Tweede Kamerlid
Overzichtspagina
Wat doet een Tweede Kamerlid?
Een Tweede Kamerlid is een landelijke volksvertegenwoordiger namens een politieke partij binnen de Tweede Kamer (Tweede Kamer der Staten-Generaal). De Tweede Kamer vormt samen met de Eerste Kamer de Staten-Generaal van Nederland (het parlement), waarbinnen belangrijke beslissingen genomen worden, die burgers vaak allemaal aangaan. De Tweede Kamer wordt samengesteld door de Tweede Kamerverkiezing en bedraagt honderdvijftig zetels, waardoor er nooit meer dan honderdvijftig Kamerleden kunnen zijn. Hoeveel Kamerleden een politieke partij mag aanleveren is afhankelijk van de behaalde resultaten van de verkiezing. Tweede Kamerleden worden gekozen door het volk tijdens de verkiezingen en worden daarom wel volksvertegenwoordigers genoemd. Alle mensen, die gestemd hebben verwachten dat Tweede Kamerleden hun belangen en gedachtegoed zo goed mogelijk behartigen en vertegenwoordigen. De belangrijkste taken van een Tweede Kamerlid zijn het controleren van de regering en het maken van wetten. Omdat het voor Tweede Kamerleden belangrijk is om daadkrachtig te kunnen opereren maken Tweede Kamerleden onderdeel uit van een fractie. Een fractie bestaat uit verschillende Kamerleden, die samen opkomen voor belangen, die voor de politieke partij belangrijk zijn. Tweede Kamerleden zijn niet alleen werkzaam in de Tweede Kamer. Over het algemeen bestaan de werkzaamheden van Tweede Kamerleden juist veel meer uit het vergaderen met de fractie, het beantwoorden van inkomende post (mails), werkbezoeken en commissievergaderingen. Commissievergaderingen zijn aparte vergaderingen waarbij niet alle Tweede Kamerleden aanwezig zijn om bepaalde onderwerpen te bespreken, die voor de aanwezige Kamerleden belangrijk zijn. Tijdens een commissievergadering kan het ook zijn dat er ministers, staatssecretarissen of externe partijen aanwezig zijn om de Tweede Kamerleden te informeren. Andere benamingen voor Tweede Kamerlid zijn ook wel Kamerlid of Parlementariër.
Salaris en tarief van een Tweede Kamerlid
Wat is het salaris en tarief van een Tweede Kamerlid? Op Mijnzzp.nl houden we bij alle beroepen salaris en tarief informatie bij. Daarmee kan je ook voorbeeldberekeningen bruto-netto maken. Deze geven een indicatie van hoeveel je nette overhoudt als Tweede Kamerlid in loondienst of als zzp-er.
Boekhoudprogramma vergelijken Tweede Kamerlid
Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Tweede Kamerlid bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.
Mijnzzp.nl