Snackbarhouder
Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...
Inhoudsopgave
Beroep snackbarhouder
• Werken als zelfstandig snackbarhouder
• Een eigen snackbar beginnen
• Taken als snackbarhouder:
• Film: snackbarhouder worden:
• Film: beste snackbar van het land:
Opleidingen tot snackbarhouder
Bedrijven waar een snackbarhouder werkzaam kan zijn
Competenties snackbarhouder
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als snackbarhouder
Arbeidsvoorwaarden en salaris snackbarhouder
Eigen bedrijf starten als Snackbarhouder
Boekhoudprogramma vergelijken Snackbarhouder
Beroep snackbarhouder
Een snackbarhouder is een ondernemer die zelfstandig een snackbar exploiteert en snacks verkoopt. Er vallen verschillende soorten werkzaamheden onder het beroep van snackbarhouder. Zo regelt deze ondernemer de inkoop van snacks en voor de uitstalling ervan in de snackbar. Bijvoorbeeld als het gaat om de presentatie van de aangeboden snacks in de vitrine. Doorgaans zijn snackbars niet enorm groot en werkt de snackbarhouder zelf in de zaak. Al dan niet met behulp van een of meerdere medewerkers. Het behoort in dat opzicht dan ook tot de taak van de ondernemer om bestellingen van klanten aan te nemen. Bijvoorbeeld telefonische bestellingen, maar ook bestellingen die klanten ter plekke in de snackbar doen. Naast het aannemen van deze bestellingen is het dan ook een taak om de snacks te frituren. Overigens bieden snackbars vaak niet alleen gefrituurde snacks aan, zoals patat, kroketten, hamburgers en frikadellen. Het is vaak ook mogelijk om er ijsjes, chips, drinken of snoep te kopen. Het assortiment is dan ook gevarieerd samengesteld. In veel snackbars is het mogelijk om meteen het bestelde eten op te eten. Een snackbarhouder serveert doorgaans het eten niet aan tafel, maar plaatst het op de toonbank. Overigens zijn er wel ondernemers die het bestelde eten aan tafel brengen. Dat is echter afhankelijk van de gekozen bedrijfsvoering. Na het sluiten van de zaak is het nodig om de keukenapparatuur en keukenomgeving te reinigen. Dat behoort dus ook tot de taken van een snackbarhouder, net als het opmaken van de kassa. In het verlengde van de inkoop en opmaken van de kassa voor de verkoopcijfers houdt een snackbarhouder de boekhouding zelf bij. Of de ondernemer maakt de keuze om deze werkzaamheden uit te besteden aan een boekhouder. Verder ontvangt de snackbarhouder regelmatig vertegenwoordigers die producten via de snackbar aan het publiek willen laten verkopen.
Werken als zelfstandig snackbarhouder
Een snackbarhouder is dus een ondernemer die aan te merken is als bedrijfsleider in de snackbar. De snackbarhouder heeft in de snackbar vaak met verschillende cafetariamedewerkers te maken. Bijvoorbeeld medewerkers die helpen om bestellingen aan te nemen en snacks te bereiden. In grote zaken is het ook mogelijk dat er andere keukenhulpen of afwassers aanwezig zijn om ondersteuning te bieden. Een afwasser kan bijvoorbeeld nodig zijn als de snackbar over een zitgedeelte beschikt, waar klanten aan eten op servies. Indien een snackbarhouder de boekhouding niet zelf doet, kan een boekhouder een rol spelen. Zo is er ook een link te leggen met vertegenwoordigers die snacks van een bepaald merk promoten. Uiteraard heeft een snackbarhouder eveneens te maken met leveranciers die producten afleveren of met een groothandelaar horeca om producten te kopen. Op het gebied van hygiëne is er nog een link te leggen met het beroep van een keurmeester van waren.
Een eigen snackbar beginnen
Het beginnen van een eigen snackbar vereist enkele vaardigheden. Het is niet alleen een kwestie van goed kunnen frituren. Het is namelijk eveneens belangrijk om over ondernemersvaardigheden en vakkennis te beschikken. Daarnaast speelt kennis van hygiëne natuurlijk een belangrijke rol. Het is eveneens belangrijk om onder druk te werken als de zaak vol staat met klanten. Zo vinden klanten het heel vervelend om thuis te komen en te ontdekken dat de bestelling niet compleet of verkeerd is geleverd. Verder is het zo dat je ertegen moet kunnen om lange dagen te maken. Een snackbar opent doorgaans al om 12.00 uur en sluit pas om 21.00 of 22.00 uur. Na sluitingstijd ben je nog niet klaar, want je dient de cafetaria nog schoon te maken.
