Shiftleader

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Inhoudsopgave
Beroep shiftleader
Wat doet een shiftleader
Verantwoordelijkheden van een shiftleader zijn:
Film: beroep shiftleader:
Opleidingen tot shiftleader
Bedrijven waar een shiftleader werkzaam kan zijn
Competenties shiftleader
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als shiftleader
Arbeidsvoorwaarden en salaris shiftleader
Eigen bedrijf starten als Shiftleader
Boekhoudprogramma vergelijken Shiftleader

Beroep shiftleader

Als shiftleader ben je verantwoordelijk voor het aansturen van uitvoerend personeel. De functie shiftleader komt binnen verschillende bedrijven voor in verschillende branches. Over het algemeen behoort het beroep shiftleader tot de laagste managementlaag binnen de organisatie, maar dat is afhankelijk van de verantwoordelijkheden en het soort bedrijf waarbinnen je werkzaam bent. De belangrijkste taak van een shiftleader is het waken over de continuïteit van de werkzaamheden en het leiding geven aan de diverse personeelsleden. Het beroep shiftleader moeten gezien worden als een beroep waarbinnen management en aansturing een belangrijke rol speelt. Het is denkbaar dat een shiftleader zelf ook zal meewerken binnen de afdeling, afhankelijk van het soort bedrijf en het aantal werknemers. In het kort kunnen we de werkzaamheden van een shiftleader omschrijven als het begeleiden van de werkprocessen en de werknemers. Als shiftleader heb je meer verantwoordelijkheden dan gewoon personeel dat werkzaam is binnen de afdeling. Denk hierbij aan het uitvoeren van administratieve werkzaamheden, het waken over de productieprocessen, het controleren van de productieprocessen en aan het op een soepele manier laten verlopen van de overgangen tussen de verschillende shifts of ploegen. Als shiftleader zal je over het algemeen zelf ook verantwoording moeten afleggen aan je eigen leidinggevende. Het beroep shiftleader moet verder wel vrij algemeen gezien worden, omdat het beroep shiftleader in de praktijk op verschillende manieren kan voorkomen. Daarnaast kunnen er andere benamingen gebruikt worden, afhankelijk van de branche waarbinnen je werkzaam bent. In de meeste gevallen is een shiftleader wel werkzaam voor bedrijven die te maken hebben met ploegendiensten.

Wat doet een shiftleader

Het beroep shiftleader komt binnen de praktijk op verschillende manieren voor en kan betrekking hebben op bijvoorbeeld een procesoperator, een assemblagemedewerker of op een ploegbaas. Als iemand werkt binnen een ploeg als manager spreekt men dan over het algemeen van een shiftleader. Een shiftleader is dus een werknemer die meer verantwoordelijkheden krijgt binnen de organisatie. Dit betreft meestal vaklieden die beschikken over veel ervaring binnen de organisatie en communicatief gezien goed onderlegd zijn. De belangrijkste taken van een shiftleader zijn het behalen van de productiedoeleinden en het aansturen van de andere werknemers. Daarnaast kan een shiftleader verantwoordelijk zijn voor het inwerken van nieuwe werknemers of het begeleiden van werknemers op de werkvloer. Andere werkzaamheden kunnen weer zijn het samenwerken met verschillende afdelingen zoals de logistieke afdeling, de maintenance afdeling en het management.

Verantwoordelijkheden van een shiftleader zijn:

  • Het aansturen van medewerkers.
  • Het beoordelen van medewerkers.
  • Het inwerken van nieuwe medewerkers.
  • Het maken van de planning.
  • Het overleggen met leidinggevende.
  • Het waarborgen en overdragen van het productieproces.

