Hekwerkmonteur
Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...
Inhoudsopgave
Beroep hekwerkmonteur
• Wat doet een hekwerkmonteur
• Werken als hekwerkmonteur
• Taken als hekwerkmonteur:
• Film: vakopleiding metaal:
Opleidingen tot hekwerkmonteur
Bedrijven waar een hekwerkmonteur werkzaam kan zijn
Competenties hekwerkmonteur
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als hekwerkmonteur
Arbeidsvoorwaarden en salaris hekwerkmonteur
Eigen bedrijf starten als Hekwerkmonteur
Boekhoudprogramma vergelijken Hekwerkmonteur
Beroep hekwerkmonteur
Een hekwerkmonteur is verantwoordelijk is voor het installeren en onderhouden van hekwerken en toegangspoorten. Een hekwerk is een constructie die geplaatst kan worden om verschillende redenen, zoals voor het duidelijk aangeven van een erfafscheiding of om een ruimte niet meer toegankelijk te maken voor onbevoegde personen. Een hekwerk kan dan ook om verschillende redenen geplaatst worden, afhankelijk van de functie van het hekwerk. Andere hekwerken die een hekwerkmonteur kan plaatsen zijn hekwerken om dieren tegen te houden of bijvoorbeeld dranghekken om de veiligheid van mensen te vergroten op drukke locaties. Als het om een erfafscheiding gaat is het in lang niet alle gevallen belangrijk dat een hekwerk hoog is, in tegenstelling tot bijvoorbeeld een afgesloten bedrijfsruimte. Over het algemeen zal een hekwerkmonteur ook andere werkzaamheden uitvoeren, zoals het plaatsen en onderhouden van mogelijke veiligheidssystemen. Een hekwerkmonteur kan voor gespecialiseerde hekwerk bedrijven werkzaam zijn, maar kan ook werkzaam zijn voor een hovenier, die zelfstandig hekwerken plaatst voor klanten. Er zijn verschillende hekwerken, die door verschillende bedrijven geïnstalleerd kunnen worden, afhankelijk van de functie van het hekwerk. Omdat er veel verschillende soorten hekwerken bestaan is het plaatsen van hekwerken meestal maatwerk. Een grote toegangspoort met automatisch hek kan in de meeste gevallen niet zomaar geplaatst worden. In veel gevallen zal er eerst een fundering gemaakt moeten worden en eventueel poeren gemetseld moeten worden, die de poort kunnen dragen. Deze werkzaamheden kunnen op locatie uitgevoerd worden of bijvoorbeeld prefab uitgevoerd worden in de fabriek. Omdat de meeste toegangspoorten voorzien zijn van verlichting, een intercom en mogelijke camera's zal er elektriciteit aangelegd moeten worden.
Wat doet een hekwerkmonteur
Een hekwerkmonteur kan dus verantwoordelijk zijn voor verschillende werkzaamheden. De meeste hekwerkmonteurs moeten daarom aangemerkt worden als allround monteur. In de meeste gevallen is een hekwerkmonteur iemand die veel op locatie werkzaam is. Het monteren van hekwerken is secuur werk, omdat het belangrijk is dat de hekwerken mooi recht staan en recht blijven staan. Een hekwerkmonteur kan op locatie voor verschillende partijen werkzaam zijn, zoals voor bedrijven, scholen, particulieren, sportverenigingen en zorginstellingen. Daarnaast kan een hekwerkmonteur tijdelijke hekwerken plaatsen, bijvoorbeeld op een bouwlocatie. Een hekwerkmonteur kan verschillende hekwerken en afrasteringen plaatsen en onderhouden inclusief bijkomende zaken, zoals het plaatsen en onderhouden van mogelijke slagbomen, camerasystemen en verlichting. Zoals eerder omschreven kan dit wel per bedrijf verschillen, omdat het plaatsen van een hekwerk bijvoorbeeld andere werkzaamheden betreft dan het aansluiten van elektrische systemen. Afhankelijk van het hekwerk kan een hekwerkmonteur ook verantwoordelijk zijn voor het maken van funderingen. In sommige gevallen heeft een hekwerkmonteur te maken met stelleurs en metselaars. In dat geval zal een hekwerk gecombineerd worden met metselwerk en/of poeren.
