Hondengedragsdeskundige

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Inhoudsopgave
Beroep hondengedragsdeskundige
Werken als hondengedragsdeskundige
Oorzaak en voorbeelden van gedragsproblemen bij honden
Taken als hondengedragsdeskundige:
Honden beroepen
Wat doet een hondengedragsdeskundige:
Stress en spanning bij honden:
Opleidingen tot hondengedragsdeskundige
Bedrijven waar een hondengedragsdeskundige werkzaam kan zijn
Competenties hondengedragsdeskundige
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als hondengedragsdeskundige
Arbeidsvoorwaarden en salaris hondengedragsdeskundige
Eigen bedrijf starten als Hondengedragsdeskundige
Boekhoudprogramma vergelijken Hondengedragsdeskundige

Beroep hondengedragsdeskundige

Een hondengedragsdeskundige houdt zich bezig met het oplossen van probleemgedrag bij honden. De problemen in het gedrag doen zich op allerlei niveaus voor en een hondengedragsdeskundige gebruikt methodieken om de hond ander gedrag aan te leren. De eigenaar van de hond wordt doorgaans betrokken bij de training die de hondengedragsdeskundige geeft. Een voorbeeld van probleemgedrag bij honden is een hond die constant aan de lijn trekt of alles opeet wat deze op straat tegenkomt. In dat geval biedt het inschakelen van een hondengedragsdeskundige uitkomst. Dat geldt ook voor honden die zich agressief gedragen en bijvoorbeeld bijtgedrag vertonen. Verlatingsangst doet zich eveneens vaak voor bij puppy’s, maar ook bij oudere honden. Een hondengedragsdeskundige gaat dan trainen met de hond om de verlatingsangst weg te nemen. Zo zijn er allerlei soorten problemen met honden waar een hondengedragsdeskundige wat aan kan doen. Overigens heeft de hondengedragsdeskundige ook een signalerende functie. Bijvoorbeeld als een hond agressief gedrag vertoont met een medisch onderliggende oorzaak. In dat geval raadt de hondengedragsdeskundige de eigenaar van de hond aan om eerst contact op te nemen met de dierenarts. Het ligt namelijk niet altijd aan het gedrag of karakter van de hond dat er zich problemen voordoen. Het is voor eigenaren van honden waarvan de hond ongewenst gedrag vertoont, een uitkomst dat er hondengedragsdeskundigen zijn om in te schakelen. De hondengedragsdeskundige luistert eerst naar de eigenaar om het probleem in kaart te brengen. Het is mogelijk dat de hondengedragsdeskundige advies geeft aan de eigenaar of zelf met de hond gaat trainen om een gedragsverandering te bewerkstelligen.

Werken als hondengedragsdeskundige

Een hondengedragsdeskundige is doorgaans een ervaringsdeskundige op het gebied van honden. Het beroep van hondengedragsdeskundige is geen beschermd beroep en iedereen heeft dan ook de mogelijkheid om zich zo te noemen. Een hondengedragsdeskundige die bewezen ervaring heeft met goede resultaten heeft uiteraard meer aanzien. Er zijn overigens wel beroepsverenigingen voor hondengedragsdeskundigen, waar aansluiting bij is te vinden. Doorgaans zijn hondengedragsdeskundigen al langer werkzaam met honden voordat zij het als beroep gaan uitoefenen. Zo is er onder meer een link te leggen met het beroep van dierentrainer. Of een koppeling met het beroep van dierenfluisteraar. Een hondenfluisteraar heeft hetzelfde doel voor ogen als een hondengedragsdeskundige. Dat is namelijk het veranderen van het gedrag bij een hond. De manier waarop dat gebeurt, verschilt alleen.

Een hondenfluisteraar houdt zich op een andere manier bezig met gedragsverandering dan een hondengedragsdeskundige. Een dierenfluisteraar is wat dat betreft net even een ander beroep, zoals ook een dierenarts niet te vergelijken is met een hondengedragsdeskundige. Een gedragsdeskundige op het gebied van honden heeft ervaring in de praktijk. Deze ervaring kan bijvoorbeeld ook opgedaan zijn bij het uitvoeren van het beroep van hondenuitlater of dierenoppasser. Overigens beschikt een hondengeleider ook over de nodige expertise als het gaat om het gedrag van honden. Een andere benaming voor een hondengedragsdeskundige is een kynologisch therapeut.

