Homeopaat

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Inhoudsopgave
Beroep homeopaat
Werken als homeopaat
Wat doet een homeopaat?
Erkenning klassieke homeopathie
Enkele specialisaties als homeopaat:
Wat doet een homeopaat:
Wat is homeopathie:
Opleidingen tot homeopaat
Bedrijven waar een homeopaat werkzaam kan zijn
Competenties homeopaat
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als homeopaat
Arbeidsvoorwaarden en salaris homeopaat
Eigen bedrijf starten als Homeopaat
Boekhoudprogramma vergelijken Homeopaat

Beroep homeopaat

Een homeopaat is iemand die mensen of dieren behandeld volgens de homeopathische geneeswijze. Binnen de homeopathische geneeswijze gaat men er vanuit dat er een verband bestaat tussen lichamelijke klachten, de leefgewoonte en het welbevinden van mensen en dieren. Homeopathie is dan ook een geneeskunde waarbij het zelf herstellend vermogen van het lichaam geprikkeld en geactiveerd wordt. Homeopathie is een holistische geneeswijze waarbij de mens en dieren als geheel centraal staat. Holistische geneeswijze heeft niet alleen betrekking op het onderdrukken van symptomen, maar juist ook op het herstellen van het evenwicht. Een homeopaat probeert dan ook mensen of dieren te genezen van fysieke of psychische klachten door het toepassen van homeopathie. Homeopathie is dus geen gewone geneeskunde omdat binnen de homeopathie gebruikgemaakt wordt van natuurlijke producten. Goedgekeurde homeopathische geneesmiddelen zijn veilig te gebruiken en moeten voldoen aan strenge regelgeving. De inhoudelijke werkzaamheden van een homeopaat kunnen wel verschillen per homeopaat, omdat er binnen de homeopathie verschillende disciplines zijn. In alle gevallen moet homeopathie gezien worden als alternatieve geneeswijze, wat niet gezien kan worden als gebruikelijke geneeskunde. Met andere woorden is een homeopaat geen arts of medisch specialist. Dit neemt niet weg dat homeopathische behandelingen redelijk populair te noemen zijn. Homeopathische behandelingen kunnen ook toegepast worden als ondersteuning op gebruikelijke zorg. Denk bijvoorbeeld aan patiënten die reumamedicijnen gebruiken. Ook bij chemotherapie kan een homeopathische behandeling toegepast worden ter ondersteuning. In veel gevallen maakt een homeopaat ook gebruik van voedingstherapie en orthomoleculaire supplementen. Homeopathie is en blijft wel een alternatieve geneeswijzen.

Werken als homeopaat

Een homeopaat die werkt volgens natuurlijke geneeswijze waarbij gekeken zal worden naar de samenhang van klachten en symptomen noemt men over ook wel een klassieke homeopaat. Een klassieke homeopaat is een homeopaat die wel de opleiding klassieke homeopathie heeft afgerond, maar niet de studie geneeskunde. Wanneer een afgestudeerde arts ook de aanvullende opleiding klassieke homeopathie heeft afgerond spreekt men van een arts voor homeopathie. Een klassieke homeopaat is dus geen arts, omdat deze niet beschikt over de studie geneeskunde. Een andere benaming voor een homeopaat kan dus zijn klassieke homeopaat. Daarnaast kan een homeopaat zich ook therapeut noemen. Mensen die bij een homeopaat terechtkomen met bepaalde klachten worden onderzocht door de homeopaat voordat hij of zij een diagnose kan stellen. Een homeopaat zal daarna een behandelplan opstellen en de personen informeren over hun eet- en leefgewoonten. Ook kan een homeopaat homeopathische medicijnen voorschrijven als dit nodig is. Ondanks dat homeopathische medicijnen niet vergeleken kunnen worden met gewone medicijnen moeten ook homeopathische medicijnen aan strenge richtlijnen voldoen. Homeopathische medicijnen zijn dan ook veilig te gebruiken. Een homeopaat kan ook gebruikmaken van hypnose om mensen te helpen.

Wat doet een homeopaat?

Een homeopaat is een beoefenaar van de homeopathie, een alternatieve geneeswijze die gebaseerd is op het principe van "gelijksoortige genezing". Homeopathie is ontwikkeld door de Duitse arts Samuel Hahnemann in de late 18e eeuw. De taken en verantwoordelijkheden van een homeopaat omvatten over het algemeen het volgende:

  • Consultatie en anamnese: Een homeopaat begint met een uitgebreid consultatiegesprek met de patiënt. Ze verzamelen informatie over de medische geschiedenis, de huidige symptomen, de levensstijl, de mentale en emotionele toestand en andere relevante aspecten van de patiënt. Dit helpt de homeopaat om een goed begrip te krijgen van de individuele kenmerken en het totale beeld van de patiënt.
  • Klassieke homeopathische behandeling: Op basis van de verzamelde informatie selecteert de homeopaat een passend homeopathisch middel. Homeopathische middelen zijn sterk verdunde natuurlijke stoffen die symptomen kunnen veroorzaken bij gezonde personen die vergelijkbaar zijn met die van de patiënt. Het doel van de behandeling is om het zelfherstellend vermogen van het lichaam te stimuleren en de symptomen te verminderen. De homeopaat schrijft het middel voor in de vorm van kleine pillen, druppels of andere vormen.
  • Follow-up en aanpassing van de behandeling: Na het voorschrijven van een homeopathisch middel, volgt de homeopaat de voortgang van de patiënt op. Op basis van de reactie van de patiënt op het middel, kunnen aanpassingen in de behandeling worden gemaakt. De homeopaat kan de dosering veranderen, een ander middel voorschrijven of andere aanpassingen doen om de behandeling zo effectief mogelijk te maken.
  • Ondersteunende therapieën en advies: Homeopaten kunnen ook aanvullende therapieën en advies geven om de algehele gezondheid en het welzijn van de patiënt te bevorderen. Dit kan onder meer voedingsadvies, leefstijladvies, stressmanagementtechnieken, kruidenpreparaten of andere natuurlijke remedies omvatten.

