Dansleraar

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Inhoudsopgave
Beroep dansleraar
Wat doet een dansleraar
Leren dansen
Dansles volgen van een dansleraar
Verschil dansleraar en choreograaf
Film: dansleraar
Film: wereldkampioenschap tango
Opleidingen tot dansleraar
Bedrijven waar een dansleraar werkzaam kan zijn
Competenties dansleraar
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als dansleraar
Arbeidsvoorwaarden en salaris dansleraar
Eigen bedrijf starten als Dansleraar
Boekhoudprogramma vergelijken Dansleraar

Beroep dansleraar

Een dansleraar is verantwoordelijk voor het geven van danslessen aan cursisten en leerlingen. Het beroep dansleraar is een populair beroep te noemen. Dit omdat dansen een grote aantrekkingskracht heeft op veel mensen. Daarnaast is dansen ook hulpvol om stress te verminderen en goed voor de conditie. Ook nemen sommige mensen enkele danslessen voor een mogelijke bruiloft. Dit zodat ze op een huwelijk een openingsdans kunnen doen of juist mee kunnen doen tijdens een ceremoniële dans. Een dansleraar is niet verplicht om een opleiding te volgen voor het geven van danslessen. Maar je kunt natuurlijk verschillende soorten opleidingen volgen tot dansleraar. Het soort dansles die een dansleraar geeft, kan verschillen van stijl, vorm en duur. Er zijn namelijk verschillende dansstijlen zoals klassiek, jazz en modern. Je kunt met een partner dansen, in een groep dansen of alleen dansen. In al deze dansen worden verschillende methodes en oefeningen toegepast. Een dansleraar geeft over het algemeen les in een dansstudio, dansschool, dansvereniging of bijvoorbeeld op school. Een dansleraar kan ook lesgeven op een erkende dansacademie of dansopleiding, op HBO en Mbo-niveau. Een dansleraar kan er ook voor kiezen om cursussen en workshops te geven. Ook dit kan weer op verschillende niveaus, van hobby tot professioneel. Onervaren dansers kunnen dansles volgen, gewoon omdat ze het leuk vinden om te gaan dansen. Ervaren dansers kunnen dansles volgen om nieuwe dansen te leren of om hun niveau te verhogen. Tijdens een dansles legt de dansleraar de beginselen van het dansen en de danstechnieken uit. Vervolgens mogen de dansers het geleerde in de praktijk brengen. Als dansleraar kan je aan een groep mensen of individueel lesgeven. Aan de wat meer gevorderde dansers kan een dansleraar leren hoe ze een goede, interessante, vernieuwende en mooie choreografie kunnen samenstellen.

Wat doet een dansleraar

Een dansleraar geeft dus danslessen aan cursisten of leerlingen die willen leren dansen. Tegenwoordig zijn er talloze verschillende vormen van dans, denk bijvoorbeeld aan klassieke dansen zoals de wals en ballet, maar ook bijzondere dansen zoals salsa dansen, tango dansen en buikdansen. Je kunt ook danslessen nemen, zodat je kan dansen tijdens een bruiloft. Soms krijgen kinderen in de brugklas dansles voor de algemene ontwikkeling. De dansleraar ontwikkelt vaak zelf zijn of haar eigen lesmateriaal en bereid de dansles voor. Tijdens de dansles worden er opdrachten gedaan. Soms worden de cursisten of leerlingen aan het eind van een periode becijfert op een dans of zelfgemaakte choreografie. De dansleraar beoordeelt dan op verschillende dans aspecten. Je kunt afdansen voor basis, brons, zilver, zilver-ster, goud en goud-ster. De dansleraar is vaak zelf een goede danser, heeft verstand van danstechnieken en weet hoe hij of zij een choreografie samen kan stellen. Een dansleraar is in staat op een passievolle, interessante, goede en ook veilige manier les te geven. Een dansleraar weet zijn of haar passie en enthousiasme voor dans op een leerzame manier over te brengen. Als dansleraar werk je vaak met verschillende doelgroepen, verschillende leeftijden en verschillende achtergronden. Naast het aanleren van de juiste techniek is een dansleraar vaak ook verantwoordelijk voor het verder ontwikkelen van talent bij dansers. Een andere taak van de dansleraar is het enthousiasmeren en inspireren van dansers met betrekking tot het dansen. Als dansleraar werk je vaak als zelfstandige, maar een dansleraar kan ook in dienst zijn van een dansschool, dansopleiding of een stichting.

