Salonmanager
Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...
Inhoudsopgave
Beroep salonmanager
• Salonmanager in verschillende sectoren
• Werken als salonmanager
• Starten eigen salon
• Wat doet een salonmanager:
• Beroepsfilm salonmanager:
Opleidingen tot salonmanager
Bedrijven waar een salonmanager werkzaam kan zijn
Competenties salonmanager
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als salonmanager
Arbeidsvoorwaarden en salaris salonmanager
Eigen bedrijf starten als Salonmanager
Boekhoudprogramma vergelijken Salonmanager
Beroep salonmanager
Een salonmanager is de leidinggevende van een salon en is verantwoordelijk voor de dagelijkse aansturing. Er zijn verschillende bedrijven, die gebruikmaken van salons. Denk bijvoorbeeld aan kapperssalons, nagelsalons en aan schoonheidssalons. Over het algemeen zijn het alleen ervaren medewerkers die uiteindelijk salonmanager kunnen worden. In de meeste gevallen zal een salonmanager zelf ook werkzaam zijn binnen de salon. Als salonmanager is het belangrijk dat je over leidinggevende capaciteiten beschikt. Dit heeft vooral betrekking op het kunnen aansturen van alle medewerkers binnen de salon. Andere werkzaamheden van een salonmanager zijn het voeren van commerciële gesprekken, het bijhouden van de administratie, het maken van de personeelsplanning, het ontvangen van de eventuele district manager en het bedenken van reclamecampagnes. Afhankelijk van de werkgever kan het belangrijk zijn dat een salonmanager beschikt over de Mbo-opleiding salonmanager. Binnen deze opleiding is er veel aandacht voor het werken als manager en het uiteindelijk kunnen starten van je eigen salon als ondernemer. De inhoudelijke werkzaamheden van een salonmanager zijn verder niet eenduidig aan te geven, omdat een salonmanager op verschillende manieren werkzaam kan zijn. Het is goed denkbaar dat een salonmanager van een kleinere salon ook zal meewerken op de werkvloer, maar dit hoeft niet altijd het geval te zijn. Binnen de grotere salons zal een salonmanager in de meeste gevallen meer op de achtergrond werkzaam zijn. Dit is ook het geval als een salonmanager verantwoordelijk is voor meerdere salons. In dat geval zal een salonmanager de verschillende salons regelmatig bezoeken. In het algemeen is het wel zo dat de meeste salonmanagers werkzaam zijn op de werkvloer. Over het algemeen zijn salonmanagers ook verantwoordelijk voor het begeleiden van stagiairs, die nog een opleiding aan het volgen zijn.
Salonmanager in verschillende sectoren
Een salonmanager is dus een manager, die in de meeste gevallen aangemerkt kan worden als operationeel manager. Andere benamingen voor salonmanager kunnen zijn filiaalmanager of bedrijfsleider. Het belangrijkste verschil is dat een filiaalmanager werkzaam is binnen de retailsector en een bedrijfsleider werkzaam is voor het bedrijfsleven. Het is niet zo dat alleen kappers werkzaam zijn als salonmanager. Denk ook aan barbiers, schoonheidsspecialisten en nagelstylisten. De werkzaamheden van een salonmanager zijn divers te noemen en houden meer in dan alleen het aansturen van alle medewerkers. Een salonmanager is de leidinggevende van de salon en het aanspreekpunt voor alle klanten en bedrijven die met de salon te maken hebben. Een salonmanager zal dan ook moeten beschikken over goede communicatieve vaardigheden en commerciële vaardigheden. Vanzelfsprekend is de salonmanager ook het aanspreekpunt voor alle medewerkers. Als salonmanager zal je regelmatig te maken hebben met groothandels, vertegenwoordigers, accountmanagers en met de directie. Afhankelijk van de werkgever kan een salonmanager ook verantwoordelijk zijn voor het houden van functioneringsgesprekken, het voeren van salarisonderhandelingen en het eventueel fungeren als casemanager. Ook het maken van de personeelsplanning behoort tot de werkzaamheden. Een andere belangrijke taak is het mogelijk maken van trainingen en het coachen van medewerkers.
Werken als salonmanager
Van een salonmanager mag verwacht worden dat hij of zij op de hoogte is van de laatste mode en trends, zodat de salonmanager klanten en de medewerkers hierover kan informeren. Het kunnen geven van advies aan klanten en de medewerker is belangrijk als salonmanager. Ook het bedenken van eventuele acties is meestal voorbehouden aan de salonmanager. Dit is wel afhankelijk van de organisatie waar je werkzaam bent, omdat acties ook landelijk uitgevoerd kunnen worden. In de meeste gevallen zal een salonmanager wel over bepaalde vrijheden beschikken om de omzet te kunnen verhogen. Welke vrijheden een salonmanager precies heeft, is afhankelijk van de werkgever waarvoor je werkzaam bent, omdat er verschillende soorten salons bestaan.
