Voertuigbekleder
Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...
Inhoudsopgave
Beroep voertuigbekleder
• Een eigen bedrijf starten als voertuigbekleder
• Werken als voertuigbekleder
• Wat doet een voertuigbekleder:
• Autostoel bekleden (Engels):
Opleidingen tot voertuigbekleder
Bedrijven waar een voertuigbekleder werkzaam kan zijn
Competenties voertuigbekleder
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als voertuigbekleder
Arbeidsvoorwaarden en salaris voertuigbekleder
Eigen bedrijf starten als Voertuigbekleder
Boekhoudprogramma vergelijken Voertuigbekleder
Beroep voertuigbekleder
Een voertuigbekleder is verantwoordelijk voor verschillende werkzaamheden die te maken hebben met voertuigbekleding. Denk hierbij aan het restaureren van stoelbekleding, het vervangen van stoelbekleding en aan het compleet vervangen van voertuiginterieurs. Als voertuigbekleder heb je in de meeste gevallen met verschillende voertuigen te maken, zoals auto's, bussen, campers, caravans en boten. De werkzaamheden van een voertuigbekleder zijn in alle gevallen aan te merken als specialistische werkzaamheden, omdat het restaureren van voertuigbekleding om speciale vaardigheden en technieken vraagt. Ondanks dat de werkzaamheden van een voertuigbekleder veel weg hebben van een meubelstoffeerder zijn de werkzaamheden niet helemaal met elkaar te vergelijken, omdat een voertuigbekleder niet alleen stoelen of kussen bekleedt. Denk bijvoorbeeld ook aan het stofferen van dakhemels, dashboards en middentunnels. Daarnaast kan een voertuigbekleder te maken hebben met cabriolets die voorzien moeten worden van een nieuwe kap. Andere werkzaamheden kunnen zijn het adviseren van klanten met betrekking tot de juiste stof en/of leer en kleursamenstelling. Het is denkbaar dat een voertuigbekleder ook andere werkzaamheden uitvoert, zoals het reinigen van auto-interieurs. Het laten bekleden van voertuigen kan om verschillende redenen nodig zijn. Denk bijvoorbeeld aan versleten stoelen, doorgezakte stoelen of aan mensen, die een andere kleur stoffering willen. Daarnaast kan de bekleding kapot zijn, waardoor iemand de bekleding wenst te vervangen. Ook liefhebbers van oldtimers kiezen er vaak voor om het hele interieur te laten vervangen, zodat het voertuig na de restauratie weer als nieuw is. Veruit de meesten zullen het laten bekleden van hun voertuig uit handen geven aan een voertuigbekleder, omdat zelf niet te doen is. Afhankelijk van het voertuig kan het om verschillende bekledingswerkzaamheden gaan.
Een eigen bedrijf starten als voertuigbekleder
Een voertuigbekleder is dus gespecialiseerd in het vernieuwen van voertuiginterieurs. Het is niet zo dat een voertuigbekleder alleen te maken heeft met auto's. Denk ook aan campers, caravans, boten, motors, bussen en aan vrachtwagens. Afhankelijk van de opdracht kan een voertuigbekleder ook verantwoordelijk zijn voor het vervangen van het stoelschuim, zodat er een goede pasvorm ontstaat. Als voertuigbekleder heb je in veel gevallen te maken met kunstleer of echt leer en zul je regelmatig met de naaimachine werkzaam zijn. Andere werkzaamheden waarmee een voertuigbekleder te maken krijgt, is het verven van leer. Als voertuigbekleder heb je in de meeste gevallen te maken met bijzondere voertuigen. Denk bijvoorbeeld aan oldtimers of aan oude campers, die voorzien moeten worden van nieuwe stof. Omdat een voertuigbekleder te maken heeft met voertuigen is het belangrijk dat een voertuigbekleder beschikt over technische kennis. Dit heeft vooral betrekking op het zelfstandig kunnen demonteren van alle onderdelen en kabels die verwijderd moeten worden voor de werkzaamheden. Bij het vervangen van dakhemels kan het zelfs nodig zijn om de voorruit te verwijderen.
Werken als voertuigbekleder
Een voertuigbekleder is dus een stoffeerder, die niet zomaar vergeleken kan worden met een meubelstoffeerder. Het vervangen van voertuigbekleding betreft geheel andere werkzaamheden. Wel is het zo dat een voertuigbekleder te maken heeft met stoelen en banken. Het zijn juist de andere werkzaamheden die een voertuigbekleder onderscheiden van een meubelstoffeerder. Denk bijvoorbeeld aan het bekleden van dashboards met leer of aan het bekleden van deurpanelen. Dit soort werkzaamheden vraagt om veel vakkennis, geduld en materiaalkennis. Daarnaast is het zo dat een voertuigbekleder over technische kennis moet beschikken. Denk bijvoorbeeld ook aan het inbouwen van stoelverwarming bij bestaande stoelen.
