontstaan doordat de pianist toetsen indrukt, waardoor via een mechanisme hamers tegen de snaren van de piano aanslaan. Het beroep pianist moet verder vrij algemeen gezien worden, omdat pianisten verschillende soorten muziek kunnen maken in uiteenlopende samenstellingen zoals solo, samen met andere muzikanten of als begeleider van vocalisten. Het beroep pianist is aan te merken als bijzonder beroep, omdat een goede pianist veel bijzondere emoties kan oproepen onder de luisteraars. Passie is dan ook een belangrijk woord voor een pianist.
Wat doet een pianist
Een pianist is een muzikant, die in sommige gevallen ook aangemerkt kan worden als musicus. Ondanks dat een pianist een muziekinstrument bespeelt dat voorzien is van toetsen, noemt men een pianist geen toetsenist. De meeste pianisten leren het pianospelen op een akoestische piano, omdat de aanstaande pianist hierdoor een beter gevoel zal ontwikkelen voor de muziek. Een akoestische piano maakt gebruik van snaren en niet van elektronische overbrenging, waardoor de muzikant het gevoel met het muziekinstrument kan missen. Daarnaast kennen elektronische muziekinstrumenten andere beperkingen, zoals het aantal aanwezige toetsen en de klank die anders is. Het gevoel van trillende snaren is eigenlijk onmisbaar als iemand een goede pianist wil worden. De meeste pianisten bespelen daarom akoestische piano's om het pianospelen onder de knie te krijgen. Veruit de meeste pianisten zijn hobbymatig actief als muzikant en spelen alleen thuis op de piano of vleugel voor de hobby. Dit neemt niet weg dat ook een hobbymatige muzikant een voorstelling kan geven, afhankelijk van de eigen wensen.
Werken als pianist
Als pianist kan je uiteenlopende soorten voorstellingen geven, zoals de bekende pianoconcerten voor een grote groep mensen of juist kamerconcerten voor een besloten genootschap. Daarnaast kan een piano ingezet worden als achtergrondmuziek in een restaurant. Een pianist zal in dat geval een belangrijk onderdeel uitmaken van de ambiance. Ook tijdens andere voorstellingen vormen pianisten vaak een belangrijk onderdeel, bijvoorbeeld tijdens balletvoorstellingen of tijdens toneelvoorstellingen. Een ander voorbeeld is het begeleiden van cabaretiers die een voorstelling geven. Als pianist kan je ook onderdeel uitmaken van een groter geheel. In dat geval zal je meestal spelen in een concertgebouw, onder begeleiding van een dirigent. Het is de dirigent die alle verschillende muzikanten zal aansturen. Denk bijvoorbeeld aan de violisten, trombonisten, fluitisten en aan eventuele vocalisten. Zoals eerder aangegeven zijn relatief veel pianisten ook aan te merken als componist.
Piano als muziekinstrument
Een pianist is dus een muzikant die uit liefhebberij piano speelt of een musicus die op professioneel niveau werkzaam is. In de meeste gevallen zal het gaan om een muzikant die uit liefhebberij piano speelt. Een pianist speelt solo of er is bijvoorbeeld sprake van twee pianisten. Twee pianisten die samen spelen maakt de piano's nog intenser. Een pianist kan ook onderdeel uitmaken van een band waarin de pianist solo speelt. Het is niet zo dat een pianist alleen klassiek speelt. Een pianist kan ook een vrolijk lied spelen. Een vrolijk lied kan bijvoorbeeld van toepassing zijn tijdens een bruiloft. Daarnaast kan een pianist ook een zacht pianissimo spelen. Een zacht pianissimo is bijvoorbeeld van toepassing tijdens een voorstelling om bepaalde accenten tijdens de voorstelling extra te benadrukken. Iemand de piano bespeelt noemt men dus een muzikant of musicus.
Bekende pianisten
Er zijn verschillende invloedrijke pianisten van diverse genres. Hieronder benoemen we enkele beroemde pianisten.
- Muhal Richard Abrams: Muhal Richard Abrams was een Amerikaans jazzmusicus, pianist en componist. Deze pianist componeerde voornamelijk in zijn eentje verschillende muziek. Muhal is ook werkzaam geweest als arrangeur voor het orkest waarbinnen de pianist speelde.
- Tori Amos: Tori Amos is een Amerikaanse singer-songwriter en klassiek geschoolde pianiste. Amos verkocht meer dan 20 miljoen cd's. De pianist speelt vooral klassiek.
