Artsenbezoeker
Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...
Inhoudsopgave
Beroep artsenbezoeker
• Een bijzonder beroep als artsenbezoeker
• Farmaceutische industrie en lobbyen
• Werken als artsenbezoeker
• Taken als artsenbezoeker:
• Wat doet een artsenbezoeker:
• Beroepsfilm artsenbezoeker:
Opleidingen tot artsenbezoeker
Bedrijven waar een artsenbezoeker werkzaam kan zijn
Competenties artsenbezoeker
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als artsenbezoeker
Arbeidsvoorwaarden en salaris artsenbezoeker
Eigen bedrijf starten als Artsenbezoeker
Boekhoudprogramma vergelijken Artsenbezoeker
Beroep artsenbezoeker
Een artsenbezoeker is werkzaam binnen de farmaceutische industrie en kan gezien worden als vertegenwoordiger. Als artsenbezoeker bezoek je apothekers, diverse artsen en eventueel dierenartsen om geneesmiddelen of medische hulpmiddelen onder de aandacht te brengen en mogelijk te verkopen. Het kan bijvoorbeeld voorkomen dat er een nieuw geneesmiddel op de markt is gebracht met betrekking tot diabetes. Als artsenbezoeker breng je dan dit geneesmiddel onder de aandacht bij een internist of huisarts. Als artsenbezoeker sluit je echter geen verkoopcontracten af. Dit is dan ook de reden waarom het beroep artsenbezoeker verschilt met dat van een traditionele verkoper zoals een vertegenwoordiger. Met behulp van overtuigingskracht enthousiasmeer je artsen en apothekers met betrekking tot geneesmiddelen en medische hulpmiddelen. Het is afhankelijk van het product dat je onder de aandacht wil brengen of wil verkopen welke arts of apotheker je als artsenbezoeker bezoekt. Als artsenbezoeker bekleed je dus meestal een commerciële functie binnen de farmaceutische industrie. Het beroep artsenbezoeker is een beroep met veel vrijheden, echter is het wel belangrijk om voldoende resultaten te behalen. Het beroep artsenbezoeker is daarom niet voor iedereen geschikt. Dit omdat je moet beschikken over voldoende commerciële vaardigheden, kennis en overtuigingskracht. Als artsenbezoeker ben je dus vooral verantwoordelijk voor het onder de aandacht brengen van geneesmiddelen en eventuele medische hulpmiddelen met het doel deze te verkopen. Een artsenbezoeker zal voordat hij of zij langsgaat eerst een afspraak maken met een arts of apotheker. Dit omdat artsen drukke agenda’s hebben en niet op elk willekeurig moment beschikbaar zijn.
Een bijzonder beroep als artsenbezoeker
Vanzelfsprekend kun je niet zomaar artsenbezoeker worden. Het is belangrijk dat je over de nodige kennis van geneesmiddelen en andere medische gerelateerde zaken beschikt. Omdat je als artsenbezoeker werkt bent binnen de farmaceutische industrie, zul je te maken hebben met diverse medische specialisten. Hierbij kun je denken aan internisten, cardiologen, gynaecologen, neurologen, etc. Een artsenbezoeker kan aangemerkt worden als vertegenwoordiger. Dit omdat je producten onder de aandacht brengt en deze producten probeert te verkopen. Bovendien kun je als artsenbezoeker aangemerkt worden als acquisiteur. Dit omdat je jezelf als artsenbezoeker bezighoudt met het werven van nieuwe klanten. Als artsenbezoeker heb je dagelijks te maken met diverse medisch specialisten zoals een arts, een huisarts of een apotheker.
