Uroloog

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Inhoudsopgave
Beroep uroloog
Werken als uroloog
Wat doen urologen
Urologen behandelden onder andere:
Film: Wat is urologie:
Film: Niersteenvergruizing:
Opleidingen tot uroloog
Bedrijven waar een uroloog werkzaam kan zijn
Competenties uroloog
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als uroloog
Arbeidsvoorwaarden en salaris uroloog
Eigen bedrijf starten als Uroloog
Boekhoudprogramma vergelijken Uroloog

Beroep uroloog

Een uroloog is een medisch specialist en chirurg die zich gespecialiseerd heeft in urologie. Urologie heeft betrekking op kwalen en stoornissen aan de blaas en de nieren, inclusief de voorplantingsorganen van mannen. Onder urologie verstaat men de blaas, de nieren, de urinebuis, de penis en het scrotum (balzak). Binnen de urologie worden verschillende ziekten en aandoeningen verholpen, zoals nierstenen, prostaatkanker, impotentie en vasectomie (sterilisatie bij de man). De behandelingen die een uroloog uitvoert kunnen om verschillende redenen uitgevoerd worden, zoals voor een sterilisatie, voor het verhelpen van een infectie, het verhelpen van impotentie of voor het behandelen van een aangeboren afwijking. In de meeste gevallen zal een uroloog zelf de patiënten onderzoeken en een diagnose stellen, inclusief het opstellen van een behandelplan. Het behandelplan kan bestaan uit het voorschrijven van medicijnen tot het uitvoeren van een operatie als dat nodig is. Een uroloog is dus gespecialiseerd in urologie, wat een chirurgische specialisatie is binnen de geneeskunde. Een uroloog is in het kort omschreven gespecialiseerd in het behandelen van aandoeningen die lopen van de bovenste rand van de nier tot de onderste punt van de plasbuis. Een uroloog kan patiënten op verschillende manieren onderzoeken, zoals door middel van een kijkonderzoek. Een andere benaming voor een kijkonderzoek is ook wel cystoscopie. Cystoscopie is het uitvoeren van een kortdurend geneeskundig onderzoek door middel van een starre of flexibele cystoscoop. De meeste mensen die terechtkomen bij een uroloog worden doorverwezen door de huisarts, omdat ze een probleem hebben met betrekking tot het urologisch gebied, zoals mogelijke nierstenen, impotentie, incontinentie of een blaasontsteking, als we het over vrouwen hebben. In lang niet in alle gevallen hoeven mensen naar een uroloog als er een probleem is op urologisch gebied, omdat in veel gevallen ook de huisarts patiënten prima kan helpen.

Werken als uroloog

Een uroloog is dus een medisch specialist en chirurg, die zich voornamelijk bezighoudt met operatieve behandelingen van de urinewegen bij de man en de vrouw. Denk bijvoorbeeld aan het verhelpen van afwijkingen, het verhelpen van infecties, het verhelpen van impotentie en het verwijderen van tumoren. Zoals eerder omschreven is het niet bij alle urologische problemen nodig om een uroloog te bezoeken, omdat urologische problemen in sommige gevallen ook verholpen kunnen worden door andere specialisten. Impotentie en bedplassen zijn beide voorbeelden van problemen met betrekking tot het urologisch gebied, die behandeld kunnen worden door een huisarts of andere specialist. Redelijk veel problemen met betrekking tot het urologisch gebied worden deels of geheel veroorzaakt door psychische problemen. Psychische problemen kunnen bijvoorbeeld ook behandeld worden door een psycholoog. Het is de huisarts die de patiënten zal doorverwijzen naar de juiste specialist. Als uroloog ben je niet alleen arts maar juist ook chirurg. Een uroloog kan dan ook met veel verschillende medisch specialisten samenwerken, afhankelijk van de patiënt, zoals een gynaecoloog, een neuroloog, een anesthesioloog en operatieassistenten, die allemaal verantwoordelijk zijn voor specifieke vaardigheden.

