Webredacteur

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Inhoudsopgave
Beroep webredacteur
Werken als webredacteur voor een online redactie
Wat doet een webredacteur?
Waarborgen van de online kwaliteit
Enkele taken van een webredacteur zijn:
Beroepsfilm webredacteur:
Stage webredactie:
Opleidingen tot webredacteur
Bedrijven waar een webredacteur werkzaam kan zijn
Competenties webredacteur
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als webredacteur
Arbeidsvoorwaarden en salaris webredacteur
Eigen bedrijf starten als Webredacteur
Boekhoudprogramma vergelijken Webredacteur

Beroep webredacteur

Een webredacteur is een redacteur, die meestal voor online-mediabedrijven werkzaam is. Een webredacteur is verantwoordelijk voor het laten schrijven of het zelf schrijven van artikelen die online geplaatst worden. De werkzaamheden van een webredacteur hebben veel weg van de werkzaamheden van een gewone redacteur, met het belangrijke verschil dat een webredacteur gespecialiseerd is in online teksten. Inhoudelijk verschillen de beroepen niet echt van elkaar, anders dan dat er geen fysieke krant of ander blad gebruikt wordt. Webredacteurs zijn tegenwoordig steeds belangrijker, omdat de meeste uitgevers gebruikmaken van het internet om lezers te voorzien van informatie. De meeste grote nieuwsredacties maken tegenwoordig gebruik van webredacteurs. De inhoudelijke werkzaamheden van een webredacteur verschillen verder niet echt met de werkzaamheden van de geschreven media, met het belangrijke verschil dat een webredacteur wel over de nodige ICT-kennis moet beschikken. Over het algemeen is een webredacteur verantwoordelijk voor het redigeren van teksten en voor het aansturen van de verschillende redactiemedewerkers. Denk bijvoorbeeld aan tekstschrijvers, grafisch vormgevers en aan journalisten. Ook het bedenken en uitwerken van nieuwe ideeën behoort tot de werkzaamheden van een webredacteur. Andere belangrijke werkzaamheden zijn het up-to-date houden van de websites en bijvoorbeeld het monitoren van het aantal bezoekers. Het beroep webredacteur moet verder wel vrij algemeen gezien worden, omdat het beroep webredacteur in de praktijk op verschillende manieren voorkomt. Een webredacteur kan bijvoorbeeld ook verantwoordelijk zijn voor het schrijven van artikelen zonder dat er sprake is van andere redactiemedewerkers. In alle gevallen is een webredacteur wel verantwoordelijk voor de content van websites, inclusief het bijhouden van websites. Een webredacteur hoeft niet werkzaam te zijn voor mediabedrijven, omdat ook andere bedrijven kunnen beschikken over een eigen webredactie.

Werken als webredacteur voor een online redactie

Een webredacteur moet dus gezien worden als gebruikelijke redacteur die andere redactiemedewerkers aanstuurt. Een van de belangrijkste verschillen met betrekking tot het online plaatsen van artikelen is dat deze artikelen up-to-date gehouden moeten worden. Het up-to-date houden van internetartikelen kan weer betrekking hebben op de gebruikte linken in artikelen, omdat deze in de loop van de tijd kunnen veranderen waardoor ze niet meer werken. Daarnaast hebben onlinelezers in sommige gevallen ook de mogelijkheid om te reageren op internetartikelen. In dat geval kan het belangrijk zijn dat de webredacteur ook een moderator zal aanstellen die de reacties zal controleren voor of na de plaatsing. Ook via sociale media is het belangrijk om reacties te controleren, omdat niet iedereen inhoudelijk zal reageren op artikelen. Een webredacteur kan meestal ook aangemerkt worden als tekstschrijver. In sommige gevallen is een webredacteur ook zelf verantwoordelijk voor het schrijven van internetartikelen. Als het commerciële teksten betreft kan ook de benaming copywriter van toepassing zijn.

Wat doet een webredacteur?

