Onderhoudstimmerman
Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...
Inhoudsopgave
Beroep onderhoudstimmerman
• Wat doet een onderhoudstimmerman?
• Werken als onderhoudstimmerman
• Diverse taken als onderhoudstimmerman zijn:
• Beroepsfilm onderhoudstimmerman:
• Groot onderhoud woningen:
Opleidingen tot onderhoudstimmerman
Bedrijven waar een onderhoudstimmerman werkzaam kan zijn
Competenties onderhoudstimmerman
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als onderhoudstimmerman
Arbeidsvoorwaarden en salaris onderhoudstimmerman
Eigen bedrijf starten als Onderhoudstimmerman
Boekhoudprogramma vergelijken Onderhoudstimmerman
Beroep onderhoudstimmerman
Een onderhoudstimmerman is een timmerman die te maken heeft met huurwoningen en commercieel vastgoed. Als onderhoudstimmerman kun je bijvoorbeeld werkzaam zijn voor een woningstichting, waarvoor je verschillende onderhoudswerkzaamheden uitvoert. In dit geval krijg je meestal opdrachten van een opzichter of een vastgoedmedewerker. Je kunt ook onder toezicht van een vastgoedmanager werken. Werk je als onderhoudstimmerman in de bouw? Dan ben je bezig met het maken of repareren van bepaalde bouwwerken of onderdelen. Hierbij wordt niet alleen met hout gewerkt. In de bouw kun je bijvoorbeeld ook bezig zijn met het in elkaar zetten en monteren van kozijnen of met het repareren van kapotte onderdelen. Buiten de bouwsector kan een onderhoudstimmerman bezig zijn met het ontwerpen en maken van meubelen of andere houten constructies. Voordat een onderhoudstimmerman aan het werk kan gaan, moet alles eerst goed uitgemeten, geïnspecteerd en gecontroleerd worden. Zo ben je er zeker van dat wat je maakt ook zal passen in de bestaande constructie. Een onderhoudstimmerman beheerst verschillende technieken en is soms werkzaam op grote hoogte. In de meeste gevallen is een onderhoudstimmerman verantwoordelijk voor klein onderhoud. Hierbij kun je denken aan het klaarmaken van woningen voor verhuur. Typische werkzaamheden zijn bijvoorbeeld het afhangen van deuren, het plaatsen van plinten en het vernieuwen van keukenblokken. Daarnaast kan een onderhoudstimmerman ook verantwoordelijk zijn voor het helpen bij de werkzaamheden van een schilder. Denk bijvoorbeeld aan het repareren van houtrot en het vervangen van boeiboorden. Andere werkzaamheden kunnen zijn het maken van gipsplafonds, vervangen van sloten of het kitten van badkamers. Als onderhoudstimmerman is het belangrijk dat je aangemerkt kan worden als allround timmerman. Ook communicatief moet je goed onderlegd zijn. Dit omdat je veel te maken hebt met huurders.
Wat doet een onderhoudstimmerman?
Een onderhoudstimmerman is dus een timmerman die te maken heeft met huurwoningen en commercieel vastgoed. Als onderhoudstimmerman ben je bijvoorbeeld werkzaam voor een woningstichting en heb je te maken met verschillende onderhoudswerkzaamheden. In de meeste gevallen krijg je opdracht van een opzichter of vastgoedmanager. Bij grote werkzaamheden worden meestal meerdere vakmensen ingezet. Dit kunnen bijvoorbeeld klussen zijn zoals het vernieuwen van badkamers. In dit geval wordt ook een tegelzetter, stukadoor en kitter ingezet. Dit soort klussen zijn te groot voor een onderhoudstimmerman. Ook werkt een onderhoudstimmerman regelmatig samen met andere vakmensen, zoals een schilder of deurenafhanger. Ook het vervangen van keukenblokken komt veel voor als onderhoudstimmerman.
Werken als onderhoudstimmerman
Als onderhoudstimmerman ben je dus op een brede manier verantwoordelijk voor verschillende werkzaamheden. Denk bijvoorbeeld ook aan het vervangen van sloten, houtrotreparaties en aan het timmeren van gipsplafonds. Afhankelijk van de werkzaamheden kan een onderhoudstimmerman zelfstandig werken of samenwerken met verschillende collega's. Bij grotere opdrachten is er meestal spraken van verschillende bedrijven. Het is in de meeste gevallen de opzichter die controleert of alle werkzaamheden op de juiste manier zijn uitgevoerd. Bij grotere opdrachten kan er ook sprake zijn van een aannemersbedrijf. In de meeste gevallen beschikt je over een eigen werkbus die voorzien is van alle veelvoorkomende materialen. Denk bijvoorbeeld aan sloten, scharnieren, grondverf, plinten en schroeven.
Diverse taken als onderhoudstimmerman zijn:
- Het repareren en monteren van deuren, vloeren, kozijnen, daken, trappen, plafonds, wanden, vensterbanken en andere (houten) constructies.
- Het lezen van bouwtekeningen, bestekken en bouwplannen ter voorbereiding van het daadwerkelijke timmerwerk.
- Het op maat zagen van houten platen en balken met (elektrisch) gereedschap;
- Het afwerken van aansluitingen en naden.
- Het slopen van keukenblokken en badkamers.
- Het verrichten van onderhoudswerkzaamheden aan panden.
- Het opruimen van de werkplek.
- Het communiceren met collega’s en uitvoerders.
- Het verhelpen van kleine storingen (klemmende deuren en ramen).