Werken als hekwerkmonteur
De werkzaamheden van een hekwerkmonteur zijn over het algemeen niet moeilijk, echter is het wel belangrijk dat een hekwerkmonteur nauwkeurig kan werken. Daarnaast is het belangrijk dat een hekwerkmonteur aangemerkt kan worden als allround medewerker. Denk bijvoorbeeld aan het zelfstandig storten van beton en aan het eventueel aanpassen van onderdelen op locatie. In de meeste gevallen zal een hekwerkmonteur werkzaam zijn met verschillende collega's.
Taken als hekwerkmonteur:
- Het afmonteren van op maat gemaakt hekwerken en poorten.
- Het uitvoeren van reparaties en onderhoud.
- Het eventueel aanleggen van installaties.
- Het waterpas stellen van constructies.
- Het spannen van gaas en hekwerken.
- Het maken van funderingen.
Film: vakopleiding metaal:
Opleidingen tot hekwerkmonteur
Er bestaan geen gerichte opleidingen tot hekwerkmonteur. Een hekwerkmonteur hoeft ook niet over een specifieke opleiding te beschikken. In de meeste gevallen zal een nieuwe hekwerkmonteur ingewerkt worden door ervaren collega's, die in dat geval aangemerkt kunnen worden als leermeester. Het beroep hekwerkmonteur moet gezien worden als beroep op Mbo-niveau. Als een hekwerkmonteur verantwoordelijk is voor het maken van hekwerken kan het wel belangrijk zijn dat je beschikt over een specifieke opleiding. In dat geval hebben we het meestal over een smid of over een metaalbewerker. De meeste werkgevers verwachten ook dat je beschikt over een VCA certificaat. Wanneer je gaat starten als zzp'er met je eigen bedrijf, dan is het belangrijk om de boekhouding op een goede manier op te zetten. Dit kan tegenwoordig het beste bereikt worden door het gebruik van online boekhouden. Hiervoor is het wel belangrijk om eerst de verschillende online boekhoudpakketten met elkaar te vergelijken. Zo kom je uiteindelijk tot het beste online boekhoudprogramma zzp.
Bedrijven waar een hekwerkmonteur werkzaam kan zijn
Een hekwerkmonteur kan voor verschillende bedrijven werkzaam zijn. Denk bijvoorbeeld aan beveiligingsbedrijven, hoveniers of aan gespecialiseerde metaalbedrijven. In sommige gevallen kan een hekwerkmonteur ook aangemerkt worden als storingsmonteur of als onderhoudsmonteur. Het is denkbaar dat een hekwerkmonteur werkzaam is via een uitzendorganisatie.
Competenties hekwerkmonteur
De belangrijkste competentie van een hekwerkmonteur is dat je aangemerkt kan worden als allround medewerker. Daarnaast moet een hekwerkmonteur beschikken over technisch inzicht. Ook het nauwkeurig werken volgens tekening speelt een belangrijke rol als hekwerkmonteur. Een andere belangrijke competentie is dat je beschikt over goede communicatieve vaardigheden. Algemeen belangrijke woorden zijn kennis, samenwerken, inzicht, zelfstandigheid, plannen, organiseren en verantwoordelijkheidsgevoel.
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als hekwerkmonteur
Het arbeidsmarktperspectief van een hekwerkmonteur is redelijk te noemen. Er zijn relatief gezien niet veel bedrijven die zich gespecialiseerd hebben in het maken en monteren van hekwerken. Het arbeidsmarktperspectief is ook afhankelijk van het opleidingsniveau en je eigen competenties. De doorgroeimogelijkheden van een hekwerkmonteur zijn meestal beperkt. Het is wel denkbaar dat een ervaren hekwerkmonteur werkzaam is als ploegbaas.
Arbeidsvoorwaarden en salaris hekwerkmonteur
Er zijn geen voorbeelden te geven van de arbeidsvoorwaarden als hekwerkmonteur omdat je voor verschillende bedrijven werkzaam kan zijn met verschillende cao's. Een hekwerkmonteur zal doorgaans een salaris verdienen tussen de 2000 en 2500 euro bruto per maand afhankelijk van leeftijd, opleidingen en verdere verantwoordelijkheden.
Eigen bedrijf starten als Hekwerkmonteur
Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Hekwerkmonteur, waaronder:
- Arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV)
- Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering (AVB)
- Beroepsaansprakelijkheidsverzekering (BAV)
Boekhoudprogramma vergelijken Hekwerkmonteur
Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Hekwerkmonteur bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.
Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Hekwerkmonteur.
Mijnzzp.nl