Stagehand

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Inhoudsopgave
Beroep stagehand
Werken als stagehand
Wat doet een stagehand precies
Diverse taken als stagehand:
Film: podium- en studiotechniek
Opleidingen tot stagehand
Bedrijven waar een stagehand werkzaam kan zijn
Competenties stagehand
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als stagehand
Arbeidsvoorwaarden en salaris stagehand
Eigen bedrijf starten als Stagehand
Boekhoudprogramma vergelijken Stagehand

Beroep stagehand

Een stagehand is een persoon die backstage (achter de schermen) werkt in theaters, bij filmopnames of bij televisieopnames. Als stagehand kan je verantwoordelijk zijn voor verschillende werkzaamheden, zoals het opbouwen van podiums, het bedienen van de verlichting, het verzorgen van het geluid of het verzorgen van special effects. Een stagehand is dus breed inzetbaar en zal dan in de meeste gevallen over diverse disciplines moeten beschikken om te kunnen werken als stagehand. Het beroep stagehand komt eigenlijk overal wel voor binnen de entertainmentbranche, zoals bij concerten, in theaters en binnen de filmwereld. Het beroep stagehand is niet gebonden aan een vaste locatie, omdat een stagehand ook in de buitenlucht werkzaam kan zijn als de werkzaamheden daarom vragen. Het beroep stagehand is aan te merken als belangrijk beroep, omdat acteurs, toneelacteurs en andere medewerkers niet goed kunnen functioneren zonder de stagehand(s). Het is niet zo dat een stagehand alleen werkzaam is tijdens optredens. Als stagehand ben je over het algemeen ook betrokken bij het opbouwen van decors, podia en alle benodigde techniek. Over het algemeen moet een stagehand dus aangemerkt worden als allround medewerker, die inzetbaar is voor alle voorkomende werkzaamheden. Als stagehand ben je meestal werkzaam onder het toezicht van een ploegleider, decorbouwer of producer, afhankelijk van de soort opdracht. Het beroep stagehand moet verder vrij algemeen gezien worden, omdat een stagehand verantwoordelijk is voor verschillende werkzaamheden, die per werkgever of voorstelling kunnen verschillen. Een andere benaming voor stagehand kan ook zijn toneelknecht, echter komt het beroep stagehand ook voor buiten theaters. Een stagehand kan ook gewoon werkzaam zijn op festivals of andere soorten grote evenementen.

Werken als stagehand

Als stagehand ben je dus op de achtergrond werkzaam zodat acteurs, toneelacteurs of zangers hun werkzaamheden kunnen uitvoeren. Het is de stagehand die er voor zorgt dat de voorstelling op de juiste manier zal verlopen. Als stagehand ben je in de meeste gevallen samen met andere collega's verantwoordelijk voor alle voorbereidingen, zoals het opbouwen van het podium, het klaarzetten van alle rekwisieten die eventueel gemaakt zijn door een rekwisietenmaker, het installeren van de verlichting en het installeren van de geluidinstallatie. Ook tijdens de voorstelling zal een stagehand werkzaam zijn om bijvoorbeeld de verlichting te bedienen of om de juiste kleding klaar te leggen voor de acteurs als ze zich moeten omkleden. Het hoeft overigens niet zo te zijn dat een stagehand voor al deze werkzaamheden zelfstandig verantwoordelijk is, omdat hiervoor ook andere vakmensen ingeschakeld kunnen worden. Zoals eerder omschreven zijn stagehands niet alleen werkzaam binnen theatergezelschappen of de filmindustrie. Een stagehand kan ook op de achtergrond werkzaam zijn van een festival of popconcert.

Wat doet een stagehand precies

Wat een stagehand precies allemaal doet kan per stagehand verschillen, omdat een stagehand aangemerkt kan worden als een knecht. Het is over het algemeen de producer zie zal bepalen voor welke werkzaamheden een stagehand allemaal verantwoordelijk is. Een stagehand kan bijvoorbeeld ook alleen verantwoordelijk zijn voor het opbouwen en afbreken van locatie. Vooral wanneer het rondtrekkende voorstellingen betreft, waarbij verschillende theaters of buitenlocaties aangedaan worden, is het opbouwen en afbreken van voorstelling veel werk. Het is in dat geval de stagehand die verantwoordelijk is voor deze werkzaamheden. Omdat je als stagehand verantwoordelijk kan zijn voor uiteenlopende werkzaamheden is het belangrijk dat een stagehand een technicus en monteur is, omdat techniek een belangrijke rol speelt binnen de festival- en evenementenbranche. Een stagehand hoeft zeker geen volwaardige elektricien te zijn, maar van een stagehand mag wel verwacht worden dat hij of zij zelfstandig apparatuur kan aansluiten op de juiste manier.