Een webredacteur is verantwoordelijk voor de online-uitingen van een merk of nieuwsblad. In veel gevallen zal een webredacteur ook samenwerken met andere specialisten zoals een beeldredacteur, die weer verantwoordelijk is voor de gebruikte afbeeldingen bij artikelen. Daarnaast heeft een webredacteur te maken met een eindredacteur, die de leidinggevende is van alle verschillende redacteurs. Andere werkzaamheden van een webredacteur kunnen weer zijn het optimaliseren van webteksten, zodat ze beter gevonden worden door de verschillende zoekmachines. Een webredacteur kan dus in sommige gevallen ook gezien worden als een SEO-specialist. Het vindbaar maken van artikelen is erg belangrijk voor een webredacteur. Een andere benaming voor een webredacteur kan in sommige gevallen ook zijn content manager. De taken van een webredacteur kunnen variëren, maar omvatten over het algemeen het volgende:

  • Inhoudscreatie: Een webredacteur schrijft en creëert inhoud voor websites. Dit kan onder meer bestaan uit artikelen, blogposts, productbeschrijvingen, nieuwsberichten, handleidingen, FAQ's en andere soorten tekstuele content. Ze moeten ervoor zorgen dat de inhoud aantrekkelijk, relevant, goed gestructureerd en grammaticaal correct is.
  • Contentplanning en -strategie: Webredacteurs zijn betrokken bij het ontwikkelen van een contentstrategie voor de website. Ze identificeren onderwerpen, bepalen de frequentie van publicatie en zorgen ervoor dat de inhoud aansluit bij de doelstellingen van de website en de behoeften van de doelgroep.
  • SEO-optimalisatie: Een webredacteur houdt rekening met zoekmachineoptimalisatie (SEO) bij het schrijven van inhoud voor de website. Ze gebruiken relevante zoekwoorden en optimaliseren de inhoud om beter vindbaar te zijn in zoekmachines en een hogere rangschikking in de zoekresultaten te behalen.
  • Inhoudsbewerking en beheer: Webredacteurs bewerken en corrigeren bestaande inhoud op de website. Ze zorgen ervoor dat de inhoud consistent is, de juiste toon en stijl heeft, en vrij is van grammaticale fouten en spelfouten. Ze kunnen ook verantwoordelijk zijn voor het beheren van de inhoudsdatabase, het archiveren van oude inhoud en het up-to-date houden van de website.
  • Samenwerking met andere teams: Webredacteurs werken vaak samen met andere teams, zoals ontwerpers, ontwikkelaars en marketingteams. Ze kunnen inhoud ontvangen van deze teams en moeten ervoor zorgen dat deze inhoud geschikt is voor publicatie op de website. Ze kunnen ook input geven over het verbeteren van de gebruikerservaring, het ontwerp en de functionaliteit van de website.
  • Analyse en optimalisatie: Webredacteurs houden vaak de prestaties van de inhoud bij, bijvoorbeeld met behulp van webanalyse tools. Ze analyseren gegevens zoals paginaweergaven, bezoekersgedrag en betrokkenheid bij de inhoud en gebruiken deze inzichten om de inhoud en de website te optimaliseren.

Waarborgen van de online kwaliteit

Over het algemeen is een webredacteur verantwoordelijk voor het waarborgen van de kwaliteit, relevantie en effectiviteit van de inhoud op een website, met als doel een positieve gebruikerservaring te bieden en de doelstellingen van de organisatie te ondersteunen.

Enkele taken van een webredacteur zijn:

  • Het bedenken van relevante content.
  • Het beheren van de content (eigen site, sociale media).
  • Het bewaken van de huisstijl.
  • Het optimaliseren van teksten (vindbaarheid).
  • Het organiseren en plannen van nieuwsberichten.
  • Het overleggen met andere redacteurs.
  • Het redigeren van teksten.
  • Het verdelen van de werkzaamheden binnen de redactie.

