Implantoloog
Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...
Inhoudsopgave
Beroep implantoloog
• Werken als implantoloog
• Hoelang duurt het totale behandelproces
• Wat doet een implantoloog:
• Film Implantologie:
• Een implantaat zetten:
Opleidingen tot implantoloog
Bedrijven waar een implantoloog werkzaam kan zijn
Competenties implantoloog
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als implantoloog
Arbeidsvoorwaarden en salaris implantoloog
Eigen bedrijf starten als Implantoloog
Boekhoudprogramma vergelijken Implantoloog
Beroep implantoloog
Een implantoloog is gespecialiseerd in het vervangen van tanden en kiezen met de plaatsing van implantaten. Een implantaat groeit vast in het kaakbot en is te zien als een kunstmatige wortel die doorgaans gemaakt is van titanium. Een implantoloog is beoefenaar van de implantologie en heeft doorgaans voorafgaand aan deze specialisatie een opleiding tot tandarts gevolgd. Er bestaat een register voor deze beroepsgroep in verband met de erkenning van het beroep. Een erkende professional voldoet namelijk aan ervaringseisen en aan andere voorwaarden. Bijvoorbeeld aan de voorwaarde om ieder jaar bijscholing of nascholing te volgen. Doorgaans vindt er vanuit tandartsenpraktijken een verwijzing plaats naar een behandeling bij een implantoloog. Er vindt altijd eerst een intake plaats om het probleem met tanden of kiezen in kaart te brengen. Tijdens het consult krijgt de patiënt de gelegenheid om het probleem voor te leggen. De implantoloog vraagt daarbij onder meer naar de wensen van de patiënt. Op basis van het consult volgt er een voorstel met betrekking tot de verschillende mogelijkheden. Het is bijvoorbeeld soms nodig dat er extra voorbereidingen nodig zijn ten aanzien van het kaakbot. Daarbij is er ook sprake van het bieden van inzicht in de kosten die met de behandeling gepaard gaan. Er volgt een concreet behandelplan met een kostenbegroting voor de behandeling met gespecificeerde kosten. Als de patiënt akkoord gaat met de offerte voor de implantaten dan volgt er een afspraak voor de behandeling. Het plaatsen van de implantaten gebeurt nadat de implantoloog een verdoving heeft toegediend. Vervolgens komt er een klein sneetje in het tandvlees om het kaakbot te bereiken. Daarna boort de implantoloog een gaatje en wordt het implantaat in het kaakbot geplaatst. Hier komt tijdelijk een genezingskap overheen.
Werken als implantoloog
Een implantoloog is dus een gespecialiseerde tandarts, parodontoloog of kaakchirurg die zich gespecialiseerd heeft in implantologie. In principe is overigens elke tandarts net als een kaakchirurg bevoegd om implantaten te plaatsen. De implantaten worden voorzien van een overkappingsprothese of bieden de basis voor het plaatsen van een kroon of een brug. Een kroon of een brug wordt bijvoorbeeld door een tandtechnicus gemaakt. Het vervaardigen van tanden, kronen, bruggen of een compleet gebit gebeurt in fasen. Het hangt van het type gebitsvoorziening af hoe vaak je terug dient te gaan voor een behandeling bij de implantoloog. Dat varieert bijvoorbeeld van twee tot vijf keer. De implantoloog plaatst niet alleen de implantaten in het kaakbot, maar is eveneens verantwoordelijk voor het plaatsen van de gebitsvoorziening. Een nieuwe tand of kroon wordt nadat de implantaat in het kaakbot is vastgegroeid pas geplaatst. Dat is het moment waarop de implantoloog de tijdelijke genezingskap verwijdert. Er is overigens ook nog sprake van het leveren van de nodige nazorg. Zo is er sprake van het geven van advies over het onderhoud van het gebit. Daarbij kan ook aangeraden worden om periodiek bijvoorbeeld een bezoek te brengen aan de mondhygiënist. Ook de controleafspraken van een- of tweemaal per jaar bij de tandarts dienen doorgang te vinden. Er kan daarvoor met de tandartsassistent een afspraak worden gemaakt.
Hoelang duurt het totale behandelproces
De implantoloog begint met een eerste consult en voordat de tand-voorziening definitief is geplaatst, is er aardig wat tijd verstreken. Na het plaatsen van het implantaat in het kaakbot is er namelijk sprake van een helingsproces. Pas als het implantaat stevig in het kaakbot is gegroeid, plaatst de implantoloog de definitieve tand-voorziening. De periode van heling duurt gemiddeld genomen tussen de zes weken en zes maanden. Het type implantaat en de individuele situatie bepalen de feitelijke periode.
