Autocoureur
Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...
Inhoudsopgave
Beroep autocoureur
• Wat doet een autocoureur
• Autocoureur worden
• Persoonlijkheid autocoureur
• Hoe word je autocoureur
• Racelicentie halen
• Film: trainen als F1 coureur
• Film: autocoureur
Opleidingen tot autocoureur
Bedrijven waar een autocoureur werkzaam kan zijn
Competenties autocoureur
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als autocoureur
Arbeidsvoorwaarden en salaris autocoureur
Eigen bedrijf starten als Autocoureur
Boekhoudprogramma vergelijken Autocoureur
Beroep autocoureur
Een autocoureur is een sporter die aan autosport doet. Autosport is een verzamelnaam van gemotoriseerde voertuigen die beschikken over vier of meer wielen. Het beroep autocoureur heeft een grote aantrekkingskracht op veel mensen, omdat auto's en ander soort gemotoriseerde voertuigen nu eenmaal een grote aantrekkingskracht hebben op mensen. Binnen de autosport zijn voornamelijk mannen actief, echter komen er ook steeds meer vrouwen voor binnen de autosport. Ondanks dat autosport nog steeds aan te merken is als een gevaarlijke sport is de moderne autosport stukken veiliger dan dit vroeger het geval was. De autosport is geëvolueerd door de opkomst van moderne technieken waardoor de sport stukken veiliger is geworden. Ondanks alle veiligheidssystemen en regels die toegepast worden binnen de autosport is de autosport nog steeds aan te merken als een risico sport. De belangrijkste en meeste bekende formuleracing kampioenschappen zijn de IndyCars Serie in Noord-Amerika en het wereldkampioenschap Formule 1. Formuleracing heeft betrekking op speciaal ontworpen racewagens die niet voorzien zijn van wielkasten. Daarnaast maakt men binnen formuleracing gebruik van verschillende raceklassen die worden aangeduid door een speciale formule, zoals Formule 1, Formule 2 en Formule A (kart). De autosport beslaat veel verschillende soorten autosporten die in lang niet alle gevallen even bekend zijn. Binnen de autosport draait alles om het competitiegevoel, omdat het willen winnen door de snelste autocoureur te zijn belangrijk is. Daarnaast bestaan er autosporten waarbinnen het behalen van de meeste punten belangrijker is dan de snelheid, zoals binnen de klassieke toertochten. De term autocoureur moet verder vrij algemeen gezien worden, omdat autocoureurs actief kunnen zijn in verschillende vormen van autosport. Daarnaast zijn lang niet alle autocoureurs beroepsmatig actief binnen de autosport.
Wat doet een autocoureur
Autocoureur moet dus gezien worden als een algemene benaming voor coureurs die autosport beoefenen. Ondanks dat snelheid binnen de meeste vormen van autosport belangrijk is als autocoureur is dit niet het geval binnen alle vormen van autosport. Denk bijvoorbeeld aan rittensport, waarbinnen de nauwkeurigheid van het rijden belangrijker is dan de snelheid. Deze ritten worden in normale auto's gereden op de openbare weg. In veel gevallen zal er gekozen worden voor rustige landelijke gebieden waarbinnen een coureur de juiste route moet volgen om punten te verdienen. Het is dus niet zo dat autosport alleen maar draait om snelheid, omdat ook behendigheid en nauwkeurigheid een belangrijke rol kunnen spelen afhankelijk van de soort autosport. Daarnaast kan autosport betrekking hebben op innovatie. Denk hierbij aan voertuigen zoals zonnevoertuigen die een bepaalde afstand moeten rijden om zich te kunnen bewijzen met betrekking tot de techniek. De klassieke autoritten worden vaak gereden met de meest bijzondere oldtimers. In veel gevallen maakt ook de staat van onderhoud en de originaliteit van het voertuigen een belangrijk onderdeel uit van de competitie.
