Obductieassistent

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Inhoudsopgave
Beroep obductieassistent
Werken als obductieassistent
Wat doet een obductieassistent?
Wat is obductie?
Verschil obductie en sectie
Taken als obductieassistent zijn:
Film: obductieassistent:
Film: Weefsel onderzoeken:
Opleidingen tot obductieassistent
Bedrijven waar een obductieassistent werkzaam kan zijn
Competenties obductieassistent
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als obductieassistent
Arbeidsvoorwaarden en salaris obductieassistent
Eigen bedrijf starten als Obductieassistent
Boekhoudprogramma vergelijken Obductieassistent

Beroep obductieassistent

Een obductieassistent is verantwoordelijk voor verschillende werkzaamheden die te maken hebben met in- en uitwendig onderzoek van overleden personen. In de meeste gevallen zal een obductieassistent werkzaam zijn onder het toezicht van een patholoog, echter werkt een obductieassistent ook zelfstandig afhankelijk van de werkzaamheden. Obductie is een ander woord voor autopsie of inwendige lijkschouwing. Als obductieassistent ondersteun je dan ook de patholoog bij het onderzoeken van mogelijke doodsoorzaken van mensen, door het uitvoeren van verschillende werkzaamheden zoals het afnemen van bloed, het afnemen van vocht en het afnemen van weefsels. Ook maak je insnijdingen om uitsnijdingen mogelijk te maken voor onderzoek. Deze verschillende werkzaamheden kunnen nodig zijn om achteraf te kunnen bepalen of gestelde diagnoses wel blijken te kloppen. De verschillende werkzaamheden voer je over het algemeen niet alleen uit maar samen met een patholoog. Andere belangrijke werkzaamheden waarvoor een obductieassistent verantwoordelijk is, zijn het invullen en afhandelen van administratieve formulieren en het controleren van administratieve formulieren. In alle gevallen moeten de werkzaamheden van een obductieassistent gezien worden als ondersteunende werkzaamheden van de patholoog. Ook het informeren van medisch specialisten, analisten, bezoekers en uitvaartverzorgers behoort over het algemeen tot de werkzaamheden van de obductieassistent. Vanzelfsprekend zal het beroep obductieassistent bij je moeten passen, omdat het zeer delicate werkzaamheden betreft. Ook het secuur en hygiënisch werken is belangrijk om verspreiding van ziektekiemen te voorkomen. Obducties worden uitgevoerd voor wetenschappelijk onderzoek of voor gerechtelijk onderzoek. Bij gerechtelijk onderzoek is er meestal sprake van een strafbaar feit of een vermoeden van een strafbaar feit.

Werken als obductieassistent

Een obductieassistent is dus verantwoordelijk voor ondersteunende werkzaam, die met obducties te maken hebben. Over het algemeen zal een obductieassistent werkzaam zijn binnen een obductiekamer van een ziekenhuis of werkzaam zijn binnen een mortuarium. In het kort kunnen we de werkzaamheden van een obductieassistent het beste omschrijven als het uitvoeren van lijkschouwingen. Het is de patholoog die zich als arts gespecialiseerd heeft in pathologie, en het is de patholoog die bestudeert hoe een bepaalde ziekte ontstaan en verlopen is bij patiënten. Het is ook de patholoog, die ingeschakeld wordt voor forensisch onderzoek als de doodsoorzaak van mensen vastgesteld moet worden. Als obductieassistent ondersteun je de patholoog in deze verschillende werkzaamheden en ben je zelf dus geen medisch specialist. De werkzaamheden van een obductieassistent zijn dan ook ondersteunende werkzaamheden. Een patholoog die werkzaam is binnen ziekenhuizen noemt men ook wel klinisch patholoog. Een klinisch patholoog is verantwoordelijk voor het stellen van diagnosen door weefsel- en celonderzoek. Hiervoor kan een patholoog ook samenwerken met analisten en laboranten, die werkzaam zijn binnen een ziekenhuislaboratorium.

