Cruiseschip medewerker

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Inhoudsopgave
Beroep cruiseschip medewerker
Cruiseschip medewerker: welke beroepen?
Wat doet een cruiseschip medewerker?
Voordelen van het werken op een cruiseschip
Nadelen van het werken op een cruiseschip
Verschillende beroepen op een cruiseschip
Hoeveel mensen werken op een cruiseschip?
Rangorde aan boord cruiseschip
Werken op een cruiseschip
Diverse taken van een cruiseschip medewerker:
Beroepsfilm cruiseschip medewerker:
Grootste cruiseschip ter wereld:
Opleidingen tot cruiseschip medewerker
Bedrijven waar een cruiseschip medewerker werkzaam kan zijn
Competenties cruiseschip medewerker
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als cruiseschip medewerker
Arbeidsvoorwaarden en salaris cruiseschip medewerker
Eigen bedrijf starten als Cruiseschip medewerker
Boekhoudprogramma vergelijken Cruiseschip medewerker

Beroep cruiseschip medewerker

Een cruiseschip medewerker werkt aan boord in een drijvend hotel waar gasten verblijven die een cruisevakantie hebben geboekt. Het cruiseschip vormt de werkomgeving, waarbij het schip van haven naar haven vaart. Een cruiseschip medewerker verblijft net als de gasten aan boord en zorgt er in de eigen functie voor dat het gasten aan niets ontbreekt. Er zijn aan boord op zee allerlei functies te vervullen en doorgaans werk je zeven dagen per week. Uiteraard wel met vrije uren, waar het personeel recht op heeft. Een cruiseschip medewerker maakt onderdeel uit van een systeem dat 24 uur per dag draait. Er zijn aan boord allerlei werkzaamheden uit te voeren en die variëren van het schoonmaken van het zwembad tot het klaarzetten van het ontbijt. Er is onder meer veel werk als het gaat om de schoonmaak, want ook de kamers van de gasten en het dek moeten worden schoongemaakt. Op het gebied van eten en drinken zijn er eveneens allerlei werkzaamheden te verrichten. De keuken op een cruiseschip is natuurlijk gigantisch groot. Daar zijn dan ook meerdere cruiseschip medewerkers werkzaam. Ook als het gaat om entertainment voor de gasten, zijn er allerlei activiteiten waar personeel voor verantwoordelijk is. Bijvoorbeeld met het verzorgen van optredens en shows in de avond. Een cruiseschip heeft uiteraard ook een kapitein aan boord en die werkt samen met een heel team om het schip van haven naar haven te varen. Verder zijn er aan boord winkeltjes gevestigd en daarin zijn eveneens cruiseschip medewerkers werkzaam. De functies aan boord van cruiseschepen variëren dan ook enorm en het drijvende hotel is dan ook als een ministad te zien, waar alles aanwezig is om het de gasten naar de zin te maken en een geweldige tijd te bieden.

Cruiseschip medewerker: welke beroepen?

Een cruiseschip medewerker kan in allerlei functies aan het werk zijn. Bijvoorbeeld als schoonmaakmedewerker of als scheepskok. Zo is er ook een receptionist aan boord waar de benaming purser ook wel op van toepassing is. Deze heeft als taak om passagiers aan boord net als een gastheer of gastvrouw welkom te heten en de weg te wijzen. De receptionist maakt deel uit van een team waar de front-office manager de leiding over heeft. Passagiers hebben een binnenhut of een buitenhut die de kamermeisjes of jongens schoonmaken. Er zijn verschillende restaurants en bars aan boord, waar gasten de mogelijkheid hebben om te eten of te drinken. Hier werken cruiseschip medewerkers in functies als kelner of barman. Op het gebied van entertainment is er veel vermaak voor de passagiers. Zo is er vrijwel altijd een casino aan boord met speeltafels met een croupier die het spel begeleidt. Aan boord zijn er verder optredens van zangers en muzikanten. Een entertainer die optreedt voor de gasten is eveneens aan te merken als een cruiseschip medewerker. Gasten willen tijdens een cruisevakantie ook wel eens naar de kapper of naar een schoonheidsspecialist. Deze zijn dan ook aan boord aanwezig voor een knipbeurt of schoonheidsbehandeling. Er is eveneens gelegenheid om te sporten, zoals in de fitnessruimte, waar een fitnessinstructeur de sporters begeleidt.

