Monteur

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Inhoudsopgave
Beroep monteur
Wat doet een monteur
Wat maakt iemand een goede monteur
Werken als monteur
Moderne monteurs
Film: koudetechniek en klimaatbeheersing:
Film: monteur mechatronica:
Opleidingen tot monteur
Bedrijven waar een monteur werkzaam kan zijn
Competenties monteur
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als monteur
Arbeidsvoorwaarden en salaris monteur
Eigen bedrijf starten als Monteur
Boekhoudprogramma vergelijken Monteur

Beroep monteur

Een monteur is iemand die verantwoordelijk is voor het uitvoeren van technische werkzaamheden. Een monteur kan bijvoorbeeld werkzaam zijn binnen een fabriek, autogarage of ander soort bedrijf dat met techniek te maken heeft. Het beroep monteur is zeer breed te noemen en kan betrekking hebben op uiteenlopende soorten beroepen in verschillende branches. Wel is het zo dat een monteur in alle gevallen over technische kennis moet beschikken en meestal gezien kan worden als allround vakman of vakvrouw. Met technische kennis bedoelt men over het algemeen dat een monteur zelfstandig diverse apparaten kan onderhouden, repareren of moderniseren. Technisch inzicht is dan ook één van de belangrijkste eigenschappen van een monteur. Het verhelpen van storingen, het uitvoeren van reparaties of het moderniseren van machines en installaties mag voor een monteur dan ook geen probleem zijn. Het niet zo dat een monteur van alle apparaten, machines of installaties verstand hoeft te hebben, omdat er ook diverse soorten specialisten bestaan binnen de technieksector. Een monteur kan bijvoorbeeld zonder de juiste software niet alle moderne machines zomaar uitlezen om eventuele storingen op te lossen. Daarnaast is het denkbaar dat er bepaalde garanties vervallen als een monteur zelfstandig reparaties uitvoert. Het beroep monteur moet verder heel algemeen gezien worden, omdat monteurs op verschillende manieren voorkomen binnen alle denkbare branches. In de meeste gevallen zal het beroep monteur betrekking hebben op vaklieden die beschikken over een Mbo-beroepsopleiding. Als technische vaklieden beschikken over een hbo-opleiding of universitaire studie zijn de benamingen technicus of ingenieur eerder van toepassing. Zoals eerder omschreven komt het beroep monteur in de praktijk op veel manieren voor op alle denkbare niveaus. Ook de complexiteit van techniek waarmee een monteur te maken krijgt kan enorm verschillen per beroep en opleidingsniveau.

Wat doet een monteur

Het beroep monteur is wellicht één van de belangrijkste beroepen dat er bestaat, omdat zonder monteurs heel veel niet mogelijk zal zijn. Een goede automonteur is bijvoorbeeld in staat om uiteenlopende soorten problemen op te lossen, zodat auto's veilig gebruikt kunnen worden zonder stil te komen te staan. Een elektromonteur zorgt ervoor dat wij veilig gebruik kunnen maken van stroom. Maar ook pijpfitters zijn monteurs, die ervoor zorgen dat wij gas en water kunnen gebruiken in huis of ander soort gebouwen. Een meer algemene benaming voor vaklieden binnen de installatiebranche is installateur. Een installateur kan ook aangemerkt worden als monteur, omdat een installateur ook te maken heeft met technische werkzaamheden. Een ander voorbeeld is een monteur die zich gespecialiseerd heeft in het onderhouden van mobiele werktuigen. Als een monteur beschikt over een hogere technische opleiding en/of studie moet een monteur aangemerkt worden als ingenieur. Een ingenieur kan bijvoorbeeld verantwoordelijk zijn voor het uitvoeren van niet destructief onderzoek. Als ingenieur zijn er ook veel verschillende specialistisch mogelijk. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een autotechnisch ingenieur of aan een elektrotechnisch ingenieur.

Wat maakt iemand een goede monteur

Een goede monteur moet beschikken over technisch inzicht en kennis. De meeste allround monteurs weten al snel wat het probleem is en hoe dit het beste opgelost kan worden. Technisch inzicht klinkt wellicht makkelijk, maar dit is het zeker niet voor iedereen. Daarnaast moet sprake zijn van passie, wil je een goede monteur worden. Zonder passie, inzicht en kennis zal je niet snel een goede monteur worden. Goede monteurs zijn daarom overal geliefd omdat techniek zo complex kan zijn. Een goede monteur draait zijn hand bijvoorbeeld niet om voor complexe klussen die vol met uitdagingen zitten. Omdat je als monteur meestal een allround vakman zal zijn zul je ook meerdere disciplines moeten beheersen. In sommige gevallen kan ook de benaming assemblage monteur van toepassing zijn. Dit is natuurlijk wel afhankelijk van de specifieke werkzaamheden als monteur.

Werken als monteur

Het werken als monteur geeft meestal veel vrijheid waarbinnen je vaak ook zelf verantwoordelijk bent voor de beslissingen die jij neemt als monteur. Als monteur kan je iedere dag met andere uitdagingen te maken krijgen die soms om een creatieve oplossing vragen. Het zelf bedenken van goede oplossingen zal in veel gevallen verwacht worden van de monteur, afhankelijk van de soort branche waarbinnen je werkzaam bent. Ook is het denkbaar dat een monteur werkzaam zal zijn als storingsmonteur tijdens de avonduren, nachturen of in het weekend.

