Tuinman
Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...
Inhoudsopgave
Beroep tuinman
• Werken als tuinman
• Verschil tuinman en hovenier
• Waarom een tuinman inhuren
• Film: Droom tuinman:
• Film: Wat doet een tuinman:
Opleidingen tot tuinman
Bedrijven waar een tuinman werkzaam kan zijn
Competenties tuinman
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als tuinman
Arbeidsvoorwaarden en salaris tuinman
Eigen bedrijf starten als Tuinman
Boekhoudprogramma vergelijken Tuinman
Beroep tuinman
Een tuinman is een vakman die tuinen onderhoudt voor andere mensen of voor zichzelf. Het beroep tuinman kan gezien worden als het beroep hovenier, echter impliceert de term tuinman meestal dat het om een zelfstandig werkende tuinman gaat, die in de meeste gevallen simpele tuinwerkzaamheden uitvoert. Een tuinman kan dan ook niet in alle gevallen gezien worden als een hovenier. Een hovenier is over het algemeen op een bredere manier werkzaam en niet alleen verantwoordelijk voor onderhoudswerkzaamheden. Een hovenier kan bijvoorbeeld ook ingeschakeld worden voor het maken van een vijver, het maken van een schutting of voor het maken van een veranda. Een tuinman is meer een vakman, die onderhoudswerkzaamheden uitvoert binnen tuinen, zoals het schoffelen van tuinen, het bij elkaar harken van bladeren en algemene snoeiwerkzaamheden. Een ander belangrijk verschil is dat een tuinman over het algemeen, maar enkele uurtjes werkzaam is voor particulieren. Een tuinman is vooral handig voor mensen, die zelf geen tijd hebben voor algemene onderhoudswerkzaamheden of schoonmaakwerkzaamheden. In de praktijk kan een tuinman ook werkzaam zijn als hovenier, maar dit hoeft niet altijd het geval te zijn. Een gepensioneerde hovenier kan er bijvoorbeeld ook voor kiezen om juist alleen als tuinman te werken. Het beroep tuinman moet verder wel vrij algemeen gezien worden, omdat een tuinman op verschillende manieren werkzaam kan zijn. Daarnaast is het denkbaar dat een tuinman hobbymatig actief is. Het werken als tuinman kan in sommige gevallen ook gewoon een hobby of liefhebberij betreffen. In de meeste gevallen zal een tuinman wel tegen een bepaalde vergoeding diverse tuinwerkzaamheden uitvoeren. Een tuinman is over het algemeen alleen werkzaam voor particulieren, die zelf geen tijd of zin hebben om hun eigen tuin te onderhouden.
Werken als tuinman
Een tuinman is dus verantwoordelijk voor algemene onderhoudswerkzaamheden binnen tuinen. Het schoonmaken en schoffelen van tuinen zijn specifieke werkzaamheden, die prima bij een tuinman passen. Vooral tuinen die veel last hebben van bladeren van bomen kunnen al snel een goede tuinman gebruiken, omdat het opruimen van bladeren veel tijd in beslag kan nemen. Ook algemene snoeiwerkzaamheden is specifiek een taak, die toebehoort tot de werkzaamheden van een tuinman. Andere werkzaamheden kunnen zijn het schoonspuiten van de bestrating of het aanplanten van nieuwe bloemen en planten. In de meeste gevallen zal een tuinman gezien moeten worden als allround vakman, die ingezet kan worden voor verschillende werkzaamheden die met tuinen te maken hebben. Ook het verzorgen van bomen kan als tuinman voorkomen. In dat geval is het wel belangrijk dat de tuinman beschikt over voldoende vakinhoudelijke kennis. Het verzorgen van bomen kan namelijk ook toebehoren tot de werkzaamheden van een gespecialiseerde boomverzorger.
Verschil tuinman en hovenier
Het belangrijkste verschil tussen een tuinman en hovenier is dat een tuinman over het algemeen de meer simpele werkzaamheden zal uitvoeren. Een tuin zal bijvoorbeeld in de meeste gevallen geen veranda's of vijvers bouwen, omdat dit meer werkzaamheden zijn voor een hovenier. Een hovenier kan verder ook algemene onderhoudswerkzaamheden uitvoeren, net zo als een tuinman dat kan. Een ander belangrijk verschil is dat een tuinman in de meeste gevallen ook voor enkele uurtjes ingehuurd kan worden. Een goede tuinman kan bijvoorbeeld binnen enkele uurtjes het onkruid verwijderen, de planten water geven of grasmaaien. Een tuinman is dus verantwoordelijk voor algemene tuinklussen.