Er zijn doorgaans enorm veel mensen aan boord en er is dan ook een medisch team aanwezig voor gasten die problemen met de gezondheid krijgen. Een arts en tandarts maken bijvoorbeeld deel uit van het medisch team. De kapitein is de baas van het schip en eindverantwoordelijk voor de voortgang van de reis. De genoemde beroepen zijn voorbeelden van functies aan boord van een cruiseschip. Er zijn natuurlijk nog veel meer medewerkers die specifieke werkzaamheden uitvoeren, zoals matrozen, danseressen, badmeesters en verkopers. De bemanning aan boord bestaat uit allerlei nationaliteiten, zodat er sprake is van een internationaal samengesteld team van cruiseschip medewerkers.

Wat doet een cruiseschip medewerker?

Een cruiseschip medewerker is dus iemand die werkzaam is op een cruiseschip en verantwoordelijk is voor verschillende taken en functies om de ervaring van de passagiers te verbeteren en een soepele werking van het schip te waarborgen. De specifieke rol en verantwoordelijkheden van een cruiseschip medewerker kunnen variëren, afhankelijk van hun functie en afdeling aan boord. Hier zijn enkele veelvoorkomende functies en taken van cruiseschip medewerkers:

  • Gastenservice: Cruiseschip medewerkers zijn verantwoordelijk voor het bieden van uitstekende klantenservice aan de passagiers. Ze verwelkomen gasten, beantwoorden vragen, bieden informatie en assistentie, en zorgen ervoor dat de passagiers comfortabel en tevreden zijn gedurende hun verblijf aan boord.
  • Accommodatie en catering: Medewerkers in deze functie zijn betrokken bij het beheer van de accommodaties aan boord, zoals hutten of suites. Ze zorgen voor een schone en comfortabele omgeving, regelen roomservice, helpen bij in- en uitchecken, en staan klaar om eventuele problemen of verzoeken van gasten op te lossen. In de restaurants en bars kunnen ze ook helpen bij het bedienen van gasten en het verstrekken van voedsel en drankjes.
  • Entertainment en animatie: Cruiseschepen bieden een verscheidenheid aan entertainmentopties aan boord, en medewerkers in deze rol zijn verantwoordelijk voor het organiseren en faciliteren van entertainmentprogramma's en activiteiten. Ze kunnen betrokken zijn bij het plannen van shows, themafeesten, sportevenementen, danslessen, spelletjes en andere vormen van amusement om de passagiers te vermaken.
  • Excursies en activiteiten aan wal: Cruiseschepen maken vaak tussenstops bij verschillende bestemmingen, en medewerkers die verantwoordelijk zijn voor excursies en activiteiten aan wal helpen passagiers bij het plannen en boeken van excursies en rondleidingen. Ze verstrekken informatie over de bestemmingen, regelen transport en zorgen ervoor dat de gasten veilig en op tijd terugkeren naar het schip.
  • Technisch en operationeel: Naast gastenservice functies zijn er ook medewerkers aan boord die verantwoordelijk zijn voor de technische en operationele aspecten van het schip. Dit omvat bemanningen in de machinekamer, elektriciens, technici, veiligheidspersoneel en anderen die ervoor zorgen dat alle systemen goed werken, de veiligheidsprocedures worden nageleefd en eventuele technische problemen worden opgelost.
  • Administratie en logistiek: Er zijn ook medewerkers aan boord die verantwoordelijk zijn voor administratieve taken en logistiek. Ze zorgen voor de boekhouding, personeelszaken, bevoorrading van voorraden en coördinatie van verschillende afdelingen. Ze spelen een cruciale rol bij het efficiënt functioneren van het schip en het waarborgen van een soepele operationele werking.

