Pompbediende

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Inhoudsopgave
Beroep pompbediende
Het beroep pompbediende komt bijna niet meer voor
Werken als pompbediende
Pompbediende weggesaneerd:
Opleidingen tot pompbediende
Bedrijven waar een pompbediende werkzaam kan zijn
Competenties pompbediende
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als pompbediende
Arbeidsvoorwaarden en salaris pompbediende
Eigen bedrijf starten als Pompbediende
Boekhoudprogramma vergelijken Pompbediende

Beroep pompbediende

Een pompbediende is een servicemedewerker van een tankstation. Een andere benaming voor pompbediende is soms ook wel tankassistent. De kerntaak van een pompbediende is het tanken voor de klanten van het pompstation, zodat de klanten dit niet zelf hoeven te doen. Als pompbediende vraag je aan de klanten welke brandstof ze willen tanken en hoeveel brandstof ze precies willen tanken. Het beroep pompbediende komt tegenwoordig bijna meer voor, echter is het beroep niet uitgestorven. Pompbediendes komen over het algemeen alleen voor binnen de kleinere tankstations, die zich op een bijzondere manier willen onderscheiden door het bieden van extra service. Naast het bieden van extra service is het grote voordeel dat het tanken sneller gaat en dat klanten geen stinkende handen krijgen door de brandstof. Ondanks dat de pompbediende niet veel meer voorkomt ervaren mensen de dienstverlening wel als waardevol. Het is ook denkbaar dat een pompbediende verantwoordelijk is voor andere werkzaamheden dan alleen het helpen tanken, afhankelijk van het tankstation. Denk bijvoorbeeld aan het controleren van de bandenspanning, het schoonmaken van autoruiten en aan algemene schoonmaakwerkzaamheden op en rond het tankstation. Ook tankstations die druk bezocht worden kunnen gebruikmaken van pompbediendes. Vooral tijdens vakantieperiodes kan het inzetten van pompbedienden belangrijk zijn om de doorstroming te garanderen. Zoals eerder omschreven komt het beroep pompbediende in de praktijk bijna niet meer voor. In het verleden was dit wel het geval, omdat de meeste mensen niet wisten hoe ze precies moesten tanken. Ook uit milieuoogpunt is het toepassen van pompbedienden raadzaam, omdat een goede pompbediende geen brandstof zal morsen. Tegenwoordig is dit punt minder belangrijk, omdat tankstadions voorzien zijn van een speciale boden, waardoor er geen milieuschade kan ontstaan.

Het beroep pompbediende komt bijna niet meer voor

De meeste tankstations die gebruikmaken van een pompbediende doen dit alleen op drukke dagen zodat de bezoekers van het tankstation niet te lang hoeven te wachten op hun tankbeurt. Een pompbediende werkt over het algemeen niet achter de kassa omdat daar weer andere tankstation medewerkers voor zijn. Een pompbediende is meestal niet alleen verantwoordelijk voor het tanken van voertuigen. Andere taken die meestal ook tot de verantwoordelijkheid behoren van een pompbediende zijn het controleren van de bandenspanning, het controleren van het oliepeil, het controleren van de ruitenvloeistof en het eventueel wassen van de autoruiten. Deze verschillende diensten worden allemaal uitgevoerd als service en kosten de klanten niets. Naast deze werkzaamheden kan een pompbediende ook nog verantwoordelijk zijn voor algemene werkzaamheden zoals het schoonhouden van het tankstation, het bijvullen van de papieren handdoeken en het eventueel bijhouden en/of schoonmaken van de toiletten. Deze werkzaamheden kunnen prima uitgevoerd worden wanneer er even geen klanten zijn om te tanken.