Farmaceutische industrie en lobbyen
Binnen de farmaceutische industrie wordt veel gebruikgemaakt van lobbyen. Dit wil zeggen dat er een bepaalde druk kan worden uitgeoefend om een specifiek medicijn of medisch hulpmiddel te kunnen verkopen. Het is namelijk belangrijk dat je als artsenbezoeker medicijnen of medische hulpmiddelen verkoopt. Dit is dan ook vaak het doel dat je hebt wanneer je als artsenbezoeker een afspraak hebt met een arts of apotheker. Door middel van overtuigingskracht kan een arts worden beïnvloed, om dat ene geneesmiddel wat je onder de aandacht brengt, in te kopen. Op het moment dat je dit doet kan je als artsenbezoeker aangemerkt worden als lobbyist. Als artsenbezoeker heb je dus een commerciële functie waarin het belangrijk is om te zorgen voor een goede omzet voor de farmaceutische industrie. Het is van belang dat je als artsenbezoeker dat je over de nodige commerciële vaardigheden beschikt. Dit omdat je vaak niet de enige artsenbezoeker bent die langs gaat bij een arts of apotheker.
Werken als artsenbezoeker
Als artsenbezoeker ben je vaak de vertegenwoordiger van een farmaceutisch bedrijf. Je gaat op bezoek bij artsen en apothekers en probeert farmaceutische of medische producten te verkopen aan zo’n arts of apotheker. Het is belangrijk dat je als artsenbezoeker een gedegen kennis van verkooptechnieken hebt. Je legt de werking van het product uit en bespreekt de voordelen van het product met de arts of apotheker. Dit om de desbetreffende arts of apotheker ervan te overtuigen waarom hij of zij het product aan moet schaffen. Het is belangrijk dat je als artsenbezoeker over voldoende kennis met betrekking tot medische wetenschappen beschikt. Dit omdat je de vragen die een arts of apotheker stelt met betrekking tot het product dat je aanbeveelt moet kunnen beantwoorden. Het gaat immers om de gezondheid van patiënten, dus het is belangrijk dat je als artsenbezoeker de juiste informatie verstrekt.
Als artsenbezoeker ben je verantwoordelijk voor het halen van bepaalde targets waarvan de belangrijkste het maken van omzet is. Als artsenbezoeker richt je jezelf op de verkoop van geneesmiddelen en medische hulpmiddelen. Hierdoor hebben de werkzaamheden die je uitvoert veel overeenkomsten met de werkzaamheden van een sales medewerker. Je houdt jezelf als artsenbezoeker dan ook vaak bezig met het opbouwen en onderhouden van klantcontacten.
Taken als artsenbezoeker:
- Het stimuleren van de verkoop van geneesmiddelen en medische hulpmiddelen.
- Het uitleggen van de werking van een geneesmiddel of medisch hulpmiddel.
- Het opbouwen en onderhouden van klantcontact.
- Het herkennen van verkoopmogelijkheden.
- Het bezoeken van artsen en apothekers.
Wat doet een artsenbezoeker:
Beroepsfilm artsenbezoeker:
Opleidingen tot artsenbezoeker
Voor het beroep artsenbezoeker bestaat geen specifieke opleiding. Wanneer je een carrière als artsenbezoeker ambieert, is het wel noodzakelijk om te beschikken over een medisch georiënteerde achtergrond. Bij veel farmaceutische bedrijven wordt dan ook minimaal een HBO- diploma gevraagd op het moment dat je wil solliciteren als artsenbezoeker. Je kunt bijvoorbeeld een HBO- of universitaire opleiding volgen in de gezondheidskunde, biomedische wetenschappen of fysiotherapie. Naast dat het van belang is dat je als artsenbezoeker over voldoende medische kennis beschikt, is het van belang dat je beschikt over de nodige commerciële vaardigheden. Om de commerciële vaardigheden aan te leren kun je een studie volgen op HBO- niveau in een commerciële richting. Bijvoorbeeld de studie commerciële economie. Ook zijn er diverse externe opleidingsinstituten waar je een cursus kunt volgen met betrekking tot het aanleren van commerciële vaardigheden. Eveneens is het van belang dat je beschikt over een autorijbewijs. Dit omdat je als artsenbezoeker vaak onderweg bent om diverse artsen en apothekers te bezoeken. Als artsenbezoeker zal je regelmatig bijscholing volgen. Dit omdat de farmacologische industrie continu in ontwikkeling is. Om nieuwe medicijnen onder de aandacht te kunnen brengen is het dan ook van belang dat je als artsenbezoeker meebeweegt in deze ontwikkelingen. Als zzp artsenbezoeker kun je voor de administratie een online boekhoudprogramma gebruiken.
