Medewerker gegevensbeheer
Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...
Inhoudsopgave
Beroep medewerker gegevensbeheer
• Verschillende functie als medewerker gegevensbeheer
• Het verwerken van data als medewerker gegevensbeheer
• Wat doet een medewerker gegevensbeheer?
• Taken als medewerker gegevensbeheer:
• Opleiding bedrijfsadministrateur:
• Inschrijving bij de gemeente:
Opleidingen tot medewerker gegevensbeheer
Bedrijven waar een medewerker gegevensbeheer werkzaam kan zijn
Competenties medewerker gegevensbeheer
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als medewerker gegevensbeheer
Arbeidsvoorwaarden en salaris medewerker gegevensbeheer
Eigen bedrijf starten als Medewerker gegevensbeheer
Boekhoudprogramma vergelijken Medewerker gegevensbeheer
Beroep medewerker gegevensbeheer
Een medewerker gegevensbeheer is verantwoordelijk voor het lokaliseren, catalogiseren, opbergen, ophalen en onderhouden van gegevens. Een medewerker gegevensbeheer werkt voor bedrijven of organisaties die te maken hebben met veel gegevens. Denk bijvoorbeeld, maar aan een gemeente die het bevolkingsregister in beheer heeft. Elke geboorte, verhuizing of aanvraag voor een rijbewijs komt in de database van de gemeente. Een medewerker gegevens beheer is dan verantwoordelijk voor het controleren en behandelen van mutaties in het BPR van de gemeente. Indien uit de controle blijkt dat er sprake is van een fout dan zorgt de medewerker gegevensbeheer dat er een terugkoppeling volgt aan de gemeente. Er is dan de gelegenheid om een correctie door te voeren in het systeem. De medewerker gegevensbeheer heeft wat dat betreft een verantwoordelijke taak. De controle en meldingen van fouten voorkomen namelijk dat er verkeerde gegevens geregistreerd staan. Overigens is het wel zo dat het merendeel van mutaties op automatische manier wordt verwerkt. Indien er sprake is van een inconsistentie volgt er dan een handmatige controle. Zo heeft een medewerker gegevensbeheer van een organisatie ook de taak om dubbel opnemingen te checken. Bijvoorbeeld als een persoon dubbel staat ingeschreven in het bevolkingsregister om het voorbeeld van de gemeente maar even aan te houden. Naast gegevensbeheer en administratie is een medewerker gegevensbeheer in het algemeen ook verantwoordelijk voor informatieverstrekking en communicatie. Daarnaast heeft de medewerker gegevensbeheer een taak op het gebied van beleidsondersteuning. Het hangt uiteraard van de organisatie of het bedrijf af wat de specifieke taken zijn. Het is bijvoorbeeld ook mogelijk dat een medewerker gegevensbeheer de werkuitvoering coördineert of aan budgetbewaking doet.
Verschillende functie als medewerker gegevensbeheer
Er zijn meerdere beroepen waarbinnen het belangrijk is om gegevens te beheren. Denk bijvoorbeeld aan de medewerkers bezwaar en beroep bij DUO of bij een overheidsinstelling als een gemeente. Of aan medewerkers invordering en heffingen die doorgaans werkzaam zijn voor overheidsdiensten. Het draait bij medewerkers gegevensbeheer in de uitoefening van de functie allemaal om data. Het is daarin belangrijk dat er geen fouten worden gemaakt. Een fout in het systeem leidt bij burgers of consumenten mogelijk tot grote problemen. Daarnaast is het belangrijk dat interne medewerkers alle relevante informatie op een makkelijke manier kunnen vinden. De opslag van data is eveneens van belang, hoewel dat meer geautomatiseerd gebeurd dan bijvoorbeeld in de functie van een archivaris die zorg draagt voor het beheren van een archief. Een deel van de werkzaamheden van een medewerker gegevensbeheer heeft betrekking op administratief werk. In dat opzicht is er sprake van de uitvoering van de functie van een administratief medewerker.
Het verwerken van data als medewerker gegevensbeheer
Bij de verwerking van data is er uiteraard een link te leggen tussen het beroep van medewerker gegevensbeheer en datatypist. In een organisatie waar uitkeringen worden verstrekt, is een medewerker gegevensbeheer ook wel actief als uitkeringsdeskundige of als bijstandsconsulent. In deze beroepen is het eveneens van belang om gegevens te verzamelen en te beheren. Indien een medewerker gegevensbeheer bij de overheid werkt, is de functiebenaming ambtenaar van toepassing. Overigens is een medewerker gegevensbeheer doorgaans werkzaam in de backoffice van organisaties of bedrijven. In dat kader spreekt men ook wel van het beroep backoffice medewerker. De specifieke functie-eisen kunnen wel verschillen per organisatie. De functie-eisen kunnen ook betrekking hebben op verschillende aspecten van de werkzaamheden. Het kunnen verwerken van gegevens in diverse basisregistraties, is wel minimaal een vereiste. Ook moet beschikken over kennis van relevante wet- en regelgeving. Vanzelfsprekend kan je ook verantwoordelijk zijn voor verschillende werkzaamheden.
