Touroperator
Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...
Inhoudsopgave
Beroep touroperator
• Wat doet een touroperator
• Werken als touroperator
• Taken als touroperator:
• Film: werken in de reisbranche:
• Film: toerisme en online marketing:
Opleidingen tot touroperator
Bedrijven waar een touroperator werkzaam kan zijn
Competenties touroperator
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als touroperator
Arbeidsvoorwaarden en salaris touroperator
Eigen bedrijf starten als Touroperator
Boekhoudprogramma vergelijken Touroperator
Beroep touroperator
Een touroperator is een ondernemer die pakketreizen samenstelt en deze verkoopt. Een pakketreis bestaat bijvoorbeeld uit een combinatie van vervoer en verblijf. Bij vervoer kan het gaan om de uitvoering van een chartervlucht en bij verblijf om hotelovernachtingen. Doorgaans is het vervoer vanaf de luchthaven op de plaats van bestemming naar het hotel bij de pakketreis van de touroperator inbegrepen. De touroperator is doorgaans niet verantwoordelijk voor de reis naar de luchthaven in het land van vertrek. Naast het aanbieden van pakketreizen is het ook mogelijk dat de touroperator losse diensten beschikbaar stelt. Bijvoorbeeld de mogelijkheid om alleen vliegtickets te boeken of om een auto te huren op de plaats van bestemming. Er zijn touroperators die zich specialisten in het aanbieden van specifieke pakketreizen. Bijvoorbeeld naar een bepaald land of aan de hand van specifieke activiteiten, variërend van wintersport tot strandvakanties. Of van golfvakanties tot autovakanties. Zo zijn er ook allround touroperators die onder meer de mogelijkheid bieden om zelf een reis samen te stellen. Bijvoorbeeld door een pakketreis aan de hand van de eigen voorkeuren te selecteren. In het verleden richtten de touroperator bedrijven zich uitsluitend op het aanbieden van complete vakantiereizen. Tegenwoordig is er vaker een uitgebreid dienstenpakket te zien inclusief de optie om zelf een hotel, ticket en autohuur te regelen. Bij pakketreizen verzorgt de touroperator de complete reis met vervoer en overnachtingen. Het vervoer heeft niet alleen betrekking op vliegen, maar bijvoorbeeld ook op georganiseerde busreizen. Zo voorziet een touroperator bijvoorbeeld ook in een aanbod met kortdurende reisjes, zoals excursies naar kerstmarkten. Een andere benaming voor touroperator kan reisorganisator zijn.
Wat doet een touroperator
Het beroep van touroperator kent een verband met allerlei andere soorten functies. Zo is er bijvoorbeeld een link te leggen met het beroep reisprogrammeur. Ook is er sprake van een relatie tussen touroperators en hoteliers. Een touroperator dient uiteraard overeenkomsten af te sluiten met eigenaren van accommodaties om een pakketreis samen te stellen. Dat kan ook een pensionhouder zijn. Indien er sprake is van busvervoer dan is er een relatie te leggen met een touringcarchauffeur. Bij een touroperatorsbedrijf zijn er bovendien allerlei functies te onderscheiden. Denk maar aan reisadviseur die in een reisbureau advies geeft aan klanten over reizen en vakanties. Of aan een sales medewerker of klantenservice medewerker die telefoontjes aanneemt van klanten die een reis willen boeken. Een touroperator wil bekendheid verwerven en daar komt het beroep van online marketeer uiteraard weer bij van pas. Zo is een assurantieadviseur in te schakelen op het moment dat iemand een reisverzekering of annuleringsverzekering wenst af te sluiten. Bij een touroperator die pakketreizen aanbiedt, is er doorgaans ter plaatse een reisleider aanwezig. De reisleider vangt de vakantiegangers op en begeleidt hen naar het hotel. De werkzaamheden van een touroperator zijn dan ook veel uitgebreider dan alleen het samenstellen en verkopen van vakantiereizen. Het is bijvoorbeeld ook mogelijk dat een touroperator op de bestemming excursies organiseert onder begeleiding van een gids. Bijvoorbeeld een stadsgids tijdens een stedentrip of een natuurgids tijdens een wandeling in de natuur. Meer specifieke excursies zijn bijvoorbeeld zeilexcursies of bergbeklimmen onder leiding van een bergbeklimmer.
Werken als touroperator
Een touroperator heeft allerlei medewerkers in dienst die uiteenlopende werkzaamheden uitvoeren. Het is bijvoorbeeld mogelijk dat er sprake is van fysieke reisbureaus, waar klanten naar binnen lopen. Daar werken dan reisadviseurs die klanten ontvangen en naar wens een reis samenstellen. Er zijn aan de andere kant ook klanten die online de pakketreizen bekijken en boeken. Indien er vragen zijn, is er een klantenservice beschikbaar. Een touroperator voorziet met betrekking tot de vakantiebestemming in uitgebreide informatie. Bijvoorbeeld met informatie in vakantiebrochures, maar ook met informatie op de website. De informatie over vakantiebestemmingen kan gaan over bezienswaardigheden of over valuta en speciale gewoonten of gebruiken. Een touroperator biedt doorgaans vakanties aan met een thema of op basis van een bestemming, type vakantie en mate van luxe. Bijvoorbeeld gezinsvakanties, herfstvakanties of luxe cruisevakanties.