Bedrijven waar een artsenbezoeker werkzaam kan zijn
Een artsenbezoeker is werkzaam voor een farmaceutisch bedrijf. Zo zal je als artsenbezoeker veel samenwerken met een farmacoloog. Een farmacoloog is gespecialiseerd in de farmacologie en heeft de werking van een geneesmiddel op het menselijk lichaam onderzocht. Als artsenbezoeker is het van belang dat je een arts of apotheker duidelijk kunt maken wat de werking van het geneesmiddel is wat jij aanbeveelt. Je krijgt als artsenbezoeker vaak een gebied toegewezen. Op het moment dat er een vernieuwd geneesmiddel op de markt is gebracht, breng jij dit bij de diverse artsen en apotheker onder de aandacht.
Competenties artsenbezoeker
Als artsenbezoeker is het van belang dat je commercieel bent ingesteld en goed kunt communiceren. Ook is het belangrijk dat je oog hebt voor de wet- en regelgeving met betrekking tot geneesmiddelen en dat je over medische kennis beschikt. Dit heeft ook betrekking op farmaceutische producten. Je zult als artsenbezoeker vaak de rol van toezichthouder op je moeten nemen. Dit om ervoor te zorgen dat de wet- en regelgeving met betrekking tot geneesmiddelen wordt nageleefd. Het is eveneens van belang dat je over voldoende doorzettingsvermogen beschikt en stressbestendig bent. Om ervoor te zorgen dat je artsen en apothekers aanspoort tot het inkopen van een specifiek geneesmiddel is het belangrijk dat je goed kunt overtuigen en kunt onderhandelen. Daarnaast is het van belang dat je goed kunt plannen en organiseren, omdat artsen vaak een volle agenda hebben en jij niet de enige artsenbezoeker bent die langs komt. Andere belangrijke kernwoorden van een artsenbezoeker zijn promoten, mensenkennis, netwerken en overtuigingskracht.
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als artsenbezoeker
De doorgroeimogelijkheden van een artsenbezoeker zijn over het algemeen goed te noemen. Dit omdat de farmaceutische industrie continu in ontwikkeling is. Wel is het van belang dat je over voldoende kennis en vaardigheden beschikt om door te kunnen groeien. Wanneer je over voldoende kennis en vaardigheden beschikt, kunnen de doorgroeimogelijkheden van een artsenbezoeker gezien worden in het bekleden van een hogere functie zoals de functie van een regiomanager of een sales manager.
Arbeidsvoorwaarden en salaris artsenbezoeker
Het salaris van een artsenbezoeker zal tussen de € 3000,- en de € 4000,- bruto per maand liggen. Hoeveel je exact verdiend is afhankelijk van het opleidingsniveau en de werkzaamheden die je als artsenbezoeker uitvoert. Vaak is er in het uitvoeren van de werkzaamheden van een artsenbezoeker sprake van een bonusconstructie waardoor het salaris behoorlijk op kan lopen. Ook heeft een artsenbezoeker vaak een auto van de zaak tot zijn of haar beschikking omdat een artsenbezoeker vaak onderweg is.
Eigen bedrijf starten als Artsenbezoeker
Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Artsenbezoeker, waaronder:
- Arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV)
- Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering (AVB)
- Beroepsaansprakelijkheidsverzekering (BAV)
Boekhoudprogramma vergelijken Artsenbezoeker
Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Artsenbezoeker bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.
Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Artsenbezoeker.
Mijnzzp.nl