Osteopaat
Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...
Inhoudsopgave
Beroep osteopaat
• Werken als osteopaat
• Osteopathisch onderzoek
• Wanneer naar een osteopaat:
• Beroepsfilm osteopaat:
• Film Osteopathie:
Opleidingen tot osteopaat
Bedrijven waar een osteopaat werkzaam kan zijn
Competenties osteopaat
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als osteopaat
Arbeidsvoorwaarden en salaris osteopaat
Eigen bedrijf starten als Osteopaat
Boekhoudprogramma vergelijken Osteopaat
Beroep osteopaat
Een osteopaat is gespecialiseerd in osteopathie, wat een alternatieve holistische geneeswijze is. Holistische geneeswijze staat voor de gehele mens, namelijk het lichaam, de ziel en de geest. Een osteopaat gebruikt binnen de osteopathie voornamelijk zijn handen om klachten van cliënten op te lossen. Het beroep osteopaat heeft raakvlakken met het beroep fysiotherapeut, echter beperkt een fysiotherapeut zich tot het bewegingsapparaat en een osteopaat niet, omdat deze zich richt op de organen en de schedel van cliënten. De werkzaamheden van een osteopaat behoren toe tot de zogenaamde alternatieve geneeswijze. Enkele klachten die behandeld worden door een osteopaat zijn rug- en nekproblemen, spanningshoofdpijn, orgaanklachten en bijvoorbeeld hernia. In het kort kunnen we de werkzaamheden van een osteopaat het beste omschrijven als het onderzoeken van de oorzaken van pijn en/of bewegingsbeperkingen. Een osteopaat is daarnaast gespecialiseerd in het zoeken naar het verband tussen de oorzaak en het gevolg van klachten. Osteopaten beschikken over uitgebreide praktische kennis van anatomie, neurologie, fysiologie en pathologie. Over het algemeen is het zo dat osteopaten veel tijd besteden aan het onderzoeken van mogelijke klachten. Dit houdt in dat osteopaten het bewegingsapparaat van cliënten uitgebreid onderzoeken. Osteopaten maken voor de verschillende onderzoekswerkzaamheden alleen gebruik van hun handen. Binnen de osteopathie gaat men er vanuit dat als een bepaald deel van het lichaam niet goed werkt, dit negatieve gevolgen heeft voor de rest van het lichaam. Het is daarom dat osteopaten zich richten op het gehele lichaam van cliënten. Het beroep osteopaat is binnen Nederland geen beschermd beroep, echter komen cliënten in de meeste gevallen wel in aanmerking voor een vergoeding van de zorgverzekering, als ze behandeld zijn door een erkende osteopaat die is aangesloten bij één van de beroepsverenigingen.
Werken als osteopaat
Een osteopaat is dus een therapeut die zich gespecialiseerd heeft in osteopathie. Omdat osteopathie raakvlakken heeft met fysiotherapie, is het in de praktijk mogelijk dat een osteopaat ook een fysiotherapeut is, echter kan dit per therapeut verschillen en hoeft dit niet altijd het geval te zijn. Een osteopaat gebruikt zachte manuele technieken om klachten te verhelpen. Deze zachte manuele technieken zijn niet alleen gericht op pijnbestrijding, maar juist ook op het zelfhelend vermogen van cliënten. Denk bijvoorbeeld aan het losmaken van probleemgebieden, waardoor er een betere doorbloeding ontstaat en het zelfhelend vermogen gestimuleerd wordt. Zoals eerder omschreven behoort osteopathie toe tot de zogenaamde alternatieve geneeswijze. Dit houdt in dat er geen wetenschappelijk bewijs is dat osteopathie effect heeft op mensen. Osteopathie is een holistische geneeswijze waarbij men uitgaat van het hele menselijke wezen. Met andere woorden kan binnen de holistische geneeswijze lichaam, geest en balans niet los van elkaar gezien worden.