Wat doet een medewerker gegevensbeheer?
Een medewerker gegevensbeheer, ook wel bekend als een data steward of data beheerder, is verantwoordelijk voor het beheren en onderhouden van gegevens binnen een organisatie. De belangrijkste taak van een medewerker gegevensbeheer is ervoor te zorgen dat gegevens nauwkeurig, actueel, consistent en veilig zijn. Hier zijn enkele specifieke taken en verantwoordelijkheden van een medewerker gegevensbeheer:
- Gegevenskwaliteit: Een medewerker gegevensbeheer is verantwoordelijk voor het waarborgen van de kwaliteit van de gegevens. Ze controleren de gegevens op juistheid, volledigheid en consistentie. Ze kunnen gebruikmaken van geautomatiseerde hulpmiddelen en technieken om gegevensfouten of discrepanties te identificeren en corrigeren.
- Gegevensinvoer en update: Medewerkers gegevensbeheer voeren nieuwe gegevens in het systeem in en werken bestaande gegevens regelmatig bij. Ze zorgen ervoor dat alle benodigde gegevensvelden worden ingevuld en dat de gegevens up-to-date zijn volgens de vastgestelde procedures en richtlijnen.
- Gegevensbeveiliging en privacy: Een medewerker gegevensbeheer waarborgt de beveiliging en privacy van gegevens. Ze zorgen ervoor dat gegevens beschermd zijn tegen ongeoorloofde toegang, wijziging of verlies. Ze werken volgens de geldende wet- en regelgeving, zoals de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG), om de privacy van gegevens te waarborgen.
- Gegevens archivering en vernietiging: Medewerkers gegevensbeheer beheren ook het proces van archivering en vernietiging van gegevens. Ze bepalen welke gegevens bewaard moeten blijven en voor hoelang, en zorgen voor een veilige en gecontroleerde verwijdering van gegevens die niet langer nodig zijn.
- Gegevensrapportage: Medewerkers gegevensbeheer kunnen ook betrokken zijn bij het genereren en verstrekken van gegevensrapporten aan belanghebbenden binnen de organisatie. Ze extraheren relevante gegevens, analyseren deze en stellen rapporten op die helpen bij besluitvorming, beleidsvorming of monitoring van prestaties.
- Samenwerking met belanghebbenden: Medewerkers gegevensbeheer werken samen met verschillende belanghebbenden binnen de organisatie, zoals gegevensgebruikers, IT-teams, compliance-afdelingen en operationele teams. Ze begrijpen de behoeften van deze belanghebbenden en zorgen voor een effectieve gegevensbeheer processen en praktijken.
Het werk van een medewerker gegevensbeheer vereist aandacht voor detail, analytische vaardigheden en kennis van gegevensbeheer principes en technologieën. Ze spelen een essentiële rol bij het waarborgen van de kwaliteit, consistentie en veiligheid van gegevens binnen een organisatie.
Taken als medewerker gegevensbeheer:
- Mutaties verwerken.
- Controleren van gegevens.
- Terugmeldingen afhandelen.
- Correcties doorgeven.
- Bezwaarschriften behandelen.
- Datakwaliteit verhogen.
- Beleidsondersteuning.
- Dataopslag bewaken.
- Opstellen van besluiten.
- Werkuitvoering coördineren.
Opleiding bedrijfsadministrateur:
Inschrijving bij de gemeente:
Opleidingen tot medewerker gegevensbeheer
Er is geen algemene opleiding van toepassing om aan de slag te gaan in het beroep van medewerker gegevensbeheer. Binnen bedrijven en organisaties is het wel mogelijk dat er gevraagd wordt naar een specifieke opleiding. Bijvoorbeeld een mbo-opleiding of hbo-opleiding in de richting van Vastgoed of Bouwkunde voor de functie van medewerker gegevensbeheer BAG/WOZ. Of een hbo-opleiding recht of sociaal juridische dienstverlening als je als medewerker bezwaar en beroep werkt. Daarnaast gelden er mogelijk eisen voor nog specifiekere afgeronde cursussen. Bijvoorbeeld een afgeronde cursus Geo-informatie. De exacte vraag naar opleidingen verschilt er bedrijf, organisatie en branche. Een afgeronde hbo-opleiding is meestal wel nodig en soms relevante werkervaring. Wanneer je een eigen bedrijf gaat starten als zzp'er, dan is het verstandig om van een zzp online boekhoudprogramma gebruik te maken.
