Paardrij-instructeur

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Inhoudsopgave
Beroep paardrij-instructeur
Wat doet een paardrij-instructeur
Diverse taken als paardrij-instructeur
Film: instructeur worden
Film: instructeur paardensport
Opleidingen tot paardrij-instructeur
Bedrijven waar een paardrij-instructeur werkzaam kan zijn
Competenties paardrij-instructeur
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als paardrij-instructeur
Arbeidsvoorwaarden en salaris paardrij-instructeur
Eigen bedrijf starten als Paardrij-instructeur
Boekhoudprogramma vergelijken Paardrij-instructeur

Beroep paardrij-instructeur

Paardrij-instructeur of paardrij-instructrice is een algemene benaming voor paardrij-instructeurs, omdat het beroep paardrij-instructeur voorkomt op verschillende niveaus. In het algemeen is een paardrij-instructeur verantwoordelijk voor het geven van paardrijlessen aan individuen en groepen. Het begeleiden en adviseren van ruiters is dan ook de belangrijkste taak van een paardrij-instructeur. Een paardrij-instructeur is een instructeur die beschikt over ruime paardenkennis zoals gedragsherkenning en de lichaamstaal van paarden en pony's. Als paardrij-instructeur ben je werkzaam binnen de dressuursport ofwel de paardensport en geef je les aan onervaren of ervaren ruiters die beter willen worden in de dressuursport. Binnen de dressuursport bestaat er ook weer een verschil tussen dressuurruiters en recreatie ruiters, die op verschillende niveaus les kunnen krijgen van een paardrij-instructeur. In alle gevallen is een paardrij-instructeur verantwoordelijk voor het opstellen van les- en trainingsprogramma's die passen bij de ervaring van de betreffende ruiter(s) zodat ze beter worden in het paarrijden. Als paardrij-instructeur ben je dus verantwoordelijk voor het verzorgen van paardrijlessen, waarbij het aanleren en/of verbeteren van de paardrij technieken centraal staat. Een ander belangrijk punt als paardrij-instructeur is het aanleren van het paardrijden met gevoel. Een goede ruiter beheerst dan ook niet alleen de juiste technieken, maar ook het gevoel om op een goede manier paard te kunnen rijden. Andere belangrijke werkzaamheden van een paardrij-instructeur zijn het klaarzetten en onderhouden van alle spullen, zoals de hoofdstellen en de paardenzadels. In de meeste gevallen is een paardrij-instructeur ook verantwoordelijk voor algemene promotiewerkzaamheden, zoals het organiseren van leuke activiteiten. Deze activiteiten zijn over het algemeen gericht op het enthousiasmeren van andere mensen voor de paardensport.

Wat doet een paardrij-instructeur

Een paardrij-instructeur is dus een instructeur die verantwoordelijk is voor het geven van paardrijlessen aan nieuwe en/of ervaren ruiters. In de meeste gevallen zal een paardrij-instructeur verbonden zijn aan een manege, waar de paardrij-instructeur de paardrijlessen aan ruiters verzorgt in een rijbak. Als het meer ervaren ruiters betreft, is een paardrij-instructeur ook verantwoordelijk voor het begeleiden van ruiters die een buitenrit willen maken zoals in een bos. Omdat binnen maneges in de meeste gevallen ook regelmatig activiteiten georganiseerd worden is het denkbaar dat een paardrij-instructeur betrokken zal zijn bij het organiseren van activiteiten samen met andere collega's. Andere werkzaamheden van een paardrij-instructeur kunnen zijn het afhandelen van eventuele administratieve werkzaamheden. Ook het opstellen van mogelijke educatieve trainingsprogramma's kan tot de verantwoordelijkheden behoren van een paardrij-instructeur. In het algemeen is een paardrij-instructeur verantwoordelijk voor het geven van praktijklessen aan verschillende ruiters. Als paardrij-instructeur zal je niet alleen te maken krijgen met beginnende ruiters, omdat ook ervaren ruiters paardrijles blijven volgen om hun techniek verder te kunnen verbeteren. Afhankelijk van de specifieke functieomschrijving kan een paardrij-instructeur ook verantwoordelijk zijn voor algemene werkzaamheden, zoals het voederen van de dieren en het schoonmaken van de stallen.