Wat doet een voertuigbekleder:
- Het maken van dekzeilen (boten),
- Het monteren van stoelverwarming,
- Het bekleden van kofferruimtes,
- Het bekleden van stoelen en banken,
- Het bekleden van motorzadels,
- Het vervangen van daken (cabriolet),
- Het repareren van stoelbekleding,
- Het aanpassen van stoelen,
Autostoel bekleden (Engels):
Opleidingen tot voertuigbekleder
Er bestaan geen erkende opleidingsmogelijkheden tot voertuigbekleder anders dan de Mbo-opleiding allround meubelstoffeerder. Omdat het specialistische werkzaamheden betreft, is het denkbaar dat een voertuigbekleder het vak aanleert in de praktijk. In dat geval ben je meestal werkzaam onder begeleiding van een ervaren voertuigbekleder, die in dat geval aangemerkt kan worden als leermeester. Als voertuigbekleder zul je over veel kennis moeten beschikken van stiktechnieken, snijtechnieken en verschillende materialen. Als je in de toekomst werkzaam wil zijn als ondernemer is het belangrijk om een opleiding bedrijfskunde te volgen. Wanneer je gaat starten als zzp'er met je eigen bedrijf, dan is het belangrijk om de boekhouding op een goede manier op te zetten. Dit kan tegenwoordig het beste bereikt worden door het gebruik van online boekhouden. Hiervoor is het wel belangrijk om eerst de verschillende online boekhoudpakketten met elkaar te vergelijken. Zo kom je uiteindelijk tot het beste online boekhoudprogramma.
Bedrijven waar een voertuigbekleder werkzaam kan zijn
Een voertuigbekleder is in de meeste gevallen werkzaam voor een bekledingsbedrijf of als ondernemer binnen een eigen bekledingsbedrijf. Het is denkbaar dat een voertuigbekleder ook andere diensten zal aanbieden. Denk bijvoorbeeld aan het professioneel reinigen van voertuiginterieurs. Zoals eerder omschreven is het niet zo dat een voertuigbekleder alleen te maken heeft met auto's.
Competenties voertuigbekleder
De belangrijkste competentie van een voertuigbekleder is de allround vakkennis van materialen en de verschillende technieken die toegepast worden. Daarnaast moet een voertuigbekleder aangemerkt kunnen worden als monteur. Omdat je in de meeste gevallen zal samenwerken met verschillende collega's zul je ook moeten beschikken over goede communicatieve vaardigheden. Als je werkzaam bent als ondernemer moet je ook kunnen netwerken. Denk bijvoorbeeld aan het netwerken met garagehouders of autoverkopers om aan meer opdrachten te komen. Algemeen belangrijke woorden zijn inzicht, zelfstandigheid, doorzettingsvermogen, passie, styling, secuur, presteren, plannen, organiseren en kwaliteit.
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als voertuigbekleder
Het arbeidsmarktperspectief van een voertuigbekleder is matig te noemen, omdat het zeer specifieke werkzaamheden betreft. Daarnaast is het zo dat voertuig bekleders relatief vaak werkzaam zijn als ondernemer. Een ondernemer zal zijn eigen arbeidsvoorwaarden moeten bepalen. De doorgroeimogelijkheden van een voertuigbekleder moeten gezien worden in het verkrijgen van meer verantwoordelijkheden. Denk bijvoorbeeld aan de functie bedrijfsleider. Ook het starten van je eigen bedrijf kan gezien worden als het doorgroeien binnen je carrière.
Arbeidsvoorwaarden en salaris voertuigbekleder
Een voertuigbekleder kan onder de cao motorvoertuigen vallen of onder de cao meubelstoffeerder, afhankelijk van werkgever. Een zelfstandig werkende voertuigbekleder zal zijn eigen arbeidsvoorwaarden moeten bepalen. Een voertuigbekleder zal in de meeste gevallen een salaris verdienen tussen de 2000 en 2800 euro bruto per maand, afhankelijk van leeftijd, opleidingen en verdere verantwoordelijkheden.
Eigen bedrijf starten als Voertuigbekleder
Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Voertuigbekleder, waaronder:
- Arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV)
- Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering (AVB)
- Beroepsaansprakelijkheidsverzekering (BAV)
Boekhoudprogramma vergelijken Voertuigbekleder
Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Voertuigbekleder bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.
Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Voertuigbekleder.
Mijnzzp.nl