Zadelmaker
Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...
Inhoudsopgave
Beroep zadelmaker
• Werken als zelfstandig zadelmaker
• Wat doet een zadelmaker
• Werken als zadelmaker
• Film over een zadelmaker:
• Film: Ambacht zadelmaker:
Opleidingen tot zadelmaker
Bedrijven waar een zadelmaker werkzaam kan zijn
Competenties zadelmaker
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als zadelmaker
Arbeidsvoorwaarden en salaris zadelmaker
Eigen bedrijf starten als Zadelmaker
Boekhoudprogramma vergelijken Zadelmaker
Beroep zadelmaker
Een zadelmaker of zadel- en tuigmaker is een ambachtsman of ambachtsvrouw die zich gespecialiseerd heeft in het maken en onderhouden van zadels en tuigen. Als zadelmaker voer je verschillende werkzaamheden uit, zoals het opbouwen van zadels en tuigen en het repareren of restaureren van zadels en tuigen. Ook hoofdstellen kunnen meestal aangepast worden door een zadelmaker. Een van de belangrijkste eigenschappen van een goed zadel is dat deze de druk gelijkmatig verdeelt over de paardenrug en dat deze goed zit voor de ruiter. Een goed zadel moet comfortabel zitten voor het paard en de ruiter, omdat een zadel anders hinderlijk en zelfs pijnlijk is. Om een goed passend zadel te kunnen maken is veel vakmanschap en ervaring nodig. Het vakmanschap kenmerkt zich onder andere doordat een zadelmaker eigen ontwerpen kan maken, zadels kan opbouwen, kan aanpassen en kan onderhouden. Rijzadels worden over het algemeen gemaakt van leer of van kunstleder. Andere materialen die gebruikt kunnen worden zijn hout, vilt, kunststof en metaal. Tegenwoordig worden lang niet alle zadels meer ambachtelijk gemaakt door zadelmakers, omdat dit voor veel mensen te kostbaar is. Moderne zadels worden dan ook steeds vaker in fabrieken gemaakt, maar ze worden voor een groot deel nog steeds met de hand gemaakt en niet met machines. Welke zadel het beste past bij een ruiter is erg persoonlijk en is afhankelijk van het budget dat iemand te besteden heeft. Wie zoekt naar maatwerk zal in de meeste gevallen uitkomen bij een ambachtelijk zadelmaker. Een ander groot voordeel van een ambachtelijk zadelmaker is dat hij of zij goed advies kan geven over het soort zadel. Er bestaan uiteenlopende soorten zadels, die behoorlijk kunnen verschillen, afhankelijk van de paardensport die iemand beoefent.
Werken als zelfstandig zadelmaker
Een zadelmaker is dus een ambachtsman op het gebied van paardenzadels en tuigen. Omdat de pasvorm van een zadel zo belangrijk is kan een zadelmaker ook bij het betreffende paard komen kijken om de beste pasvorm te bepalen. Een zadelmaker noemt men daarom soms ook wel een zadelpasser. Een zadelmaker kan ook bestaande zadels aanpassen, zodat ze beter passen. Dit doet de zadelmaker door het veranderen van de boom en het eventueel verder opvullen van het zadel. Voor ruiters en het paard is het belangrijk dat een zadel een goede pasvorm heeft. Een niet goed passend zadel kan zelfs zeer pijnlijk zijn voor het paard en de ruiter. Zoals eerder omschreven worden niet alle voorwerpen meer volledig opgebouwd door zadelmakers. De meeste zadels worden binnen een fabriek gemaakt door fabrieksarbeiders. Dit neemt niet weg dat het maken van zadels nog steeds veel handwerk betreft. Een zadelmaker kan fabriekszadels eventueel wel afwerken of veranderen voor ruiters.
Wat doet een zadelmaker
Een zadelmaker is een vakman of vakvrouw die zadels maakt of aanpast voor ruiters. Daarnaast kan een zadelmaker te maken krijgen met zogenaamde pakzadels. Pakzadels worden over het algemeen gedragen door ezels. Rijzadels zijn tegenwoordig in veel maten en soorten te verkrijgen. Springruiters hebben bijvoorbeeld behoefte aan andere zadels dan dressuurruiters. De meer flexibele rijzadels, die niet beschikken over een boom, worden over het algemeen gebruikt door recreatieve ruiters. Dit soort zadels past zich goed aan alle bewegingen en het vorm van het paard. Het laten maken en kopen van een rijzadel betreft dus maatwerk, omdat ruiters behoefte kunnen hebben aan verschillende zadels. De meeste rijzadels worden gemaakt van leer of kunstleer. In sommige gevallen is de benaming allround lederwarenmaker van toepassing. Het leren werken met leer is overigens niet makkelijk.