Het is belangrijk op te merken dat de effectiviteit van homeopathie omstreden is. Er is beperkt wetenschappelijk bewijs dat de werkzaamheid van homeopathie ondersteunt, en veel van de werkzaamheid wordt toegeschreven aan het placebo-effect. Het is daarom raadzaam om, voordat je homeopathie overweegt, altijd overleg te plegen met een reguliere arts of zorgverlener.

Erkenning klassieke homeopathie

Ondanks dat de klassieke homeopathie verder geen erkenning kent, is er tegenwoordig ook op wetenschappelijk niveau veel aandacht voor homeopathie. Wetenschappers zijn dan ook druk met het uitvoeren van wetenschappelijk onderzoek naar de werking van homeopathie. Veel artsen en therapeuten zien het potentieel van homeopathie, maar er zal eerst nog veel onderzoek uitgevoerd moeten worden voordat wetenschappelijk bewezen kan worden dat homeopathie werkt. Zie voor meer informatie hierover de beroepsvereniging VHAN. Er zijn ook homeopaten die aangemerkt kunnen worden als kwakzalver.

Enkele specialisaties als homeopaat:

Wat doet een homeopaat:

Wat is homeopathie:

Opleidingen tot homeopaat

Er bestaan geen erkende opleidingsmogelijkheden vanuit de overheid of scholen voor het beroep homeopaat. Iedereen kan en mag zich homeopaat noemen, omdat het geen beschermd beroep betreft. Binnen Nederland bestaan er dan ook geen door de wet erkende homeopathie opleidingen. Vanuit diverse beroepsverenigingen homeopathie worden er wel opleidingen aangeboden zoals de klassieke homeopathie opleiding. Vanzelfsprekend hebben we het hier wel over een klassieke homeopaat en niet over een arts voor homeopathie, waarvoor wel strenge opleidingseisen bestaan. Zie voor meer informatie over dit onderwerp, de website Homeopathie, de Nederlandse Vereniging van Klassiek Homeopaten (NVKH) en de Vereniging Homeopathie. Daarnaast zijn er ook genoeg externe opleidingsinstituten te vinden waar je een opleiding kan volgen. Ook de boekhouding correct opzetten is belangrijk als zelfstandig ondernemer.

Bedrijven waar een homeopaat werkzaam kan zijn

Een homeopaat is in de meeste gevallen werkzaam als ondernemer en niet in loondienst. Een homeopaat is meestal werkzaam vanuit een eigen praktijk. Een homeopaat zal ook niet werkzaam zijn voor zorginstellingen of zorgcentrum, omdat het geen erkend beroep betreft. Het is denkbaar dat een homeopaat ook gespecialiseerd is in voedingskunde. In dat geval is meestal de benaming orthomoleculair voedingstherapeut van toepassing. Een orthomoleculair voedingstherapeut kan niet aangemerkt worden als voedingsdeskundige.

Competenties homeopaat

De competenties waaraan een homeopaat moet voldoen zijn vastgelegd door de beroepsvereniging van klassiek homeopaten (NVKH). Vanzelfsprekend moet een homeopaat beschikken over voldoende vakinhoudelijke kennis van homeopathie. Ook communicatie kan aangemerkt worden als belangrijke competentie, omdat je te maken krijgt met veel verschillende cliënten. Algemeen belangrijke woorden zijn passie, luisteren, zelfkennis, plannen, integriteit, bijscholing, vakkennis, sensitiviteit en inzicht. Als je werkzaam bent als ondernemer kan ook het netwerken aangemerkt worden als belangrijke competentie.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als homeopaat

Het arbeidsmarktperspectief als homeopaat is niet zomaar aan te geven, omdat er eigenlijk geen sprake is van arbeidsmarktperspectief als homeopaat. Een homeopaat zal in de meeste gevallen werkzaam zijn als ondernemer en niet in loondienst werkzaam zijn. De doorgroeimogelijkheden als homeopaat moeten gezien worden in het opbouwen van een succesvolle praktijk binnen de homeopathie. Verdere doorgroeimogelijkheden zijn er verder niet echt.

Arbeidsvoorwaarden en salaris homeopaat

Arbeidsvoorwaarden en salaris als homeopaat zijn niet van toepassing, omdat een homeopaat werkzaam zal zijn als ondernemer. Het salaris als homeopaat is geheel afhankelijk van het aantal cliënten en verder niet zomaar aan te geven.

Eigen bedrijf starten als Homeopaat

Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Homeopaat, waaronder:

Boekhoudprogramma vergelijken Homeopaat

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Homeopaat bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Homeopaat.

Mijnzzp.nl