Soldeerder
Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...
Inhoudsopgave
Beroep soldeerder
• Wat doet een soldeerder
• Hardsolderen
• Werken als soldeerder
• Film: wat doet een soldeerder:
• Film: elektronica solderen:
Opleidingen tot soldeerder
Bedrijven waar een soldeerder werkzaam kan zijn
Competenties soldeerder
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als soldeerder
Arbeidsvoorwaarden en salaris soldeerder
Eigen bedrijf starten als Soldeerder
Boekhoudprogramma vergelijken Soldeerder
Beroep soldeerder
Een soldeerder soldeert uiteenlopende componenten aan elkaar door middel van een soldeerbout en soldeertin. Solderen is dan ook een techniek om metalen onderdelen met elkaar te verbinden door middel van een metaallegering. Deze metaallegering noemt men soldeertin. Een belangrijke eigenschap van het solderen is dat het soldeertin toegepast zal worden met een lager smeltpunt dan de te verbinden delen. Met andere woorden is het tijdens solderen niet de bedoeling dat de diverse onderdelen aan elkaar vastgemaakt worden door middel van samensmelting. Wanneer verschillende metalen samensmelten spreekt men van lassen en niet van solderen. Het woord solderen is afkomstig van het Latijnse woord solidare wat staat voor vastmaken. Een soldeerder maakt dus diverse componenten aan elkaar vast zoals elektrische draden aan een printplaat, waardoor er een elektrische verbinding ontstaat. Een soldeerder is werkzaam binnen de fijn elektronica. Een groot voordeel van solderen is dat verbindingen ook weer makkelijk losgemaakt kunnen worden wanneer dit nodig mocht zijn. Denk bijvoorbeeld aan het vervangen van een printplaat waarbij diverse draden losgemaakt moeten worden om de printplaat te kunnen vervangen. Wanneer onderdelen vastgemaakt zouden worden door middel van samensmelting zoals het geval is bij lassen is dit veel moeilijker. Solderen is over het algemeen niet moeilijk, maar vraagt wel om de juiste handelingen en ervaring. Wel bestaan er verschillende soorten van solderen zoals zachtsolderen, hardsolderen, inductiesolderen, zoutbadsolderen en plasma- of boogsoldeerlassen die allemaal verschillende technieken en toepassingen kennen. De meest bekende vorm van solderen is het zachtsolderen. Vanzelfsprekend is het zo dat een soldeerder niet beroepsmatig werkzaam hoeft te zijn.
Wat doet een soldeerder
Een soldeerder kan dus aangemerkt worden als technicus, die te maken kan hebben met het solderen van verschillende componenten. Zoals eerder omschreven komt het zachtsolderen in de praktijk het meeste voor. Zachtsolderen kan toegepast worden door middel van een soldeerbout, die maximaal vierhonderdvijftig graden kan worden. Het verbinden van componenten aan een printplaat zal dan ook plaatsvinden door middel van het zachtsolderen. Hardsolderen heeft betrekking op materialen die een hoger smeltpunt hebben dan vierhonderdvijftig graden. Het hardsolderen komt binnen de techniek ook veel voor, echter niet om elektronische componenten aan elkaar te verbinden. Bij hardsolderen kun je denken aan loodgieters, die koperen buizen aan elkaar vastmaken door het toevoegen van tin. Loodgieters maken binnen hun werkzaamheden dus ook gebruik van soldeertechnieken. Een loodgieter zal geen soldeerbout gebruiken om te solderen, maar wel een brander, die de materialen warmer kan stoken dan een soldeerbout.
Hardsolderen
Hardsolderen kan hogere temperaturen aan dan zachtsolderen en de verbinding is sterker. Hardsolderen heeft ook als voordeel dat de verbindingen makkelijk los te maken zijn, net zo als dit het geval is bij zachtsolderen. Om op een goede manier te kunnen solderen is het belangrijk dat de onderdelen schoon en ontvet zijn. Om dit te bereiken zal er tijdens het solderen gebruikgemaakt moeten worden van soldeerwater. Soldeerwater ontvet en zorgt voor een goede versmelting, waardoor er een goede hechting ontstaat. Ook het opruwen door middel van schuren zorgt voor een betere verbinding.
