Weerbaarheidstrainer

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Inhoudsopgave
Beroep weerbaarheidstrainer
Weerbaar maken van volwassenen, jongeren en kinderen
Adolescentie fase en weerbaarheid
Wat doet een weerbaarheidstrainer allemaal?
Taken van een weerbaarheidstrainer:
Weerbaarheidstrainer geeft advies:
Weerbaarheidstraining kinderen:
Opleidingen tot weerbaarheidstrainer
Bedrijven waar een weerbaarheidstrainer werkzaam kan zijn
Competenties weerbaarheidstrainer
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als weerbaarheidstrainer
Arbeidsvoorwaarden en salaris weerbaarheidstrainer
Eigen bedrijf starten als Weerbaarheidstrainer
Boekhoudprogramma vergelijken Weerbaarheidstrainer

Beroep weerbaarheidstrainer

Een weerbaarheidstrainer is gespecialiseerd in het trainen van mensen op het gebied van weerbaarheid. Een weerbaarheidstrainer houdt zich op professionele basis bezig met de prestaties van een persoon en traint volwassenen en kinderen om hun eigen persoonlijke kracht te ervaren, grenzen te stellen en op te komen voor zichzelf. Vaak gaat het om volwassenen, jongeren en kinderen, die met veel onzekerheid te maken hebben gehad. De trainer helpt hen dan door middel van oefeningen om weer meer zelfvertrouwen te krijgen en ook om assertiever op te treden. Volwassenen of kinderen, die geïntimideerd zijn of te maken hebben (gehad) met seksueel grensoverschrijdend gedrag, agressie, geweld of pesten, kunnen veel leren van een weerbaarheidstrainer. De trainer kan de deelnemer door middel van een soort van zelfverdedigingscursus leren hoe iemand weer zijn of haar persoonlijke kracht kan hervinden. Ook leert de deelnemer grenzen te stellen en op te komen voor zichzelf. Een zelfverdedigingscursus kan natuurlijk ook gewoon leuk en leerzaam zijn om in groepsverband te doen, maar het werkt bovenal preventief. De kans is groot dat pesten, intimidatie, misbruik of geweld stopt als je goed of assertief op een situatie reageert. De weerbaarheidstrainer houdt zich zowel met de fysieke als de mentale kant van mensen bezig om hen te helpen het gebrek aan zelfvertrouwen te overwinnen. De gedragscomponent speelt daarbij ook nog eens een belangrijke rol. De weerbaarheidstrainer maakt vaak gebruik van de cognitieve gedragstherapie, waarbij mensen met een gebrek aan zelfvertrouwen leren om zich bewust te worden van hun lichaamssignalen en hier ook mee leren om te gaan. Een weerbaarheidstraining kan op basis van een één-op-één training worden gegeven en in groepsverband. Hoe een weerbaarheidstrainer precies werkt, verschilt per trainer, maar over het algemeen geven weerbaarheidstrainers advies, training en ondersteunen ze volwassenen en kinderen met oefeningen om weer meer zelfvertrouwen te krijgen.

Weerbaar maken van volwassenen, jongeren en kinderen

Een weerbaarheidstrainer geeft ook trainingen, die heel specifiek zijn gericht op het weerbaar maken van volwassenen, jongeren en kinderen. De training bestaat meestal uit het doen van fysieke oefeningen in combinatie met mentale oefeningen. Iemand, die te maken heeft gehad met fysiek geweld, agressie of pesten, kan al in bepaalde trajecten zitten. Een weerbaarheidstrainer kan bijvoorbeeld aanvullend werken als judotrainer, sportinstructeur, counselor, stresscounselor of als agressiecoach. Maar je kunt bijvoorbeeld ook denken aan een life coach, die zich op burn-out klachten richt waarbij werk en privé een rol spelen. Ook zijn er verschillende disciplines, die rechtstreeks of indirect betrokken zijn bij een weerbaarheidstrainer, zoals de bedrijfsarts of de verzekeringsarts als een medewerker zich ziek meldt. Het is ook mogelijk dat een weerbaarheidstrainer met een psycholoog moet samenwerken. Een volwassene of een kind kan bijvoorbeeld via een maatschappelijk werker bij een weerbaarheidstrainer terechtkomen. In sommige gevallen meldt iemand zich eerst met lichamelijke klachten bij de huisarts. Hij of zij kan dan een patiënt adviseren om een weerbaarheidstraining te volgen om van de lichamelijke klachten af te komen.

