Ballonvaarder
Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...
Inhoudsopgave
Beroep ballonvaarder
• Ballonvaarder worden
• Wat doet een ballonvaarder?
• Ballonvaren
• Film: Luchtballon thermiek:
Opleidingen tot ballonvaarder
Bedrijven waar een ballonvaarder werkzaam kan zijn
Competenties ballonvaarder
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als ballonvaarder
Arbeidsvoorwaarden en salaris ballonvaarder
Eigen bedrijf starten als Ballonvaarder
Boekhoudprogramma vergelijken Ballonvaarder
Beroep ballonvaarder
Een ballonvaarder is een piloot van een luchtballon, dat aangemerkt moet worden als luchtvaartuig. Luchtballons zijn bijzondere luchtvaartuigen, omdat de ballonvaarders wel de hoogte van het luchtvaartuig kunnen beïnvloeden, maar niet de richting, waarop ze vliegen, omdat dit door de wind bepaald wordt. Een luchtballon drijft dan ook met de wind mee. Een luchtballon is voorzien van een mand onder de ballon waarin de ballonvaarder en eventuele passagiers staan. Onder de luchtballon hangt een brander, die voorzien is van propaangas of LPG, waarmee de ballonvaarder de lucht in de ballon kan verhitten, zodat deze opstijgt. Als de lucht in de ballon afkoelt zakt de luchtballon. Over het algemeen maken ballonvaarders geen gebruik meer van zandzakken, zoals dit vroeger het geval was. Het zijn alleen de authentieke ballons, die gebruikmaken van helium of waterstof, die niet kunnen opstijgen zonder het lossen van zandzakken. Er bestaan verschillende luchtballons, zoals heteluchtballon, gasballons en de rozièreballon. De meest voorkomende luchtballons zijn de heteluchtballons. Het beroep of de hobby ballonvaarder is aan te merken als bijzonder beroep, omdat het ballonvaren gezien moet worden als bijzondere ervaring. Een ballonvaarder heeft in de meeste gevallen te maken met betalende passagiers, die willen genieten van het uitzicht. Ballonvluchten zijn voor veel mensen een speciaal dagje uit, omdat ze bijvoorbeeld een ballonvlucht cadeau gekregen hebben van familie of vrienden. Het zijn de ballonvaarders, die de ballonvlucht mogelijk maken en het zijn de ballonvaarders, die toezien op de veiligheid. Een ballonvaarder mag alleen opstijgen als de weersomstandigheden goed zijn en blijven. Omdat luchtballons gevoelig zijn voor thermiek (stijg- en dalwinden) vertrekken ballonvaarders altijd vroeg in de morgen of in de avond, als de kans hierop het kleinst is. Een ballonvaarder mag alleen overdag ballonvaren bij goed weer.
Ballonvaarder worden
Een ballonvaarder is dus een piloot van een luchtballon, wat betrekking kan hebben op verschillende luchtballons. De meest voorkomende luchtballon is de heteluchtballon, die gebruikmaakt van propaangas of LPG. Een heteluchtballon kenmerkt zich meestal door zijn bolvormige bovenkant en trechtervormige opening aan de onderkant. De lucht in een heteluchtballon kan verhit worden tot ongeveer honderd graden, waardoor de ballonvaarder kan stijgen. Heteluchtballonnen kunnen zakken, omdat de lucht in de ballon afkoelt of omdat de ballonvaarder een speciaal ventiel opentrekt aan de bovenkant van de ballon, waardoor hete lucht kan ontsnappen. Over het algemeen is de gemiddelde vaarhoogte van luchtballons honderdvijftig tot driehonderd meter, omdat op deze hoogte het landschap goed te bewonderen is. Een ballonvaarder werkt niet alleen maar heeft een team van crewleden tot zijn beschikking om te kunnen ballonvaren. De crewleden helpen de ballonvaarder met het voorbereiden van de ballonvaart en houden tijdens de ballonvaart contact met de ballonvaarder, omdat ze helpen met het inpakken van de ballon. Dit betekent dat de crewleden met auto en aanhanger achter de ballonvaarder aanrijden. Daarnaast kunnen crewleden verantwoordelijke zijn voor het informeren van landeigenaren over de aanstaande landing van de luchtballon.
Wat doet een ballonvaarder?
Een ballonvaarder is dus een piloot die zich bezighoudt met het uitvoeren van ballonvaarten. Ze zijn verantwoordelijk voor het besturen en beheren van een heteluchtballon tijdens de vlucht. De taken van een ballonvaarder omvatten onder andere:
- Voorbereiding van de vlucht: Een ballonvaarder begint met het plannen van de vlucht, rekening houdend met factoren zoals weersomstandigheden, luchtruimbeperkingen en veiligheidsvoorschriften. Ze controleren ook de ballon op veiligheid en luchtwaardigheid, inclusief de branders, de mand en de envelop van de ballon.
- Opzetten van de ballon: Voordat de vlucht begint, helpt de ballonvaarder bij het opzetten en opblazen van de ballon. Dit omvat het controleren van de branders, het vullen van de envelop met hete lucht en het bevestigen van de mand en de veiligheidsuitrusting.
- Veiligheidscontroles: De ballonvaarder voert grondige veiligheidscontroles uit voordat de passagiers aan boord gaan. Dit omvat het controleren van de bevestigingen, de instrumenten, het communicatiesysteem en andere veiligheidsuitrusting om ervoor te zorgen dat alles in goede staat verkeert.
