Opleidingsadviseur

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Inhoudsopgave
Beroep opleidingsadviseur
Een brede functie als opleidingsadviseur
Werken als opleidingsadviseur
Het aanbieden van passende cursussen en opleidingen
Wat doet een opleidingsadviseur:
Film opleiding adviseur zorg:
Film interne opleiding volgen:
Opleidingen tot opleidingsadviseur
Bedrijven waar een opleidingsadviseur werkzaam kan zijn
Competenties opleidingsadviseur
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als opleidingsadviseur
Arbeidsvoorwaarden en salaris opleidingsadviseur
Eigen bedrijf starten als Opleidingsadviseur
Boekhoudprogramma vergelijken Opleidingsadviseur

Beroep opleidingsadviseur

Een opleidingsadviseur helpt medewerkers van een onderneming of organisatie om zichzelf te ontwikkelen binnen hun vakgebied. Een opleidingsadviseur houdt zich dagelijks bezig met het inventariseren en realiseren van de opleidingsbehoeften van medewerkers. Als opleidingsadviseur word je vaak ingehuurd door een bedrijf of organisatie. De onderneming of de organisatie geeft de opleidingsadviseur de opdracht om te kijken naar de hulp die aangeboden kan worden met betrekking tot de persoonlijke ontwikkeling van de werknemers binnen de desbetreffende onderneming of organisatie. Als opleidingsadviseur stimuleer je medewerkers kennis te blijven ontwikkelen met betrekking tot hun vakgebied, zodat er eventuele doorgroeimogelijkheden voor de werknemers ontstaan. Een opleidingsadviseur moet over een ruime kennis met betrekking tot didactiek beschikken. Dit omdat er diverse mogelijkheden zijn met betrekking tot de ontwikkeling van werknemers. Soms kan het starten van een cursus voldoende zijn om ervoor te zorgen dat een medewerker door kan groeien, maar het kan ook zijn dat een medewerker graag een opleiding wil gaan volgen om na het afronden van de opleiding te beschikken over voldoende doorgroeimogelijkheden. Medewerkers kunnen met opleidingsvragen terecht bij een opleidingsadviseur. Als opleidingsadviseur inventariseer je de opleidingsvragen van medewerkers en stimuleer en motiveer je medewerkers om het beste uit zichzelf te halen. Bovendien geef je als loopbaanadviseur advies aan medewerkers met betrekking tot het volgen van opleidingen, cursussen, dit om ervoor te zorgen dat medewerkers door kunnen groeien binnen vakgebied.

Een brede functie als opleidingsadviseur

Een opleidingsadviseur kan dus aangemerkt worden als adviseur P&O, trainer en coach die opleidingsbehoeften inventariseert en realiseert van werknemers die werkzaam zijn binnen een onderneming of organisatie. Een opleidingsadviseur kan de rol van trainer of coach op zich nemen. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan het geven van een training in communicatieve vaardigheden. Indien dit het geval is kan een opleidingsadviseur ook aangemerkt worden als opleider of cursusleider. Bovendien kan een opleidingsadviseur beleidsplannen schrijven met betrekking tot de opleidingen. Daarnaast kan een opleidingsadviseur trainingen schrijven en ontwikkelen. Een opleidingsadviseur kan dus ook aangemerkt worden als ontwikkelaar die de rol van adviseur human resource management op zich neemt met betrekking tot het leerbeleid van een onderneming of organisatie. Het beroep opleidingsadviseur is dus een verantwoordelijk beroep. Het is dan ook van belang dat een opleidingsadviseur beschikt over goede communicatieve vaardigheden en in staat is om goede presentaties te geven. Als opleidingsadviseur help je medewerkers zichzelf verder te ontwikkelen binnen hun vakgebied en zorg je voor het geven van goede trainingen. Er zijn opleidingsadviseurs die een studie in de onderwijskunde hebben gevolgd. In dit geval kan een opleidingsadviseur worden aangemerkt als onderwijskundige.

Werken als opleidingsadviseur

Het werk van een opleidingsadviseur is gericht op het stimuleren, motiveren en adviseren met betrekking tot de ontwikkelingen en de doorgroeimogelijkheden van medewerkers binnen een onderneming of organisatie. Een opleidingsadviseur heeft te maken met werknemers en niet met studenten of leerlingen. Studenten of leerlingen hebben te maken met een decaan, een mentor of een beroepskeuzebegeleider. Wel is het denkbaar dat een opleidingsadviseur aangemerkt wordt als loopbaanadviseur. Een werknemer kan bijvoorbeeld aangeven dat hij of zij weinig uitdaging meer ziet in het uitvoeren van de werkzaamheden. Als opleidingsadviseur kun je dan samen met de desbetreffende medewerker kijken naar de mogelijkheden om de uitdaging in het uitvoeren van de werkzaamheden terug te vinden. Soms kan het volgen van een opleiding of cursus ter aanvulling op de kennis die werknemer al heeft al een uitkomst zijn. Dit omdat er hierdoor voor de werknemer mogelijke doorgroeimogelijkheden ontstaan.

Het aanbieden van passende cursussen en opleidingen

Een opleidingsadviseur kan werknemers eveneens doorverwijzen naar een interne personeelstrainer of een extern opleidingsinstituut. Een opleidingsadviseur kan ook verantwoordelijk zijn voor het bedenken en het uitwerken van lesmateriaal. In dat geval kan een opleidingsadviseur worden aangemerkt als educatief medewerker. Bovendien is het denkbaar dat een opleidingsadviseur verantwoordelijk is voor het verzorgen van algemene veiligheidstrainingen. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan de jaarlijkse EHBO-training, preventietrainingen en aan het mogelijk maken van VCA trainingen. Wanneer dat het geval is kan een opleidingsadviseur aangemerkt worden als opleider of cursusleider. Het is denkbaar dat een opleidingsadviseur ook te maken heeft met een mobiliteitsadviseur arbeidsmarkt.