Osteopathisch onderzoek
Omdat osteopaten het lichaam en geest als geheel zien is het belangrijk dat osteopaten cliënten eerst uitgebreid onderzoeken. Osteopathisch onderzoek bestaat meestal uit een uitgebreid vraaggesprek, zodat de osteopaat een goed beeld krijgt van de mogelijke klachten en de oorzaak van klachten. Ook krijgt de osteopaat hierdoor een beter beeld van de algemene gezondheid van cliënten. Na het vraaggesprek kan het ook nodig zijn om lichamelijk onderzoek uit te voeren voordat de osteopaat een behandelplan kan opstellen.
Wanneer naar een osteopaat:
- Bij een blessure.
- Bij een whiplash.
- Bij chronische vermoeidheid.
- Bij concentratieproblemen.
- Bij hoofdpijn.
- Bij klachten aan het bewegingsapparaat.
- Bij klachten aan het zenuwstelsel.
- Bij maag- of darmklachten.
- Bij menstruatiestoornissen.
- Bij oedeem (vochtophoping).
- Bij RSI.
Beroepsfilm osteopaat:
Film Osteopathie:
Opleidingen tot osteopaat
Wie een carrière ambieert als osteopaat kan het beste kiezen voor de hbo-opleiding Osteopathie, die bestaat uit een medisch basisdeel en een osteopathisch deel. De hbo-opleiding Osteopathie is op diverse scholen te volgen en zal ongeveer vijf jaar in beslag nemen afhankelijk van de vooropleidingen. Zie voor meer informatie ook het Nederlands Register voor Osteopathie en de Nederlandse Osteopathie Federatie. Ook de boekhouding is belangrijk als zelfstandig osteopaat. Dit kan bijvoorbeeld gedaan worden door middel van online boekhouden.
Bedrijven waar een osteopaat werkzaam kan zijn
Een osteopaat moet in de meeste gevallen aangemerkt worden als ondernemer, die werkzaam is binnen een eigen praktijk. Dit neemt niet weg dat osteopaten ook werkzaam kunnen zijn binnen ziekenhuizen, gezondheidscentrums of werkzaam kunnen zijn voor sportverenigingen. De meeste osteopaten zijn wel werkzaam als zelfstandig ondernemer.
Competenties osteopaat
De competenties waarover een osteopaat moet beschikken worden behandeld tijdens de opleiding. In het kort komen de competenties neer op het zelfstandig kunnen onderzoeken van cliënten, het zelfstandig kunnen opstellen van behandelplannen, het zelfstandig evalueren en beoordelen van gegevens en communicatie. Communicatie is een belangrijk onderdeel, omdat een osteopaat met verschillende mensen te maken krijgt. Algemeen belangrijke woorden zijn leervermogen, inzicht, vertrouwen, oordeelsvorming, luisteren, plannen, adviseren, energie en analytisch. Zoals eerder omschreven behoort osteopathie toe tot de alternatieve geneeskunde. Met andere woorden kan een osteopaat op geen enkele manier aangemerkt worden als arts.
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als osteopaat
Het arbeidsmarktperspectief van een osteopaat is niet zomaar aan te geven, omdat de meeste osteopaten werkzaam zijn als ondernemer. Een ondernemer zal zijn eigen arbeidsmarktperspectief moeten bepalen door het binnenhalen van voldoende opdrachten. Daarnaast betreft het zeer specifieke werkzaamheden. De doorgroeimogelijkheden van een osteopaat moeten gezien worden in het opbouwen van een succesvolle praktijk. Ook is het denkbaar dat een osteopaat zich op andere manieren verder zal specialiseren.
Arbeidsvoorwaarden en salaris osteopaat
Er zijn geen voorbeelden te geven van de arbeidsvoorwaarden als osteopaat, omdat de meeste osteopaten niet werkzaam zijn in loondienst. Wat een osteopaat precies zal verdienen is niet zomaar aan te geven, omdat dit geheel afhankelijk zal zijn van het aantal cliënten en de onkosten, zoals de praktijkkosten.
Eigen bedrijf starten als Osteopaat
Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Osteopaat, waaronder:
- Arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV)
- Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering (AVB)
- Beroepsaansprakelijkheidsverzekering (BAV)
Boekhoudprogramma vergelijken Osteopaat
Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Osteopaat bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.
Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Osteopaat.
Mijnzzp.nl