Oorzaak en voorbeelden van gedragsproblemen bij honden

Een groot aantal gedragsproblemen bij honden komt voort uit angst, stress of verveling. Daarnaast zijn er door de eigenaar aangeleerde gewoonten die mogelijk uitmonden in ongewenst gedrag. Ook komt het voor dat er een medische grondslag is voor een verandering in het gedrag van honden. De meest voorkomende gedragsproblemen bij honden die de eigenaren als zodanig ervaren zijn niet ernstig, maar wel vervelend. Bijvoorbeeld een hond die steeds aan de lijn trekt of tegen bezoek opspringt. Het schooien van de hond ervaren veel eigenaren eveneens als een probleem. Een hondengedragsdeskundige kan advies geven om het gedrag daarin te veranderen. Zo is een hondengedragsdeskundige eveneens inzetbaar als een hond niet luistert, veel blaft of niet alleen kan zijn.

Er zijn ook honden die angst en stress vertonen. Een hondengedragsdeskundige kan de oorzaak daarvan achterhalen en de eigenaren advies geven. Dat geldt ook als het gaat om het kapot bijten van spullen in huis of als een hond angst heeft voor harde geluiden. Agressie met bijtgedrag en uitvallen naar mens of dier is een ernstig gedragsprobleem. Een hondengedragsdeskundige biedt dan uitkomst om de reden van de agressie te achterhalen en het gedrag van de hond daarin te veranderen.

Taken als hondengedragsdeskundige:

  • Probleem aanhoren.
  • Gedrag observeren.
  • Probleem in kaart brengen.
  • Medische oorzaak signaleren.
  • Situatie bespreken.
  • Advies geven.
  • Huiswerk geven aan eigenaar.
  • Trainen met hond.
  • Hond intern observeren en trainen.

Honden beroepen

Er zijn verschillende beroepen waarin honden een belangrijke rol spelen. Hier zijn enkele voorbeelden van honden beroepen:

  • Geleidehonden: Geleidehonden worden getraind om mensen met visuele beperkingen te assisteren. Ze helpen hun baasjes bij het navigeren door de omgeving, vermijden obstakels en bieden algemene ondersteuning en veiligheid.
  • Speurhonden: Speurhonden worden gebruikt in wetshandhaving en beveiliging om te zoeken naar drugs, explosieven, verdovende middelen, bedwantsen of vermiste personen. Ze hebben een uitstekend reukvermogen en worden getraind om specifieke geuren te herkennen en op te sporen.
  • Reddingshonden: Reddingshonden worden ingezet bij zoek- en reddingsoperaties na natuurrampen, lawines, aardbevingen of andere noodsituaties. Ze kunnen vermiste personen opsporen en helpen bij het redden van levens.
  • Therapiehonden: Therapiehonden worden ingezet om emotionele ondersteuning te bieden aan mensen in ziekenhuizen, verpleeghuizen, scholen of andere zorginstellingen. Ze kunnen helpen bij het verminderen van stress, het bevorderen van ontspanning en het verbeteren van het welzijn van mensen.
  • Herdershonden: Herdershonden, zoals Duitse herders, Border Collies en Australische herder, worden vaak gebruikt in de veeteelt om vee te hoeden en te begeleiden. Ze hebben een natuurlijk instinct om te werken met kuddes en kunnen helpen bij het beheersen en beschermen van vee.
  • Showhonden: Showhonden nemen deel aan hondenshows en worden beoordeeld op hun uiterlijk, rasstandaarden en prestaties. Ze worden getraind om zich goed te presenteren en kunnen verschillende prijzen en onderscheidingen winnen.

Dit zijn slechts enkele voorbeelden van beroepen waarin honden een belangrijke rol spelen. Honden zijn geweldige metgezellen en hun vaardigheden en instincten maken hen waardevol in verschillende werkgebieden. Het werken met honden is dus op verschillende manieren mogelijk.