Starten eigen salon
Het starten van een eigen salon is voor veel mensen een droom. Binnen Nederland zijn er veel verschillende salons te vinden, die het helaas niet allemaal redden. Het starten van een eigen salon klinkt wellicht makkelijk, maar kan in de praktijk best lastig zijn, omdat er nu eenmaal veel concurrentie is onder de salons. Het overleven als ondernemer is meestal alleen voorbehouden aan vakmensen die beschikken over de juiste opleidingen, omdat de ondernemingsvaardigheden zo belangrijk zijn. Denk hierbij aan het op een simpele manier verhogen van de omzet door het actief aanbieden van producten, inclusief het bieden van bijbehorende informatie. De commerciële vaardigheden moeten niet onderschat worden bij het starten van een salon. Als salonmanager is het ook belangrijk om alle medewerkers te trainen in het verkopen van bijproducten.
Wat doet een salonmanager:
Beroepsfilm salonmanager:
Opleidingen tot salonmanager
Wie een carrière ambieert als salonmanager kan het beste kiezen voor de Mbo-opleiding Salonmanager op niveau vier, die ongeveer drie jaar in beslag zal nemen. De Mbo-opleiding Salonmanager is in de meeste gevallen een zogenaamde Bol-opleiding die bestaat uit ongeveer veertig procent stage en zestig procent theorieles op school. Binnen de Mbo-opleiding Salonmanager is er onder andere aandacht voor het opzetten van een eigen onderneming, het leiding geven aan een salon, het op de juiste manier ontvangen van klanten, administratieve handelingen, sociale vaardigheden en gespreksvaardigheden. Daarnaast is er aandacht voor meer algemene vakken zoals Nederlands, Engels en rekenen. Er zijn ook genoeg externe opleidingsinstituten te vinden waar je een opleiding kan volgen. Als je een eigen bedrijf gaat starten als salonmanager, dan is het belangrijk om na te denken over de zzp administratie. De meeste ondernemers maken tegenwoordig gebruik van een goed boekhoudpakket voor de financiële administratie.
Bedrijven waar een salonmanager werkzaam kan zijn
Een salonmanager kan werkzaam zijn voor verschillende bedrijven. Denk bijvoorbeeld aan een landelijke kappersketen, schoonheidssalons, nagelsalons, massagesalons en aan wellness centrums. Vanzelfsprekend kan een salonmanager ook werkzaam zijn binnen een eigen salon. In dat geval hebben we het wel over een ondernemer. Een salonmanager kan ook werkzaam zijn onder een franchiseformule.
Competenties salonmanager
De belangrijkste competentie van een salonmanager is dat je beschikt over allround vakkennis van de branche, waarbinnen je werkzaam bent. Daarnaast moet je beschikken over leidinggevende capaciteiten. Ook goede communicatieve vaardigheden mogen niet ontbreken, evenals commerciële vaardigheden. Een andere belangrijke competentie is het kunnen motiveren en inspireren van medewerkers. Algemeen belangrijke woorden zijn administratie, overleggen, sociaal, luisteren, delegeren, plannen, organiseren, controleren, zelfstandigheid, verantwoordelijkheidsgevoel en stressbestendigheid.
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als salonmanager
Het arbeidsmarktperspectief van een salonmanager is redelijk te noemen, mits je beschikt over de juiste opleidingen. In alle gevallen is het belangrijk dat je beschikt over allround vakkennis om in aanmerking te komen voor de functie salonmanager. De meeste salonmanagers groeien van binnenuit door tot salonmanager. De doorgroeimogelijkheden van een salonmanager moeten gezien worden in de functie district manager of de functie regiomanager. Ook het starten van een eigen salon kan aangemerkt worden als het doorgroeien binnen je carrière. Ook het starten van een eigen beauty-kanaal kan enorm helpen om aan de naamsbekendheid van je salon te werken.
Arbeidsvoorwaarden en salaris salonmanager
Er zijn geen voorbeelden te geven van de arbeidsvoorwaarden, omdat een salonmanager voor verschillende werkgevers werkzaam kan zijn. Als salonmanager zul je in loondienst doorgaans onder de cao kappers vallen waarbinnen de arbeidsvoorwaarden geregeld zijn. Een salonmanager werkzaam in loondienst zal over het algemeen een salaris verdienen tussen de 2500 en 3000 euro bruto per maand afhankelijk van leeftijd, opleidingen en verdere verantwoordelijkheden. Wat een zelfstandig ondernemer met een eigen salon precies zal verdienen is niet zomaar aan te geven, omdat dit geheel afhankelijk zal zijn van het aantal klanten, het aantal medewerkers en verdere onkosten.
Eigen bedrijf starten als Salonmanager
Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Salonmanager, waaronder:
- Arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV)
- Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering (AVB)
- Beroepsaansprakelijkheidsverzekering (BAV)
Boekhoudprogramma vergelijken Salonmanager
Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Salonmanager bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.
Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Salonmanager.
Mijnzzp.nl