Demontage medewerker

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Inhoudsopgave
Beroep demontage medewerker
Wat doet een demontage medewerker
Werken als demontage medewerker
Verwerken van afval
Film: auto recycling:
Film: oude banden recycling:
Opleidingen tot demontage medewerker
Bedrijven waar een demontage medewerker werkzaam kan zijn
Competenties demontage medewerker
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als demontage medewerker
Arbeidsvoorwaarden en salaris demontage medewerker
Eigen bedrijf starten als Demontage medewerker
Boekhoudprogramma vergelijken Demontage medewerker

Beroep demontage medewerker

Een demontage medewerker is iemand die zich bezighouden met het demonteren en/of slopen van bepaalde componenten, zodat grondstoffen en/of onderdelen hergebruikt kunnen worden. Denk bijvoorbeeld aan het verwijderen van het plastic om elektriciteitskabels voor het koper, aan het demonteren van voertuigen voor onderdelen of aan het demonteren van elektrische apparaten. Tegenwoordig worden veel grondstoffen hergebruikt omdat ze een bepaalde waarde vertegenwoordigen en omdat oude onderdelen soms nog prima hergebruikt kunnen worden. Ook slopers kunnen aangemerkt worden als demontage medewerker, omdat ook bouwmaterialen hergebruikt kunnen worden en een waarde vertegenwoordigen. Het beroep demontage medewerker heeft dus op een brede manier te maken met het kunnen hergebruiken van grondstoffen waardoor het milieu bespaard wordt. Het hergebruiken van grondstoffen door het demonteren van apparaten komt steeds meer voor, omdat hergebruik van materialen in steeds meer gevallen mogelijk is geworden door de opkomst van moderne technieken. De grondstoffen die overblijven na de demontagewerkzaamheden worden in veel gevallen weer verkocht aan bedrijven die de grondstoffen kunnen bewerken, zodat ze opnieuw gebruikt kunnen worden. Het beroep demontage medewerker moet vrij algemeen gezien worden, omdat een demontage medewerker verantwoordelijk kan zijn voor uiteenlopende soorten demontagewerkzaamheden. Daarnaast is het zo dat lang niet alle demontage medewerkers fulltime werkzaam zijn als demontage medewerker. Er zijn verschillende beroepen en branches te bedenken waarbinnen het terugwinnen van grondstoffen een belangrijke rol heeft. Het demonteren van grondstoffen is niet alleen milieutechnisch gezien belangrijk. In veel gevallen betreft het ook economische activiteiten, zoals het doorverkopen van grondstoffen.

Wat doet een demontage medewerker

Een demontage medewerker kan in de meeste gevallen niet aangemerkt worden als productiemedewerker, omdat het demonteren van materialen meestal geen productiewerk betreft. Demontage werkzaamheden zijn over het algemeen niet moeilijk, maar vragen wel om de nodige handigheid en veiligheid. Denk bijvoorbeeld aan het slopen van voertuigen waarvoor diverse soorten gereedschappen nodig kunnen zijn zoals een slijptol, hydraulisch gereedschap en wellicht een heftruck. Als demontage medewerker is het erg belangrijk om veilig te kunnen werken met deze verschillende gereedschappen. Van een goede demontage medewerker mag verwacht worden dat deze beschikt over technisch inzicht omdat apparaten en machines complex opgebouwd kunnen zijn. Denk bijvoorbeeld aan een wasmachine die in het geheel gedemonteerd zal moet worden. Het op een snelle en effectieve manier slopen van machines vraagt dan ook om technisch inzicht. Vandaag de dag worden de meeste apparaten die voorzien zijn van een stekker volledig gedemonteerd zodat alle grondstoffen hergebruikt kunnen worden. Over het algemeen zal een demontage medewerker werkzaam zijn voor een bedrijf dat duurzaamheid hoog in het vaandel heeft staan.

Werken als demontage medewerker

Het beroep demontage medewerker is de afgelopen jaren steeds uitgebreider geworden en heeft zeker niet alleen betrekking op een autosloper of oud ijzerhandelaar. Vandaag de dag worden steeds meer apparaten compleet gestript omdat ze voorzien zijn van kostbare materialen die hergebruikt kunnen worden. Eigenlijk worden de meeste huishoudelijke apparaten en andere soorten apparaten tegenwoordig wel gedemonteerd vanwege de aanwezigheid van kostbare grondstoffen. Het kunnen hergebruiken van grondstoffen is milieutechnisch gezien belangrijk, omdat er dan minder behoefte is aan andere (nieuwe) grondstoffen. Het kunnen hergebruiken van grondstoffen heeft niet alleen betrekking op elektronica, omdat ook andere grondstoffen prima hergebruikt kunnen worden. Denk bijvoorbeeld ook aan oude banden, die prima verwerkt kunnen worden tot nieuwe producten. Banden worden vaak verwerkt tot speeltuintegels, korrels voor kunstgrasvelden of tot rubberen wieltjes.