Adolescentie fase en weerbaarheid

Tijdens de adolescentie ontwikkelt een kind zich op emotioneel, sociaal en cognitief gebied. In deze belangrijke levensfase gebeurt er heel veel. Bij deze leeftijdsgroep leiden disfunctionele sociale relaties tot negatieve gevoelens, zoals een gebrek aan zelfvertrouwen, stress, angst of depressie. Juist bij deze kinderen is het belangrijk dat zij extra ondersteuning krijgen. Een weerbaarheidstrainer kan hen helpen wanneer zij problemen op sociaal gebied ervaren. Ook kan een leraar basisonderwijs of een jeugdarts kinderen of jongeren doorverwijzen naar een weerbaarheidstrainer. In de meeste gevallen gaat het dan om een maatwerktraining om aan de weerbaarheid te werken.

Wat doet een weerbaarheidstrainer allemaal?

Trainers hebben over het algemeen een begeleidende rol. De deelnemers komen zelf met een hulpvraag. Kwetsbare of onzekere mensen kunnen vaak nog niet zelf tot oplossingen komen door assertiever te zijn of meer vanuit hun kracht te handelen. Een weerbaarheidstrainer geeft hiervoor specifieke oefeningen, tips en adviezen. Een andere rol van de weerbaarheidstrainer is het geven van uitleg. De meeste weerbaarheidstrainingen worden in groepsverband gegeven, maar sommige trainingen kunnen ook individueel, dus één-op-één, worden gegeven. Soms wordt er voorafgaand aan de training een intakegesprek met de deelnemer gehouden. Hierin wordt vastgesteld wat de hulpvraag van de deelnemer is en/of de training voor de volwassene of het kind wel geschikt is.

Taken van een weerbaarheidstrainer:

  • In kaart brengen van problemen en de oorzaak ervan.
  • Goed kunnen luisteren/een luisterend oor bieden.
  • Trainen op weerbaarheid en assertiviteit.
  • Evalueren en beoordelen van het proces.
  • Ontwikkelen van vaardigheden en kennis.
  • Goed kunnen communiceren en uitleggen.
  • Aanreiken van fysieke oefeningen.
  • Begeleiden van de cliënt.
  • Kundig delen van kennis.
  • Fungeren als motivator.

Weerbaarheidstrainer geeft advies:

Weerbaarheidstraining kinderen:

Opleidingen tot weerbaarheidstrainer

Je kunt verschillende opleidingen tot weerbaarheidstrainer volgen. Er bestaan ook meerdere masterclasses en scholingen voor weerbaarheidstrainers. Daarnaast vind je een groot aantal thuisstudies en cursussen voor de opleiding tot weerbaarheidstrainer. Er is vaak geen specifieke vooropleiding voor nodig om een opleiding tot weerbaarheidstrainer te kunnen volgen. Het kan wel handig en nuttig voor een weerbaarheidstrainer zijn om een sociale opleiding, zoals de opleiding tot bedrijfsmaatschappelijk werker, te hebben gedaan. Wanneer je gaat starten met je eigen bedrijf als zzp'er, dan is het belangrijk om de zzp administratie op een goede manier op te zetten. Dit kan tegenwoordig het beste bereikt worden door het gebruik van online boekhouden. Hiervoor is het wel belangrijk om eerst de verschillende zzp boekhoudprogramma's met elkaar te vergelijken. Zo kom je uiteindelijk tot een goed boekhoudpakket zzp voor de administratie. Het is belangrijk om de financiële administratie op de juiste manier bij te houden als zelfstandig ondernemer.

Bedrijven waar een weerbaarheidstrainer werkzaam kan zijn

Er zijn veel bedrijven en organisaties waar je als weerbaarheidstrainer aan de slag kunt. Je kunt bijvoorbeeld als weerbaarheidstrainer gaan werken bij een coachingsbureau of een coachingsbedrijf, die meerdere coaching disciplines aan de klant aanbiedt. Het is ook mogelijk om als weerbaarheidstrainer bij de GGZ-groep te gaan werken of je kunt bijvoorbeeld als zzp’er als zelfstandig weerbaarheidstrainer aan de slag gaan. Als ondernemer ben je natuurlijk wel verplicht om je administratie op orde te hebben. Je kunt hiervoor een boekhouder inschakelen of je administratie zelf bijhouden. Wel is het belangrijk dat je dit op de juiste manier doet en dat je aan al je verplichtingen voldoet.