Beroepsfilm webredacteur:

Stage webredactie:

Opleidingen tot webredacteur

Er bestaan diverse geschikte opleidingsmogelijkheden tot webredacteur, zoals de hbo-opleiding journalistiek of de hbo-opleiding communicatie. Ook de universitaire studie communicatiewetenschap is aan te merken als een geschikte studie. Over het algemeen is het beroep webredacteur toegankelijk vanaf Mbo-niveau vier, echter verlangen de meeste grote mediabedrijven minimaal een hbo-opleiding. Op Mbo-niveau kan de Mbo-opleiding Mediaredactiemedewerker aangemerkt worden als een geschikte opleiding. Vanzelfsprekend is het belangrijk dat iemand beschikt over de juiste kennis en werkervaring voordat het beroep webredacteur toegankelijk zal zijn. Daarnaast zijn er ook genoeg externe opleidingsinstituten te vinden waar je een opleiding kan volgen. Ook de boekhouding opzetten is belangrijk als startende ondernemer. Het bijhouden van de boekhouding kun je het beste doen door een boekhoudprogramma zzp te gebruiken.

Bedrijven waar een webredacteur werkzaam kan zijn

Als webredacteur kan je voor verschillende bedrijven in de mediabranche werkzaam zijn, zoals krantenuitgevers, vakbladenuitgevers, lokale nieuwsuitgevers, televisieomroepen en voor websites gericht op nieuws. Daarnaast is het denkbaar dat een webredacteur werkzaam is voor andere bedrijven die met media te maken hebben. In het algemeen zal een webredacteur werkzaam zijn voor een communicatiebedrijf, een mediabedrijf of een reclamebureau.

Competenties webredacteur

Als webredacteur is het belangrijk dat je foutloos kan schrijven en aangeleverde artikelen van journalisten kan corrigeren, zodat er geen fouten ontstaan in de artikelen. Daarnaast zul je communicatief sterk onderlegd moeten zijn, omdat je doorgaans veel met collega's en externe partijen zal overleggen. Omdat een webredacteur vaak onder tijdsdruk werkt moet je als persoon stressbestendig zijn. Ook zul je als webredacteur zelf zoeken naar nieuwsfeitjes en stuur je mensen op pad om onderzoek te doen, of ga je zelf aan de slag. De competenties als webredacteur kunnen verschillen per organisatie waar je werkzaam bent, omdat de taken ook per organisatie kunnen verschillen. Algemeen belangrijke woorden zijn redigeren, delegeren, taalvaardigheid, plannen, organiseren, lef, visie, trends, kritisch, creativiteit, inspiratie en monitoren.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als webredacteur

Voor een goed opgeleide webredacteur is het doorgaans niet heel moeilijk om werk te krijgen, maar ervaring en kennis spelen wel een grote rol binnen dit beroep. Daarnaast zijn er grote verschillen mogelijk binnen het beroep webredacteur qua verantwoordelijkheden. Zo zullen de functie-eisen van een lokale krant anders zijn dan die van een landelijke krant. De doorgroeimogelijkheden als webredacteur moeten gezien worden in het verkrijgen van meer verantwoordelijkheden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het beroep content manager.

Arbeidsvoorwaarden en salaris webredacteur

Er zijn geen specifieke arbeidsvoorwaarden aan te geven voor het beroep webredacteur, omdat je voor verschillende uitgevers binnen de mediabranche werkzaam kan zijn. Het salaris als webredacteur kan erg verschillen, omdat de verantwoordelijkheden ook erg kunnen verschillen. Over het algemeen zal een webredacteur een salaris verdienen tussen de 2500 en 4000 euro bruto per maand, afhankelijk van leeftijd, opleidingen en verantwoordelijkheden.

Eigen bedrijf starten als Webredacteur

Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Webredacteur, waaronder:

Boekhoudprogramma vergelijken Webredacteur

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Webredacteur bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Webredacteur.

Mijnzzp.nl