Bedrijven waar een medewerker gegevensbeheer werkzaam kan zijn
Een medewerker gegevensbeheer is meestal werkzaam op de backoffice van overheidsinstanties, zoals gemeenten of uitkeringsinstanties, zoals het UWV. Een ander voorbeeld van een functie binnen de overheid is als medewerker gegevensbeheer voor de gemeente in het kader van BPR. Ook binnen het bedrijfsleven zijn er mogelijkheden om als medewerker gegevensbeheer aan de slag kan gaan. Indien er bijvoorbeeld sprake is van bedrijven die veel te maken hebben met data, zodat de benaming datatypist eerder van toepassing is. Een voorbeeld van een bedrijf dat met veel gegevens te maken heeft, zijn verzekeringsbedrijven. Ook internetproviders beschikken over veel gegevens, net als energieleveranciers. In andere branches is er eveneens sprake van beheer en opslag van gegevens. Denk maar aan hotelketens die de gegevens van hotelgasten bijhouden. Of aan banken waar een medewerker gegevensbeheer een verantwoordelijke taak heeft. Zo geldt dat ook voor fabrikanten die over data beschikken voor de ontwikkeling en productie van auto’s of andere goederen.
Competenties medewerker gegevensbeheer
Als medewerker gegevensbeheer komen de volgende competenties goed van pas. Het is een beroep waarin nauwkeurigheid een grote rol speelt. Een foutje in data kan namelijk verstrekkende gevolgen hebben. Daarom is het belangrijk over verantwoordelijkheidsgevoel te beschikken en secuur te zijn. Ook een sterk analytisch vermogen is belangrijk. Andere competenties die van toepassing zijn op de functie van medewerker gegevensbeheer zijn het kunnen plannen en organiseren. Daarnaast is het van belang om zowel klantgericht als resultaatgerichte te werken. Het controleren van gegevens maakt onderdeel uit van de taken, waarbij het belangrijk is zelfstandig te werken. Daarnaast is in staat zijn samen te werken eveneens een competentie. Ook is het nog belangrijk dat een medewerker gegevensbeheer goed is in communicatie.
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als medewerker gegevensbeheer
Data spelen een belangrijke rol in de maatschappij en in het bedrijfsleven. Het is belangrijk dat data op een juiste manier worden ingevoerd en geregistreerd staan. Wat dat betreft, is er dan ook zeker sprake van een gunstig perspectief op de arbeidsmarkt voor medewerkers gegevensbeheer. Voor wat betreft de ontwikkeling in de loopbaan zijn er eveneens mogelijkheden. Het is bijvoorbeeld een optie om vanuit de functie van medewerker gegevensbeheer door te groeien naar de functie van teamleider. Of de carrière vorm te geven als afdelingsmanager of als officemanager.
Arbeidsvoorwaarden en salaris medewerker gegevensbeheer
Het gemiddelde salaris van een medewerker gegevensbeheer bevindt zich tussen 2.500 euro en 3.500 euro bruto. De opleiding en ervaring spelen een rol bij het vaststellen van het marktconform salaris van een medewerker gegevensbeheer. Er is doorgaans sprake van een cao die leidend is bij de inschaling om het inkomen te bepalen. Bijvoorbeeld de inschaling in een aanloopschaal als er nog geen sprake is van ervaring in de functie. Er zijn secundaire arbeidsvoorwaarden die per branche, bedrijf, organisatie en overheidsinstelling variëren. Er is tegenwoordig vaak sprake van een individueel keuzebudget voor werknemers en zo ook voor medewerkers gegevensbeheer. In dat geval is er sprake van de toekenning van een percentage gebaseerd op het bruto jaarsalaris. Het keuzebudget is dan onder meer te gebruiken voor bijvoorbeeld scholing. Een andere arbeidsvoorwaarde heeft betrekking op de vergoeding van reiskosten. Ook hierin zijn er verschillen te ontdekken tussen de bedrijven en organisaties. Verder is er uiteraard sprake van arbeidsvoorwaarden in de vorm van pensioenopbouw net als met betrekking tot het aantal vakantiedagen.
Eigen bedrijf starten als Medewerker gegevensbeheer
Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Medewerker gegevensbeheer, waaronder:
- Arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV)
- Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering (AVB)
- Beroepsaansprakelijkheidsverzekering (BAV)
Boekhoudprogramma vergelijken Medewerker gegevensbeheer
Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Medewerker gegevensbeheer bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.
Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Medewerker gegevensbeheer.
Mijnzzp.nl