Film: beroep shiftleader:

Opleidingen tot shiftleader

Er zijn geen specifieke opleidingen te benoemen voor het beroep shiftleader anders dan het volgen van een managementopleiding. Over het algemeen zal een shiftleader geen speciale opleiding gevolgd hebben, omdat de functie shiftleader gezien moet worden als een aanvulling op een gewoon beroep. Wel is het denkbaar dat een shiftleader via het bedrijf waar hij of zij werkzaam is extra cursussen krijgt aangeboden op het gebied van management. Over het algemeen zal een Mbo-diploma niveau vier voldoenden zijn om te kunnen werken als shiftleader, afhankelijk van de verantwoordelijkheden. Als laatste is het niet onbelangrijk om te benoemen dat de meeste shiftleaders ook andere opleidingen moeten volgen, zoals een EHBO-opleiding en een VCA-opleiding. Wanneer je gaat starten als zzp'er met je eigen bedrijf, dan is het belangrijk om de zzp boekhouding op een goede manier op te zetten. Dit kan tegenwoordig het beste bereikt worden door het gebruik van online software. Hiervoor is het wel belangrijk om eerst de verschillende boekhoudpakketten met elkaar te vergelijken. Zo kom je uiteindelijk tot het juiste boekhoudprogramma voor de zzp administratie.

Bedrijven waar een shiftleader werkzaam kan zijn

Als shiftleader ben je over het algemeen werkzaam voor commerciële productiebedrijven. Het beroep shiftleader komt eigenlijk in alle branches wel voor op verschillende niveaus. Denk bijvoorbeeld aan de industriebranche, de voedingssector of aan de zuivelindustrie. Ook binnen algemene fabrieken die te maken hebben met productieprocessen komt het beroep shiftleader voor. Zoals eerder omschreven kunnen er ook andere benamingen gebruikt worden dan shiftleader. Lang niet alle productiebedrijven hebben te maken met ploegendiensten. In dat geval is de benaming shiftleader niet echt van toepassing.

Competenties shiftleader

De belangrijkste competentie van een shiftleader zijn je leidinggevende capaciteiten. Omdat het beroep shiftleader draait om het aansturen van personeel moeten je communicatieve vaardigheden goed zijn. Ook het kunnen plannen en organiseren zijn twee belangrijke woorden bij de competenties. Een andere belangrijke competentie is dat een shiftleader gezien kan worden als soort motivatiecoach, omdat het op de juiste manier motiveren van medewerkers belangrijk is. Als een shiftleader ook verantwoordelijk is voor het inwerken van nieuwe medewerkers zal de shiftleader ook aangemerkt moeten kunnen worden als leermeester. Algemeen belangrijke woorden zijn passie, inzicht, zelfstandigheid, doorzettingsvermogen, stressbestendigheid en overzicht. Verdere competenties zijn niet zomaar aan te geven, omdat een shiftleader werkzaam kan zijn binnen verschillende branches.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als shiftleader

Het arbeidsmarktperspectief als shiftleader is over het algemeen redelijk goed te noemen, afhankelijk van de specifieke opleidingen en de werkervaring. De functie shiftleader is over het algemeen alleen voorbehouden aan mensen die beschikken over de benodigde ervaring. De doorgroeimogelijkheden als shiftleader moeten gezien worden in het verkrijgen van een volwaardige managementfunctie die tot het middenmanagement behoort. Een andere optie is mogelijk de functie laadmeester.

Arbeidsvoorwaarden en salaris shiftleader

Er zijn geen voorbeelden te geven van de arbeidsvoorwaarden, omdat je voor uiteenlopende soorten bedrijven werkzaam kan zijn in verschillende branches. Wat een shiftleader precies zal verdienen is lastig aan te geven, omdat het beroep op verschillende niveaus voorkomt. Als we het hebben over een shiftleader met een Mbo-diploma zal het salaris doorgaans uitkomen tussen de 1700 en 2500 euro bruto per maand, afhankelijk van opleidingen, leeftijd en verdere verantwoordelijkheden. Een shiftleader die beschikt over een Hbo-diploma zal doorgaans stukken meer kunnen verdienen.

Eigen bedrijf starten als Shiftleader

Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Shiftleader, waaronder:

Boekhoudprogramma vergelijken Shiftleader

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Shiftleader bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Shiftleader.

Mijnzzp.nl