Diverse taken als stagehand:

  • Het afbreken van podiums en installaties.
  • Het eventueel verzorgen van special effects.
  • Het helpen opbouwen van decors.
  • Het helpen opbouwen van podiums.
  • Het helpen van acteurs en artiesten (achter de schermen).
  • Het installeren van licht en geluid.
  • Het klaarzetten van rekwisieten.

Film: podium- en studiotechniek

Opleidingen tot stagehand

Er bestaan geen erkende opleidingen tot stagehand. Een stagehand hoeft verder ook niet over erkende opleidingen te beschikken. De meest gerichte opleiding tot stagehand is de Mbo-opleiding Podium- en evenemententechnicus. In de meeste gevallen zal de juiste instelling en handigheid als stagehand belangrijker zijn dan een specifieke opleiding. Dit kan wel verschillen per organisatie, omdat je als stagehand voor verschillende soorten bedrijven werkzaam kan zijn binnen de festival- en evenementenbranche. Wanneer je gaat starten als zzp'er met je eigen bedrijf, dan is het belangrijk om de boekhouding op een goede manier op te zetten. Dit kan tegenwoordig het beste bereikt worden door het gebruik van online boekhouden. Hiervoor is het wel belangrijk om eerst de verschillende boekhoudpakketten met elkaar te vergelijken. Zo kom je uiteindelijk tot het beste boekhoudprogramma zzp.

Bedrijven waar een stagehand werkzaam kan zijn

Een stagehand kan voor verschillende bedrijven werkzaam zijn. Denk bijvoorbeeld aan productiemaatschappijen, feest-organisatiebureaus of een impresariaat, die complet voorstellingen verkoopt. Daarnaast is het denkbaar dat een stagehand ingehuurd wordt via een uitzendorganisatie. In het algemeen is een stagehand werkzaam binnen de festival- en evenementenbranche. Oorspronkelijk was een stagehand in de meeste gevallen werkzaam voor theatergezelschap. Als stagehand kan je tegenwoordig ook werkzaam zijn als ondernemer voor verschillende opdrachtgevers.

Competenties stagehand

Een van de belangrijkste competenties van een stagehand is dat je fysiek sterk bent, omdat het werk als stagehand aan te merken is als zware arbeid. Daarnaast kunnen de werkdagen in sommige gevallen nogal lang zijn. Van een stagehand mag ook verwacht worden dat hij of zij technisch inzicht heeft. Ook communicatie is aan te merken als belangrijke competentie, omdat je in de meeste gevallen zal samenwerken met diverse collega's. Een andere belangrijke competentie is motivatie. Zonder de juiste motivatie kan je eigenlijk niet werkzaam zijn als stagehand. Ook veilheid moet gezien worden als belangrijke competentie. Algemeen belangrijke woorden zijn inzicht, proactief, zelfstandigheid, doorzettingsvermogen, passie, plannen, samenwerken en stressbestendigheid.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als stagehand

Het arbeidsmarktperspectief als stagehand is over het algemeen redelijk te noemen. Het betreft specifieke werkzaamheden waarvoor niet heel makkelijk werk te vinden is. Daarnaast kan er sprake zijn van meer specifieke beroepen, waardoor een stagehand minder snel nodig zal zijn. De doorgroeimogelijkheden als stagehand moeten gezien worden in het volgen van een volwaardige opleiding zoals de opleiding AV-technicus. In dat geval kan je bijvoorbeeld ook doorgroeien tot ploegbaas. Als ploegbaas zal je over meer verantwoordelijkheden beschikken.

Arbeidsvoorwaarden en salaris stagehand

Er zijn geen specifieke voorbeelden te geven van de arbeidsvoorwaarden als stagehand, omdat je voor verschillende werkgevers werkzaam kan zijn met verschillende cao's. Een fulltime werkende stagehand zal over het algemeen een salaris verdienen tussen de 1900 en 2500 euro bruto per maand, afhankelijk van leeftijd, opleidingen en verdere verantwoordelijkheden.

Eigen bedrijf starten als Stagehand

Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Stagehand, waaronder:

Boekhoudprogramma vergelijken Stagehand

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Stagehand bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Stagehand.

Mijnzzp.nl