Diverse taken als paardrij-instructeur

Als paardrij-instructeur geef je niet alleen paardrijles aan ruiters omdat een paardrij-instructeur ook verantwoordelijk is voor het welzijn van paarden en pony's. Een goede paardrij-instructeur is dan ook in staat om paarden en pony's op de juiste manier te verzorgen en kan paardenziektes herkennen. Als het nodig mocht zijn zal een paardrij-instructeur de juiste specialisten inschakelen, zoals een hoefsmid of dierenarts. Dierenwelzijn heeft als paardrij-instructeur ook betrekking op de leerling ruiters, omdat zij ook moeten aanleren hoe ze precies paarden en pony's moeten verzorgen. Ook het op de juiste manier berijden van paarden en pony's moet gezien worden als dierenwelzijn. Paarden en pony's moeten vrij zijn van pijn en andere ongemakken, wat een belangrijk onderdeel is van dierenwelzijn. Omdat paardenwelzijn een belangrijk onderdeel is van de ruitersport bestaat er ook een speciaal keurmerk paardenwelzijn.

Film: instructeur worden

Film: instructeur paardensport

Opleidingen tot paardrij-instructeur

Een paardrij-instructeur hoeft niet over specifieke opleidingen te beschikken om te kunnen werken als paardrij-instructeur. Dit neemt niet weg dat wel degelijk speciale opleidingen bestaan als paardrij-instructeur, zoals de opleiding Aspirant-instructeur, de opleiding instructeur Basissport en de opleiding instructeur Wedstrijdsport. Een algemene opleiding die breder is dan het alleen geven van paardrijles kan weer zijn de Mbo-opleiding Paardenhouderij. Zie voor meer informatie ook de KNHS, waar meer informatie te vinden is over mogelijke opleidingen. Wanneer je gaat starten met je eigen bedrijf als zzp'er, dan is het belangrijk om de zzp administratie op een goede manier op te zetten. Dit kan tegenwoordig het beste bereikt worden door het gebruik van online boekhouden. Hiervoor is het wel belangrijk om eerst de verschillende online boekhoudprogramma's met elkaar te vergelijken. Zo kom je uiteindelijk tot beste boekhoudpakket voor de zzp boekhouding. Het is belangrijk om de financiële administratie op de juiste manier bij te houden als zelfstandig ondernemer.

Bedrijven waar een paardrij-instructeur werkzaam kan zijn

Een paardrij-instructeur kan werkzaam zijn voor verschillende soorten bedrijven die te maken hebben met de paardensport, zoals een manege, een fokkerij, een stalhouderij of een rijvereniging. Daarnaast is het denkbaar dat een paardrij-instructeur werkzaam zal zijn als zelfstandig ondernemer die voor verschillende verenigingen werkzaam zal zijn.

Competenties paardrij-instructeur

De belangrijkste competentie van een paardrij-instructeur is dierenwelzijn, omdat dierenwelzijn nu eenmaal erg belangrijk is. Ook veiligheid in zijn algemeenheid is aan te merken als een belangrijke competentie, omdat ongelukken voorkomen moeten worden. Daarnaast is het gestructureerd paardrijles kunnen geven een belangrijke competentie. Een andere belangrijke competentie is dat een paardrij-instructeur moet beschikken over didactische vaardigheden. Ook het op de juiste manier kunnen motiveren en inspireren van ruiters is belangrijk als paardrij-instructeur. Algemeen belangrijke woorden zijn passie, kennis, inzicht, verantwoordelijkheidsgevoel, zelfstandigheid, improviseren, creativiteit, structuur, plannen en coachen.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als paardrij-instructeur

Het arbeidsmarktperspectief als paardrij-instructeur is over het algemeen redelijk goed te noemen, omdat paardensport op alle manieren een populaire sport is. Het arbeidsmarktperspectief als paardrij-instructeur is wel afhankelijk van de kennis en de eventuele genoten opleidingen als paardrij-instructeur. De doorgroeimogelijkheden als paardrij-instructeur kunnen gezien worden in het opbouwen van een goede naam binnen de paardensport. Verdere doorgroeimogelijkheden zijn sterk afhankelijk van je eigen competenties en wensen.

Arbeidsvoorwaarden en salaris paardrij-instructeur

Er zijn geen voorbeelden te geven van specifieke arbeidsvoorwaarden, omdat een paardrij-instructeur werkzaam kan zijn voor verschillende bedrijven en op verschillende manieren. Een zelfstandig werkende paardrij-instructeur bepaalt zelf zijn of haar eigen arbeidsvoorwaarden. Een fulltime paardrij-instructeur zal over het algemeen een salaris verdienen tussen de 2300 en 2900 euro bruto per maand afhankelijk van leeftijd, opleidingen en verdere verantwoordelijkheden. Lang niet alle paardrij-instructeurs zijn overigens fulltime werkzaam, waardoor het salaris ook geheel anders kan uitvallen.

Eigen bedrijf starten als Paardrij-instructeur

Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Paardrij-instructeur, waaronder:

Boekhoudprogramma vergelijken Paardrij-instructeur

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Paardrij-instructeur bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Paardrij-instructeur.

Mijnzzp.nl