Jachtopzichter

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Inhoudsopgave
Beroep jachtopzichter
Werken als jachtopzichter
Jacht in natuurgebieden
Wat doet een jachtopzichter:
Beroepsfilm jachtopzichter:
Werken als jachtopzichter:
Opleidingen tot jachtopzichter
Bedrijven waar een jachtopzichter werkzaam kan zijn
Competenties jachtopzichter
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als jachtopzichter
Arbeidsvoorwaarden en salaris jachtopzichter
Eigen bedrijf starten als Jachtopzichter
Boekhoudprogramma vergelijken Jachtopzichter

Beroep jachtopzichter

Een jachtopzichter is een toezichthouder die verantwoordelijk is voor het beheren van wildstand in een natuurgebied of natuurgebieden. Het houden van toezicht heeft betrekking op de wildstand van grote hoefdieren en op het naleven van de regels. Er zijn jaarlijks wildtellingen en aan de hand daarvan wordt landelijk bepaald welk aantal dieren in een bepaald kan leven zonder de balans te verstoren. De jachtopzichter houdt rekening met de richtlijnen om te bepalen welke dieren voor afschieten in aanmerking komen, dit om een gezonde balans te creëren of in stand te houden. Een van de taken van een jachtopzichter is het uitvoeren van patrouilles in natuurgebieden. Het doel hiervan is om acties of gebeurtenissen te signaleren die in strijd zijn met de vis- en jachtwetten. Het behoort eveneens tot de taak van de jachtopzichter om biologische data te verzamelen. Ook maakt het onderzoeken van rapporten met betrekking tot schade aan vastgoed of gewassen, veroorzaakt door wild, deel uit van de werkzaamheden. Een jachtopzichter kan de beschikking hebben over een jachtopzichters hut om deze als uitvalsbasis te gebruiken om toezicht te houden. Het komt voor dat bij de uitvoering van de werkzaamheden het nodig is om zieke en gewonde dieren uit een populatie te halen. Dit om te voorkomen dat deze dieren door honger sterven. Ook het uitdunnen van een populatie valt onder de verantwoordelijkheid van een jachtopzichter. Bijvoorbeeld als een groep dieren te groot is, waardoor deze vertrekt naar andere gebieden, waardoor schade aan de natuur kan ontstaan. Het is verder de taak om te voorkomen dat er sprake is van verstoring van de rust. Bijvoorbeeld door wandelaars aan te spreken die zich niet aan de regels houden, zoals de mensen die met een loslopende hond wandelen.

Werken als jachtopzichter

Een jachtopzichter is dus geen boswachter, maar er is vaak wel sprake van een samenwerking. Het verschil tussen beide beroepen is dat de jachtopzichter zich bezighoudt met het beheer van fauna en de boswachter met het beheer van groen. Een jachtopzichter vervult onder meer de functie van buitengewoon opsporingsambtenaar in natuurgebieden. Als ambtenaar treedt de jachtopzichter zowel op in de rol van toezichthouder als in de rol van handhaver. Verder is er ook sprake van een samenwerking of relatie met jagers, zoals onder meer boeren die in opdracht van de jachtopziener wild afschieten. Voor wat betreft het verzamelen van data of onderzoeken van rapporten geldt dat er een link te leggen is met het beroep ecoloog. Dit is een specialist die onderzoek doet naar de relatie tussen dieren, omgeving en planten. Zo is er eveneens een link te leggen met de functie van rentmeester. Bijvoorbeeld als een jachtopzichter toezicht houdt in een natuurgebied dat deels ook uit particulier landgoed bestaat, waar de rentmeester voor verantwoordelijk is. In het kader van wet- en regelgeving is de jachtopzichter gehouden aan de wet- en regelgeving die onder de verantwoordelijkheid van de minister van het ministerie Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit valt.