Wat doet een implantoloog:
- Onderzoek verrichten.
- Wensen patiënt bespreken.
- Mogelijkheden benoemen.
- Behandelplan opstellen.
- Kostenbegroting geven.
- Implantaten zetten.
- Tand-voorziening aanbrengen.
- Advies geven over mondhygiëne.
Film Implantologie:
Een implantaat zetten:
Opleidingen tot implantoloog
Een implantoloog heeft doorgaans eerst de studie tandheelkunde doorlopen. Een tandarts-implantoloog heeft bijvoorbeeld nog een postacademische opleiding afgerond in de richting implantologie en prothetiek. Of de tandarts heeft ervaring opgedaan. Er is geen sprake van een beschermde titel, zodat elke tandarts of kaakchirurg zich ook gewoon implantoloog kan noemen. Implantologen hebben de mogelijkheid om zich aan te sluiten bij de Nederlandse Vereniging voor Orale Implantologie (NVOI) of bij de NVvP. Er gelden voor de erkenning en toelating tot de vereniging strikte eisen. Er volgt bij de NVOI bijvoorbeeld een aparte procedure als het gaat om de erkenning. Zo kijkt de commissie onder meer of de behandelingen en de praktijk aan bepaalde criteria voldoen. Bijvoorbeeld aan zowel wetenschappelijke en internationale criteria. Als de beoordeling positief uitvalt dan volgt er een erkenning en mag de implantoloog de toevoeging NVOI dragen. De erkenning is te zien als een kwaliteitskeurmerk en dat is uiteraard belangrijk, omdat er geen beschermde titel te gebruiken is. Als implantoloog is het bijhouden van de administratie ook nodig.
Bedrijven waar een implantoloog werkzaam kan zijn
Een implantoloog werkt vaak in een praktijk voor implantologie. Het is ook mogelijk dat het een gecombineerde praktijk betreft, zoals voor implantologie en parodontologie. Naast het werkzaam zijn in commerciële klinieken is het ook mogelijk dat een implantoloog als kaakchirurg in het ziekenhuis werkt. Het beroep heeft natuurlijk ook raakvlakken met de functie van chirurg omdat het een kleine operatie betreft. Het is verder mogelijk dat een tandarts bijvoorbeeld besluit om zelfstandig een kliniek op te zetten als implantoloog en als ondernemer te werken.
Competenties implantoloog
Het is belangrijk om als implantoloog over communicatieve vaardigheden te beschikken. Dat is van belang om de mogelijkheden van een behandeling goed uit te kunnen leggen. Daarnaast spelen luistervaardigheden eveneens een rol om de wensen van de patiënt in kaart te brengen. Het is uiteraard van belang dat een implantoloog in staat is om heel nauwkeurig en precies te werken. Het gaat tenslotte bij het plaatsen van implantaten om een kleine en precieze operatie in de mond. Verder is het van belang dat er sprake is van leergierigheid en de wens om te blijven ontwikkelen. Dat heeft te maken met de nascholing en bijscholing die voor erkende beroepsbeoefenaren van belang is. Zo zijn er nog meer competenties van toepassing en deze variëren van verantwoordelijkheidsgevoel tot kunnen plannen en organiseren. Of van geduld betrachten tot waakzaamheid. Verder spreekt het voor zich dat het letten op de hygiëne van groot belang is, omdat het hier om medisch handelen gaat.
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als implantoloog
Een implantoloog heeft een goed arbeidsmarktperspectief. De toepassing voor implantaten is al lange tijd ingeburgerd in de maatschappij. Dat betekent dat er altijd sprake is van vraag naar implantaten bij een brede doelgroep. Er zijn overigens ook mogelijkheden om vanuit een dienstverband als ondernemer te gaan werken en een eigen praktijk te starten. Of om vanuit de interesse voor het beroep wetenschappelijk onderzoek uit te voeren en te promoveren.
Arbeidsvoorwaarden en salaris implantoloog
Een implantoloog verdient gemiddeld een salaris tussen de 5.000 euro en 8.000 euro bruto. Het hangt van de ervaring en van de werksituatie af of er sprake is van een inkomen aan de lage of hoge kant van deze range.
Eigen bedrijf starten als Implantoloog
Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Implantoloog, waaronder:
- Arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV)
- Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering (AVB)
- Beroepsaansprakelijkheidsverzekering (BAV)
Boekhoudprogramma vergelijken Implantoloog
Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Implantoloog bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.
Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Implantoloog.
Mijnzzp.nl