DTP'er
Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...
Inhoudsopgave
Beroep DTP'er
• Werken als zelfstandig DTP'er
• Wat doet een DTP'er?
• Opmaken en vormgeven van drukwerk en digitale media
• Beroepsfilm DTP:
Opleidingen tot DTP'er
Bedrijven waar een DTP'er werkzaam kan zijn
Competenties DTP'er
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als DTP'er
Arbeidsvoorwaarden en salaris DTP'er
Eigen bedrijf starten als DTP'er
Boekhoudprogramma vergelijken DTP'er
Beroep DTP'er
Een DTP'er is een vormgever binnen de grafische sector, die zich heeft gespecialiseerd in DTP. De afkorting DTP staat voor desktoppublishing. Desktoppublishing heeft betrekking op het bewerken en opmaken van documenten voor drukwerk. Denk hierbij aan drukwerk als brochures, kranten, tijdschriften en boeken. Een DTP'er is dus gespecialiseerd in het opmaken van documenten voor drukwerk dat uiteindelijk gepubliceerd zal worden. Als DTP'er ben je dan ook werkzaam binnen de grafische branche, wat betrekking kan hebben op verschillende soorten bedrijven zoals een reclamebureau, ontwerpbureau of een multimediabedrijf. De specifieke werkzaamheden als DTP'er kunnen per bedrijf verschillen, omdat een DTP'er ook verantwoordelijk kan zijn voor andere werkzaamheden, zoals ontwerpwerkzaamheden. In de meeste gevallen zal een DTP'er veel met de computer werken. Door de komst van speciale programma's zoals QuarkxPress en Adobe InDesign is het mogelijk om de productietijd van drukwerk aanzienlijk te verkorten. In de meeste landen werkt men met Apple Macintosh als het om het DTP-vakgebied gaat. In het kort kunnen we de werkzaamheden van een DTP'er het beste omschrijven als het klaarmaken van ruwe tekstbestanden en beeldbestanden, zodat deze bestanden uiteindelijk gedrukt kunnen worden. De werkzaamheden van een DTP'er zijn aan te merken als gespecialiseerde werkzaamheden, omdat een DTP'er met veel ingewikkelde softwareprogramma's te maken zal hebben. Als een DTP'er over veel ervaring beschikt spreekt men ook van een allround DTP'er. Een allround DTP'er is gespecialiseerd in het ontwerpen en uitwerken van drukwerk inclusief het ontwerpen en uitwerken van beeldmateriaal dat voor het internet gebruikt zal worden. Een andere benaming voor DTP'er kan ook zijn desktop publisher.
Werken als zelfstandig DTP'er
Ondanks dat een DTP'er oorspronkelijk documenten opmaakt voor drukwerk komt het tegenwoordig steeds vaker voor dat een DTP'er zich ook bezighoudt met de opmaak van websites. Een moderne DTP'er kan dan ook in veel gevallen gezien worden als webdesigner. Dit kan wel per DTP'er verschillen, omdat webdesign oorspronkelijk niet de kerntaak is van een DTP'er. De meeste scholieren die nu een grafische opleiding volgen houden zich ook bezig met websites en niet alleen meer met drukwerk. DTP komt binnen veel bedrijven voor, bijvoorbeeld binnen reclamebureaus die voor ondernemers reclame ontwerpen. Het grafisch maken van een goed ontwerp is niet makkelijk en vergt nogal wat creativiteit van de DTP'er. Een goed ontwerp is heel belangrijk om herkend te worden door mogelijk nieuwe of bestaande klanten. Vaak maakt een DTP'er aan de hand van bepaalde wensen meerdere ontwerpen voor de opdrachtgever die na overleg en goedkeuring dan uitgewerkt kunnen worden, zodat er een bepaalde huisstijl ontstaat.
Wat doet een DTP'er?
