Luchtvracht medewerker
Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...
Inhoudsopgave
Beroep luchtvracht medewerker
• Cargo medewerker
• Werken als luchtvracht medewerker
• Werkzaamheden van een luchtvracht medewerker:
• Film: luchtvracht medewerker:
• Film: Schiphol SmartGate Cargo:
Opleidingen tot luchtvracht medewerker
Bedrijven waar een luchtvracht medewerker werkzaam kan zijn
Competenties luchtvracht medewerker
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als luchtvracht medewerker
Arbeidsvoorwaarden en salaris luchtvracht medewerker
Eigen bedrijf starten als Luchtvracht medewerker
Boekhoudprogramma vergelijken Luchtvracht medewerker
Beroep luchtvracht medewerker
Een luchtvracht medewerker heeft te maken met verschillende soorten vracht, die vaak op speciale pallets vervoerd worden. Ongeveer zestig procent van alle luchtvracht wordt door vrachtvliegtuigen vervoerd. De andere veertig procent gaat mee op passagiersvluchten en wordt ‘belly transport’ genoemd. Inkomende luchtvracht bestaat vaak uit goederen die snel geleverd moeten worden, omdat ze kunnen bederven. Denk aan fruit, bloemen en vis. Ook elektrische machines, apparaten en motoren (inclusief onderdelen) worden vaak via de lucht vervoerd. Daarnaast worden er ook regelmatig dieren door de lucht vervoerd, bijvoorbeeld paarden. De goederen die op een luchtvracht zijn geboekt, worden vaak in containers of pallets vervoerd. Vervolgens worden de goederen gestapeld op aluminium platen. De pallets worden ingepakt met sealfolie en er wordt een sterk net over de goederen gespannen, zodat ze niet gaan schuiven tijdens de vlucht. Het opbouwen van deze pallets wordt door een afhandelingsmaatschappij gedaan. Dit bedrijf wordt ingehuurd door de luchtvaartmaatschappij. Voor de meeste functies, die je als luchtvracht medewerker kunt vervullen, wordt mbo-werk- en -denkniveau gevraagd. Een specifieke opleiding is vaak niet nodig, maar je hebt wel een streepje voor als je een logistieke opleiding hebt afgerond. Ook een heftruckcertificaat en VCA zijn meestal verplicht. VCA staat voor Veiligheid, gezondheid en milieu (afgekort tot VGM) Checklist voor Aannemers. Dit is een beproefd programma waarin diverse Nederlandse branches hun kennis en ervaring op het gebied van veilig en gezond werken hebben gebundeld. Met een VCA certificaat kun je dus veilig en gezond aan de slag als luchtvracht medewerker. Dit certificaat wordt behaald door de werkgever, die de kennis en kunde weer doorgeeft aan de werknemers. Verder mag je geen strafblad hebben, omdat je op of rond een luchthaven werkt. De selectieprocedure voor luchtvracht medewerker moet dan ook niet onderschat worden.
Cargo medewerker
Een luchtvracht medewerker wordt ook wel een cargo medewerker genoemd. Een luchtvracht medewerker kan werkzaam zijn als logistiek medewerker of als loodsmedewerker. Ook een heftruckchauffeur kan werkzaam zijn in de luchtvracht, net als een lader en losser, een expediteur en een dierenverzorger. Om als dierenverzorger aan de slag te gaan, moet je wel beschikken over een relevante opleiding. Luchtvrachtvervoerders hebben dan ook te maken met verschillende soorten luchtvracht. Meestal worden deze op speciale pallets vervoerd. Maar ook bederfelijke goederen zoals fruit, bloemen en vis wordt via luchtvracht vervoert. Deze producten zijn erg kwetsbaar, waardoor vaak de voorkeur wordt gegeven aan luchtvervoer boven het vervoer per schip. Ook worden machines of auto’s door de lucht vervoerd, maar ook veel dieren. Paarden of honden worden vaak via de lucht vervoerd. Wanneer er met dieren wordt gewerkt moet je wel beschikken over de juiste opleidingen. Te denken valt aan een opleiding tot quarantaine medewerker, dierenpension medewerker of tot dierenverzorger. Goed om te weten is dat een luchtvracht medewerker niet te maken heeft met de koffers van passagiers. Dit zijn werkzaamheden van een bagagemedewerker.
Werken als luchtvracht medewerker
Als luchtvracht medewerker is het belangrijk dat je op de hoogte bent van het wettelijke kader rondom luchtvrachtveiligheid. Luchtvrachtveiligheid heeft niet alleen betrekking op de goederen zelf. Denk ook aan criminaliteit, preventie, internationale wetgeving en aan de algemene veiligheid. Een luchtvracht medewerker heeft ook regelmatig te maken met de douane en andere inspectiediensten.
Werkzaamheden van een luchtvracht medewerker:
- Vracht zelfstandig ontvangen, lossen, behandelen, beoordelen en bewerken.
- Luchtvracht verzamelen en klaarzetten.
- Een heftruck besturen en bedienen.
- Vliegtuigpallets en containers met vracht uitpakken en afbreken.
- Vliegtuigpallets en containers volgens de procedures bouwen.
- Intern transporteren van vracht.
- Eventueel contact onderhouden met klanten, luchtvaartmaatschappijen en leveranciers.
- Samenwerken met partijen die goederen afleveren en ophalen.
- Vrachtpapieren invullen en controleren.
- Gegevens over een vracht invoeren in een computersysteem.
- Exportzendingen boeken.
- Werkruimten en materialen volgens de procedures schoonmaken.
- Samenwerken met collega’s.
- Communicatie met collega’s, zowel in het Nederlands als in het Engels.
