Trouwambtenaar

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Inhoudsopgave
Beroep trouwambtenaar
Wat doet een trouwambtenaar
Verschil trouwambtenaar en buitengewoon ambtenaar
Hoe word je trouwambtenaar?
Film: beste trouwlocatie van Nederland
Film: beroep buitengewoon ambtenaar
Opleidingen tot trouwambtenaar
Bedrijven waar een trouwambtenaar werkzaam kan zijn
Competenties trouwambtenaar
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als trouwambtenaar
Arbeidsvoorwaarden en salaris trouwambtenaar
Eigen bedrijf starten als Trouwambtenaar
Boekhoudprogramma vergelijken Trouwambtenaar

Beroep trouwambtenaar

Een trouwambtenaar is een door de gemeente aangestelde ambtenaar of Buitengewoon Ambtenaar van de Burgerlijke Stand, die als taak heeft het voltrekken van huwelijken, het registreren van partnerschappen en het omzetten van huwelijken en geregistreerde partnerschappen. De officiële benaming voor trouwambtenaar is Buitengewoon Ambtenaar van de Burgerlijke Stand (BABS). In veel gevallen zal dit betrekking hebben op een trouwambtenaar, die werkzaam is voor de burgerlijke stand, echter hoeft een Buitengewoon Ambtenaar van de Burgerlijke Stand niet werkzaam te zijn voor een gemeente. Bruidsparen kunnen er ook voor kiezen om iemand buiten de gemeenteorganisatie in te huren om het huwelijk te voltrekken. Een Buitengewoon Ambtenaar van de Burgerlijke Stand die niet werkzaam is voor een gemeente, moet wel aangesteld en beëdigd zijn als trouwambtenaar om huwelijken te mogen voltrekken. Een trouwambtenaar is in alle gevallen een Buitengewoon Ambtenaar van de Burgerlijke Stand, echter hoeft een Buitengewoon Ambtenaar van de Burgerlijke Stand niet werkzaam te zijn voor een gemeente. In het kort kunnen we omschrijven dat een trouwambtenaar werkzaam is voor een gemeente en dat een Buitengewoon Ambtenaar van de Burgerlijke Stand werkzaam is als zelfstandig ondernemer. Inhoudelijk zijn de beroepen trouwambtenaar en Buitengewoon Ambtenaar van de Burgerlijke Stand hetzelfde. Het is niet zo dat alle Buitengewoon Ambtenaren van de Burgerlijke Stand werkzaam zijn als ondernemer, omdat ook goede kennissen of familieleden eenmalig kunnen optreden als trouwambtenaar. In dat geval is er sprake van een eenmalige benoeming tot Buitengewoon Ambtenaar van de Burgerlijke Stand. Een eenmalige benoeming kan ook van toepassing zijn op trouwambtenaren, die normaal gesproken werkzaam zijn binnen een andere gemeente. Vanzelfsprekend betreft het beroep trouwambtenaar een bijzonder beroep, omdat je te maken hebt met bruidsparen of het registeren van partnerschappen.

Wat doet een trouwambtenaar

Een trouwambtenaar kan dus op verschillende manieren werkzaam zijn. In alle gevallen moet een trouwambtenaar aangesteld en beëdigd zijn om te mogen werken als trouwambtenaar. Deze beëdiging zal ook bekrachtigd moeten worden door de rechtbank, voordat een trouwambtenaar werkzaam mag zijn als trouwambtenaar, door middel van het afleggen van een eed of belofte in de rechtbank. Na het afleggen van de eed en belofte is een trouwambtenaar bevoegd om te mogen werken als trouwambtenaar. Een ambtenaar, die werkzaam is als trouwambtenaar, wordt aangesteld door het gemeentebestuur dat bestaat uit het algemeen bestuur en het dagelijks bestuur. Het algemeen bestuur heeft betrekking op de gemeenteraad en het dagelijks bestuur op de Burgemeester en Wethouders. Colleges maken over het algemeen een onderscheid tussen de “gewone” ambtenaar van de burgerlijke stand en de buitengewoon ambtenaar, echter moeten beide trouwambtenaren wel werken volgens de richtlijnen van het college. Een belangrijk verschil tussen trouwambtenaren van de gemeente en buitengewoon ambtenaren is dat het college bij trouwambtenaren van de gemeente rekening moet houden met eventuele gewetensbezwaren. Van een buitengewoon ambtenaar zal verwacht worden dat hij of zij alle huwelijken zal sluiten. Buitengewoon ambtenaren komt tegenwoordig steeds vaker voor. Denk bijvoorbeeld aan bekende artiesten, acteurs of presentators, die verhuren als trouwambtenaar.

In het kort kunnen we de werkzaamheden van een trouwambtenaar het beste omschrijven als het voltrekken van huwelijken. Voordat een trouwambtenaar een huwelijk zal sluiten bezoekt een trouwambtenaar het bruidspaar thuis om het bruidspaar te leren kennen en om alle specifieke wensen te bespreken. Zonder het leren kennen van het bruidspaar is het voor een trouwambtenaar niet mogelijk om een passende speech te bedenken en te maken die hij of zij later zal gebruiken tijdens de ceremonie.