Competenties weerbaarheidstrainer

De belangrijkste competentie van de weerbaarheidstrainer is het inlevingsvermogen en het resultaatgericht kunnen werken. Belangrijk is dat hij of zij over goede communicatieve vaardigheden beschikt. Hij of zij moet ook goed kunnen luisteren en kunnen analyseren, omdat het belangrijk is om problemen te kunnen doorgronden en te weten waarmee hij of zij aan de slag moet. Als weerbaarheidstrainer is het ook belangrijk dat je duidelijk uitleg kunt geven. Daarom is ook de competentie in de vorm van motiverend optreden met een begeleidend karakter belangrijk. Kennis van het lichaam, de hersenen en de werking van beide, is eveneens belangrijk. Verder is het niet noodzakelijk, maar komt het wel eens voor, dat weerbaarheidstrainers ervaringsdeskundigen zijn. Dat betekent dat hij of zij zelf ook te maken heeft gehad met een gebrek aan zelfvertrouwen of een gebrek aan assertiviteit. Daarnaast is ook het kunnen coachen, inspireren en motiveren van trainees erg belangrijk. Vaak treedt een weerbaarheidstrainer ook als een vertrouwenspersoon voor iemand op, die een één-op-één training volgt.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als weerbaarheidstrainer

Het arbeidsmarktperspectief voor weerbaarheidstrainers is goed. Weerbaarheid is net als agressie een maatschappelijk probleem van deze tijd. We komen het vaak in het openbare leven tegen. Daarom is er veel vraag naar trainingen, die deelnemers helpen bij het accepteren en het respecteren van zichzelf, de ander, het vergroten van het zelfvertrouwen en het omgaan met de agressie van anderen. Als weerbaarheidstrainer kun je doorgroeien tot een ‘train de trainer’ en zo andere trainers begeleiden. Ook heb je doorgroeimogelijkheden in de vorm van het opbouwen van een succesvolle praktijk voor weerbaarheidstrainingen of je kunt doorgroeien door bijvoorbeeld andere trainingen te gaan geven of je te specialiseren op het gebied van coaching.

Arbeidsvoorwaarden en salaris weerbaarheidstrainer

Het salaris en de arbeidsvoorwaarden van een weerbaarheidstrainer zijn van verschillende factoren afhankelijk. Wanneer je bijvoorbeeld in loondienst werkt, dan liggen de arbeidsvoorwaarden meestal volgens een cao vast. Vaak kun je dan zelf enigszins over het salaris onderhandelen. Je werkervaring en je afgeronde opleidingen kunnen een belangrijke rol bij de hoogte van je salaris spelen. Maar het kan ook zijn dat de arbeidsvoorwaarden en het salaris niet vaststaan, als je bijvoorbeeld bij een coachingsbureau aan de slag gaat. Ook hier geldt dat je opleiding, je ervaring en de onderhandeling over de arbeidsvoorwaarden uiteindelijk de hoogte van je salaris bepalen. Wanneer je als zelfstandig weerbaarheidstrainer werkt, dan kun je zelf het tarief bepalen en naarmate je meer ervaring hebt en meer opleidingen hebt afgerond, kun je een hoger uurtarief vragen. Als zelfstandig ondernemer kun jij je eigen arbeidsvoorwaarden bepalen. Het is daarom lastig om voor het beroep weerbaarheidstrainer een salarisindicatie te geven. Dit komt vooral omdat het salaris afhankelijk is van het aantal opdrachten dat je weet binnen te halen en het uurtarief dat je hanteert.

Eigen bedrijf starten als Weerbaarheidstrainer

Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Weerbaarheidstrainer, waaronder:

Boekhoudprogramma vergelijken Weerbaarheidstrainer

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Weerbaarheidstrainer bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Weerbaarheidstrainer.

Mijnzzp.nl