Natuurgids
Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...
Inhoudsopgave
Beroep natuurgids
• Werken als natuurgids
• Wat doet een natuurgids?
• Werkzaamheden van een natuurgids:
• Film: wat is Biowalking:
Opleidingen tot natuurgids
Bedrijven waar een natuurgids werkzaam kan zijn
Competenties natuurgids
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als natuurgids
Arbeidsvoorwaarden en salaris natuurgids
Eigen bedrijf starten als Natuurgids
Boekhoudprogramma vergelijken Natuurgids
Beroep natuurgids
Een natuurgids is verantwoordelijk voor het rondleiden van groepen mensen door de natuur terwijl ze relevante informatie verschaffen. Dat gebeurt meestal te voet, maar bijvoorbeeld ook boottochten behoren tot de mogelijkheden. De grootste voorwaarde voor een goede natuurgids, is de liefde voor de natuur. Natuurreservaten zijn zelden de grootste toeristische trekpleisters. Kennis van vreemde talen is dus geen absolute vereiste, maar natuurlijk wel handig. Natuurgidsen zie je in haast elke natuurrijke omgeving, of het nu een dierentuin, bos of rivierbedding betreft. En ook botanische tuinen zijn plaatsen bij uitstek waar natuurgidsen thuis zijn. Sommige natuurgidsen worden betaald voor hun kunde, maar vaak werkt een natuurgids op vrijwillige basis. Het werken op vrijwillige basis houdt natuurlijk in dat de gids gemotiveerd moet zijn om zijn kennis over te brengen op andere mensen. Het beroep van een natuurgids draait dus niet enkel om de planten in natuurgebieden, maar ook om de fauna; denk maar aan ornithologen, professionele vogelaars. Meestal geeft een natuurgids meerdere keren per week verschillende rondleidingen in bepaalde natuurgebieden. Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden om zich hierbij aan te sluiten. Dan lopen, varen of fietsen ze een vastgelegde route in het zog van de natuurgids. Belangrijk om te zeggen, is dat natuurgids geen beschermd beroep is. Dat betekent dat iedereen zich natuurgids mag noemen. Wel zijn er opleidingen voor natuurgidsen, die het kunnen vergemakkelijken gids te kunnen worden. Als een organisatie kan kiezen tussen twee kandidaten waarvan één een diploma heeft en de andere niet, dan zal de keuze snel gemaakt zijn. Het werken als natuurgids is redelijk populair te noemen. Hierbij draait het soms ook om het leren kennen van andere natuurliefhebbers.
Werken als natuurgids
Een natuurgids is iemand die op de hoogte is van flora en fauna in het aangewezen gebied. Hij kent het landschap en ecosysteem, en is vertrouwd met het beheer. Het gebied waarin hij gidst, dient zijn tweede thuis te zijn. Hij deelt deze kennis met de bezoekers van het gebied waarin hij tewerkgesteld is. Bijkomend kan hij soms ook vertellen over cultuurhistorische of milieu-gerelateerde aspecten van het betreffende gebied. Een natuurgids gidst mensen door een gebied, zorgt ervoor dat iedereen mee is – zowel fysiek als met de uitleg – en draagt zoveel mogelijk van zijn kennis op gepassioneerde en toegankelijke manier over op zijn wandelaars, fietsers of passagiers. Ook gidsen van waddenlopers kunnen aangenomen worden als natuurgids, daarbij kunnen we denken aan oceanografen die mensen rondleiden in het wantij. Dat is de plaats tussen eiland en kust waar tijdens de vloed de twee getijstromen samenkomen. Voorbeelden daarvan zijn het Wantij van Terschelling en Texel. Passie en motivatie zijn twee belangrijke woorden om als natuurgids werkzaam te kunnen zijn. Vanzelfsprekend is het zo dat natuurgids op verschillende manieren werkzaam kunnen zijn. Lang niet alle natuurgidsen zijn fulltime werkzaam en het hoeft ook niet om een betaalde baan te gaan.
Wat doet een natuurgids?