- Conrad Ansorge: Conrad Ansorge werd bekend door zijn vertolkingen van de werken van Beethoven. De pianist speelde ook "Orpheussymfonie" in de Steinway Hall in New York, met als dirigent Theodore Thomas.
Film: beroep pianist
Film: pianist
Opleidingen tot pianist
Wie een carrière ambieert als beroepspianist kan het beste kiezen voor een opleiding aan het conservatorium, waarbinnen naast de piano-hoofdvakken veel aandacht zal zijn voor muziektheorie, het blad lezen, muziekgeschiedenis, harmonieleer, methodiek en ensemblespel. Een opleiding aan het conservatorium zal doorgaans vier tot zes jaar in beslag nemen. Een andere mogelijkheid is het volgen van privé-muzieklessen als het om een hobby gaat. Daarnaast zijn er ook genoeg externe opleidingsinstituten te vinden waar je een opleiding kan volgen. Wanneer je gaat starten als zzp'er met je eigen bedrijf, dan is het belangrijk om de boekhouding op een goede manier op te zetten. Dit kan tegenwoordig het beste bereikt worden door het gebruik van online boekhouden. Hiervoor is het wel belangrijk om eerst de verschillende boekhoudpakketten met elkaar te vergelijken. Zo kom je uiteindelijk tot het beste boekhoudprogramma zzp.
Bedrijven waar een pianist werkzaam kan zijn
Over het algemeen zal een professionele pianist aangemerkt moeten worden als ondernemer. Het beroep pianist komt verder niet voor in loondienst. Daarnaast is het zo dat de meeste pianisten helemaal niet beroepsmatig actief zijn. De meeste pianisten bespelen de piano als hobby. Dit neemt niet weg dat pianisten wel kunnen optreden. Het is dan ook denkbaar dat een pianist is aangesloten bij een artiestenbemiddelaar of impresariaat. Een pianist kan, zoals eerder omschreven, op verschillende manieren werkzaam zijn. Het is ook niet zo dat pianisten alleen klassiek spelen. Denk bijvoorbeeld ook aan de bekende popmuziek of aan jazzmuziek. Iemand de piano bespeelt noemt men dus een muzikant of musicus, echter kan dit ook betrekking hebben op amateurmuzikanten.
Competenties pianist
De belangrijkste competenties van een pianist zijn je passie en kennis van muziek. Daarnaast speelt doorzettingsvermogen een grote rol, omdat het leren bespelen van een piano of vleugel niet altijd even makkelijk is. Een pianist moet dan ook over veel motivatie beschikken. Ook de juiste inspiratie kan belangrijk zijn als pianist. Dit is vooral het geval als je ook aangemerkt kan worden als componist. Zonder de juiste inspiratie is het niet mogelijk om goede muziek te componeren. Algemeen belangrijke woorden zijn talent, ambitie, creativiteit, onderhoud en zelfstandigheid. Als je als pianist ook optredens wilt verzorgen is het ook belangrijk dat je een netwerker bent en dat je over een commerciële instelling beschikt. Het verkrijgen van opdrachten als muzikant zal lang niet in alle gevallen even makkelijk zijn.
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als pianist
Het arbeidsmarktperspectief van een pianist is niet echt van toepassing, omdat de meeste pianisten aangemerkt moeten worden als ondernemer. Een ondernemer zal zijn eigen arbeidsmarktperspectief moeten bepalen door het binnenhalen van voldoende opdrachten. De doorgroeimogelijkheden van een pianist zijn sterk afhankelijk van het talent en je verdere competenties. Een goede pianist kan eindeloos doorgroeien als artiest.
Arbeidsvoorwaarden en salaris pianist
Er zijn geen arbeidsvoorwaarden van toepassing op het beroep pianist, omdat een pianist meestal aangemerkt moet worden als zelfstandig ondernemer. Daarnaast kan het gaan om een pianist die andere werkzaamheden uitvoert als hoofdinkomen. Het is ook niet mogelijk om een salarisindicatie te geven voor dit beroep, omdat het inkomen sterk afhankelijk is van het aantal en soort opdrachten.
Eigen bedrijf starten als Pianist
Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Pianist, waaronder:
- Arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV)
- Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering (AVB)
- Beroepsaansprakelijkheidsverzekering (BAV)
Boekhoudprogramma vergelijken Pianist
Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Pianist bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.
Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Pianist.
Mijnzzp.nl