Wat doet een obductieassistent?

Een obductieassistent is verantwoordelijk voor verschillende werkzaamheden. Denk bijvoorbeeld aan het nagaan of gestelde diagnoses van overleden personen achteraf blijken te kloppen, aan administratieve werkzaamheden, aan het onderzoeken van schade aan het lichaam en aan het informeren van andere belanghebbenden, zoals uitvaartverzorgers, nabestaanden, medisch specialisten en eventuele gerechtelijke medewerkers. Andere belangrijke werkzaamheden van een obductieassistent zijn het naleven van de hygiënevoorschriften om besmetting en verspreiding van ziektekiemen te voorkomen. Met andere woorden is het de obductieassistent die er voor zorgt dat de obductietafels, de werkmaterialen en de verschillende instrumenten schoongemaakt worden, zodat er geen besmetting plaats kan vinden. Ook het klaarmaken van alle formulieren voor orgaandonatie behoort tot de werkzaamheden van de obductieassistent. Zoals eerder omschreven betreft dit allemaal wel ondersteunende werkzaamheden.

Wat is obductie?

Een obductie, ook wel autopsie of postmortaal onderzoek genoemd, is een medische procedure waarbij het lichaam van een overleden persoon wordt onderzocht om de oorzaak en aard van de dood vast te stellen, evenals om eventuele ziekten, verwondingen of andere afwijkingen te identificeren. Het wordt meestal uitgevoerd door een patholoog, een arts gespecialiseerd in het diagnosticeren van ziekten door middel van het onderzoeken van lichaamsweefsels en organen.

Tijdens een obductie wordt het lichaam van de overledene zorgvuldig onderzocht. Dit omvat het inspecteren van de buitenkant van het lichaam, het openen van het lichaam door middel van een incisie en het onderzoeken van de inwendige organen. Monsters van weefsels, zoals de longen, het hart, de lever en de hersenen, kunnen worden genomen voor microscopisch onderzoek. Dit helpt bij het vaststellen van de aard en de omvang van eventuele ziekten of verwondingen. Obducties kunnen plaatsvinden om verschillende redenen, waaronder:

  • Medische redenen: Een obductie kan worden uitgevoerd om de oorzaak van overlijden vast te stellen wanneer deze niet duidelijk is. Dit kan belangrijk zijn om de exacte aandoening of ziekte te identificeren die tot het overlijden heeft geleid, en het kan helpen bij het bepalen van de behandeling of preventieve maatregelen voor familieleden.
  • Juridische of forensische redenen: In gevallen van verdachte overlijdens, ongevallen, zelfmoord of misdrijven kan een obductie worden uitgevoerd als onderdeel van een strafrechtelijk onderzoek. Het doel is om bewijsmateriaal te verzamelen, de aard van de verwondingen of trauma's vast te stellen en om te bepalen of er sprake is van nalatigheid, misdaad of andere factoren die hebben bijgedragen aan de dood.
  • Wetenschappelijke of onderzoeksdoeleinden: Soms wordt een obductie uitgevoerd als onderdeel van wetenschappelijk onderzoek of studie. Dit kan helpen bij het verkrijgen van kennis over bepaalde ziekten, het begrijpen van de anatomie van het lichaam of het onderzoeken van nieuwe medische procedures en technieken.

Het is belangrijk op te merken dat obducties meestal worden uitgevoerd met toestemming van de familie van de overledene. In sommige gevallen kan een obductie wettelijk verplicht zijn, afhankelijk van de omstandigheden van het overlijden.

Verschil obductie en sectie

Er bestaat geen verschil tussen obductie en sectie, omdat beide termen betrekking hebben op een lijkschouwing. Het doel van de lijkschouwing maakt ook niet uit met betrekking tot de term die er gebruikt zal worden. Een obductie of sectie kan om verschillende redenen uitgevoerd worden zoals voor wetenschappelijk onderzoek, het kunnen vaststellen van de doodsoorzaak of bijvoorbeeld om orgaandonatie mogelijk te maken.