Het beroep van een natuurgids draait niet enkel om de planten in natuurgebieden, maar ook om de fauna; denk maar aan een boswachter, ornitholoog, vogelaar, bioloog of zoöloog. Meestal werkt een natuurgids enkel tijdens de lente- en zomermaanden, en dient hij dus daarbuiten op zoek te gaan naar alternatieve manieren om een inkomen te verwerven. Afhankelijk van de natuurroute kan een natuurgids ook te maken krijgen met kleine pondjes. Wanneer het een waterrijk gebied betreft, is het denkbaar dat er gebruikgemaakt zal worden van een rondvaartboot.
De belangrijkste taken van een natuurgids omvatten het delen van informatie over de natuurlijke omgeving, het identificeren van planten en dieren, het interpreteren van ecologische systemen, het bevorderen van milieubewustzijn en het zorgen voor de veiligheid van de deelnemers. Ze kunnen werkzaam zijn in natuurgebieden, nationale parken, educatieve centra, toeristische organisaties of als zelfstandige gidsen.
Werkzaamheden van een natuurgids:
- Het draait bij dit beroep voornamelijk om het succesvol leiden van excursies.
- Het organiseren van logistieke vereisten, zoals voor boottochten en wandeltochten.
- Het is belangrijk voor natuurgidsen om kennis over te leveren aan mede natuurliefhebbers op hapklare manier.
- Het werven van nieuwe natuurliefhebbers.
- Het inspireren van een nieuwe generatie natuurfanaten.
- Het uitdelen van educatief materiaal over flora en fauna.
- Het interessant en boeiend kunnen vertellen over de natuur.
- Leuke weetjes kunnen vertellen over de natuur.
- Het laten zien van bijzondere bezienswaardigheden in de mooie natuur.
Film: wat is Biowalking:
Opleidingen tot natuurgids
Ondanks het onbeschermde statuut van natuurgidsen, hebben veel natuurgidsen wél een natuurgids opleiding gevolgd. In Nederland doen ze dat vaak bij het IVN, het Instituut voor Natuurbeschermingseducatie. Dat is een organisatie die, zowel op landelijk als op regionaal niveau, opleidingen en korte cursussen aanbiedt. Bij het IVN kan je naast de standaard natuurgidsenopleiding ook een bomencursus, paddenstoelencursus en een cursus winterwatervogels volgen. Deze opleidingen zijn een combinatie van theoretische achtergrond en praktijkgerichte kennis en vaardigheden. Naast deze opleidingen, die specifiek op het beroep van natuurgids gericht zijn, kan je je natuurlijk altijd inschrijven voor cursussen of opleidingen waar competenties als leiderschap, communicatie of het bijbrengen van nieuwe informatie centraal staat. Opleidingen die ook toegang geven tot de vereiste kennis voor een natuurgids, zijn die tot boswachter, ecoloog, bioloog, educatief medewerker en zoöloog. Met die diploma’s op zak kan je genieten van de kennis en het aanzien om de job als natuurgids in alle vertrouwen uit te oefenen. Wanneer je gaat starten als zzp'er met je eigen bedrijf, dan is het belangrijk om de zzp boekhouding op een goede manier op te zetten. Dit kan tegenwoordig het beste bereikt worden door het gebruik van online software. Hiervoor is het wel belangrijk om eerst de verschillende boekhoudpakketten met elkaar te vergelijken. Zo kom je uiteindelijk tot het juiste boekhoudprogramma voor de zzp administratie.
Bedrijven waar een natuurgids werkzaam kan zijn
Natuurgidsen kunnen voor verschillende organisaties zijn, denk bijvoorbeeld aan boswachters, biologen, zoölogen of ecologen. Hij of zij kan bijvoorbeeld in een non-profit organisatie actief zijn als in een organisatie mét winstbejag. Een voorbeeld van een organisatie met winstbejag, is een dierentuin of botanische tuin. Een natuurgids werkt echter vaak op vrijwillige basis en zal dus vaker voor non-profitorganisaties werken. Een voorbeeld van zo’n organisatie is een organisatie voor bosbeheer. Het is tot slot uit zulke organisaties dat de vrijwilligheid van de natuurgids uit voortkomt. Daarnaast kan het gaan om aanvullende werkzaamheden.
