Haarstylist

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Inhoudsopgave
Beroep haarstylist
Werken als haarstylist
Wat doet een haarstylist?
Zelfstandig haarstylist
Vervolgopleiding kapper
Taken als haarstylist:
Beroepsfilm haarstylist:
Opleidingen tot haarstylist
Bedrijven waar een haarstylist werkzaam kan zijn
Competenties haarstylist
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als haarstylist
Arbeidsvoorwaarden en salaris haarstylist
Eigen bedrijf starten als Haarstylist
Boekhoudprogramma vergelijken Haarstylist

Beroep haarstylist

Een haarstylist is een kapper die het haar van klanten verzorgt. De werkzaamheden variëren van het wassen, knippen en föhnen tot het kleuren van het haar en permanent zetten. Binnen het beroep haarstylist zijn er specialisaties te onderscheiden, zoals dreadlocks zetten, black hair verzorgen of extensions aanbrengen. Een andere specialisatie is een herenkapper die werkzaamheden als barbier uitvoert met het scheren van gezichten of met snorren en baarden in model knippen en trimmen. Tot de overige taken van een haarstylist behoort onder meer het geven van advies, zoals over de keuze voor een haarkleur. In dat opzicht is een haarstylist naast kapper ook nog eens een kleurenconsulent. Het geven van advies heeft verder betrekking op de verzorging van het haar, zoals welke shampoo en conditioner geschikt is. De haarstylisten zijn doorgaans opgeleid tot allround haarspecialisten om zowel dames, heren als kinderen te knippen. De meeste haarstylisten zijn werkzaam in een kapsalon. Er zijn ook haar-specialisten die op locatie werken, zoals in bejaardenhuizen of ziekenhuizen. Daarnaast zijn er haarstylisten die het werk van een kapper en visagist combineren. In de kapsalon is de haarstylist verder verantwoordelijk voor het schoonmaken van de werkplek, zoals het wegvegen van de haren. Het aanbieden van een kopje koffie of thee maakt eveneens deel uit van de werkzaamheden in het kader van de klantvriendelijkheid. Verder rekent de haarstylist na de knipbeurt of andere haarbehandeling aan de kassa af. Daarnaast heeft de haarstylist, afhankelijk van de afspraken over de taken, de verantwoordelijkheid om reserveringen aan te nemen. Het beroep van haarstylist omvat dan ook meer taken dan alleen werkzaamheden die specifiek gericht zijn op de haarverzorging. Zo speelt de klantvriendelijkheid een grote rol, net als de adviserende taak op het gebied van haarverzorging.

Werken als haarstylist

De kappersbranche is groot in Nederland met aanwezigheid van tienduizenden kapsalons en nog meer haarstylisten. Het grootste deel van deze zaken is in handen van zelfstandige ondernemers. Een deel daarvan werkt helemaal voor zichzelf en een ander deel heeft haarstylisten als personeel in dienst. Er zijn allround kapperszaken met haarstylisten die zowel dames als heren knippen. Daarnaast zijn er barbier-salons en salons voor dames net als salons voor heren. In aanvulling daarop zijn er eveneens black hair kapsalons. Er zijn verschillende manieren om in het beroep van haarstylist aan de slag te gaan. Bijvoorbeeld door bij een kapperszaak te gaan werken. Of door een eigen onderneming te starten. In het laatste geval zijn er allerlei zaken om aan te denken. Bijvoorbeeld het vinden van een geschikt pand en de aanschaf van de inrichting, zoals kappersstoelen, spiegels en haarproducten.

Wat doet een haarstylist?

Een haarstylist is een professional die gespecialiseerd is in het verzorgen en stylen van haar. Ze werken meestal in kapsalons, schoonheidssalons of kunnen ook als freelance haarstylisten werken. Hier zijn enkele taken en verantwoordelijkheden van een haarstylist:

  • Haarbehandelingen: Een haarstylist biedt verschillende haarbehandelingen aan, zoals wassen, knippen, föhnen, kleuren, permanenten, stijlen en vlechten. Ze hebben kennis van verschillende knip- en stylingtechnieken en kunnen deze aanpassen aan de wensen en behoeften van de klant.
  • Haaradvies: Een haarstylist adviseert klanten over het beste kapsel, de juiste haarverzorgingsproducten en de beste technieken om hun haar te stylen en te verzorgen. Ze luisteren naar de wensen van de klant, evalueren de haartextuur, de gezichtsvorm en andere factoren om passend advies te geven.
  • Kleurbehandelingen: Haarstylisten kunnen klanten helpen bij het kiezen van de juiste haarkleur of highlights. Ze hebben kennis van verschillende kleurtechnieken, zoals het aanbrengen van verf, balayage, ombre en het camoufleren van grijze haren. Ze kunnen ook helpen bij het corrigeren van haarkleur problemen.
  • Haarverzorging en producten: Een haarstylist heeft kennis van verschillende haarverzorgingsproducten, zoals shampoos, conditioners, maskers en stylingproducten. Ze kunnen klanten adviseren over de juiste producten voor hun haartype en de beste manier om hun haar gezond en glanzend te houden.
  • Klantenservice: Een haarstylist biedt een goede klantenservice door goed naar de wensen van de klant te luisteren, hun vragen te beantwoorden en een comfortabele en ontspannen sfeer te creëren in de salon. Ze zorgen ervoor dat klanten tevreden zijn met het eindresultaat en geven indien nodig suggesties voor verdere haarverzorging en styling.
  • Trends en training: Haarstylisten houden zich op de hoogte van de nieuwste haartrends, knip- en stylingtechnieken en volgen vaak trainingen en workshops om hun vaardigheden bij te werken en te verbeteren. Ze kunnen ook klanten informeren over de laatste trends en hen helpen bij het kiezen van een trendy kapsel.

Het werk van een haarstylist vereist technische vaardigheden, creativiteit, aandacht voor detail en goede communicatievaardigheden om klanten tevreden te stellen en hen te helpen hun gewenste look te bereiken.

Zelfstandig haarstylist

Ga je als zelfstandig ondernemer aan de slag in deze branche, dan krijg je met allerlei partijen te maken, zoals met leveranciers en vertegenwoordigers. Bovendien is het voor het hebben van een eigen salon belangrijk om de boekhouding bij te houden. Daarvoor is eventueel een boekhouder in te schakelen, maar het is ook mogelijk om het zelf te doen. Er zijn voor zzp haarstylisten mogelijkheden om zich aan te sluiten bij de belangenvereniging voor kappers, zoals bij ANKO. Dat is de Algemene Nederlandse Kappers Organisatie die zich onder meer richt op een aantal kernwaarden. Het gaat dan om respect voor het vakmanschap van haarstylisten net als om ruimte om te ondernemen. Ook goed werkgeverschap en eerlijke concurrentie vormen binnen deze kappersorganisatie een belangrijk thema. Als zelfstandig ondernemer in het beroep van haarstylist is het verder nog mogelijk om als thuiskapper aan de slag te gaan.

Vervolgopleiding kapper

De opleiding tot haarstylist staat voor een deel in het teken van opdoen van praktijkervaring. Dat betekent dat de leerling modellen meeneemt naar de praktijklessen om daarop te oefenen. Na de tweejarige opleiding is het mogelijk om door te stromen naar de mbo-opleiding allround kapper op niveau drie. Er is nog verdere ontwikkeling mogelijk in de vorm van het volgen van een opleiding tot salonmanager. Of om verdere verdieping in de branche van kappers- en schoonheidsspecialisten te realiseren met het volgen van een opleiding tot schoonheidsspecialist. Overigens is het eveneens mogelijk om specifieke vaardigheden als haarstylist aan te leren, zoals aan de Kappersacademie. Of om haar te leren vlechten en haar te leren opsteken. Basistechnieken zijn met korte cursussen via het volgen van een thuisstudie aan te leren.

Taken als haarstylist:

  • Snorren en baarden knippen en trimmen.
  • Adviseren over haarverzorging.
  • Wassen, knippen en föhnen.
  • Extensions aanbrengen.
  • Permanent aanbrengen.
  • Kleuradvies geven.
  • Dreadlocks zetten.
  • Black hair kapper.
  • Highlights zetten.
  • Haarverven.
  • Scheren.
  • Stylen.

