Dramadocent
Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...
Inhoudsopgave
Beroep dramadocent
• Werken als dramadocent
• Artistiek werkveld
• Diverse taken als dramadocent:
• Wat doet een dramadocent:
• Film dramadocent:
Opleidingen tot dramadocent
Bedrijven waar een dramadocent werkzaam kan zijn
Competenties dramadocent
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als dramadocent
Arbeidsvoorwaarden en salaris dramadocent
Eigen bedrijf starten als Dramadocent
Boekhoudprogramma vergelijken Dramadocent
Beroep dramadocent
Een dramadocent geeft onderwijs in dramalessen, zoals theater maken en toneelspelen. Er is sprake van een beroep met een specialisatie in de begeleiding van personen die zich met drama bezighouden. Een dramadocent leert anderen hoe het schrijven van een voorstelling tot stand komt en hoe de uitvoering dient te zijn. Het opvoeren van theaterstukken vormt eveneens onderdeel van de lessen die een dramadocent geeft. De voorstellingen zijn op allerlei gebieden te ontwikkelen. Het is bijvoorbeeld mogelijk dat een dramadocent opleidt voor werk in het onderwijs of in de filmbranche, net als voor theatergezelschappen. Een dramadocent heeft de bevoegdheid om in het onderwijs te werken. Daarbij zijn er verschillende onderwijsniveaus te onderscheiden. Een dramadocent heeft bijvoorbeeld de optie om in het primair onderwijs les te geven. Het is ook mogelijk dat een docent drama aan het hoger onderwijs dramalessen verzorgt. Het lesgeven in dramalessen is een primaire taak van een dramadocent, maar het beroep is wel breder te trekken. Een dramadocent hoeft zich wat dat betreft niet te beperken tot alleen lesgeven in het onderwijs. Er zijn meer werkvelden om actief het beroep uit te voeren. Er is wat dat betreft dan ook vaak sprake van een combinatie van functies voor een dramadocent. Bijvoorbeeld door het lesgeven te combineren met een functie als theatermaker. Of door als begeleider op te treden van dramaprojecten. Overigens zijn er ook wel andere benamingen van toepassing op het beroep en de functie van dramadocent. Het komt ook veel voor dat er sprake is van het gebruikmaken van de term theaterdocent. Een andere benaming voor het beroep van dramadocent is in dit geval dan docent theater.
Werken als dramadocent
Een dramadocent is er met het lesgeven op gericht om leerlingen te stimuleren het beste uit zichzelf te halen. Zelfkennis is daarin een belangrijk element net als ontdekken en improviseren. De ontwikkeling van de leerlingen in drama staat voor de dramadocent voorop. Er is dan ook alle ruimte voor leerlingen om zich te ontplooien. Een docent theater leidt leerlingen algemeen op, maar er zijn natuurlijk ook meer specifieke doelen om naartoe te werken. Bijvoorbeeld om leerlingen toneelspeler of acteur te laten worden of de focus te leggen op een carrière als danser of muzikant. Bijvoorbeeld door later als zanger op te treden of als gitarist een solocarrière na te streven. Verder is het ook mogelijk dat een dramadocent leerlingen opleidt tot danstherapeut. Overigens zijn er bredere taken aan toe te voegen, want een dramadocent kan ook op scholen samenwerken met pedagogisch medewerkers of onderwijsassistenten.
Artistiek werkveld
Verder heeft een dramadocent in de theater- en filmwereld te maken met tal van andere beroepen. Bijvoorbeeld met lichttechnici die het licht verzorgen tijdens een voorstelling of met geluidsmannen die verantwoordelijk zijn voor het geluid. Achter de schermen speelt de stagehand bij theater een grote rol en vooraf zorgt de grimeur dat de acteurs eruitzien zoals hun rol dat vraagt. Het is namelijk ook zo dat een dramadocent doorgaans eveneens is opgeleid als regisseur voor theatergezelschappen. Een dramadocent begeeft zich in het artistieke werkveld en kent binding met andere disciplines. Bijvoorbeeld met schrijvers en met acteurs, maar ook met vormgevers.
Diverse taken als dramadocent:
- Lesgeven in toneelspelen.
- Projecten bedenken.
- Toetsen ontwikkelen.
- Rollenspellen.
- Theater maken.
- Regisseren.
- motiveren.
- Enthousiasmeren.
- lesmateriaal ontwikkelen.
- Vakliteratuur lezen.
- Luisterend oor bieden.