Het werken als cruiseschip medewerker vereist goede communicatievaardigheden, klantengerichtheid, flexibiliteit, teamwork en een positieve houding. De specifieke taken en verantwoordelijkheden kunnen variëren afhankelijk van de afdeling en functie aan boord van het schip, maar het doel blijft het bieden van een uitzonderlijke ervaring aan de passagiers en het zorgen voor een succesvolle cruise.

Voordelen van het werken op een cruiseschip

Er zijn verschillende voordelen op te noemen van het werken op een cruiseschip. Je ziet als cruiseschip medewerker bijvoorbeeld veel van de wereld of werelddeel. Zo ben je als het ware een ontdekkingsreiziger. Een ander voordeel is dat je leert samenwerken met collega’s uit allerlei landen. Zo maak je ook kennis met andere culturen op microniveau binnen de omgeving van het schip. Bovendien is het een voordeel dat je de kennis van talen vergroot. Verder doe je uiteraard werkervaring op in de functie die je als cruiseschip medewerker uitvoert. Doorgaans is Engels de voertaal aan boord van het schip. Het is hard werken aan boord en dat betekent dat je doorzettingsvermogen ontwikkelt. Dat komt natuurlijk altijd van pas bij toekomstige banen. Er is nog een leuk voordeel aan het werken op een cruiseschip en dat is dat je op aantrekkelijke fooien mag rekenen. De fooien zijn uiteraard wel afhankelijk van de functies. Zo krijgen kamermeisjes en horecamedewerkers vaak hoge fooien van gasten, maar een maritiem officier bijvoorbeeld niet.

Nadelen van het werken op een cruiseschip

Er zijn voordelen van het werken op een cruiseschip te benoemen, maar zo zijn er eveneens nadelen van het werken op een cruiseschip. Een van de nadelen is dat je vaak lange tijd van huis bent, waardoor je achterblijvers gaat missen. Een ander nadeel aan de functie van cruiseschip medewerker zijn de lange werkdagen. Het is aan boord heel gewoon om bijvoorbeeld werkweken van 60 tot wel 80 uur te hebben. Het is verder afhankelijk van je functie of je een ruimte met collega’s deelt om te slapen. Je hebt minder privacy als je een kamer met een of meerdere collega’s hebt en dat is dan ook een nadeel. Officieren hebben wel een eigen ruimte tot hun beschikking.

Verschillende beroepen op een cruiseschip

Er zijn op een cruiseschip in allerlei branches beroepen, zoals in de schoonheidsbranche met kappers en schoonheidsspecialisten. Of in de sportbranche met onder meer fitnessinstructeurs. Er is aan boord uiteraard ook sprake van een uitgebreide horecabranche met restaurants, bars en eetzalen. Het eten is doorgaans van een hoog niveau en dat betekent dat er uitstekende chef-koks werken. Ook zijn er specialisten verantwoordelijk voor het bereiden van delicatessen. Zo is er verder een complete schoonmaakbranche aan boord, net als dat er facilitaire medewerkers zijn. De kapitein heeft een team met officieren en stafleden die zorgen voor de reis van haven naar haven. Er is uiteraard ook een team aanwezig dat in de machinekamer aan het werk is, zoals een machinist. In deze functie is een cruiseschip medewerker verantwoordelijk voor de technische installaties in de machinekamer en het onderhoud ervan.

Hoeveel mensen werken op een cruiseschip?

Een cruiseschip is een groot varend hotel waar soms wel 2.000 crewleden werkzaam zijn. Er zijn dan ook legio banen om aan het werk te gaan. Dat heeft natuurlijk als voordeel dat er in allerlei branches werk beschikbaar is. Zo is er schoonmaakpersoneel nodig, net als horecapersoneel en artiesten, zoals zangers en danseressen. Je werkt en leeft samen met je collega’s, waarbij je natuurlijk het meeste contact hebt met je directe collega’s. Het personeel op een cruiseschip komt uit allerlei windstreken. Het is wel vaak zo dat in de schoonmaakfuncties doorgaans Aziatisch personeel werkzaam is. In de horeca en bediening werken vaak mensen uit Oost-Europa. Zo zijn de stafleden weer vaak afkomstig uit Amerika, Nederland, Duitsland, Engeland of Italië.