Verwerken van afval

Zoals eerder omschreven kan een demontage medewerker te maken krijgen met verschillende apparaten en andere voorwerpen, die beschikken over grondstoffen die hergebruikt kunnen worden. Het is denkbaar dat een demontage medewerker ook aangemerkt kan worden als afvalsorteerder, omdat niet al het afval netjes gescheiden aangeboden wordt. In dat soort gevallen zal een demontage medewerker eerst het afval moeten scheiden, zodat uiteindelijk alleen de juiste grondstoffen overblijven. Het op een goede manier aanbieden van afval is dan ook belangrijk, omdat bedrijven hierdoor minder kosten hoeven te maken. Als bedrijven minder kosten hoeven te maken is het sneller rendabel om grondstoffen te kunnen hergebruiken. Dit is ook de voornaamste reden dat overheden en bedrijven gebruikmaken van speciale afvalcoaches.

Film: auto recycling:

Film: oude banden recycling:

Opleidingen tot demontage medewerker

Er bestaan geen opleidingen tot demontage medewerker. Demontagewerkzaamheden hebben meestal betrekking op ongeschoolde arbeid, echter kan dit per werkgever verschillen. In de meeste gevallen zal de juiste mentaliteit belangrijker zijn dan een mogelijke opleiding. Het is natuurlijk wel denkbaar dat er veiligheidscursussen aangeboden worden door de werkgever. Daarnaast kan het zijn dat je het heftruckcertificaat zal moeten behalen afhankelijk van de soort werkzaamheden. Het werken als demontage medewerker is over het algemeen niet heel moeilijk. Wel is het denkbaar dat ervaren collega's fungeren als leermeester. Wanneer je gaat starten als zzp'er met je eigen bedrijf, dan is het belangrijk om de zzp boekhouding op een goede manier op te zetten. Dit kan tegenwoordig het beste bereikt worden door het gebruik van online software. Hiervoor is het wel belangrijk om eerst de verschillende boekhoudpakketten met elkaar te vergelijken. Zo kom je uiteindelijk tot het juiste boekhoudprogramma voor de zzp administratie.

Bedrijven waar een demontage medewerker werkzaam kan zijn

Een demontage medewerker kan voor verschillende bedrijven werkzaam zijn zoals een sloopbedrijf, een oud ijzerhandelaar, een autosloperij of werkzaam zijn voor een milieustraat van een gemeente. In dat geval kan een demontage medewerker dus ook aangemerkt worden als ambtenaar. In de meeste gevallen zal een demontage medewerker niet werkzaam zijn als ambtenaar. Het zijn over het algemeen de industrie en fabrikanten, die belang hebben bij het herwinnen van grondstoffen. Eigenlijk kan een demontage medewerker tegenwoordig overal wel werkzaam zijn, omdat het herwinnen van grondstoffen binnen verschillende branches belangrijk is.

Competenties demontage medewerker

De belangrijkste competentie van een demontage medewerker is veiligheid in het algemeen. Het slopen van onderdelen kan afhankelijk van de werkzaamheden potentieel gevaarlijk zijn. Ook verantwoordelijkheidsgevoel kan aangemerkt worden als belangrijke competentie, omdat optimaal herwinnen van bruikbare grondstoffen belangrijk is voor bedrijven. Als een demontage medewerker te maken heeft met collega's kan ook communicatie aangemerkt worden als belangrijke competentie. Algemeen belangrijke woorden als demontage medewerker zijn energie, zelfstandigheid, motivatie, inzicht en doorzettingsvermogen.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als demontage medewerker

Het arbeidsmarktperspectief van een demontage medewerker is over het algemeen redelijk goed te noemen. Wel is het zo dat het werken als demontage medewerker in de meeste gevallen gezien moet worden als ongeschoolde arbeid. In dat opzicht kan er dus sprake zijn van veel concurrentie. Wel zijn er tegenwoordig steeds meer bedrijven actief met betrekking tot het herwinnen van grondstoffen. In dat opzicht is het arbeidsmarktperspectief van een demontage medewerker goed te noemen. Er zijn als demontage medewerker geen echte doorgroeimogelijkheden, omdat het werken in demontage medewerker gezien moet worden in ongeschoolde arbeid. Wel is het prima denkbaar dat een demontage medewerker vroeg of laat kan doorgroeien tot ploegbaas. Een ploegbaas is verantwoordelijk voor verschillende demontage medewerkers. Verdere doorgroeimogelijkheden zijn sterk afhankelijk van het opleidingsniveau en je eigen competentie.

Arbeidsvoorwaarden en salaris demontage medewerker

Er zijn geen voorbeelden te geven van de arbeidsvoorwaarden als demontage medewerker omdat je voor verschillende soorten bedrijven en overheden werkzaam kan zijn. Een demontage medewerker in loondienst zal je doorgaans een salaris verdienen tussen de 1700 en 2200 euro bruto per maand afhankelijk van leeftijd en verdere verantwoordelijkheden.

Eigen bedrijf starten als Demontage medewerker

Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Demontage medewerker, waaronder:

Boekhoudprogramma vergelijken Demontage medewerker

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Demontage medewerker bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Demontage medewerker.

Mijnzzp.nl