Sales medewerker

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Inhoudsopgave
Beroep sales medewerker
Verschillende taken als sales medewerker
Werken als online sales medewerker
Wat doet een sales medewerker?
Werken als sales medewerker
Online aankopen
Taken als sales medewerker:
Beroepsfilm sales medewerker:
Creative marketing en sales:
Opleidingen tot sales medewerker
Bedrijven waar een sales medewerker werkzaam kan zijn
Competenties sales medewerker
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als sales medewerker
Arbeidsvoorwaarden en salaris van een sales medewerker
Eigen bedrijf starten als Sales medewerker
Boekhoudprogramma vergelijken Sales medewerker

Beroep sales medewerker

Een sales medewerker is veelal werkzaam voor bedrijven of organisaties die producten of diensten verkopen. Een sales medewerker richt zich op het stimuleren van de verkoop. Dit kan gedaan worden door het telefonisch verkopen van producten of diensten zoals dit bij callcenters gedaan wordt. Maar ook door het opzetten van reclamecampagnes. Een sales medewerker voert klantonderzoek uit en houdt de kansen en veranderingen op de markt nauwlettend in de gaten. Een sales medewerker kan bijdragen aan het vergroten van de naamsbekendheid van een bedrijf of organisatie. Bovendien kan een sales medewerker de klantencontracten opstellen en beheren. De kerntaak van een sales medewerker is het stimuleren van verkoop. Dit kan op allerlei uiteenlopende manieren. Door het toepassen van diverse marktstrategieën zorgt een sales medewerker ervoor dat klanten bereikt worden en worden gestimuleerd tot het kopen van een product of het afnemen van een bepaalde dienst. Een sales medewerker is een commercieel medewerker die diverse functies binnen een bedrijf of organisatie kan vervullen. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan het beheren van de social media pagina’s of het toepassen van corporate storytelling. Dit houdt in dat een sales medewerker steeds vertelt wat het doel is van een bepaald bedrijf of organisatie. Een sales medewerker kan werkzaam zijn in de binnendienst of buitendienst van een organisatie. Als sales medewerker ben je meestal op een brede manier verantwoordelijk voor de ondersteuning van alle sales activiteiten en verantwoordelijk voor diverse administratieve processen. Het is als sales medewerker in alle gevallen belangrijk dat je over een commerciële instelling beschikt. In de meeste gevallen heeft een sales medewerker te maken met vastgestelde doelstellingen. Een andere benaming voor sales medewerker kan marketing medewerker zijn.

Verschillende taken als sales medewerker

Een sales medewerker is meestal op verschillende manieren inzetbaar. De functieomschrijving van sales medewerker is dan ook een veelomvattende beschrijving. Een sales medewerker kan worden aangemerkt als accountmanager als de sales medewerker verantwoordelijk is voor het opbouwen en onderhouden van klantcontacten. Wanneer je als sales medewerker jezelf richt op het binnenhalen van potentiële klanten door bijvoorbeeld het plaatsen van een exclusieve aanbieding op een website, kun je worden aangemerkt als lead generator. Omdat het opbouwen en onderhouden van klantcontacten een van de taken van een sales medewerker kan zijn, kunnen je werkzaamheden ook veel overeenkomsten hebben met de werkzaamheden van een vertegenwoordiger.

Werken als online sales medewerker

Omdat veel verkoop gerelateerde werkzaamheden tegenwoordig online worden uitgevoerd is het van belang dat je als sales medewerker over voldoen kennis van ICT beschikt. Wanneer je jezelf voornamelijk bezighoudt met het creëren van content voor de diverse social media pagina’s van een bedrijf of organisatie kan je eveneens worden aangemerkt als social media beheerder. Wanneer je ervoor zorgt dat de social media pagina’s worden voorzien van pakkende reclameteksten, kun je eveneens worden aangemerkt als copywriter.

Omdat de kerntaak van een sales medewerker het stimuleren van verkoop is, is het denkbaar dat een sales medewerker ook actief is als gastblogger. Door middel van het schrijven van gast blogs wordt er reclame gemaakt voor een specifiek product of dienst op diverse websites. Andere mogelijkheden zijn dat een sales medewerker affiliate marketing toepast. Door het toevoegen van een link van een specifiek product in een blog, worden lezers van het blog gestimuleerd tot het kopen van het product waarover wordt geschreven. Lezers hoeven niet eerst op zoek te gaan naar het product op het internet, maar worden gelijk doorverwezen naar het betreffende product door op de link te klikken. Afhankelijk van het bedrijf waar de sales medewerker werkzaam is, kan een salesmedewerker eveneens te maken hebben met een art director, marketinganalist, marktonderzoeker of een merchandiser.