Het aantal mensen dat op een cruiseschip werkt, varieert afhankelijk van de grootte en het type schip. Over het algemeen zijn er echter honderden tot duizenden mensen aan boord, inclusief de bemanning en het personeel. Dit omvat niet alleen degenen die direct diensten verlenen aan passagiers, zoals obers, koks, schoonmaakpersoneel en animators, maar ook het technische personeel, zoals ingenieurs, elektriciens en machinisten, die ervoor zorgen dat het schip goed functioneert. Daarnaast zijn er administratieve medewerkers, veiligheidspersoneel, artsen en verpleegkundigen, en nog veel meer functies die nodig zijn om het dagelijkse reilen en zeilen van een cruiseschip mogelijk te maken.

Rangorde aan boord cruiseschip

Er is sprake van een rangorde aan boord, waarbij de kapitein met zijn staf tot de hoogste rang behoort. De schoonmaakmedewerkers zijn wat dat betreft het laagste in rang. Er is ook verschil in faciliteiten afhankelijk van de rang. De hutten voor de lagere rangen zijn doorgaans sober ingericht met stapelbedden en een douche en toilet. Deze cruiseschip medewerkers eten gezamenlijk in de crew messroom en er zijn meestal wel aparte voorzieningen beschikbaar. Bijvoorbeeld een eigen zwembad of eigen bar en fitnessruimte. Cruiseschip medewerkers in hogere rangen krijgen ook wel de gelegenheid om van de faciliteiten voor passagiers gebruik te maken.

Werken op een cruiseschip

Het werken op een cruiseschip is een unieke en avontuurlijke ervaring. Als crewlid op een cruiseschip maak je deel uit van een dynamische en internationale gemeenschap, waar je de kans krijgt om te reizen naar verschillende bestemmingen over de hele wereld. De taken aan boord kunnen divers zijn, variërend van het bedienen van gasten in restaurants, het verzorgen van entertainmentactiviteiten, het beheren van de receptie of het leveren van diensten in de spa. Het werken op een cruiseschip vereist toewijding, flexibiliteit en teamwork, aangezien je in een uitdagende omgeving werkt en aan de behoeften van een groot aantal passagiers moet voldoen. Het is een ervaring die je de mogelijkheid biedt om nieuwe culturen te ontdekken, je professionele vaardigheden te ontwikkelen en waardevolle vriendschappen te sluiten met collega's van over de hele wereld.

Diverse taken van een cruiseschip medewerker:

  • Schoonmaken
  • Bedienen in de horeca
  • Entertainen
  • Dienstbaar zijn
  • Service verlenen
  • Team aansturen
  • Maaltijden bereiden
  • Drankjes inschenken
  • Toezicht houden
  • Onderhoud plegen

Beroepsfilm cruiseschip medewerker:

Grootste cruiseschip ter wereld:

Opleidingen tot cruiseschip medewerker

Er zijn veel functies te vervullen aan boord van een cruiseschip. Dat betekent dat er ook allerlei opleidingen zijn te volgen om in een bepaalde functie cruiseschip medewerker te worden. Bijvoorbeeld een koksopleiding om als kok aan de slag te gaan in de keuken van het drijvende hotel. Of een horecaopleiding om in de bediening te gaan werken. Een kapper met een kappersopleiding kan aan de slag in de kapsalon aan boord van het schip. Zo biedt een opleiding tot schoonheidsspecialiste mogelijkheden om in de beautysalon van het schip te werken. Overigens zijn er ook rederijen die intern een korte opleiding aanbieden om als cruiseschip medewerker aan de slag te gaan. Voor de functie van kapitein is er een specifieke opleiding te volgen, zoals de opleiding kapitein zeevaart aan de Maritieme Academie. Voor alle functies aan boord van het cruiseschip geldt dat de opleiding afhankelijk is van de werkzaamheden. Wanneer je gaat starten als zzp'er met je eigen bedrijf, dan is het belangrijk om de zzp boekhouding op een goede manier op te zetten. Dit kan tegenwoordig het beste bereikt worden door het gebruik van online software. Hiervoor is het wel nodig om eerst de verschillende boekhoudpakketten met elkaar te vergelijken. Zo kom je uiteindelijk tot het juiste boekhoudprogramma voor de zzp administratie.