- Besturen van de ballon: Tijdens de vlucht is de ballonvaarder verantwoordelijk voor het besturen van de ballon en het handhaven van de juiste hoogte en richting. Ze gebruiken de branders om de lucht in de envelop te verwarmen en zo de hoogte van de ballon te regelen. Ze maken gebruik van hun kennis van de windrichting en snelheid om de juiste koers te volgen.
- Veiligheidsbewaking: De ballonvaarder houdt voortdurend toezicht op de veiligheid van de vlucht. Ze houden rekening met luchtruimbeperkingen, weersveranderingen en andere potentiële risico's. Indien nodig kunnen ze besluiten om de vlucht vroegtijdig te beëindigen of alternatieve landingssites te selecteren om de veiligheid van de passagiers en de ballon te waarborgen.
- Communicatie: De ballonvaarder onderhoudt communicatie met grondpersoneel en andere ballonvaarders in de buurt. Ze kunnen ook communiceren met de passagiers aan boord om instructies te geven en informatie te verstrekken over de vlucht en de bezienswaardigheden onderweg.
Ballonvaren
Het ballonvaren is vooral populair onder mensen die een bijzondere vlucht willen maken. Het grote voordeel van een luchtballon is dat mensen langer de tijd hebben om te genieten van het uitzicht. Omdat veiligheid een belangrijke rol speelt bij het ballonvaren is het zo dat ballonvaarders alleen onder de juiste weersomstandigheden mogen ballonvaren. Denk hierbij aan overdag, geen kans op onweer, geen mist, aan hoge wolken, het zicht en aan de wind, die niet te sterk mag zijn. Omdat ballonvaarder met de wind mee varen is het zo dat het ballonvaren niet koud zal aanvoelen. Een gemiddelde ballonvlucht zal minimaal een uur in beslag nemen en zal een afstand afleggen tussen de tien en twintig kilometer. In de meeste gevallen zal er verwacht worden dat passagiers na de vlucht helpen met het inpakken van de luchtballon. Er is overigens ook een luchtballon radar beschikbaar om live ballonvluchten te kunnen volgen.
Film: Luchtballon thermiek:
Opleidingen tot ballonvaarder
Ballonvaarders moeten over een vliegbrevet beschikken om te mogen ballonvaren. Er bestaan twee brevetten, namelijk het Balloon Pilot License (BPL) en het brevet Commercial Pilot License (CPL). Beide opleidingen bestaan uit theorie- en praktijkexamens waarbij de vakken meteorologie, navigatie, communicatie en voorschriften een belangrijke rol spelen. Als ballonvaarder bestaan er verschillende ratings, die te maken hebben met de vlieguren en de verschillende luchtballons, die er zijn. Het aantal passagiers dat een ballonvaarder mag vervoeren is afhankelijk van het brevet en het aantal vlieguren van de ballonvaarder inclusief de luchtinhoud van de ballon. Zie voor meer informatie over mogelijke opleidingen de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Luchtvaart. Als zelfstandig ondernemer is het ook belangrijk om na te denken over de boekhouding. De meeste ondernemers maken gebruik van online boekhouden.
Bedrijven waar een ballonvaarder werkzaam kan zijn
Een ballonvaarder zal in de meeste gevallen werkzaam zijn als ondernemer. Daarnaast is het denkbaar dat een ballonvaarder hobbymatig actief is. Bedrijfsmatige ballonvaarders beschikken over een ballonvaartbedrijf en bieden commerciële vluchten aan. Dit soort ballonvluchten is door iedereen te boeken en moet aangemerkt worden als bijzondere activiteit.
Competenties ballonvaarder
De belangrijkste competentie van een ballonvaarder is dat je beschikt over het vliegbrevet, omdat je anders niet werkzaam mag zijn als ballonvaarder. Daarnaast moet veiligheid aangemerkt worden als belangrijke competentie. Ook zul je moeten beschikken over verantwoordelijkheidsgevoel, omdat je meestal met passagiers te maken hebt. Een andere belangrijke competentie is communicatie. Algemeen belangrijke woorden zijn inspecteren, controleren, passie, plezier, samenwerken, kennis, wet- en regelgeving, inzicht, lef, plannen en organiseren.
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als ballonvaarder
Arbeidsmarktperspectief van een ballonvaarder is niet van toepassing, omdat de meeste ballonvaarders werkzaam zijn als ondernemer. Daarnaast kan een ballonvaarder hobbymatig actief zijn. De doorgroeimogelijkheden van een ballonvaarder kunnen gezien worden in het opbouwen van een goede naam en het verkrijgen van meer betalende passagiers. Verdere doorgroeimogelijkheden zijn er niet echt.
Arbeidsvoorwaarden en salaris ballonvaarder
Arbeidsvoorwaarden en salaris zijn niet van toepassing op een ballonvaarder, omdat ballonvaarders meestal werkzaam zijn als zelfstandig ondernemer. Daarnaast kan een ballonvaarder hobbymatig actief zijn. Een ballonvaarder heeft verder ook niks te maken met een mogelijk salaris. De meeste ballonvaarders vragen een vaste vergoeding per ballonvlucht.
Eigen bedrijf starten als Ballonvaarder
Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Ballonvaarder, waaronder:
- Arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV)
- Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering (AVB)
- Beroepsaansprakelijkheidsverzekering (BAV)
Boekhoudprogramma vergelijken Ballonvaarder
Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Ballonvaarder bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.
Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Ballonvaarder.
Mijnzzp.nl