Wat doet een sales medewerker?

Een sales medewerker, ook wel bekend als een verkoper, is dus verantwoordelijk voor het bevorderen en verkopen van producten of diensten aan klanten. Hun rol is gericht op het realiseren van verkoopdoelen en het opbouwen van sterke klantrelaties. De specifieke taken en verantwoordelijkheden van een sales medewerker kunnen variëren, afhankelijk van de branche en het bedrijf, maar over het algemeen omvatten ze het volgende:

  • Klantinteractie: Een sales medewerker is vaak het eerste aanspreekpunt voor klanten. Ze initiëren klantinteractie, zowel persoonlijk, telefonisch als via e-mail. Ze luisteren naar de behoeften en eisen van klanten, beantwoorden vragen en verstrekken informatie over producten of diensten.
  • Verkoopgesprekken: Sales medewerkers voeren verkoopgesprekken met potentiële klanten om de voordelen van het product of de dienst te benadrukken en hen te overtuigen tot aankoop over te gaan. Ze kunnen de eigenschappen, functies en toepassingen van het product of de dienst presenteren en eventuele bezwaren van klanten weerleggen.
  • Verkoopdoelen bereiken: Het belangrijkste doel van een sales medewerker is het behalen van verkoopdoelen. Ze werken aan het genereren van leads, het actief benaderen van potentiële klanten, het opvolgen van offertes en het sluiten van verkooptransacties. Ze streven naar het behalen van individuele of teamgerichte verkoopquota.
  • Klantrelatiebeheer: Na het behalen van een verkoop sluit een sales medewerker de deal af en blijft betrokken bij de klantrelatie. Ze zorgen voor een goede aftersales-service, bieden ondersteuning bij productvragen of problemen en streven naar klanttevredenheid. Ze bouwen langetermijnrelaties op met klanten om herhaalaankopen te bevorderen.
  • Markt- en concurrentieanalyse: Een sales medewerker houdt zich bezig met het volgen van marktontwikkelingen, trends en de concurrentie. Ze kunnen informatie verzamelen over concurrenten, prijzen vergelijken en op de hoogte blijven van nieuwe producten of diensten in de markt. Deze kennis stelt hen in staat om effectiever te verkopen en klanten te informeren.
  • Administratieve taken: Naast de verkoopgerichte taken kunnen sales medewerkers ook betrokken zijn bij administratieve taken, zoals het bijhouden van verkooprapporten, het opstellen van offertes, het verwerken van bestellingen en het bijwerken van klantgegevens in het CRM-systeem.

Een sales medewerker is verantwoordelijk voor het bevorderen van verkoop en het opbouwen van klantrelaties. Ze voeren verkoopgesprekken, behalen verkoopdoelen, beheren klantinteractie en zorgen voor een goede klantenservice. Ze blijven op de hoogte van markttrends en concurrentie en voeren ook administratieve taken uit om het verkoopproces te ondersteunen.

Werken als sales medewerker

Bij elk bedrijf of organisatie kan een sales medewerker werkzaam zijn. Dit omdat de taken die een sales medewerker uit kan voeren veelomvattend zijn. Als sales medewerker ben je een belangrijke schakel van het bedrijf of de organisatie. Dit omdat er vaak zonder verkoop geen winst gemaakt wordt. De verantwoordelijkheid die je hebt als sales medewerker is dan ook vaak groot. Omdat je jezelf als sales medewerker richt op de verkoop kijk je vaak naar de diverse verkoopmogelijkheden. Wanneer het gaat over de verkoopmogelijkheden kijk je naar de doelgroep die je wil bereiken om tot het kopen van een specifiek product of specifieke dienst over te gaan. Bovendien kan het dan van belang te zijn om een concurrentieanalyse te maken. Zo’n analyse kun je maken door een gedegen marktonderzoek uit te voeren. Als sales medewerker is het van belang dat je commercieel bent ingesteld. Dit omdat je een belangrijke schakel kunt zijn wanneer het gaat om klantcontact. In sommige gevallen kan een sales medewerker aangemerkt worden als straatverkoper.

Online aankopen

Veel producten worden tegenwoordig online verkocht. Dit omdat steeds meer mensen steeds vaker online gaan shoppen. Om ervoor te zorgen dat je als bedrijf of organisatie goed vindbaar bent in de online zoekmachines, is het belangrijk dat je gekeken wordt naar zoekmachineoptimalisatie. Dit houdt in dat je SEO productomschrijvingen maakt. Dit om het gewenste resultaat te kunnen behalen. Het is dan ook van belang dat je als sales medewerker resultaatgericht bent.