Sta je altijd zelf in de snackbar, dan ben je haast nooit een avond vrij. Het is bovendien lastig om helemaal in je eentje een cafetaria draaiende te houden. Er is dan ook personeel nodig en daar moet je ook leiding aan kunnen geven. Het is ook zo met snackbars dat drukke tijden op een dag zich afwisselen met tijden zonder klanten. Daar moet je dus wel tegen bestand zijn. Om een snackbar te openen, dien je in elk geval over het SVH Diploma Sociale Hygiëne te beschikken. Het is tegenwoordig ook belangrijk om de snackbar te promoten, bijvoorbeeld via social media of met folderverspreiding.
Taken als snackbarhouder:
- Inkoop van snacks en drinken.
- Snack presentatie in vitrine.
- Snacks frituren.
- Bestellingen opnemen.
- Snacks verkopen.
- Snackbar schoonmaken.
- Kassa opmaken.
- Snackbar promoten.
Film: snackbarhouder worden:
Film: beste snackbar van het land:
Opleidingen tot snackbarhouder
Er is geen opleiding nodig om een snackbar te openen, maar je dient wel het SVH Diploma Sociale Hygiëne te halen. Dat is mogelijk via een snelle en korte cursus van een dag. Dat is nodig omdat een snackbar doorgaans ook bier als alcoholhoudende drank verkoopt. Een snackbarhouder heeft in dat geval een Drank- en Horecavergunning nodig. Een eis daarvoor is het genoemde diploma. Dat geldt eveneens voor medewerkers die alleen in de zaak achterblijven als de snackbarhouder er zelf niet is. Overigens biedt een mbo-opleiding medewerker fastservice wel een prima basis om als snackbarhouder een snackbar te openen. Verder is het nodig om over een HACCP Certificaat te beschikken op grond van de Warenwet. Ook dit certificaat is met het volgen van een cursus in een dag te behalen. Zo dient een snackbarhouder zich ook te houden aan de Warenwet in het kader van kennis van allergenen. Verder is een snackbarhouder een horecaondernemer die op grond van de Arbowet verplicht is in bedrijfshulpverlening te voorzien. De snackbarhouder kan overigens zelf de Bedrijfshulpverlener (BHV’er) zijn. Als startende ondernemer, is het belangrijk om de financiële administratie op een goede manier op te zetten voor je eigen bedrijf. Dit kan tegenwoordig het beste bereikt worden door het gebruik van online boekhoudsoftware. Hiervoor is het wel belangrijk om eerst de verschillende boekhoudpakketten met elkaar te vergelijken. Zo kom je uiteindelijk tot de juiste software voor de zzp boekhouding.
Bedrijven waar een snackbarhouder werkzaam kan zijn
Een snackbarhouder is een ondernemer die zelf een cafetaria start of dat onder de paraplu van een franchise holding doet. In dat geval werkt de snackbarhouder als franchisenemer. Daarnaast zijn er snackbarhouders die de cafetaria bijvoorbeeld combineren met een café. Ook zijn er andere vormen van horeca die met een cafetaria te combineren zijn.
Competenties snackbarhouder
Een snackbarhouder dient als ondernemer over uiteenlopende vaardigheden te beschikken. Bijvoorbeeld over commercieel inzicht net als over de competentie stressbestendig te zijn. Een snackbarhouder dient ook klantgericht ingesteld te zijn en als gastheer op te treden voor klanten die binnenkomen. Verder is er op verschillende gebieden kennis vereist, zoals met betrekking tot allergenen, hygiëne en HACCP-normen. Dat geldt eveneens voor toepasselijke wet- en regelgeving. Een snackbarhouder moet ook kunnen organiseren en over leidinggevende capaciteiten te beschikken.
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als snackbarhouder
Snackbars zijn overal in het straatbeeld te vinden en het arbeidsmarktperspectief is gunstig. Het is wel zo dat snackbars met de tijd meegaan en bijvoorbeeld ook steeds meer gezonde gerechten bieden. Of gerechten aanbieden die op specifieke doelgroepen gericht zijn, zoals vegetariërs. Voor wat betreft het doorgroeien, zijn er mogelijkheden om het productaanbod verder uit te breiden. Denk daarbij aan simpele afhaalmaaltijden net als aan pizza’s, salades of aan het aanbieden van thuiscatering. Ook het starten met je eigen foodtruck kan gezien worden als doorgroeien binnen je carrière.
Arbeidsvoorwaarden en salaris snackbarhouder
Het salaris van een snackbarhouder is niet specifiek te benoemen. Het hangt af van de grootte van de zaak en van de omzet en kosten welk inkomen de snackbarhouder aan zichzelf toekent. Het is in ieder geval hard werken om een ruim inkomen te verdienen.
Eigen bedrijf starten als Snackbarhouder
Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Snackbarhouder, waaronder:
- Arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV)
- Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering (AVB)
- Beroepsaansprakelijkheidsverzekering (BAV)
Boekhoudprogramma vergelijken Snackbarhouder
Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Snackbarhouder bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.
Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Snackbarhouder.
Mijnzzp.nl