Beroepsfilm haarstylist:

Opleidingen tot haarstylist

Er is een speciale opleiding te volgen om het beroep allround haarstylist uit te voeren, namelijk de Mbo-opleiding allround kapper. Deze opleiding is te volgen aan een regionaal opleidingscentrum en neemt in totaal drie jaar tijd in beslag. In het verleden was er nog een onderscheid tussen het dames- en het herenkappers-vak. Dat is tegenwoordig niet meer het geval, want er is nu een algemene opleiding. Er zijn ook kortere opleidingen te volgen, zoals een tweejarige opleiding tot kapper op mbo-niveau. In deze opleiding is er aandacht voor het leren van de basishandelingen, voorbereiding en afronding. De basisbehandelingen bestaan uit het knippen, föhnen, styling, kleuren en ontkleuren. Verder is er aandacht om afspraken te leren maken en klanten te ontvangen. Tot slot is het onderwijs gericht op de verzorging van haar en hoofdhuid en op de verkoop van haarproducten. Daarnaast zijn er genoeg externe opleidingsinstituten te vinden waar je een opleiding kan volgen. Als zzp haarstylist krijg je ook te maken met het opzetten van de boekhouding. Er zijn verschillende goede boekhoudpakketten beschikbaar voor de kappersbranche.

Bedrijven waar een haarstylist werkzaam kan zijn

Een haarstylist is meestal werkzaam voor een kapperszaak, zoals een kapsalon. Daarnaast kan een haarstylist werkzaam zijn als ondernemer binnen een eigen kapsalon. Er zijn veel kappers werkzaam als ondernemer, die ook werkzaam kunnen zijn als thuiskapper. Een thuiskapper beschikt over een eigen knipsalon aan huis. Een kapper die op locatie werkzaam is moet aangemerkt worden als ambulant kapper. In sommige gevallen kan een kapper aangemerkt worden als franchisenemer. In dat geval ben je als ondernemer werkzaam onder een landelijke organisatie.

Competenties haarstylist

De belangrijkste competentie van een haarstylist is de allround vakinhoudelijke kennis van haar en haaktechnieken. Daarnaast moet een haarstylist over de nodige creativiteit en inspiratie beschikken. Een andere belangrijke competentie is communicatie, omdat een haarstylist veel te maken heeft met verschillende klanten. Daarnaast zul je als haarstylist op de hoogte moeten blijven van de laatste technieken, middelen en trends. Algemeen belangrijke woorden zijn hygiëne, flexibiliteit, passie, motivatie, luisteren, plannen, organiseren, zelfstandigheid en stressbestendigheid. Als je werkzaam bent als ondernemer is ook het netwerken belangrijk.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als haarstylist

Het arbeidsmarktperspectief van een haarstylist is goed te noemen als je beschikt over de juiste opleidingen en ervaring. Wel is het zo dat veel haarstylisten vroeg of laat hun eigen kapsalon beginnen. Over het algemeen zal een goede haarstylist, die mee gaat met de tijd, geen moeite hebben bij het vinden van werk. De doorgroeimogelijkheden van een haarstylist kunnen gezien worden in de functie salonmanager. Als salonmanager ben je verantwoordelijk voor de dagelijkse aansturing van de kapperssalon en verantwoordelijk voor het maken van de personeelsplanning. Ook het starten van je eigen kapperszaak kan gezien worden als het doorgroeien binnen je carrière. Een andere mogelijkheid is het verder specialiseren. Denk bijvoorbeeld aan het beroep visagist. Ook het starten van een eigen beauty-kanaal kan enorm helpen om aan de naamsbekendheid te werken.

Arbeidsvoorwaarden en salaris haarstylist

Een haarstylist zal in de meeste gevallen onder de cao kappers vallen, waarbinnen de arbeidsvoorwaarden geregeld zijn afhankelijk van de werkgever. Een haarstylist in loondienst verdient tussen de 1800 en 2400 euro bruto per maand, afhankelijk van leeftijd, ervaring en verdere verantwoordelijkheden. Wat een zelfstandig werkende haarstylist precies zal verdienen is niet zomaar aan te geven. Dit is geheel afhankelijk van de onkosten, de huur en het aantal klanten. Over het algemeen zal een zelfstandig werkende haarstylist meer kunnen verdienen.

Eigen bedrijf starten als Haarstylist

Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Haarstylist, waaronder:

Boekhoudprogramma vergelijken Haarstylist

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Haarstylist bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Haarstylist.

Mijnzzp.nl