Jacht in natuurgebieden

Er is in Nederland een jachtlijst met diersoorten beschikbaar waarop dieren staan vermeld waarop het toegestaan is te jagen. Het is toegestaan om grote hoefdieren op basis van een speciale ontheffing voor populatiebeheer af te schieten tussen 15 oktober en 31 januari. Verder gelden er specifieke regels die betrekking op de grootte en op de leeftijd van dieren. Het jagen is bijvoorbeeld op herten alleen toegestaan onder en boven een bepaalde leeftijd. Hierop is wel een uitzondering, want het is toegestaan om zieke dieren af te schieten. Dat geldt eveneens voor gewonde herten of herten die een afwijkend gewei hebben. Deze kunnen namelijk gevaarlijk zijn in de bronstijd door schade bij andere herten aan te richten. De jachtopzichter schiet de dieren zelf niet af, maar geeft de opdracht door aan een jager. De jachtopzichter vergezeld de jager doorgaans wel op de jacht. Dit om te voorkomen dat er op de verkeerde dieren wordt gejaagd. Om de dieren te lokken, mag er gebruik worden gemaakt van lokvoeding. Na het afschieten van het wild gaan de ingewanden eruit om achter te laten voor zwijnen en roofvogels. Het restant van het geschoten wild gaat naar de poelier toe. Op deze manier gaat er niets verloren.

Wat doet een jachtopzichter:

  • Toezicht houden.
  • Handhaven.
  • Informatie verzamelen.
  • Rapporten onderzoeken.
  • Wildstand in balans houden.
  • Opdracht geven tot jacht.
  • Zieke en gewonde dieren signaleren.
  • Patrouilleren in natuurgebieden.
  • Overtredingen voorkomen.
  • Schade aan gewassen door wild signaleren.

Beroepsfilm jachtopzichter:

Werken als jachtopzichter:

Opleidingen tot jachtopzichter

Er is geen specifieke opleiding om het beroep van jachtopzichter uit te voeren. Het is uiteraard wel belangrijk om over kennis van flora en fauna te beschikken. Een opleiding die geschikt is om de functie van jachtopzichter uit te oefenen, is de hbo-opleiding Bos- en Natuurbeheer. Overigens zijn ook op mbo-niveau opleidingen in deze richting te volgen. Als startende ondernemer, is het belangrijk om voor je eigen bedrijf de zzp boekhouding op een goede manier op te zetten. Dit kan tegenwoordig het beste bereikt worden door het gebruik van online software. Hiervoor is het wel belangrijk om eerst de verschillende boekhoudprogramma's met elkaar te vergelijken. Zo kom je uiteindelijk tot het beste online boekhoudpakket voor de financiële administratie als jachtopzichter.

Bedrijven waar een jachtopzichter werkzaam kan zijn

Een deel van de jachtopzichters is in dienst van de overheid en vervult dan ook een functie als ambtenaar. Het is ook mogelijk dat er privé-eigenaren of rentmeesters van landgoederen zijn die een jachtopzichter in dienst hebben. Overigens zijn lang niet alle jachtopzichter fulltime werkzaam in deze functie.

Competenties jachtopzichter

Een jachtopzichter dient als toezichthouder en handhaver over kennis te beschikken van de van toepassing zijnde wet- en regelgeving. Het is een beroep waarin je weliswaar samenwerkt met anderen, zoals met jagers, maar het is wel een functie waarin je meestal alleen op pad bent. Het is dan ook belangrijk om zelfstandig werkzaamheden uit te kunnen voeren en gedurende de dag een lange tijd alleen door te brengen. Het uitoefenen van het beroep komt vaak voor uit een passie voor de natuur. Het is daarom belangrijk over die passie te beschikken. Daarnaast is het van belang om verantwoordelijkheidsgevoel te hebben. Ook dien je opmerkzaam te zijn en over signalerende en analytische vaardigheden te beschikken. Dit omdat het een taak is zieke dieren te kunnen onderscheiden van gezonde dieren.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als jachtopzichter

Het aanbod met vacatures voor jachtopzichters is beperkt. Dat betekent dat er niet veel vraag is naar jachtopzichters en dat het arbeidsmarktperspectief in dat opzicht niet gunstig is. Het verklaart ook voor een deel waarom er vaak sprake is van een parttime baan. Het is wel mogelijk om door te groeien naar een fulltime baan of door andere aan natuur gerelateerde werkzaamheden te verrichten. Denk daarbij aan een combinatie van een baan als natuurgids om rondleidingen in natuurgebieden te geven.

Arbeidsvoorwaarden en salaris jachtopzichter

Het salaris van een jachtopzichter bij een fulltime dienstverband ligt tussen een bedrag van 2.500 euro en 3.100 bruto. De meeste zijn echter niet fulltime werkzaam en verdienen dan in verhouding naar het aantal uren een lager inkomen.

Eigen bedrijf starten als Jachtopzichter

Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Jachtopzichter, waaronder:

Boekhoudprogramma vergelijken Jachtopzichter

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Jachtopzichter bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Jachtopzichter.

Mijnzzp.nl