Autocoureur worden
Het worden van een echte autocoureur is niet makkelijk en vraagt om veel talent, opoffering en doorzettingsvermogen. Daarnaast is het zo dat autosport in de meeste gevallen veel geld zal kosten. De meeste mensen die uiteindelijk autocoureur worden zijn op vroege leeftijd begonnen met karten, omdat het karten op jonge leeftijd toegankelijk is voor mensen. Kinderen vanaf acht jaar mogen over het algemeen al karten als ze een lengte hebben van 125 centimeter. Het karten is dan ook zeer geschikt voor jonge autocoureurs die alle kneepjes van de autosport willen leren kennen. Jonge talenten binnen de autosport in de leeftijdscategorie van zeventien tot en met eenentwintig jaar kunnen zich aanmelden voor het talentontwikkelingsprogramma van de KNAF. Het speciale talentontwikkelingsprogramma van de KNAF heet weer Knaf Talent First (KTF) dat betrekking heeft op karting, autorensport en rally. Het talentontwikkelingsprogramma is speciaal opgericht voor jonge talentvolle karters om de overstap te kunnen maken naar de autosport.
Persoonlijkheid autocoureur
Een autocoureur moet vanzelfsprekend beschikken over bovengemiddelde rijkwaliteiten om succesvol te kunnen zijn als autocoureur. Daarnaast moet een autocoureur beschikken over de juiste instelling en persoonlijkheid, omdat autosport niet alleen draait snelheid. Van een professionele autocoureur mag verwacht worden dat dit een teamspeler is en communicatief gezien sterk onderlegd is. Ook de conditie als autocoureur is zeer belangrijk, omdat autosport een intensieve en ook zware sport is. Autocoureurs zijn dan ook veel in sportscholen te vinden om aan hun conditie te werken. Om kans te maken als autocoureur zal er verwacht worden dat een autocoureur beschikt over een professionele beroepshouding die verder gaat dan het alleen snel kunnen zijn.
Hoe word je autocoureur
Om autocoureur te worden, zijn er verschillende stappen die je kunt volgen. Hier is een algemeen overzicht van het pad dat veel autocoureurs hebben gevolgd:
- Begin op jonge leeftijd met karting: Veel succesvolle autocoureurs beginnen hun carrière in de karting. Dit is een toegankelijke en relatief betaalbare manier om de basisvaardigheden van het racen te leren, zoals het beheersen van een voertuig op hoge snelheden, het begrijpen van racelijnen en het ontwikkelen van racegevoel.
- Neem deel aan karting kampioenschappen: Schrijf je in voor lokale en regionale karting kampioenschappen om ervaring op te doen en je vaardigheden te verbeteren. Dit stelt je ook in staat om je te meten met andere getalenteerde coureurs en jezelf te bewijzen op competitief niveau.
- Verplaats je naar hogere klassen: Na het karten kun je overstappen naar hogere klassen van de autosport, zoals Formule Ford, Formule Renault of Formule 4. Deze raceklassen bieden meer vermogen en snelheid dan karts en stellen je in staat om je vaardigheden verder te ontwikkelen en te laten zien dat je competitief bent op een hoger niveau.
- Werk aan je fysieke conditie: Autocoureur zijn vereist een uitstekende fysieke conditie, omdat het racen fysiek veeleisend kan zijn. Werk aan je uithoudingsvermogen, kracht en reactievermogen om jezelf in topvorm te houden.
- Zoek sponsors: Autosport is een kostbare onderneming, dus het is belangrijk om sponsors te vinden die je financieel kunnen ondersteunen. Dit kunnen lokale bedrijven, autosport gerelateerde merken of motorsportteams zijn die mogelijk geïnteresseerd zijn om jouw talent te ondersteunen.
- Streef naar hogere raceklassen: Naarmate je vaardigheden en prestaties verbeteren, kun je blijven streven naar hogere raceklassen, zoals Formule 3, Formule 2 en uiteindelijk de hoogste klasse, de Formule 1. Het vergt echter niet alleen talent, maar ook doorzettingsvermogen, vastberadenheid en een beetje geluk om de top te bereiken. Er zijn Nederlandse autocoureurs genoeg die het ook gelukt zijn. Het worden van professioneel coureur is natuurlijk niet makkelijk.
Racelicentie halen
Autocoureurs die willen deelnemen aan autoraces moeten beschikken over de juiste racelicentie. Een racelicentie moet gezien worden als het bewijs dat een autocoureur beschikt over de juiste vaardigheden zodat de coureur mag deelnemen aan wedstrijden. Zonder racelicentie mogen autocoureurs niet de baan op in competitieverband. Om in competitieverband te mogen racen hoeft een autocoureur niet over een rijbewijs te beschikken, maar wel over een geldige racelicentie. Een racelicentie is binnen Nederland te behalen vanaf dertien jaar. Een racelicentie is binnen de gehele Europese Unie geldig. Het behalen van de racelicentie heeft betrekking op theorielessen, praktijklessen, medische keuring en een examen.