In alle gevallen is een DTP'er of desktop publisher verantwoordelijk voor de uiteindelijke opmaak van media-uitingen. Het maakt verder niet uit of dat dit betrekking heeft op gedrukte media of onlinemedia. De inhoudelijke werkzaamheden van een DTP'er kunnen gezien worden in het uitwerken van basisontwerpen tot technische bestanden die gebruikt kunnen worden. Als DTP'er bepaal je onder andere de opmaak, het soort lettertype en de kleurstelling van drukwerk. Het beroep DTP'er kan tegenwoordig niet meer los gezien worden van techniek en software, omdat een DTP'er veel met speciale opmaakprogramma's zal werken. Vanzelfsprekend kan een DTP'er tegenwoordig ook voor online uitgevers werkzaam zijn. Oorspronkelijk waren DTP'ers vooral gericht op offline drukwerk. Denk bijvoorbeeld aan het opmaken van boeken, folders, kranten, brochures en tijdschriften. Afhankelijk van de werkgever heeft een DTP'er te maken met een redacteur of webredacteur. Hun belangrijkste verantwoordelijkheid is om tekst, afbeeldingen en grafische elementen op een visueel aantrekkelijke manier samen te voegen en klaar te maken voor publicatie. Hier zijn enkele taken en vaardigheden van een DTP'er:
- Lay-out en opmaak: DTP'ers creëren professionele lay-outs voor drukwerk, zoals brochures, tijdschriften, posters, folders en visitekaartjes. Ze combineren tekst, afbeeldingen en illustraties om een aantrekkelijke en evenwichtige compositie te creëren, waarbij ze rekening houden met typografie, kleurgebruik en merkrichtlijnen.
- Beeldbewerking: DTP'ers werken met afbeeldingen en foto's en zijn bekend met beeldbewerkingssoftware zoals Adobe Photoshop. Ze kunnen afbeeldingen bijsnijden, retoucheren, kleurcorrecties uitvoeren en de resolutie aanpassen om ervoor te zorgen dat de afbeeldingen geschikt zijn voor drukwerk of digitale publicatie.
- Typografie: Een goede kennis van typografie is essentieel voor een DTP'er. Ze selecteren geschikte lettertypen, bepalen de juiste lettergrootte en regelafstand, en passen de tekststijlen aan om een goede leesbaarheid en visuele hiërarchie te garanderen.
- Drukwerkvoorbereiding: DTP'ers hebben kennis van drukwerkprocessen en specificaties. Ze bereiden de bestanden voor op drukwerk, zorgen voor de juiste kleurmodus, afloop, snijlijnen en marges, en werken samen met drukkers om ervoor te zorgen dat het eindresultaat aan de vereisten voldoet.
- Softwarevaardigheden: DTP'ers werken met professionele ontwerptools en software, zoals Adobe InDesign, Illustrator en Photoshop. Ze moeten bekend zijn met de functionaliteiten van deze programma's en in staat zijn om efficiënt te werken met bestanden en projecten.
- Creativiteit en nauwkeurigheid: DTP'ers moeten creatief zijn en oog hebben voor detail. Ze moeten in staat zijn om concepten en ideeën om te zetten in aantrekkelijke ontwerpen en ervoor zorgen dat de visuele elementen en de boodschap effectief worden gecommuniceerd.
Opmaken en vormgeven van drukwerk en digitale media
Samengevat is een DTP'er verantwoordelijk voor het opmaken en vormgeven van drukwerk en digitale media, waarbij ze gebruikmaken van verschillende grafische ontwerptools en software. Ze combineren tekst en afbeeldingen op een aantrekkelijke manier, zorgen voor een consistente visuele identiteit en bereiden bestanden voor op drukwerk of digitale publicatie.