Wat doet een opleidingsadviseur:

  • Kijken hoe medewerkers zichzelf kunnen ontwikkelen.
  • Adviseren met betrekking tot mogelijke opleidingen of cursussen.
  • Ontwikkelen en uitwerken van lesmateriaal.
  • Het verzorgen van algemene trainingen.
  • Opleidingsvragen in kaart brengen.
  • Medewerkers motiveren om door te groeien.

Film opleiding adviseur zorg:

Film interne opleiding volgen:

Opleidingen tot opleidingsadviseur

Wanneer je een carrière als opleidingsadviseur ambieert, kun je het beste kiezen voor een hbo-opleiding onderwijskunde. Binnen deze opleiding wordt er onder andere aandacht besteed aan pedagogiek, psychologie, didactiek, en sociologie. Je kunt een hbo-opleiding onderwijskunde aan zowel een Hogeschool volgen, als aan een extern opleidingsinstituut. Wanneer je de werkzaamheden van een opleidingsadviseur uit wil voeren als zelfstandig ondernemer, is het belangrijk dat je over de nodige kennis met betrekking tot administratie en boekhouding beschikt. Je kunt eenvoudig een korte cursus administratie of boekhouding volgen bij verschillende opleidingsinstituten. Vanzelfsprekend kun je ook gebruikmaken van goed administratie software.

Bedrijven waar een opleidingsadviseur werkzaam kan zijn

Als opleidingsadviseur kun je voor verschillende bedrijven, instellingen en overheden werkzaam zijn. Een opleidingsadviseur zal met name binnen de grotere bedrijven en instellingen werkzaam zijn. Hierbij kun je denken aan het onderwijs, de overheid en zorginstellingen. Wanneer je als opleidingsadviseur werkzaam bent binnen het onderwijs, zal je in sommige gevallen aangemerkt worden als onderwijskundige. Als opleidingsadviseur kun je ook worden ingehuurd als consultant. Dit omdat je als opleidingsadviseur kennis deelt met een organisatie of de manager van een bedrijf of instelling met betrekking tot opleidings- en doorgroeimogelijkheden van medewerkers. Ook kan een opleidingsadviseur ingehuurd worden als educatief medewerker. Dit om samen met interne opleiders nieuw lesmateriaal te bedenken en uit te werken. Het is denkbaar dat een opleidingsadviseur aangemerkt wordt als ondernemer. Het is wel zo dat de meeste opleidingsadviseurs oorspronkelijk hun werkzaamheden uitvoeren in loondienst.

Competenties opleidingsadviseur

De belangrijkste competentie van een opleidingsadviseur is dat je beschikt over didactische vaardigheden. Daarnaast is het van belang dat je sociaal bent en beschikt over goede communicatieve vaardigheden. Ook is het van belang dat je als opleidingsadviseur goed kunt luisteren, observeren en monitoren. Bovendien is het belangrijk dat je medewerkers weet te motiveren. Dit zodat medewerkers bereid zijn om een training, cursus of opleiding te volgen zodat er voldoende doorgroeimogelijkheden ontstaan. Ook is het van belang dat je als opleidingsadviseur resultaatgericht bent. Dit om het beste uit de werknemers van een bedrijf of organisatie te halen. Daarnaast is het belangrijk dat je goed kunt plannen en organiseren. Medewerkers moeten namelijk wel de gelegenheid krijgen om met een opleidingsadviseur in gesprek te gaan. Ook is innovatief een belangrijke competentie van een opleidingsadviseur. Wanneer je de werkzaamheden van een opleidingsadviseur uitvoert als zelfstandig ondernemer is het van belang dat je goed kunt netwerken. Andere belangrijke kernwoorden van een opleidingsadviseur zijn coachen, analyseren, kritisch, en mensenkennis.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als opleidingsadviseur

Het arbeidsperspectief van een opleidingsadviseur is over het algemeen goed te noemen, mits je beschikt over de nodige kennis en de nodige studies hebt gevolgd. Daarnaast is het van belang dat een opleidingsadviseur beschikt over kennis. Er zijn veel organisaties en bedrijven die gebruikmaken van een opleidingsadviseur. Dit kan op zelfstandige basis zijn, maar ook zeker in loondienst. De doorgroeimogelijkheden van een opleidingsadviseur kunnen gezien worden in het verkrijgen van een fulltimefunctie en een vaste aanstelling binnen een bedrijf of instelling.

Arbeidsvoorwaarden en salaris opleidingsadviseur

Het is lastig om een voorbeeld te geven van de arbeidsvoorwaarden van een opleidingsadviseur. Dit omdat een opleidingsadviseur voor verschillende bedrijven, organisaties, instellingen en overheden werkzaam kan zijn en de cao’s sterk van elkaar kunnen verschillen. Het salaris van een opleidingsadviseur ligt tussen de € 3000,- en de € 4000,- bruto per maand. Wanneer een opleidingsadviseur veel verantwoordelijk heeft binnen een bedrijf of organisatie is een hoger salaris denkbaar.

Eigen bedrijf starten als Opleidingsadviseur

Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Opleidingsadviseur, waaronder:

Boekhoudprogramma vergelijken Opleidingsadviseur

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Opleidingsadviseur bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Opleidingsadviseur.

Mijnzzp.nl