Taken als sales medewerker:

  • Het stimuleren van de verkoop.
  • Het herkennen van verkoopmogelijkheden.
  • Het doen van marktonderzoek.
  • Het maken van een concurrentieanalyse.
  • Het opbouwen en onderhouden van klantcontact.
  • Het vergroten van de naamsbekendheid.
  • Het peilen van de kansen op de markt.

Beroepsfilm sales medewerker:

Creative marketing en sales:

Opleidingen tot sales medewerker

Wanneer je een carrière als sales medewerker ambieert, zijn er diverse opleidingsmogelijkheden. Je kunt een opleiding volgen aan het middelblaarberoepsonderwijs in een commerciële richting. Tijdens deze opleiding zijn er diverse niveaus te behalen. De opleiding kan in twee of vier jaar worden afgerond. De exacte duur van de opleiding is afhankelijk van het niveau. Je kunt bijvoorbeeld de opleiding commerciële economie gaan volgen. Dit is een opleiding op HBO- niveau. Bovendien kun je bij diverse externe opleidingsinstituten een sales opleiding volgen. Dit kan eveneens op verschillende niveaus. Om aan de slag te kunnen als sales medewerker is in veel gevallen een Mbo-diploma vereist. Sommige bedrijven verwachten echter HBO- werk- en denkniveau. Voor een startende zzp'er is het ook nodig een goede boekhouding op te zetten. Hiervoor kun je een eenvoudig boekhoudprogramma zzp gebruiken.

Bedrijven waar een sales medewerker werkzaam kan zijn

Een sales medewerker kan in principe bij elk bedrijf of organisatie werkzaam zijn. Vrijwel elk bedrijf of organisatie is namelijk gericht op het stimuleren van de verkoop van producten of diensten. Zo kun je werkzaam zijn bij hotelketens, middenstanders, webshophouders, grote winkelketens, reisorganisaties, etc. Eveneens kan een sales medewerker werkzaam zijn voor externe bedrijven. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan een reclamebureau, een telemarketingbedrijf of een callcenter. Telefonische verkoop kan immers ook een van de werkzaamheden van een sales medewerker zijn.

Competenties sales medewerker

Als sales medewerker is het van belang dat je commercieel bent ingesteld. Bovendien is het van belang dat je over een goede communicatie beschikt. Dit omdat klantcontact als sales medewerker belangrijk is. Het is dan belangrijk dat je over voldoende communicatieve vaardigheden beschikt. Eveneens is het van belang dat je over voldoende creativiteit beschikt. Dit kan van belang zijn op het moment dat je de social media kanalen beheert. Ook is het belangrijk dat je over voldoende doorzettingsvermogen beschikt. Dit omdat niet elke klant meteen over gaat tot het kopen van een product of dienst. Het kan zijn dat je een potentiële klant eerst moet overtuigen. Algemene andere belangrijke vaardigheden van een sales medewerker zijn klantenbinding, luisteren, inspiratie, energie, prioriteiten stellen en presenteren.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als sales medewerker

Het arbeidsmarktperspectief van een sales medewerker is goed te noemen. De doorgroeimogelijkheden van een sales medewerker zijn over het algemeen ook goed te noemen. Wel is het van belang dat je als sales medewerker over voldoende kennis en vaardigheden beschikt om door te kunnen groeien. Het stimuleren van de verkoop is vaak alleen mogelijk wanneer je over voldoende kennis met betrekking tot verkooptechnieken en marketingstrategieën beschikt. Wanneer je over voldoende kennis en vaardigheden beschikt kunnen de doorgroeimogelijkheden van een sales medewerker gezien worden als teamleider, brand manager of sales manager.

Arbeidsvoorwaarden en salaris van een sales medewerker

Het salaris van een sales medewerker zal tussen de € 1700,- en de € 2500,- bruto per maand liggen. Hoeveel je exact verdiend is afhankelijk van het opleidingsniveau en de werkzaamheden die je als sales medewerker uitvoert. Bovendien kan er naast het salaris periodiek een bonus worden uitgereikt door de werkgever op het moment dat je als sales medewerker goede resultaten hebt weten te behalen. Het salaris van een sales medewerker is niet altijd heel hoog, om deze reden moet een sales medewerker het vaak hebben van de bijkomende voordelen die het beroep met zich mee kan brengen. Hierbij kun je denken aan een auto van de zaak en de bonussen. Als sales medewerker zijn er vrijwel geen mogelijkheden om je werkzaamheden uit te voeren als zzp’er.

Eigen bedrijf starten als Sales medewerker

Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Sales medewerker, waaronder:

Boekhoudprogramma vergelijken Sales medewerker

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Sales medewerker bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Sales medewerker.

Mijnzzp.nl