Taken als touroperator:
- Vakantiereizen samenstellen.
- Pakketreizen verkopen.
- Losse diensten aanbieden (autohuur, tickets).
- Advies geven over samenstelling reis.
- Informatie verstrekken over bestemmingen.
- Reisverzekeringen afsluiten.
- Annuleringsverzekeringen afsluiten.
- Excursies op vakantie aanbieden.
- Activiteiten op vakantie aanbieden.
- Overeenkomsten sluiten met accommodaties.
- Overeenkomsten sluiten met vervoerders.
Film: werken in de reisbranche:
Film: toerisme en online marketing:
Opleidingen tot touroperator
Een touroperator is werkzaam in de toerismebranche. Het mag dan ook voor zich spreken dat een toeristische opleiding een uitstekende basis vormt. Gelet op het type werkzaamheden is een hbo-diploma aanbevolen, zoals Tourism Management. Er zijn echter ook andere opleidingsniveaus in de toeristische richting, zoals de mbo-opleiding tot reisadviseur of opleiding tot reisleider. Om een bedrijf te starten en te gaan werken als touroperator is het overigens niet verplicht om een opleiding te hebben. Iedereen kan namelijk als ondernemer een touroperator worden. Daarnaast zijn er ook genoeg externe opleidingsinstituten te vinden waar je een opleiding kan volgen. Wanneer je voor jezelf gaat starten met je eigen bedrijf, dan is het belangrijk om de zzp administratie op een goede manier op te zetten. Dit kan tegenwoordig het beste bereikt worden door het gebruik van online boekhouden. Hiervoor is het wel belangrijk om eerst de verschillende online boekhoudprogramma's met elkaar te vergelijken. Zo kom je uiteindelijk tot beste boekhoudpakket voor de zzp boekhouding. Het is belangrijk om de financiële administratie op de juiste manier bij te houden als zelfstandig ondernemer.
Bedrijven waar een touroperator werkzaam kan zijn
Een touroperator is een dienstverlenend bedrijf en je werkt dan ook zelfstandig als ondernemer. Het is mogelijk om als kleine ondernemer te beginnen en je te richten op een specifieke bestemming. Of door direct van start te gaan en een uitgebreid aanbod van bestemmingen te bieden. Het is bij een groter bedrijf doorgaans wel nodig om personeel aan te nemen vanwege de vele werkzaamheden. Ben je een klein bedrijf dan heb je als touroperator nog de mogelijkheid om veel zelf te doen.
Competenties touroperator
Een touroperator dient over uiteenlopende competenties te beschikken. Het is belangrijk om commercieel ingesteld te zijn, omdat het allemaal draait om de verkoop van reizen. Om voordelig accommodatie en vervoer in te kopen, is het van belang te kunnen onderhandelen. In dat kader is het beschikken over communicatieve skills natuurlijk een pluspunt, net als dat je overtuigingskracht moet hebben. Om als touroperator te werken, is het verder van belang om lef te hebben en de focus op presteren te kunnen leggen. Tevens is het volgen van trends belangrijk, net als kennis hebben van marketing om het eigen bedrijf te promoten. In de toeristische sector is service een aandachtspunt en de touroperator dient dan ook een servicegerichte instelling te hebben.
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als touroperator
Er is nog altijd vraag naar touroperators die complete pakketreizen bieden. Mensen willen graag reizen en vakantie vieren. Bovendien zijn er allerlei specialisaties mogelijk en nieuwe soorten vakanties te bedenken. De reismarkt is dan ook nog lang niet verzadigd. De rol van touroperator is in de basis nog hetzelfde als vroeger. Het is nu alleen zo dat mensen niet altijd meer advies nodig hebben, maar zelf rechtstreeks bij de touroperator een pakketreis boeken. Voor wat betreft het doorgroeien, is het als eerste van belang om een goede naam op te bouwen. Een goede naam betekent dat het bedrijf succesvol is en daar is op voort te borduren. Het is mogelijk om het bedrijf uit te breiden en steeds meer diensten toe te voegen. Of om over eigen touringcars of over eigen vliegtuigen en hotels te beschikken.
Arbeidsvoorwaarden en salaris touroperator
Een touroperator is een bedrijf waar salaris niet op van toepassing is. Uiteraard zijn er binnen het touroperatorbedrijf wel allerlei functies waar een salaris tegenover staat. De hoogte daarvan varieert en is afhankelijk van het soort functie. Een touroperator is een bedrijf waar de inkomsten van de resultaten afhankelijk zijn. Dat is vooraf niet altijd in te schatten, want er kunnen zich altijd problemen voordoen waardoor de vraag naar reizen afneemt. Bijvoorbeeld indien er sprake is van een negatief reisadvies. Of als de economie achteruitgaat en mensen minder geneigd zijn om vakanties te boeken. Bovendien is het ook nog zo dat als er sprake is van succes de inkomsten doorgaans deels gebruikt worden voor nieuwe investeringen.
Eigen bedrijf starten als Touroperator
Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Touroperator, waaronder:
- Arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV)
- Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering (AVB)
- Beroepsaansprakelijkheidsverzekering (BAV)
Boekhoudprogramma vergelijken Touroperator
Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Touroperator bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.
Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Touroperator.
Mijnzzp.nl