Verzorgende
Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...
Inhoudsopgave
Beroep verzorgende IG
• Werken als verzorgende
• Verschil verzorgende en verpleegkundige
• Wat doet een verzorgende-IG:
• Zzp verzorgende IG
• Wat doet een verzorgende IG:
• Veelgestelde vragen verzorgende IG:
Opleidingen tot verzorgende-IG
Bedrijven waar een verzorgende-IG werkzaam kan zijn
Competenties verzorgende-IG
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als verzorgende-IG
Arbeidsvoorwaarden en salaris verzorgende-IG
Eigen bedrijf starten als Verzorgende
Boekhoudprogramma vergelijken Verzorgende
Beroep verzorgende IG
Als verzorgende help je individuele patiënten door te voorzien in persoonlijke zorg. Zo is er onder meer sprake van het ondersteunen van ouderen en gehandicapten. Een verzorgende helpt ook mensen met een chronische ziekte en geeft individuele begeleiding aan mensen met psychiatrische problemen. De ondersteuning en hulp bestaat onder meer uit persoonlijke verzorging, net als uit het oplossen van problemen. De hulp voorziet eveneens in begeleiding bij persoonlijke verzorging. Denk daarbij aan het bieden van hulp bij het opstaan en aankleden als mensen daar zelf niet meer toe in staat zijn. Ook is er sprake van het ondersteunen bij het eten en drinken. Het gaat hierbij om alledaagse handelingen. Een verzorgende is voor tijdelijke situaties inzetbaar en voor langdurige hulp. Bij een tijdelijke situatie valt er te denken aan oudere die na een operatie niet in staat zijn om direct thuis voor zichzelf te zorgen. Het is echter ook mogelijk dat een verzorgende hulp biedt aan vrouwen die net zijn bevallen. Het takenpakket van een verzorgende kan uitgebreider zijn. Bijvoorbeeld in het geval van het organiseren van dagactiviteiten in een zorgcentrum. Ook is het mogelijk dat de functie in taken voorziet als het uitvoeren van verpleegtechnische handelingen. Een van de belangrijke kenmerken van het beroep van een verzorgende is het persoonlijke contact. Vanuit de functie is een luisterend oor belangrijk, omdat je naast te verrichten handelingen ook met cliënten praat. Zo kan een verzorgende ook een signalerende rol hebben indien, blijkt dat er bijvoorbeeld extra hulp nodig is. Een verzorgende werkt doorgaans op basis van een zorgplan. Een andere benaming voor verzorgende is ook wel verzorgende-IG. De toevoeging (IG) staat daarbij voor individuele gezondheidszorg.
Werken als verzorgende
Een verzorgende is ook wel aan te merken als helpende of als thuiszorgmedewerker. Bijvoorbeeld als de verzorgende in dienst is van een thuiszorgorganisatie en cliënten in de thuissituatie individuele ondersteuning geeft. De exacte benaming verschilt en is zowel afhankelijk van de invulling van het takenpakket als van de organisatie waarvoor de verzorgende werkzaam is. Er is wat dat betreft onderscheid te maken tussen helpende en verzorgende in de verantwoordelijkheden. De functie van helpende bevindt zich op niveau 2 en de functie van verzorgende op niveau drie. Een hoger niveau brengt meer verantwoordelijkheden met zich mee. In het verlengde van het beroep van verzorgende is er overigens ook een relatie met de functie van verpleegkundige. In deze functie is er uiteraard sprake van een ander soort verantwoordelijkheid op het gebied van medisch handelen.
Verschil verzorgende en verpleegkundige
Er is een verschil tussen het beroep van verzorgende en de functie van verpleegkundige. Een verzorgende is op niveau 3 werkzaam en heeft meer verantwoordelijkheden van een helpende op niveau 2. Een verpleegkundige werkt minimaal op niveau 4 of heeft kennis en ervaring op hbo-niveau. De werkzaamheden van een verpleegkundige zijn bovendien meer gericht op verpleegtechnische handelingen. Bovendien kan een verpleegkundige zich in meerdere richtingen specialiseren. Bijvoorbeeld tot brandwondenverpleegkundige of tot verpleegkundige op de intensive care. Andere specialisaties zijn onder meer ambulanceverpleegkundige, kinderverpleegkundige en oncologieverpleegkundige. Overigens neemt dat niet weg dat verzorgenden zich op basis van de opleiding eveneens kunnen specialiseren. Denk maar aan het beroep van een kraamverzorger, waarbij er ondersteuning thuis is voor ouders die net een kind hebben gekregen.
Wat doet een verzorgende-IG:
- Individuele begeleiding.
- Hulp bij opstaan.
- Ondersteuning bij aankleden.
- Helpen bij eten en drinken.
- Huishoudelijke werkzaamheden.