Waarom een tuinman inhuren
Niet iedereen heeft zin en/of tijd om zelf zijn eigen tuin op de juiste manier te onderhouden. Voor dit soort mensen is een tuinman een uitkomst. Een tuinman is net zo als de schoonmaakhulp een belangrijke aanvulling voor mensen, omdat ze zelf niet toekomen aan hun tuin. Afhankelijk van de grootte en soort tuin kunnen de meeste tuinmannen binnen een korte periode een tuin weer aanzienlijk opfrissen. De meeste tuinmannen werken dan ook voor verschillende particulieren, omdat ze in de meeste gevallen geen dagtaak hebben aan een tuin.
Film: Droom tuinman:
Film: Wat doet een tuinman:
Opleidingen tot tuinman
Er bestaan geen specifieke opleidingen tot tuinman. De meest gerichte opleiding tot tuinman is de Mbo-opleidingen vakbekwaam hovenier op niveau drie. Aangezien een tuinman geen hovenier hoeft te zijn kan een tuinman ook over een geheel andere opleiding beschikken. Een tuinman kan daarnaast ook werken als tuinman door simpelweg praktijkervaring op te doen. Het is als tuinman niet noodzakelijk om over een specifieke opleiding te beschikken. Inzet en ervaring zijn over het algemeen belangrijker dan een opleiding als tuinman. Het is niet zo dat alle tuinmannen aangemerkt kunnen worden als ongeschoolde arbeiders. Een tuinman kan ook gewoon beschikken over een volwaardige beroepsopleiding of wellicht op andere manieren werkzaam zijn. Over welke opleiding een tuinman precies zal beschikken kan dan ook verschillen per tuinman. Daarnaast zijn er ook genoeg externe opleidingsinstituten te vinden waar je een opleiding kan volgen. Als startende ondernemer, is het belangrijk om voor je eigen bedrijf de zzp boekhouding op een goede manier op te zetten. Dit kan tegenwoordig het beste bereikt worden door het gebruik van online software. Hiervoor is het wel belangrijk om eerst de verschillende boekhoudprogramma's met elkaar te vergelijken. Zo kom je uiteindelijk tot het beste online boekhoudpakket voor de financiële administratie als zzp tuinman.
Bedrijven waar een tuinman werkzaam kan zijn
Een tuinman zal in de meeste gevallen werkzaam zijn als zelfstandig ondernemer. Als een tuinman in loondienst werkzaam is, spreekt men eerder van een hovenier dan van een tuinman. Een tuinman kan ook een gepensioneerde hovenier zijn die alleen nog algemene onderhoudswerkzaamheden wil uitvoeren. Daarnaast is het mogelijk dat een tuinman eerder gewerkt heeft als medewerker groenvoorziening. In de meeste gevallen zal een tuinman niet werkzaam zijn voor bedrijven. Zoals eerder omschreven kan een tuinman ook actief zijn als vrijwilliger.
Competenties tuinman
De belangrijkste competenties van een tuinman zijn inzet, vakkennis, betrouwbaarheid en de passie voor tuinen. Daarnaast is communicatie aan te merken als een belangrijke competentie, omdat particulieren in de meeste gevallen precies weten hoe en wat ze gedaan willen hebben in de tuin. Een andere belangrijke competentie als tuinman kan netwerken zijn, omdat een tuinman behoorlijk wat verschillende opdrachtgevers nodig zal hebben. Algemeen belangrijke woorden zijn presteren, inzicht, zelfstandigheid, secuur, accuraat en verantwoordelijkheidsgevoel.
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als tuinman
Het arbeidsmarktperspectief als tuinman is niet zomaar aan te geven, omdat de meeste tuinmannen werkzaam zijn als ondernemer of wellicht hobbymatig actief zijn. Het beroep tuinman is echt een beroep waarbinnen het netwerken en de juiste mensen leren kennen zal bepalen hoeveel werk je zult verkrijgen. Doorgroeimogelijkheden als tuinman zijn in de meeste gevallen niet van toepassing. Een tuinman kiest er in de meeste gevallen voor om juist niet door te groeien, omdat deze bijvoorbeeld al gepensioneerd is.
Arbeidsvoorwaarden en salaris tuinman
Er zijn geen voorbeelden te geven van specifieke arbeidsvoorwaarden als tuinman omdat je in de meeste gevallen werkzaam zal zijn als ondernemer. Een tuinman is dan ook in veel gevallen niet werkzaam in loondienst. Als een tuinman werkzaam is in loondienst zal hij of zij een salaris verdienen tussen de 1700 en 2300 euro bruto per maand afhankelijk van leeftijd, opleidingen en verdere verantwoordelijkheden. De meeste tuinmannen vragen een vaste vergoeding per uur of per dagdeel.
Eigen bedrijf starten als Tuinman
Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Tuinman, waaronder:
- Arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV)
- Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering (AVB)
- Beroepsaansprakelijkheidsverzekering (BAV)
Boekhoudprogramma vergelijken Tuinman
Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Tuinman bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.
Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Tuinman.
Mijnzzp.nl