Competenties natuurgids
Een natuurgids ontbreekt het best niet aan onderstaande competenties om het beroep met succes uit te oefenen. Een natuurgids moet bijvoorbeeld energiek en dynamisch zijn. Omdat een natuurgids met veel mensen om gaat, zijn communicatie, goede sociale vaardigheden en spreekvaardigheid belangrijke competenties. Ook passie, inspiratie en begeesterings-talent kunnen we voor een natuurgids als belangrijke competenties aanmerken. Algemeen belangrijke woorden zijn interesse, leergierigheid, talenkennis, verantwoordelijkheidsgevoel, plannen en organiseren, vermogen om zich aan te passen, plezier brengen, entertainer en educatief sterk. Verder is het ook meestal zo dat een natuurgids een echte gever is; hij brengt zijn kennis zo goed mogelijk over op anderen met als doel hen iets bij te leren. Hij of zij probeert de behoeften van zijn luisteraar zo goed als mogelijk te vervullen. Daarnaast kan je de natuurgids ook zien als levensgenieter; iemand die verlangt naar de natuur, levendig en dynamisch is, en zijn tijd liefst in de buitenlucht spendeert.
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als natuurgids
De arbeidsmarkt voor het beroep van natuurgids is er een enigszins aparte, dat komt door het vrijwilligersstatuut dat meestal aangemeten wordt door de gidsen. De beroepsmogelijkheden en vooruitzichten van natuurgidsen staan te boek als ‘redelijk’. Dat betekent dat er niet onmetelijk veel kansen op werk bestaan voor dit beroep. Er is dus best wat concurrentie van mensen die hetzelfde beroep uitoefenen. Er zijn meestal evenveel mensen zoekende naar een natuurgids als er natuurgidsen op zoek naar werk zijn. Het toekomstperspectief van de natuurgids is ook relatief goed. Natuurgidsen zullen steeds nodig blijven om de mensen iets bij te brengen over de natuur, aangezien het niet evident is om bijvoorbeeld audioguides te implementeren in de (relatieve) wildernis. Gegeven het vrijwilligersstatuut is het ook niet bijzonder duur om een natuurgids aan te werven, wat ook weer in het voordeel werkt van kandidaat natuurgidsen. Doorgroeimogelijkheden zijn er in dit beroep bijna niet. Natuurgids is een zeer specifiek beroep, wat maakt dat het bijna onmogelijk is om er vanuit andere beroepen in te rollen, of het niveau van het gids zijn te overstijgen en bijvoorbeeld beleidsmedewerker te worden, zoals dat in de privésector wel vaak mogelijk is.
Arbeidsvoorwaarden en salaris natuurgids
Er hangt aan het beroep van natuurgids geen salaris vast, aangezien het meestal om vrijwilligerswerk gaat. Daarnaast is het ook een beroep dat in vele vormen en bij vele verschillende organisaties voorkomt en is het daarom moeilijk algemeen geldende arbeidsvoorwaarden te beschrijven. Een natuurgids kan, afhankelijk van de organisatie waarvoor hij werkt, een vaste verloning of een vergoeding per rondleiding krijgen. Het is natuurlijk ook mogelijk dat het loon van een natuurgids volledig afkomstig is van de fooien die hij al dan niet krijgt op het einde van de rondleidingen die hij doet. Gemiddeld gezien verdient een natuurgids die voltijds voor een bedrijf of organisatie werkt een vrijwilligersbijdrage van 65 euro per dag. Tewerkstelling van een natuurgids kan het hele jaar door gebeuren, maar meestal verwacht de werkgever werkkrachten tijdens de lente- en zomermaanden. Dat heeft als gevolg dat natuurgidsen vaak mensen zijn die naast gids ook een ander beroep uitoefenen, of mensen zijn die al met pensioen zijn. De groep van natuurgidsen die een heel jaar door hun beroep fulltime uitoefenen, zal zeer klein zijn. Er bestaan ook secundaire arbeidsvoorwaarden voor natuurgidsen, maar die beperken zich vaak tot het gratis gebruikmaken van de voorzieningen van de organisatie waarvoor hij rondleidingen geeft. Zo mag een natuurgids die mensen door een botanische tuin gidst, onbeperkt gratis binnen.
Eigen bedrijf starten als Natuurgids
Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Natuurgids, waaronder:
- Arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV)
- Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering (AVB)
- Beroepsaansprakelijkheidsverzekering (BAV)
Boekhoudprogramma vergelijken Natuurgids
Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Natuurgids bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.
Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Natuurgids.
Mijnzzp.nl