Moderne monteurs

Het moderne beroep monteur is niet zomaar meer te vergelijken met het beroep monteur zoals dit vroeger het geval was. In het verleden was een monteur meestal een arbeider die smerig werk verrichtte aan bijvoorbeeld machines, installaties of andere werkzaamheden. Vandaag de dag bestaan er uiteenlopende soorten monteurs die ook verantwoordelijk kunnen zijn voor hoogwaardige techniek. Denk bijvoorbeeld aan een onderhoudsmonteur die via software machines updaten of controleren. Het beroep monteur komt vandaag de dag op alle niveaus voor en kan dus ook betrekking hebben op hoogopgeleid personeel, omdat moderne techniek zo complex kan zijn.

Film: koudetechniek en klimaatbeheersing:

Film: monteur mechatronica:

Opleidingen tot monteur

Er is niet echt een specifieke opleiding te benoemen voor het beroep monteur, omdat de term monteur vrij algemeen is. Voor het beroep monteur zijn dan ook uiteenlopende soorten opleidingen te bedenken die kunnen variëren van Mbo-niveau tot Hbo-niveau en universitair niveau. Wel moet het beroep monteur gezien worden als een technisch beroep waarbinnen veel aandacht zal zijn voor elektrotechniek, werktuigbouwkunde en ICT. Welke opleiding het beste past bij iemand en op welk niveau dit is, is geheel afhankelijk van het soort beroep. Als we spreken over een hbo-opleiding of een universitaire studie hebben we het wel eerder over een technicus of ingenieur dan een monteur. Als startende ondernemer, is het belangrijk om de financiële administratie op een goede manier op te zetten voor je eigen bedrijf. Dit kan tegenwoordig het beste bereikt worden door het gebruik van online boekhoudsoftware. Hiervoor is het wel belangrijk om eerst de verschillende boekhoudpakketten met elkaar te vergelijken. Zo kom je uiteindelijk tot de juiste software voor de zzp boekhouding.

Bedrijven waar een monteur werkzaam kan zijn

Een monteur kan werkzaam zijn in alle denkbare branches, waarbinnen techniek een belangrijke rol speelt. Denk bijvoorbeeld aan een monteur die werkzaam is voor een garage, of aan een monteur die aangemerkt kan worden als onderhoudstechnicus. Daarnaast kan een monteur te maken hebben met consumentenelektronica binnen de detailhandel. Zoals eerder omschreven moet het beroep monteur heel breed gezien worden, omdat techniek op veel manieren een belangrijke rol speelt binnen de maatschappij. Het is ook denkbaar dat een goede monteur werkzaam is als ondernemer. Goede monteurs kunnen over het algemeen voor veel verschillende bedrijven werkzaam zijn op verschillende manieren.

Competenties monteur

De belangrijkste competentie van een monteur is de vakinhoudelijke kennis. Zonder vakinhoudelijke kennis is het niet mogelijk om op een goede manier werkzaam te zijn als monteur. Daarnaast moet een monteur aangemerkt kunnen worden als allround technicus. Een andere belangrijke competentie is dat de monteur aangemerkt kan worden als diagnosetechnicus. Het opsporen van foutmeldingen of andere problemen zal als monteur vaak voorkomen. Omdat een monteur in de meeste gevallen te maken heeft met opdrachtgevers, collega's en leidinggevenden kan communicatie aangemerkt worden als belangrijke competentie. Algemeen belangrijke woorden als monteur zijn bijscholing, zelfstandigheid, samenwerken, motivatie, passie, kennis, leergierigheid, plannen, organiseren, verantwoordelijkheidsgevoel en secuur. Verdere competenties van een monteur zijn niet zomaar aan te geven, omdat dit per beroep en opleidingsniveau kan verschillen. Als een monteur werkzaam is als ondernemer kan ook het netwerken gezien worden als belangrijke competentie.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als monteur

Het arbeidsmarktperspectief als monteur is over het algemeen zeer goed te noemen. Een goede allround monteur zal zeker niet zonder werk hoeven te zitten, omdat de vraag naar monteurs groot is. Wel is het binnen de techniek belangrijk om mee te groeien met de techniek, omdat er steeds meer mogelijkheden bijkomen. Met andere woorden is het binnen de techniek erg belangrijk om bij te blijven en bijvoorbeeld extra cursussen te volgen. Vooral op ICT-gebied zal een monteur veel bijscholing moeten volgen, omdat ICT een belangrijk onderdeel uitmaakt van de moderne techniek. De doorgroeimogelijkheden als monteur zijn sterk afhankelijk van je eigen competenties, het opleidingsniveau en de branche waarbinnen je werkzaam zal zijn. Een leidinggevende functie kan zeker tot de mogelijkheden behoren als je beschikt over de juiste ervaring, kennis en opleiding.

Arbeidsvoorwaarden en salaris monteur

Er zijn geen voorbeelden te geven van de arbeidsvoorwaarden, omdat je als monteur voor uiteenlopende soorten bedrijven werkzaam kan zijn in verschillende branches. Over het algemeen zal een monteur die beschikt over een Mbo-opleiding een salaris verdienen tussen de 1700 en 2500 bruto per maand, afhankelijk van leeftijd, ervaring en verdere verantwoordelijkheden. Een hoger salaris binnen dit beroep is zeker denkbaar als je beschikt over specifieke kennis of grote verantwoordelijkheden.

Eigen bedrijf starten als Monteur

Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Monteur, waaronder:

Boekhoudprogramma vergelijken Monteur

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Monteur bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Monteur.

Mijnzzp.nl