Wat doen urologen

Het is niet zo dat urologen alleen operaties uitvoeren, omdat sommige urologische problemen ook met medicijnen of oefeningen verholpen kunnen worden. In sommige gevallen worden patiënten doorverwezen naar andere specialisten. Denk bijvoorbeeld aan seksuologen en aan kinderartsen. Ook fysiotherapeuten kunnen bepaalde onderzoeken uitvoeren naar de spieren van de bekkenbodem om een indruk te krijgen van het functioneren. Ook bij pijnklachten aan de bekkenbodem kan een fysiotherapeut in veel gevallen helpen door het uitvoeren van oefeningen. Een fysiotherapeut die zich gespecialiseerd heeft in bekkenbodemonderzoeken noemt men ook wel een bekkenfysiotherapeut.

Urologen behandelden onder andere:

  • Blaasontstekingen
  • Goedaardige prostaatvergroting (Benigne Prostaat Hyperplasie)
  • Impotentie
  • Incontinentie
  • Nierstenen
  • Prostaatkanker
  • Soa's (seksueel overdraagbare aandoeningen)

Film: Wat is urologie:

Film: Niersteenvergruizing:

Opleidingen tot uroloog

Uroloog worden is alleen mogelijk door het volgen en afronden van de universitaire studie geneeskunde die zes jaar in beslag zal nemen. Na het afronden van de studie geneeskunde zal de basisarts moeten kiezen voor de specialisatie urologie. Tijdens de studie urologie zal je twee jaar Algemene Heelkunde krijgen en vier jaar urologie, onder begeleiding van een ervaren uroloog. De totale opleidingsduur tot uroloog bedraagt dan ook ongeveer twaalf jaar. Binnen de urologie zijn er diverse specialisaties zoals acute urologie, kinderurologie, transplantatie-urologie, andrologische urologie en bijvoorbeeld oncologische urologie. Zie voor meer informatie ook de Nederlandse Vereniging voor Urologie en de website Alles over Urologie. Als uroloog is het mogelijk om gebruik te maken van een online boekhoudprogramma.

Bedrijven waar een uroloog werkzaam kan zijn

Een uroloog is over het algemeen werkzaam op de afdeling Urologie van een algemeen of academisch ziekenhuis. Daarnaast kan een uroloog werkzaam zijn op de polikliniek. Redelijk veel urologen zijn werkzaam als zelfstandig ondernemer binnen een maatschap van medisch specialisten. Daarnaast kan een uroloog werkzaam zijn voor een Universitair Medisch Centrum en kan hij of zij ook onderwijs geven.

Competenties uroloog

De competenties waarover een uroloog moet beschikken zijn vastgesteld door het Centraal College Medisch Specialisten (CanMeds). In zijn algemeenheid kunnen we stellen dat een uroloog moeten beschikken over uitstekende onderzoeksvaardigheden en communicatief gezien sterk onderlegd moet zijn. Algemeen belangrijke woorden zijn luisteren, integriteit, besluitvaardigheid, kennis, bijscholing, verantwoordelijkheidsgevoel en professionaliteit.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als uroloog

Het arbeidsmarktperspectief van een uroloog is over het algemeen zeer goed te noemen, ook omdat er binnen het beroep diverse specialisaties bestaan. Vanzelfsprekend heeft een uroloog een zware en langdurige studie doorlopen waardoor het verkrijgen van een baan geen enkel probleem zal zijn. De doorgroeimogelijkheden als uroloog moeten gezien worden in het opbouwen van een goede naam of het uitvoeren van wetenschappelijk onderzoek op het gebied van urologie en het wellicht promoveren.

Arbeidsvoorwaarden en salaris uroloog

Een uroloog zal over het algemeen onder de cao Medisch Specialisten vallen waarbinnen de arbeidsvoorwaarden geregeld zijn afhankelijk van de werkgever. Een uroloog zal over het algemeen een salaris verdienen tussen de 6000 en 11.000 euro bruto per maand afhankelijk van leeftijd, opleidingen en verdere verantwoordelijkheden. Zoals eerder omschreven werken veel medisch specialisten niet in loondienst, maar zijn ze werkzaam als ondernemer binnen een maatschap. Een zelfstandig werkende uroloog kan dan ook veel meer verdienen dan wanneer hij of zij werkzaam is in loondienst.

Eigen bedrijf starten als Uroloog

Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Uroloog, waaronder:

Boekhoudprogramma vergelijken Uroloog

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Uroloog bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Uroloog.

Mijnzzp.nl