Beroepsfilm DTP:
Opleidingen tot DTP'er
Wie als DTP'er wil gaan werken kan het beste een Mbo-opleiding Allround DTP'er volgen op niveau drie. De opleiding tot allround DTP'er duurt over het algemeen drie jaar. Het beroep heeft veel raakvlakken met dat van een grafisch vormgever. Tijdens de opleiding DTP'er leer je onder andere zelfstandig huisstijlen, brochures, folders, posters ontwerpen en maken. Maar er is natuurlijk ook veel aandacht voor het werken met computers en de verschillende softwareprogramma's die je in je vakgebied zal gebruiken. Daarnaast zijn er ook genoeg externe opleidingsinstituten te vinden waar je een opleiding kan volgen. Wanneer je gaat starten met je eigen bedrijf als zzp'er, dan is het belangrijk om de zzp administratie op een goede manier op te zetten. Dit kan tegenwoordig het beste bereikt worden door het gebruik van online boekhouden. Hiervoor is het wel belangrijk om eerst de verschillende boekhoudpakketten met elkaar te vergelijken. Zo kom je uiteindelijk tot het beste boekhoudprogramma zzp. Het is belangrijk om de financiële administratie op de juiste manier bij te houden als zelfstandig ondernemer.
Bedrijven waar een DTP'er werkzaam kan zijn
Als DTP'er werk je doorgaans voor reclamebureaus, drukkerijen, uitgevers of ontwerpbureaus, die gedrukte reclame leveren voor klanten. Als DTP'er kan je binnen de mediabranche eigenlijk overal wel komen te werken, omdat bijna alle bedrijven behoefte hebben aan DTP'ers. Daarnaast is denkbaar dat een DPT'er werkzaam is voor bedrijven die zich alleen richten op de onlinewereld, als marketingbedrijf. DTP en internet kunnen eigenlijk niet los van elkaar gezien worden. In dat opzicht kan een DTP'er ook weer werkzaam zijn als ondernemer.
Competenties DTP'er
De belangrijkste competentie als DTP'er is dat je creatief bent en oplossingsgericht weet te werken. Daarnaast moet je een uitgebreide kennis hebben van de diverse softwareprogramma's waarmee je zult werken. Omdat je veel met klanten in aanraking zal komen, is het belangrijk dat je goede communicatieve vaardigheden bezit. Maar ook het werken onder grote druk mag geen probleem zijn voor je, wat in dit vak vaak voor komt. Maar ook het blijven leren is zeer belangrijk binnen dit beroep omdat de nieuwe technieken en mogelijkheden elkaar snel opvolgen. Algemeen belangrijke woorden zijn zelfstandigheid, inzicht, plannen, organiseren, luisteren, verantwoordelijkheidsgevoel, passie, energie, presteren en ICT.
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als DTP'er
Als goed opgeleide DTP'er is het verkrijgen van werk doorgaans niet heel moeilijk. Wel is het aan te raden om vervolgopleidingen te volgen, zoals de opleiding media vormgever grafisch om je kansen op de arbeidsmarkt te vergroten. Doorgroeien als DTP'er is alleen mogelijk wanneer er extra opleidingen genoten worden. Zonder vervolgopleiding zijn je doorgroeimogelijkheden zeer beperkt.
Arbeidsvoorwaarden en salaris DTP'er
Als DTP'er val je doorgaans onder de cao grafimedia, waarbinnen je arbeidsvoorwaarden geregeld zijn. Dit kan wel per werkgever verschillen, omdat er ook bedrijven zijn buiten de mediabranche waar je kan werken. Een DTP'er met afgeronde Mbo-opleiding zal doorgaans een salaris verdienen tussen de 1700 en 2500 euro bruto per maand, afhankelijk van leeftijd en verantwoordelijkheden.
Eigen bedrijf starten als DTP'er
Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als DTP'er, waaronder:
- Arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV)
- Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering (AVB)
- Beroepsaansprakelijkheidsverzekering (BAV)
Boekhoudprogramma vergelijken DTP'er
Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als DTP'er bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.
Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een DTP'er.
Mijnzzp.nl