Werken als pompbediende

Zoals eerder omschreven komt het beroep pompbediende tegenwoordig bijna niet meer voor, omdat automobilisten ook zelf kunnen tanken. Alleen op heel drukke tanklocaties kan het voorkomen dat er gebruikgemaakt wordt van een pompbediende om de doorstroming te kunnen garanderen. Daarnaast zijn er nog tanklocaties te vinden in woonwijken, waarbij automobilisten vanwege vergunningen niet zelf mogen tanken. Dit heeft vooral te maken met het voorkomen van het morsen van brandstof en een goede dienstverlening. Dit soort pompstations in woonwijken mag over het algemeen ook geen LPG verkopen, omdat de risico's binnen woonwijken te groot zijn.

Pompbediende weggesaneerd:

Opleidingen tot pompbediende

Er bestaan geen opleidingen tot pompbediende. Het leren tanken is iets wat in de praktijk geleerd zal moeten worden. De werkzaamheden zijn verder niet heel moeilijk en vragen eigenlijk alleen om ervaring en inzicht. Als het aankomt op technische werkzaamheden zoals het controleren van het oliepeil, de ruitenvloeistof en de bandenspanning moet er wel inzicht zijn, omdat er geen fouten gemaakt mogen worden. Daarnaast zijn er ook genoeg externe opleidingsinstituten te vinden waar je een opleiding kan volgen. Wanneer je gaat starten met je eigen bedrijf als zzp'er, dan is het belangrijk om de zzp administratie op een goede manier op te zetten. Dit kan tegenwoordig het beste bereikt worden door het gebruik van online boekhouden. Hiervoor is het wel belangrijk om eerst de verschillende online zzp boekhoudpakketten met elkaar te vergelijken. Zo kom je uiteindelijk tot het beste boekhoudprogramma zzp. Het is erg belangrijk om de financiële administratie op de juiste manier bij te houden als zelfstandig ondernemer.

Bedrijven waar een pompbediende werkzaam kan zijn

Een pompbediende is werkzaam voor een pomphouder. De meeste pompbediendes zijn niet fulltime werkzaam, omdat de meeste pomphouders alleen gebruikmaken van een pompbediende tijdens de drukkere periodes. In de praktijk is het ook denkbaar dat de pomphouder zelf werkzaam is als pompbediende. Dit betreft meestal de kleinere tankstations.

Competenties pompbediende

De belangrijkste competentie van een pompbediende is de dienstbare instelling. Daarnaast mag van een servicemedewerker goed gastheerschap verwacht worden. Omdat een pompbediende te maken heeft met verschillende klanten kan communicatie ook aangemerkt worden als belangrijke competentie. Algemeen belangrijke woorden zijn motivatie, service, energie, inzicht, verantwoordelijkheidsgevoel, secuur en overleggen.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als pompbediende

Het arbeidsmarktperspectief van een pompbediende is zeer klein te noemen, omdat het beroep pompbediende bijna niet meer voorkomt. De meeste automobilisten kunnen tegenwoordig prima zelfstandig tanken. Daarnaast komen er steeds meer onbemande pompstations voor, waarbij helemaal geen sprake meer is van personeel. Het arbeidsmarktperspectief voor een pompbediende is dan ook eigenlijk helemaal niet meer van toepassing. Er zijn als pompbediende ook geen echte doorgroeimogelijkheden, omdat het beroep bijna niet meer voorkomt.

Arbeidsvoorwaarden en salaris pompbediende

Een pompbediende zal doorgaans onder de cao tankstation en wasbedrijven vallen, waarbinnen de arbeidsvoorwaarden geregeld zijn afhankelijk van de werkgever. Een fulltime pompbediende zal over het algemeen een salaris verdienen tussen de 1700 en 2200 euro bruto per maand afhankelijk van leeftijd en eventuele andere verantwoordelijkheden. In de praktijk zullen lang niet alle pompbediende fulltime medewerkers zijn en kan het ook gaan om jongeren of studenten die wat extra willen verdienen.

Eigen bedrijf starten als Pompbediende

Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Pompbediende, waaronder:

Boekhoudprogramma vergelijken Pompbediende

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Pompbediende bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Pompbediende.

Mijnzzp.nl