Werken als soldeerder
Het beroep soldeerder moet verder vrij algemeen gezien worden, omdat diverse elektrotechnici voor hun werkzaamheden kunnen solderen. In veel gevallen betreft dit vaklieden die werkzaam zijn binnen de fijn elektronica. Het goed leren solderen is belangrijk, omdat elektronische componenten alleen goed kunnen functioneren als de soldeerder geen soldeerfouten maakt. Soldeerfouten kunnen relatief makkelijk ontstaan op verschillende manieren. Denk bijvoorbeeld aan het niet schoon werken of aan het niet toepassen van de juiste temperatuur. Daarnaast kunnen er problemen ontstaan door het niet creëren van voldoende soldeer-dekking. Vooral het goed schoonmaken van onderdelen is belangrijk, omdat anders het soldeer niet goed zal hechten. Dit is vooral het geval bij oude componenten en koperdraad, die geoxideerd kunnen zijn. Het goed schoonmaken van componenten en koperdraad is dan belangrijk, omdat anders een goede soldering praktisch onmogelijk is. In sommige gevallen is het denkbaar dat een soldeerder aangemerkt kan worden als cleanroom medewerker.
Film: wat doet een soldeerder:
Film: elektronica solderen:
Opleidingen tot soldeerder
Als soldeerder is het niet nodig om een erkende beroepsopleiding te volgen, omdat iedereen kan leren solderen. Een mogelijke gerichte Mbo-opleiding waarbinnen het solderen vaak aan bod zal komen is de Mbo-opleiding eerste monteur elektrotechniek. Deze Mbo-opleiding gaat inhoudelijk wel verder dan alleen het leren solderen. Er worden over het algemeen voldoende externe cursussen aangeboden voor mensen die willen leren solderen. De meeste cursussen die aangeboden worden zullen maximaal enkele dagen in beslag nemen. Zoals eerder omschreven bestaan er verschillende soldeertechnieken, die per doel kunnen verschillen. Als startende ondernemer, is het belangrijk om de financiële administratie op een goede manier op te zetten voor je eigen bedrijf. Dit kan tegenwoordig het beste bereikt worden door het gebruik van online boekhoudsoftware. Hiervoor is het wel belangrijk om eerst de verschillende boekhoudpakketten met elkaar te vergelijken. Zo kom je uiteindelijk tot de juiste software voor de zzp boekhouding als zzp soldeerder.
Bedrijven waar een soldeerder werkzaam kan zijn
Een soldeerder kan voor verschillende bedrijven werkzaam zijn. Denk bijvoorbeeld aan een televisiereparatiebedrijf, telefoonreparatie-bedrijf of aan een algemeen fijn elektronicabedrijf. Daarnaast kan een soldeerder werkzaam zijn voor inbouwbedrijven, die veel te maken hebben met elektronica. Het is ook denkbaar dat een soldeerder aangemerkt kan worden als ondernemer. Als soldeerder hoef je niet beroepsmatig werkzaam te zijn, omdat bijvoorbeeld ook veel hobbyisten, zoals modelbouwers, aangemerkt kunnen worden als soldeerder.
Competenties soldeerder
De belangrijkste competentie van een soldeer is het kennen en kunnen toepassen van de juiste soldeertechnieken. Daarnaast speelt concentratievermogen en het hebben van vaste handen een belangrijke rol, omdat het meestal om fijn werk gaat. Over het algemeen zal een soldeerder aangemerkt moeten kunnen worden als allround technicus en monteur. Als soldeerder ben je niet alleen verantwoordelijk voor het solderen van componenten. Het is prima denkbaar dat een soldeer ook aangemerkt kan worden als software tester. Algemeen belangrijke woorden zijn inzicht, presteren, controleren, secuur, kwaliteit, zelfstandigheid en stressbestendigheid.
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als soldeerder
Het arbeidsmarktperspectief voor een soldeerder is niet echt van toepassing, omdat het beroep daarvoor te algemeen is. Daarnaast kan het gaan om een hobbymatige soldeerder. De doorgroeimogelijkheden als soldeerder zijn afhankelijk van de genoten opleidingen en verder niet zomaar aan te geven, omdat het beroep daarvoor niet specifiek genoeg is.
Arbeidsvoorwaarden en salaris soldeerder
Er zijn geen voorbeelden te geven van de arbeidsvoorwaarden omdat een soldeerder werkzaam kan zijn voor uiteenlopende soorten bedrijven in verschillende branches. Ook is het niet eenvoudig om een salarisindicatie te geven, omdat het beroep daarvoor niet specifiek genoeg is.
Eigen bedrijf starten als Soldeerder
Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Soldeerder, waaronder:
- Arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV)
- Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering (AVB)
- Beroepsaansprakelijkheidsverzekering (BAV)
Boekhoudprogramma vergelijken Soldeerder
Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Soldeerder bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.
Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Soldeerder.
Mijnzzp.nl