Wat doet een hondengedragsdeskundige:

Stress en spanning bij honden:

Opleidingen tot hondengedragsdeskundige

Er zijn verschillende particuliere instellingen en bedrijven die opleidingen aanbieden tot hondengedragsdeskundige. Bijvoorbeeld een specifieke opleiding in de richting van kynologisch gedragstherapeut. Tijdens een dergelijke opleiding tot hondengedragsdeskundige leren de deelnemers om hondeneigenaren met het gedrag van de hond te leren omgaan. Het is namelijk belangrijk dat eigenaren inzicht krijgen in de reden van het probleemgedrag. Het stellen van een diagnose vormt onderdeel van de opleiding net als het herkennen van oorzaken. Bijvoorbeeld een lichamelijke oorzaak. Het toepassen van therapieën vormt eveneens onderdeel van de opleiding net als het leren begeleiden van eigenaren. Als startende zzp'er, is het belangrijk om de zzp administratie op een goede manier op te zetten voor je eigen bedrijf. Dit kan tegenwoordig het beste bereikt worden door het gebruik van online boekhouden. Hiervoor is het wel belangrijk om eerst de verschillende boekhoudpakketten met elkaar te vergelijken. Zo kom je uiteindelijk tot het beste boekhoudprogramma zzp.

Bedrijven waar een hondengedragsdeskundige werkzaam kan zijn

Er zijn bedrijven die zich in breder verband richten op honden. Bijvoorbeeld opvang van honden combineren met het geven van puppycursussen en waar hondengedragsdeskundigen werkzaam zijn. Het komt echter ook vaak voor dat een hondengedragsdeskundige niet in dienst is van een bedrijf, maar als zelfstandig ondernemer is gevestigd. Een hondengedragsdeskundige kan ook werkzaam zijn als hondentrainer of werkzaamheden combineren. Bijvoorbeeld met het uitlaten van honden.

Competenties hondengedragsdeskundige

Een van de belangrijkste competenties van een hondengedragsdeskundige is over observerend vermogen te beschikken. Om een gedragsprobleem vast te stellen, is observatie van het gedrag namelijk van groot belang. Uiteraard is het eveneens van belang om kennis te hebben van dierengedrag en dan meer specifiek van honden. Een andere competentie betreft het aanleren van ander gedrag, waarbij trainen centraal staat. De communicatieve vaardigheden zijn als hondengedragsdeskundige eveneens van belang. De eigenaar van de hond speelt namelijk een belangrijke rol in het proces van gedragsverandering. Het is verder evident dat een hondengedragsdeskundige over zelfvertrouwen dient te beschikken en over overtuigingskracht om veranderingen te bewerkstelligen.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als hondengedragsdeskundige

Een hondengedragsdeskundige is een op zichzelf staand beroep. Er zijn in Nederland ongeveer anderhalf miljoen honden. Een deel van deze honden heeft te maken met gedragsproblemen. Wat dat betreft, is er altijd werk te verrichten door hondengedragsdeskundigen. Het is alleen de vraag hoeveel mensen er een beroep doen op een hondengedragsdeskundige. Wat dat betreft, is het lastig in te schatten wat het arbeidsmarktperspectief is. Hondengedragsdeskundigen die goede naam hebben gemaakt, hebben wat dat betreft de beste vooruitzichten. Daarom is het belangrijk om een goede naam op te bouwen. Voor wat betreft de doorgroeimogelijkheden zijn er opties om bijvoorbeeld een bedrijf te starten en als ondernemer personeel in dienst te nemen. Of om werkzaamheden op het gebied van honden te combineren. Bijvoorbeeld met het starten van een hondenschool, hondenpension of uitlaatservice voor honden. Het is ook nog mogelijk om zelf training te geven aan mensen die hondengedragsdeskundige willen worden.

Arbeidsvoorwaarden en salaris hondengedragsdeskundige

Er is een sprake van een algemene cao voor het beroep van hondengedragsdeskundige. Daar komt bij dat een hondengedragsdeskundige vaak als ondernemer werkt. Dat maakt het mogelijk om een eigen tarief te bepalen. Een succesvolle hondengedragsdeskundige heeft in dat opzicht de mogelijkheid om meer te verdienen dan iemand die net begint en geen ervaring heeft. De overige arbeidsvoorwaarden zijn eveneens door de ondernemer zelf in te vullen. Indien er sprake is van een hondengedragsdeskundige met een dienstverband dan is er doorgaans een startsalaris van toepassing. Een ervaren hondengedragsdeskundige heeft dan de mogelijkheid om met een hoger salaris te starten door te onderhandelen.

Eigen bedrijf starten als Hondengedragsdeskundige

Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Hondengedragsdeskundige, waaronder:

Boekhoudprogramma vergelijken Hondengedragsdeskundige

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Hondengedragsdeskundige bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Hondengedragsdeskundige.

Mijnzzp.nl