Film: luchtvracht medewerker:
Film: Schiphol SmartGate Cargo:
Opleidingen tot luchtvracht medewerker
Er zijn een aantal gerichte opleidingen te vinden voor luchtvracht medewerker. Het mbo College Airport in Hoofddorp biedt bijvoorbeeld een passende opleiding aan. De opleiding heet Luchtvrachtmedewerker Warehouse en wordt uitgevoerd op mbo-niveau 2. Om meer kennis en ervaring op te doen specifiek voor de luchtvracht kun je ook cursussen volgen. Er zijn meerdere bedrijven die de cursus Medewerker Luchtvracht aanbieden. Deze cursus is bestemd voor luchtvracht medewerkers die onbegeleide toegang hebben tot luchtvracht, waarop de wettelijk vereiste beveiligingscontroles zijn uitgevoerd. Daarnaast komen ook luchtvracht medewerkers in aanmerking die betrokken zijn bij het vervoer of de behandeling van luchtvracht. Na afronding van deze cursus krijg je een Certificaat Medewerker Luchtvracht. Voor deze cursus heb je geen specifieke vooropleiding nodig. Wanneer je gaat werken als zzp'er, dan is het nodig om de administratie bij te houden. Er zijn verschillende goede boekhoudprogramma's voor zzp'ers beschikbaar.
Bedrijven waar een luchtvracht medewerker werkzaam kan zijn
Een luchtvracht medewerker is vaak werkzaam op of rondom een luchthaven. Hij of zij werkt voor een luchtvrachtexpediteur. Dit is een bemiddelaar tussen de opdrachtgever en de luchtvaartmaatschappij. Een luchtvrachtexpediteur koopt luchtvrachtruimte in en zorgt er onder andere voor dat de juiste documentatie bij een zending wordt toegevoegd. Je kunt ook via een uitzendbureau aan de slag als luchtvracht medewerker. Dit heeft als voordeel dat je per week betaald krijgt, een snellere opzegtermijn hebt en dat het uitzendbureau je helpt bij problemen met de werkgever. Daarnaast kan het uitzendbureau je ook ondersteunen bij het volgen van extra cursussen of sollicitatietrainingen.
Competenties luchtvracht medewerker
Als luchtvracht medewerker ben je communicatief vaardig in woord en geschrift. Een luchthaven is een internationale organisatie, waardoor het erg belangrijk is dat je zowel in het Nederlands als in het Engels goed communicatief onderlegd bent. Je hebt kennis over veiligheid en je werkt volgens de regels van de Luchtvaartwet en de wetgeving Gevaarlijke Goederen. Een luchtvracht medewerker heeft ervaring in een logistieke functie en beschikt over een groot verantwoordelijkheidsgevoel. Hij of zij zal namelijk vaak zelfstandig goederen ontvangen en het is van groot belang dat hierbij de juiste procedures worden gevolgd. Een luchtvracht medewerker kan goed controleren, plannen en organiseren. Andere belangrijke competenties zijn: energie, samenwerken, verantwoordelijkheidsgevoel en motivatie.
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als luchtvracht medewerker
Het arbeidsperspectief van een luchtvracht medewerker is goed. De luchtvracht blijft altijd doorgaan en de kans dat robots dit in de toekomst gaan overnemen is erg klein. Er zijn veel vacatures beschikbaar voor luchtvracht medewerkers. Er zijn veel verschillende functies die je als luchtvracht medewerker kunt gaan uitvoeren. Daarnaast bestaan er ook voldoende doorgroeimogelijkheden. Een luchtvracht medewerker kan bijvoorbeeld doorgroeien naar de functie ploegbaas, laadmeester, teamleider of voorman. Dan ben je verantwoordelijk voor het werk maar ook voor de medewerkers in je team. De luchtvracht medewerker zal in dit geval zelf minder fysiek aan het werk zijn, maar meer bezig zijn met het aansturen van een team. In sommige gevallen kan een luchtvracht medewerker ook doorgroeien tot logistiek manager. Hier is vaak wel een hbo-opleiding voor nodig, maar dit kan vaak via de organisatie gevolgd worden.
Arbeidsvoorwaarden en salaris luchtvracht medewerker
Afhankelijk van de leeftijd, opleiding en ervaring van de luchtvracht medewerker zal het salaris tussen de € 1800,- en € 2400,- bruto per maand liggen. Je moet ermee rekening houden dat een luchtvracht medewerker op onregelmatige tijden werkt. De luchtvracht gaat 24 uur per dag en 7 dagen per week door. Hierdoor zal je regelmatig ’s avonds, ’s nachts, in het weekend en op feestdagen moeten werken. Je krijgt hier wel een extra toeslag voor. De kans is groot dat je een vergoeding krijgt voor de reiskosten die je maakt. Daarnaast kun je bedrijfskleding krijgen om in te werken, heb je een bepaald aantal vakantiedagen per jaar en een pensioenregeling. Het aantal vakantiedagen en de inhoud van de pensioenregeling is per organisatie verschillend. Daarnaast kan een uitzendbureau andere arbeidsvoorwaarden bieden. De arbeidsvoorwaarden verschillen per organisatie of uitzendbureau, maar meestal is de sector-cao passagiers- en bagageafhandeling van toepassing. Ook is er sprake van een overkoepelende werkgeversvereniging Passagiers en Bagageafhandeling Luchtvaart (WPBL).
Eigen bedrijf starten als Luchtvracht medewerker
Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Luchtvracht medewerker, waaronder:
- Arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV)
- Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering (AVB)
- Beroepsaansprakelijkheidsverzekering (BAV)
Boekhoudprogramma vergelijken Luchtvracht medewerker
Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Luchtvracht medewerker bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.
Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Luchtvracht medewerker.
Mijnzzp.nl