Leren dansen

De meeste mensen dansen op amateurniveau. Ze beoefenen het dansen voor hun plezier. Als een danser over talent beschikt, kan een dansleraar ze helpen bij het verder ontwikkelen van het talent. Zo kan iemand een beroepssporter worden als danser. Een dansleraar geeft soms ook les aan toptalenten. Dan is ook het coachen een belangrijk onderdeel. Een dansleraar kan ook verantwoordelijk zijn voor het opstellen van educatieve dansprogramma's, die dansers naar een hoger niveau kunnen brengen. Soms kan een dansleraar ook samenwerken met een muzikant en de achtergronddansers regelen voor de muzikant of artiesten. Bijvoorbeeld voor het maken van een muziekvideo. Sommige mensen dansen om stress te verminderen, in dat geval kan een dansleraar samenwerken met een stresscounselor. Een dansleraar vindt het belangrijk dat men plezier en ontspanning beleeft tijdens het dansen. Ook al geeft een dansleraar tijdens de les instructies, kan een dansleraar niet zomaar aangemerkt worden als instructeur. De inhoudelijke werkzaamheden van een dansleraar gaan namelijk verder dan alleen het geven van instructies.

Dansles volgen van een dansleraar

Een dansleraar helpt cursisten of leerlingen om op de juiste manier te dansen door het toepassen van de juiste technieken. Vooral het toezien op de juiste dansexpressie, lichaamshouding en danstechnieken is belangrijk tijdens het dansen. Een dansleraar houdt toezicht op de toepassing van de juiste technieken, zodat cursisten of leerlingen verbinding kunnen maken met het lichaam, het muziek en de dansbewegingen. Bewustwording van je lichaamsbeweging en lichaamshouding is heel belangrijk tijdens het dansen. Ook voor mensen die te maken hebben met stress kan dans zeer nuttig zijn. Voor een dansleraar speelt het laten bewegen van het lichaam op het ritme van de muziek een belangrijke rol. Andere belangrijke werkzaamheden van een dansleraar zijn het opstellen van voortgangsrapportages en het klassikaal of individueel lesgeven met betrekking tot de danstheorie. Een dansleraar kan ook aangemerkt worden als een motivator en inspirator die dansers op een passievolle of inspirerende manier weet te enthousiasmeren voor de danssport.

Verschil dansleraar en choreograaf

Het werk van een dansleraar is anders dan het werk van een danser, een choreograaf of casting director. Een danser houdt zich enkel bezig met het dansen, niet met het lesgeven. Een choreograaf bedenkt nieuwe dansen, bewegingen en heeft te maken met professionele dansers die goed kunnen dansen. Een casting director is een algemene benaming voor experts die verantwoordelijk zijn voor het selecteren van de juiste artiesten voor een bepaalde rol of activiteit. Ook dit heeft niets te maken met dansles geven. Wel kan een dansleraar zelf ook een danser of choreograaf zijn. Een dansleraar legt de cursisten of leerlingen tijdens een les vaak ook uit hoe ze samen veilig kunnen dansen en samenwerken, zodat ze blessures kunnen voorkomen en ook elkaar leren vertrouwen. Een dansleraar kan dus lesgeven aan amateurs of aan mensen die professioneel danser willen worden. Een dansleraar kan in loondienst werkzaam zijn, maar ook als ondernemer.