- Problemen signaleren.
- Zorgplan opvolgen.
- Medicijnen toedienen.
- Injecties geven.
- Wonden verzorgen.
- Zelfredzaamheid stimuleren.
Zzp verzorgende IG
Er zijn tegenwoordig redelijk veel zzp verzorgende werkzaam binnen de individuele gezondheidszorg. Het uurtarief verzorgende IG zzp bedraagt momenteel ongeveer € 40,-. Afhankelijk van de ervaring en verantwoordelijkheden is het denkbaar dat je ook een hoger tarief kunt berekenen. Het is in ieder geval belangrijk om een realistisch uurtarief te hanteren en jezelf niet te kort doen. Als zzp verzorgende IG kun je over het algemeen meer verdienen dan wanneer je in loondienst werkzaam bent.
Wat doet een verzorgende IG:
Veelgestelde vragen verzorgende IG:
Opleidingen tot verzorgende-IG
De opleiding tot verzorgende-IG is een mbo-opleiding niveau 3 en is al een voltijdopleiding en als BBL-opleiding te volgen. Tijdens de opleiding is er aandacht voor het leren onderkennen van de gezondheidstoestand op zowel psychosociaal als lichamelijk gebied. Je leert ook hoe je een zorgplan moet opstellen en te ondersteunen bij persoonlijke verzorging. Na het afronden van deze opleiding is het mogelijk om verder te leren op het gebied van zorg. Bijvoorbeeld door de mbo-opleiding verpleegkundige op niveau 4 te volgen. Er is dan sprake van een functie met een breder takenpakket en meer verantwoordelijkheid. Voor specialistische functies als verzorgende is het onder meer mogelijk om de opleiding tot kraamverzorger te volgen. Ook de boekhouding is belangrijk als verzorgende.
Bedrijven waar een verzorgende-IG werkzaam kan zijn
Een verzorgende kan bij allerlei organisaties werkzaam zijn. Bijvoorbeeld bij organisaties voor thuiszorg, maar ook in woongroepen in verpleeghuizen. Er zijn verschillende sectoren te onderscheiden in de zorg waar het beroep van verzorgende op van toepassing is. Enkele voorbeelden daarvan zijn de geestelijke gezondheidszorg, kraamzorg en gehandicaptenzorg.
Competenties verzorgende-IG
Een van de belangrijke competenties voor het uitvoeren van een functie als verzorgende is inlevingsvermogen. Dat komt doordat er tijdens het grootste deel van de werkzaamheden sprake is van persoonlijk contact. Een verzorgende voert de werkzaamheden zelfstandig uit, maar het is wel belangrijk om te kunnen samenwerken. Verder is het van belang dat een verzorgende over analyserende eigenschappen beschikt net als over probleemoplossend vermogen. In verband met het menselijk contact is het eveneens van belang communicatief goed vaardig te zijn. Het kunnen luisteren maakt onderdeel uit van de communicatieve eigenschappen.
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als verzorgende-IG
Er is een tekort aan personeel in de zorg en dat tekort loopt de komende jaren alleen maar op. Dat betekent dat er voor verzorgenden nu en in de toekomst voldoende mogelijkheden zijn om te gaan werken. De arbeidsmarkt is nu voor werkgevers die op zoek zijn naar verzorgenden al zeer krap. Iedereen die een opleiding volgt tot verzorgende of deze al heeft afgerond, maakt daarom een grote kans op een baan. Ook zijn er voldoende zzp verzorgende ig vacatures beschikbaar. Overigens zijn er voor deze beroepsgroep ook mogelijkheden om zich verder te ontwikkelen. Bijvoorbeeld door verpleegkundige op niveau 4 te worden. Of door de hbo-opleiding verpleegkundige te gaan volgen. Voor zzp verpleegkundige is er ook meer dan genoeg werk.
Arbeidsvoorwaarden en salaris verzorgende-IG
Het salaris van een verzorgende varieert en is afhankelijk van de organisatie en het takenpakket. Ook de ervaring speelt een rol bij de toebedeling van een salaris. Het gemiddelde salaris van een verzorgende komt uit tussen 1.800 euro en 3.000 euro per maand. De overige arbeidsvoorwaarden zijn neergelegd in de van toepassing zijn cao. Zo is er een cao voor Verpleeg- en Verzorgingshuizen en is er een cao Kraamzorg net als een cao Gehandicaptenzorg en cao GGZ.
Eigen bedrijf starten als Verzorgende
Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Verzorgende, waaronder:
- Arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV)
- Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering (AVB)
- Beroepsaansprakelijkheidsverzekering (BAV)
Boekhoudprogramma vergelijken Verzorgende
Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Verzorgende bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.
Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Verzorgende.
Mijnzzp.nl