Werken als zadelmaker
Omdat steeds meer producten in fabrieken geproduceerd worden, is het beroep zadelmaker aan het veranderen. Een zadelmaker verricht hierdoor steeds meer reparaties aan tuigen en hoofdstellen. De meeste producten van leer worden tegenwoordig binnen een fabrieken geproduceerd en niet meer ambachtelijk. Vanzelfsprekend moet een zadelmaker wel een deskundig persoon zijn met betrekking tot alle werkzaamheden. Een deskundig persoon kan ook advies geven over maatwerk, leer en bijvoorbeeld kapotte stiksels repareren. Door nieuwe technieken zijn er steeds meer mogelijkheden wanneer het aankomt op de paardensport.
Film over een zadelmaker:
Film: Ambacht zadelmaker:
Opleidingen tot zadelmaker
Er bestaan binnen Nederland geen erkende opleiding via gewone scholen voor het beroep zadelmaker. Wel zijn er voldoende externe opleidingsmogelijkheden te vinden, zoals de Master Saddle Fitting Consultants (MSFC). Ook bestaan er in het buitenland, zoals in Engeland, voldoende opleidingsmogelijkheden voor het beroep zadelmaker. Een opleiding volgen is wellicht ook mogelijk door het opdoen van praktijkervaring zonder verdere opleiding te volgen. Daarnaast zijn er ook genoeg externe opleidingsinstituten te vinden waar je een opleiding kan volgen. Als startende zzp'er, is het belangrijk om de zzp administratie op een goede manier op te zetten voor je eigen bedrijf. Dit kan tegenwoordig het beste bereikt worden door het gebruik van online boekhouden. Hiervoor is het wel belangrijk om eerst de verschillende boekhoudpakketten met elkaar te vergelijken. Zo kom je uiteindelijk tot het beste boekhoudprogramma zzp.
Bedrijven waar een zadelmaker werkzaam kan zijn
Als zadelmaker werk je over het algemeen voor een zadelmakerij of ben je werkzaam als zelfstandig ondernemer. De meeste zadelmakers zijn werkzaam als ondernemer en niet in loondienst. Het is wel denkbaar dat een zadelmaker werkt voor een ruitersportwinkel, die ook een zadelmakerij heeft of zadels verkoopt. In dat geval kunnen we wellicht ook spreken over een verkoopmedewerker.
Competenties zadelmaker
De belangrijkste competentie van een zadelmaker is dat je vakinhoudelijk een allround vakman of vakvrouw bent, die verschillende soorten zadels kan maken en repareren. Daarnaast speelt communicatie een belangrijke rol, omdat je met verschillende soorten mensen te maken krijgt. Als je werkzaam bent als zelfstandig ondernemer zul je ook over commerciële vaardigheden moeten beschikken. Ook doorzettingsvermogen kan aangemerkt worden als belangrijke competentie, omdat het leren ontwerpen en maken van zadels niet makkelijk is. Andere belangrijke competenties zijn inspiratie en creativiteit. Denk bijvoorbeeld aan het kunnen stikken van mooie afbeeldingen in een zadel. Algemeen belangrijke woorden zijn passie, kennis, inzicht, motivatie, zelfstandigheid, plannen en klantgerichtheid.
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als zadelmaker
Het arbeidsmarktperspectief van een zadelmaker is over het algemeen niet goed te noemen, omdat er niet veel zadelmakerijen zijn. Net als andere ambachtelijke beroepen komt deze ambacht ook steeds minder voor. De meeste zadelmakers zijn werkzaam binnen hun eigen zadelmakerij en niet in loondienst. Daarnaast maken lang niet alle zadelmakers zelf hun eigen zadels meer. De doorgroeimogelijkheden van een zadelmaker moeten gezien worden in het opbouwen van een goede naam, zodat het aantal klanten toeneemt. Ook het verkopen van andere ruiter benodigdheden kan gezien worden als het doorgroeien. Denk bijvoorbeeld aan ruiterkleding, paardenartikelen en aan andere hulpmiddelen.
Arbeidsvoorwaarden en salaris zadelmaker
Er zijn geen voorbeelden te geven van de arbeidsvoorwaarden, omdat de meeste zadelmakers werkzaam zijn als ondernemer. Een ondernemer bepaalt zijn eigen arbeidsvoorwaarden. Ook is het voor dit beroep niet mogelijk om een salarisindicatie te geven, omdat het salaris geheel afhankelijk zal zijn van het aantal en soort opdrachten. Daarnaast kan een zadelmaker andere diensten aanbieden, zoals het verkopen van relevantie artikelen.
Eigen bedrijf starten als Zadelmaker
Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Zadelmaker, waaronder:
- Arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV)
- Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering (AVB)
- Beroepsaansprakelijkheidsverzekering (BAV)
Boekhoudprogramma vergelijken Zadelmaker
Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Zadelmaker bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.
Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Zadelmaker.
Mijnzzp.nl