Verschil trouwambtenaar en buitengewoon ambtenaar

Een trouwambtenaar en Buitengewoon Ambtenaar van de Burgerlijke Stand zijn beide trouwambtenaren die verantwoordelijk zijn voor het voltrekken van huwelijken. Het verschil is dat een trouwambtenaar ook werkzaam is als ambtenaar en dus ook andere werkzaamheden uitvoert binnen de gemeente als ambtenaar. Een Buitengewoon Ambtenaar van de Burgerlijke Stand is niet werkzaam voor de gemeente. Een Buitengewoon Ambtenaar van de Burgerlijke Stand kan dus gezien worden als een ondernemer die bevoegd en beëdigd is om huwelijken te sluiten. Er bestaan dus twee verschillende trouwambtenaren, namelijk de gewone ambtenaar van de burgerlijke stand (ABS) en de Buitengewoon Ambtenaar van de Burgerlijke Stand (BABS). Een Buitengewoon Ambtenaar van de Burgerlijke Stand is alleen verantwoordelijk voor het voltrekken van huwelijken.

Hoe word je trouwambtenaar?

Om trouwambtenaar te worden, moet je solliciteren bij een gemeente. Wanneer je wordt aangenomen, word je beëdigd en benoemd tot trouwambtenaar voor die specifieke gemeente. Het is echter belangrijk op te merken dat je niet alleen beperkt bent tot het sluiten van huwelijken binnen die ene gemeente. Als trouwambtenaar ben je bevoegd om huwelijken te voltrekken in meerdere gemeenten. Hiervoor moet je natuurlijk wel beëdigd en benoemd tot zijn tot trouwambtenaar en ook benoemd worden voor één dag. Voor het BABS worden heb je verder geen opleiding nodig. Wel moet je een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) overhandigen bij de gemeente.

Film: beste trouwlocatie van Nederland

Film: beroep buitengewoon ambtenaar

Opleidingen tot trouwambtenaar

Er bestaan geen erkende opleidingsmogelijkheden tot trouwambtenaar. Er worden wel cursussen aangeboden voor aankomende trouwambtenaren die gericht zijn op de deskundigheid als trouwambtenaar. Denk hierbij aan juridische aspecten, aan gesprekstechnieken en aan presentatievaardigheden als trouwambtenaar. Het is voor het beroep trouwambtenaar verder niet noodzakelijk om een opleiding te volgen. Een trouwambtenaar kan tegenwoordig ook trouwambtenaar zijn voor 1 dag. In alle gevallen zal een trouwambtenaar zich moeten melden bij de gemeente. Als zelfstandig werkende trouwambtenaar moet je over het algemeen geregistreerd staan bij een of meer gemeentes. Als startende zzp'er, is het belangrijk om de boekhouding op een goede manier op te zetten voor je eigen bedrijf. Dit kan tegenwoordig het beste bereikt worden door het gebruik van online boekhouden. Hiervoor is het wel belangrijk om eerst de verschillende online boekhoudprogramma's met elkaar te vergelijken. Zo kom je uiteindelijk tot het beste pakket voor de zzp administratie.

Bedrijven waar een trouwambtenaar werkzaam kan zijn

Een trouwambtenaar kan werkzaam zijn als ambtenaar voor een gemeente of is werkzaam als zelfstandig ondernemer. Daarnaast kan een trouwambtenaar zich eenmalig laten benoemen tot buitengewoon ambtenaar. Trouwambtenaren, die werkzaam zijn voor een gemeente, krijgen over het algemeen ondersteuning van een bode. Een bode is bijvoorbeeld verantwoordelijk voor het klaarmaken van de trouwzaal. Buitengewoon ambtenaren zijn meestal ook verantwoordelijk voor andere werkzaamheden. Denk bijvoorbeeld aan het regelen van muzikanten en aan het verzorgen van catering.

Competenties trouwambtenaar

De belangrijkste competentie van een trouwambtenaar is de beëdiging en de benoeming, omdat huwelijken anders niet rechtsgeldig zijn. Daarnaast mag van een trouwambtenaar verwacht worden dat hij of zij integer is, omdat een trouwambtenaar te maken krijgt met vertrouwelijke informatie. Ook communicatie moet aangemerkt worden als belangrijke competentie, omdat de wensen van het bruidspaar gerespecteerd moeten worden. Algemeen belangrijke woorden zijn nauwkeurigheid, flexibiliteit, motivatie, positiviteit, inspiratie, inlevingsvermogen, toegankelijkheid, plannen en organiseren. Ook (gepaste) humor kan aangemerkt worden als een belangrijke competentie.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als trouwambtenaar

Arbeidsmarktperspectief als trouwambtenaar is niet echt van toepassing omdat het een bijzondere aanstelling of beroep betreft. Het beroep trouwambtenaar kan dan ook niet gezien worden als een gewoon beroep waarvoor vacatures te vinden zijn. De doorgroeimogelijkheden als trouwambtenaar zijn niet van toepassing, anders dan het werken als zelfstandig trouwambtenaar.

Arbeidsvoorwaarden en salaris trouwambtenaar

Er zijn geen specifieke voorbeelden te geven van de arbeidsvoorwaarden, omdat een trouwambtenaar een ambtenaar kan zijn, een zelfstandig werkende trouwambtenaar kan zijn of een trouwambtenaar voor 1 dag. Een trouwambtenaar die werkzaam is als ambtenaar binnen de afdeling burgerlijke stand van een gemeente zal over het algemeen een salaris verdienen tussen de 2500 en 3300 euro bruto per maand afhankelijk van leeftijd, opleidingen en verdere verantwoordelijkheden. Wat een zelfstandig werkende trouwambtenaar verdient is niet zomaar aan te geven, omdat dit geheel afhankelijk is van het aantal en soort huwelijken die hij of zij afsluit.

Eigen bedrijf starten als Trouwambtenaar

Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Trouwambtenaar, waaronder:

Boekhoudprogramma vergelijken Trouwambtenaar

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Trouwambtenaar bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Trouwambtenaar.

Mijnzzp.nl