Wat doet een dramadocent:
Film dramadocent:
Opleidingen tot dramadocent
Er is een gerichte opleiding te volgen tot het beroep van dramadocent of docent theater. In de opleiding komen allerlei aspecten aan bod die te maken hebben met theater en drama. Bij het volgen van een opleiding tot dramadocent leert de leerling zelf spelen en theater maken. Ook is er sprake van onderwijs in het leren lesgeven en leren begeleiding. Leerlingen leren eveneens om voorstellingen te maken en te regisseren. Er is sprake van een brede opleiding gericht op de theaterbranche, waarin het leren spelen en het maken van theater centraal staan. De kunstzinnige hbo-opleiding tot docent drama is dan ook veelzijdige en creatieve opleiding. Het is overigens ook mogelijk om een verkorte opleiding tot theaterdocent te volgen. Bijvoorbeeld aan de Academie voor Theater en Dans. Deze verkorte opleiding is bijvoorbeeld geschikt om te volgen door acteurs, mimespelers en regisseurs. Een opleiding tot acteur is in dat geval een goede vooropleiding, net als een opleiding tot entertainer. Als startende zzp'er is het ook nodig om na te denken over de boekhouding. De meeste zzp'ers maken gebruik van een online boekhoudpakket voor de administratie.
Bedrijven waar een dramadocent werkzaam kan zijn
Een dramadocent kan aan de slag bij een onderwijsinstelling om dramalessen te geven. Naast dit specifieke beroep is het ook mogelijk om te gaan werken als trainingsacteur. In dat geval is de dramadocent een expert in het uitvoeren van rollenspellen. Er zijn verschillende bedrijfstakken waar trainingsacteurs werkzaam zijn. Bijvoorbeeld tijdens een bedrijfstraining, waarin de medewerkers een rollenspel spelen en de trainingsacteur een agressieve klant speelt. Zo is het ook mogelijk om in deze rol als dramadocent tijdens examens als trainingsacteur dienst te doen of tijdens assessments bij sollicitaties. Verder is het mogelijk om als dramadocent aan de slag te gaan als consultant. Of om als maker van theater aan de slag te gaan bij theatergezelschappen of als begeleider van workshops in de theaterkunst.
Competenties dramadocent
Het is belangrijk dat een dramadocent in staat is om zelfstandig te werken. Vaak is de baan van dramadocent binnen een onderwijsinstelling een deeltijdbaan. Overige inkomsten komen vaak voort uit andere werkzaamheden, zoals theater maken, consultant of trainingsacteur. Er is meestal sprake van een gemengde beroepsuitvoering en daarin speelt zelfstandigheid een belangrijke rol. Andere belangrijke competenties zijn het beschikken over communicatieve vaardigheden en artistieke visie. Het kunnen motiveren en inspireren zijn eveneens competenties die voor een dramadocent van belang zijn. Communicatie is een belangrijk onderdeel in het lesgeven, net als ontwikkeling van leerlingen. Uiteraard is een creatieve inslag eveneens een competentie die van belang is.
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als dramadocent
Het beroep van dramadocent beperkt zich met het lesgeven vooral tot het onderwijs en theatergezelschappen. De culturele sector is niet de meest florerende sector in Nederland. Het is daarom belangrijk om als dramadocent de blik op een breder werkveld te richten. Bijvoorbeeld door het lesgeven op een onderwijsinstelling te combineren met theater maken en te regisseren. Of door ook aan de slag te gaan als consultant of trainingsacteur. Het arbeidsmarktperspectief is bij het uitvoeren van verschillende soorten werkzaamheden als dramadocent gunstiger. Er zijn uiteraard doorgroeimogelijkheden als dramadocent, zoals indien de ambitie er is theaterproducent te worden.
Arbeidsvoorwaarden en salaris dramadocent
Het salaris van een dramadocent is afhankelijk van hete typen werkzaamheden. Er is sprake van een cao in het onderwijs op basis waarvan het salaris gebaseerd wordt. De ervaring en opleiding van een dramadocent spelen eveneens een rol. Indien een dramadocent ook andere werkzaamheden uitvoert, gelden er weer andere arbeidsvoorwaarden. Die zijn dan ook afhankelijk van de branche. Bovendien heeft een dramadocent ook de mogelijkheid om als zelfstandig ondernemer te werken. Zo kan een dramadocent zich laten inhuren om een trainingsacteur te spelen of op zelfstandige basis workshops geven. Een dramadocent bepaalt in dat geval de eigen prijs met een uurtarief of tarief voor de hele opdracht. Een dramadocent die werkzaam is in loondienst zal over het algemeen een salaris verdienen tussen de 3800 en 5000 euro bruto per maand afhankelijk van leeftijd, dienstjaren en verdere verantwoordelijkheden.
Eigen bedrijf starten als Dramadocent
Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Dramadocent, waaronder:
- Arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV)
- Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering (AVB)
- Beroepsaansprakelijkheidsverzekering (BAV)
Boekhoudprogramma vergelijken Dramadocent
Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Dramadocent bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.
Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Dramadocent.
Mijnzzp.nl