Beroepsfilm onderhoudstimmerman:
Groot onderhoud woningen:
Opleidingen tot onderhoudstimmerman
Er zijn diverse opleidingen geschikt om onderhoudstimmerman te worden. Deze opleidingen worden aangeboden op verschillende mbo-niveaus. Je kunt bijvoorbeeld een bol- of bbl-opleiding volgen om onderhoudstimmerman te worden. De gemiddelde opleiding duurt twee jaar. In veel gevallen wordt werken en leren tijdens de opleiding gecombineerd. Dit houdt bijvoorbeeld in dat je één dag in de week naar school gaat en vier dagen werkt. Op het werk word je begeleid door een professional die jou de kneepjes van het vak gaat leren. Om toegelaten te worden tot zo’n opleiding moet je minimaal over een vmbo-diploma beschikken. Het is denkbaar dat een onderhoudstimmerman over aanvullende opleidingen moet beschikken. Denk hierbij aan een VCA-opleiding. Ga je als zelfstandige onderhoudstimmerman aan de slag, dan is het bijhouden van een nauwkeurige boekhouding erg belangrijk. Hiervoor kun je het beste een goed boekhoudprogramma gebruiken.
Bedrijven waar een onderhoudstimmerman werkzaam kan zijn
Een onderhoudstimmerman kan werkzaam zijn voor verschillende soorten bedrijven, vaak binnen de bouwsector. In de meeste gevallen werkt een onderhoudstimmerman voor een aannemersbedrijf. Daarnaast kan een onderhoudstimmerman ook in dienst zijn van een woningstichting. Verder kan een onderhoudstimmerman ook aan de slag als zelfstandig ondernemer. Een onderhoudstimmerman kan logischerwijs ook aan de slag gaan als timmerman. Daarnaast kan een onderhoudstimmerman bijvoorbeeld werkzaam zijn als onderhoudsplanner vastgoed. In dit geval zal de onderhoudstimmerman niet zelf de werkzaamheden uitvoeren, maar hij of zij plant ze in zodat andere collega’s de werkzaamheden kunnen uitvoeren. Daarnaast kan een huisbaas ook een onderhoudstimmerman zijn, net als een VvE beheerder. Als zzp’er kun je voor verschillende werkzaamheden ingezet worden. Mogelijke opdrachtgevers zijn bijvoorbeeld vastgoedeigenaren, zoals huisbazen, verhuurmakelaars en verenigingen van eigenaren.
Competenties onderhoudstimmerman
Een onderhoudstimmerman moet beschikken over bouwkundige kennis. Het is belangrijk dat hij of zij een goed ‘timmermansoog’ heeft. Een onderhoudstimmerman moet direct kunnen zien of een onderdeel waterpas is of niet. Daarnaast moet hij of zij in staat zijn om een bouwtekening te lezen en nauwkeurig op te volgen. Verder kan een onderhoudstimmerman prima zelfstandig werken, is zelfsturend en beschikt over goede communicatievaardigheden. Je moet helder kunnen communiceren met collega’s, uitvoerders en bewoners van de panden waar gewerkt wordt. Ook het netjes werken is belangrijk als onderhoudstimmerman. Het netjes werken heeft ook betrekking op het schoonmaken van de werkplek. Dit is vooral belangrijk wanneer je werkzaam bent in bewoonde panden.
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als onderhoudstimmerman
Voor een onderhoudstimmerman in loondienst bestaan er een beperkt aantal doorgroeimogelijkheden. Je kunt bijvoorbeeld aan de slag als uitvoerder, of vastgoedbeheerder. In de functie van uitvoerder zal een onderhoudstimmerman meer een leidinggevende functie krijgen en minder zelf de werkzaamheden uitvoeren. Je houdt dan vooral toezicht op de timmermannen en andere vaklieden en zorgt ervoor dat de werkzaamheden gecoördineerd en deskundig uitgevoerd worden. Als vastgoedbeheerder behartig je de belangen van vastgoedeigenaren en huurders. Je fungeert als tussenpersoon en vrijwel alle communicatie loopt via jou.
Arbeidsvoorwaarden en salaris onderhoudstimmerman
Over het algemeen valt een onderhoudstimmerman onder de cao Bouwnijverheid. Hierbij zijn de arbeidsvoorwaarden afhankelijk van het soort werkgever. Een onderhoudstimmerman in loondienst verdient tussen de € 2000,- en € 2800,- bruto per maand. Het salaris is uiteraard afhankelijk van de leeftijd, dienstjaren en verdere verantwoordelijkheden. Het is goed denkbaar dat je een hoger salaris hebt bij voldoende ervaring. De secundaire arbeidsvoorwaarden verschillen per werkgever. Je krijgt waarschijnlijk een bedrijfsauto of reiskostenvergoeding en werkt met gereedschap van de werkgever. Een onderhoudstimmerman kan ook als zelfstandig ondernemer werken. In dit geval is het lastig om te zeggen hoeveel hij of zij precies verdient. In principe bepaalt een zelfstandige ondernemer zelf de prijs voor de werkzaamheden.
Eigen bedrijf starten als Onderhoudstimmerman
Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Onderhoudstimmerman, waaronder:
- Arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV)
- Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering (AVB)
- Beroepsaansprakelijkheidsverzekering (BAV)
Boekhoudprogramma vergelijken Onderhoudstimmerman
Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Onderhoudstimmerman bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.
Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Onderhoudstimmerman.
Mijnzzp.nl