Film: trainen als F1 coureur
Film: autocoureur
Opleidingen tot autocoureur
Wie een carrière wenst als autocoureur zal in de eerste plaats zijn of haar racelicentie moeten behalen. Het behalen van een racelicentie moet gedaan worden bij een KNAF erkende raceschool, zoals de rensportschool Zandvoort. Het licentie-examen bestaat uit twee delen, namelijk een theoretisch gedeelte en praktijk gedeelte. Binnen de theorie is er aandacht voor alle regels binnen de autosport die een autocoureur moet kennen. Het praktijkgedeelte heeft betrekking op de rijvaardigheid als autocoureur. Het behalen van een racelicentie kan over het algemeen binnen enkele dagen. Een autocoureur zal ook een medische keuring moeten ondergaan om in aanmerking te kunnen komen voor een racelicentie. Als startende zzp'er, is het belangrijk om voor je eigen bedrijf de zzp boekhouding op een goede manier op te zetten. Dit kan tegenwoordig het beste bereikt worden door het gebruik van online software. Hiervoor is het wel belangrijk om eerst de verschillende boekhoudprogramma's met elkaar te vergelijken. Zo kom je uiteindelijk tot het beste online boekhoudpakket voor de financiële administratie.
Bedrijven waar een autocoureur werkzaam kan zijn
Een autocoureur zal over het algemeen onderdeel uitmaken van een raceteam die beschikken over diverse technici die de raceauto's zullen onderhouden en afstellen voor de autocoureurs. Dat de meeste autocoureurs onderdeel uitmaken van een raceteam is meestal vanwege de hoge kosten die gepaard gaan met autosport. Autosport is een kostbare hobby waardoor autocoureurs meestal onderdeel uitmaken van een raceteam. Een autocoureur kan ook indirect of direct werkzaam zijn voor sponsors. Het is niet zo dat alle autocoureurs beroepsmatig actief zijn binnen de racesport. Een autocoureur kan ook gewoon hobbymatig actief zijn in de autosport.
Competenties autocoureur
De competenties waarover een autocoureur moet beschikken hebben niet alleen betrekking op de rijvaardigheid als autocoureur. Van een autocoureur mag ook verwacht worden dat hij of zij een teamspeler is, communicatief sterk is, over zelfbeheersing beschikt en fysiek in een zeer goede conditie is. Ook training en leergierigheid zijn twee belangrijke woorden voor een autocoureur. Als je beroepsmatig werkzaam wil zijn als autocoureur kan ook het netwerken aangemerkt worden als belangrijke competentie. Algemeen belangrijke woorden zijn passie, inzicht, veiligheid, zelfstandigheid, lef, presteren, doorzettingsvermogen, energie en motivatie.
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als autocoureur
Het arbeidsmarktperspectief als autocoureur is verder niet echt van toepassing omdat het beroep autocoureur niet gezien kan worden als een gewoon beroep. Het arbeidsmarktperspectief als autocoureur is over het algemeen sterk afhankelijk van het talent als autocoureur. Als jonge talenten beschikken over bovengemiddeld talent worden ze in de meeste gevallen vanzelf opgemerkt binnen de autosport. De doorgroeimogelijkheden als autocoureur moeten gezien worden in het mogen rijden van belangrijke races zoals de Formule 1. In dat geval kan je dus aangemerkt worden als beroepssporter.
Arbeidsvoorwaarden en salaris autocoureur
Arbeidsvoorwaarden en salaris als autocoureur zijn verder niet van toepassing, omdat het beroep autocoureur in de meeste gevallen niet gezien kan worden als gewoon werk. De bekende autocoureurs zoals die binnen de Formule 1 verdienen veel geld, echter is dit voor de meeste autocoureurs niet het geval.
Eigen bedrijf starten als Autocoureur
Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Autocoureur, waaronder:
- Arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV)
- Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering (AVB)
- Beroepsaansprakelijkheidsverzekering (BAV)
Boekhoudprogramma vergelijken Autocoureur
Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Autocoureur bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.
Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Autocoureur.
Mijnzzp.nl