Taken als obductieassistent zijn:

  • De verzorging van overledenen.
  • Het assisteren bij rouwbezoek.
  • Het assisteren van de patholoog tijdens obducties.
  • Het begeleiden van de gemeentelijk schouwarts of politiemedewerkers.
  • Het controleren van de gegevens (registratie en identificatie).
  • Het ontvangen van overledenen.
  • Het overdragen van overledenen aan begrafenisondernemers.
  • Het verwerken van de administratie.

Film: obductieassistent:

Film: Weefsel onderzoeken:

Opleidingen tot obductieassistent

Het worden van obductieassistent is alleen mogelijk door het volgen van de Mbo-opleiding Obductieassistent, die niet door alle Mbo-scholen aangeboden wordt. De opleiding tot obductieassistent zal over het algemeen een jaar in beslag nemen en bestaat uit vier modules, namelijk de module hygiëne en veiligheid tijdens de obductie, de module obductie van de borst- en buikholte, de module weefsel en orgaan preparatie en de module obductie van schedel en ruggenmerg. De opleiding tot obductieassistent is een gecombineerde opleiding van werken en leren. Ook de opleiding postmortale zorg kan aangemerkt worden als een geschikte opleiding en zal meestal ook verwacht worden. Als zzp obductieassistent kun je gebruikmaken van meerdere online boekhoudpakketten.

Bedrijven waar een obductieassistent werkzaam kan zijn

Een obductieassistent is werkzaam in een mortuarium van een ziekenhuis, waarbinnen de obductieassistent samenwerkt met de patholoog of assistent-patholoog. Een obductieassistent kan eventueel ook werkzaam zijn binnen een mortuarium. In dat geval is wel eerder de benaming mortuarium medewerker van toepassing. Een mortuarium medewerker is verantwoordelijk voor het verzorgen en kleden van overleden personen. De beroepen obductieassistent en mortuarium medewerker kunnen dan ook niet zomaar met elkaar vergeleken worden, omdat ze inhoudelijk verschillen.

Competenties obductieassistent

De belangrijkste competentie van een obductieassistent is verantwoordelijkheidsgevoel, omdat het om mensen gaat die met respect behandeld moeten worden. In zijn algemeenheid is het woord zorg dan ook aan te merken als belangrijke competentie. Ook communicatie moet aangemerkt worden als belangrijke competentie, omdat je meestal met verschillende medisch specialisten en andere vaklieden te maken hebt. Ook zul je moeten beschikken over voldoende kennis van anatomie. Algemeen belangrijke woorden zijn samenwerken, nauwkeurigheid, plannen, zelfstandigheid, hygiëne, analytisch, voorschriften, wet- en regelgeving, secuur, discipline, controleren en stressbestendigheid. Als laatste is het belangrijk om te benoemen dat de werkzaamheden wel bij je moeten passen.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als obductieassistent

Het arbeidsmarktperspectief als obductieassistent is over het algemeen goed te noemen als je beschikt over de juiste opleidingen. Aangezien het een specifieke opleiding betreft, zal het verkrijgen van werk meestal geen probleem zijn. De doorgroeimogelijkheden als obductieassistent zijn over het algemeen beperkt, omdat er binnen het beroep obductieassistent geen echte vervolgopleidingen aangeboden worden.

Arbeidsvoorwaarden en salaris obductieassistent

Als obductieassistent zal je over het algemeen onder de cao ziekenhuizen vallen, waarbinnen de arbeidsvoorwaarden geregeld zijn. Een obductieassistent zal over het algemeen een salaris verdienen tussen de 1850 en 2650 euro bruto per maand, afhankelijk van leeftijd, opleidingen en verdere verantwoordelijkheden.

Eigen bedrijf starten als Obductieassistent

Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Obductieassistent, waaronder:

Boekhoudprogramma vergelijken Obductieassistent

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Obductieassistent bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Obductieassistent.

Mijnzzp.nl