Film: dansleraar

Film: wereldkampioenschap tango

Opleidingen tot dansleraar

Het beroep dansleraar is geen beschermd beroep. Dus iedereen kan en mag zich dan ook dansleraar noemen. Het is wel aan te raden om dansles te volgen bij een goed opgeleide dansleraar. Er worden diverse soorten opleidingen aangeboden voor aankomende dansleraren. Deze opleidingen zijn vaak op Mbo- en hbo-niveau, maar kan bijvoorbeeld ook gevolgd worden bij een dansacademie. De opleidingen variëren van enkele uren tot wel honderden uren. Wanneer je gaat starten als zzp'er met je eigen bedrijf, dan is het belangrijk om de boekhouding op een goede manier op te zetten. Dit kan tegenwoordig het beste bereikt worden door het gebruik van online boekhouden. Hiervoor is het wel belangrijk om eerst de verschillende boekhoudpakketten met elkaar te vergelijken. Zo kom je uiteindelijk tot het beste boekhoudprogramma zzp.

Bedrijven waar een dansleraar werkzaam kan zijn

Als dansleraar ben je normaal gesproken in dienst van een dansschool, instelling, sportscholen, dansstudio’s of een dansacademie. Ook kan een dansleraar werkzaam zijn als ondernemer. In dat geval kan een dansleraar ook freelance werkzaam zijn voor verschillende sportscholen en dansstudio’s. Een dansleraar kan ook zijn of haar eigen dansstudio hebben. Ook kan een dansleraar op freelancebasis een aantal uren per week of per maand bij een school of studio werkzaam zijn. Lang niet alle dansleraren zijn fulltime werkzaam als dansleraar.

Competenties dansleraar

De competenties waarover een dansleraar moet beschikken kunnen verschillen per dansleraar. Allereerst moet een dansleraar goed kunnen lesgeven in het dansen. Hij of zij moet bekwaam zijn in de danstechnieken, lichaamshoudingen maar ook het overbrengen van theorie naar praktijk. Daarnaast moet je als dansleraar communicatief sterk onderlegd zijn, omdat je met veel verschillende mensen te maken krijgt. Als je werkzaam bent als ondernemer kan ook het netwerken aangemerkt worden als belangrijke competentie. Algemeen belangrijke woorden zijn: passie, energie, kennis van dans en danstechnieken, inzicht, zelfstandigheid, geduld, flexibiliteit, sociaal, coachen, luisteren, inspiratie, plannen, samenwerken, motivatie, professioneel, flexibiliteit en inlevingsvermogen.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als dansleraar

Het arbeidsmarktperspectief voor de dansleraar is vrij goed. Er is veel vraag naar dansleraren. Een dansleraar kan ook werkzaam zijn als danser of choreograaf. Een dansleraar kan zich bijvoorbeeld ook verder ontwikkelen tot danstherapeut. Als een dansleraar aan de slag gaat als danstherapeut kunnen ze werkzaam zijn bij justitiële instellingen, speciaal onderwijs, ouderenzorg, verslavingszorg, jeugdzorg en welzijnsinstellingen. Een dansleraar kan ook doorgroeien naar het starten als ondernemer en zijn of haar eigen studio beginnen of zelf workshops geven.

Arbeidsvoorwaarden en salaris dansleraar

De arbeidsvoorwaarden en salaris verschillen nogal voor dansleraren. Sommigen doen het voor de hobby en sommige op professionele basis. Ook is het zo dat niet alle dansleraren fulltime werkzaam zijn als dansleraar. Een dansleraar die werkzaam is in loondienst zal over het algemeen onder de cao sport vallen, waarbinnen de arbeidsvoorwaarden zijn geregeld. Een dansleraar die fulltime werkzaam is in loondienst zal over het algemeen een salaris verdienen tussen de 1700 en 2500 euro bruto per maand, afhankelijk van leeftijd, opleidingen en verdere verantwoordelijkheden. Daarnaast zijn er redelijk veel dansleraren werkzaam als ondernemer die zich verhuren op uurtarief of een eigen studio hebben. Deze dansleraren hanteren hun eigen tarieven.

Eigen bedrijf starten als Dansleraar

Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Dansleraar, waaronder:

Boekhoudprogramma vergelijken Dansleraar

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Dansleraar bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Dansleraar.

Mijnzzp.nl