Bedrijven waar een cruiseschip medewerker werkzaam kan zijn

Je werkt als cruiseschip medewerker voor een cruisemaatschappij of rederij en ben je werkzaam binnen de zeevaart. Er zijn onder meer veel jongeren die tijdelijk als cruiseschip medewerker aan de slag gaan. Bijvoorbeeld studenten die hun opleiding hebben afgerond en op deze manier wat van de wereld willen zien. De duur van der cruises verschilt uiteraard, maar je bent als cruiseschip medewerker doorgaans een periode van vier tot zes maanden van huis. Je zult veel van de wereld zien en in dat opzicht ben je dan ook aan te merken als een ontdekkingsreiziger.

Competenties cruiseschip medewerker

Je vaart op zee als cruiseschip medewerker en het is daarom belangrijk dat je niet zeeziek moet worden. Verder zijn er een groot aantal competenties van belang, zoals dienstbaarheid, service en gastheerschap. Cruiseschip medewerkers die in contact staan met de klant zijn het visitekaartje van de rederij. Het is belangrijk dat gasten zich in de watten gelegd voelen. Daarom zijn onder meer communicatieve vaardigheden van groot belang, net als dat je met plezier en passie je werk doet. Ook het verantwoordelijkheidsgevoel behoort tot de belangrijke competenties. Je werkt namelijk samen in een team dat verantwoordelijk is voor de gang van zaken. Verder moet je bereid zijn om hard te werken en lage dagen te maken.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als cruiseschip medewerker

Cruisevakanties zijn populair en er varen heel wat cruiseschepen rond over de wereld. Er is altijd veel vraag naar cruiseschip medewerkers. Dat komt onder meer omdat een deel van het personeel het als een tijdelijke baan ziet. Dat is voor een kapitein uiteraard anders dan voor een kelner die net zijn studie heeft afgerond en een jaartje op een schip wil werken. Er is voor het grootste deel van de functies een uitstekend arbeidsmarktperspectief. Er zijn dan ook regelmatig vacatures cruiseschip medewerker beschikbaar. In de schoonmaakbranche is er aan boord veel vraag naar personeel, net als in de horeca en in het entertainment. Er zijn voor het grootste deel van de functies niet echt doorgroeimogelijkheden te noemen. Dat is bovendien ook afhankelijk van de opleiding. Een mogelijke vervolgfunctie kan bijvoorbeeld de functie van floormanager of hospitality manager zijn.

Arbeidsvoorwaarden en salaris cruiseschip medewerker

Het salaris van een cruiseschip medewerker is afhankelijk van de functie aan boord van het schip. Er is wel een gemiddeld salaris te noemen dat tussen de 2.000 euro en 3.000 euro bruto per maand ligt. Medewerkers in hogere rangen verdienen uiteraard meer, zoals een maritiem officier. Een chef-kok die de sterren van de hemel kookt, verdient eveneens meer dan een medewerker die het ontbijtbuffet afruimt. De arbeidsvoorwaarden variëren eveneens. Zo zal een deel van het personeel aan boord blijven als het schip aanmeert in de haven. Een ander deel van de crew heeft wel de mogelijkheid om van boord te gaan. De arbeidsvoorwaarden hebben verder betrekking op de duur van de periode die je aan boord blijft. Ook het aantal uren dat je werkt, behoort tot de arbeidsvoorwaarden, net als de vrije uren. Verder geldt dat er arbeidsvoorwaarden van toepassing zijn die betrekking hebben op je verblijf aan boord. Bijvoorbeeld het delen van een kamer en het eten in een apart restaurant voor de medewerkers. In functies met indirect of direct klantcontact zijn er ook fooien te verkrijgen, zoals in de horeca en als schoonmaker van kamers.

Eigen bedrijf starten als Cruiseschip medewerker

Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Cruiseschip medewerker, waaronder:

Boekhoudprogramma vergelijken Cruiseschip medewerker

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Cruiseschip medewerker bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Cruiseschip medewerker.

Mijnzzp.nl